Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam, piszę w sprawie mojej suczki bo mam z nią wielki problem. 
Wzięłam Milę około miesiąc temu, teraz ma już ponad 3 miesiące. Na początku nie było problemu, była bardzo grzeczna, jednak z czasem przestała. Od początku ma kilka zabawek którymi się z nią bawię, ona sama też sie nimi bawi ale tylko gdy ktoś jest w domu. Gdy nikogo nie ma potrafi wejść na łóżko, pogryźć kołdre, wszystkie poduszki, wchodzi na meble, ściąga i przegryza różne rzeczy (ładowarki, jakies listy, koszyki papierowe, dosłownie wszystko co tylko znajdzie pod pyskiem). Pochowałam część rzeczy ale nie mogę upchnąć wszystkiego co mam w mieszkaniu. Boję się, że pewnego dnia pogryzie np kable od telewizora i coś jej się stanie. Jak do tej pory gdy tylko zauwazyłam ze już ma ochote coś zbroić to albo krzyczałam i groziłam palcem, albo trzaskałam gazetą w dłonie żeby sie wystraszyła ale nic nie odnosi skutku na dłuższy okres. Z gryzieniem rąk, stóp jest to samo. Jak podczas zabawy zaczyna kogos podgryzać to krzyknę, przerywam zabawe, daje jej zabawkę i wychodzę do innego pokoju ale tak samo nie widzę żadnych rezultatów :/ Niestety jak tak dłużej będzie to mama będzie kazała mi oddać psa bo powiedziała że to ja jestem odpowiedzialna za nią a ja od ponad 2 tygodni nie daje sobie rady i jest coraz gorzej. 
Co mam zrobić? Są jakieś inne metody tego żeby zachowywała się trochę normalniej? Już nie wiem co mam zrobić i czasami myślę czy jej nie przyłożyć, ale wątpie czy to jeszcze nie pogorszy sprawy. Pomocy

Posted

Brakuje ważnych informacji - jak spędzacie czas z psem, czy uczycie komend.

Co ja zauważyłam - pies nie powinien mieć zostawianych zabawek, którymi bawisz się z nim, nagradzając czy ucząc, np. trzymania, puszczania, przynoszenia. Możesz zostawiać jakąś zabawkę do gryzienia.

Ile szczeniak zostaje sam? Czy był uczony zostawania samemu? Może warto kupić klateczkę i nauczyć zostawania w niej?

Nie wystarczy krzyknąć, jak szczeniak robi coś źle, trzeba wskazać, jak ma się zachowywać, straszenie raczej nie jest dobrym pomysłem.

Jeśli pies gryzie stopy - przekieruj uwagę na zabawkę, ucz szacunku do ciała ludzkiego, nie trzeba przerywać zabawy, a na pewno nie ma sensu zostawianie zabawki.

Polecam przeczytać wszystkie artykuły z linków:

http://www.dogomania.com/forum/topic/147697-artuku%C5%82y/

oraz wszystko, co znajdziesz autorstwa pani Mrzewińskiej.

Posted

Psa się nie bije. Pies potrzebuje ruchu i zajęcia - również dla "szarych komórek". Psa, który nie jest jeszcze nauczony wracania za zawołanie nie spuszcza się ze smyczy (to tak trochę zbaczając z tematu). Czy w każdym pokoju masz kable i inne niebezpieczne rzeczy? Ja na samym początku trzymałam psa w sypialni, czyli m-cu bez kabli i innych niebezpiecznych przedmiotów, chemikaliów, jedzenia, itd. Powiedz mamie, że na forum Ci doradzili żeby iść na szkolenie do fachowca, który Cię nauczy jak się wychowuje psa. Pies to żywa istota, która nie mówi w naszym języku, więc trzeba się nauczyć jak się z nią obchodzić. Dużo ludzi czyta i szuka informacji o wychowaniu psa zanim ten pojawi się w domu. Skąd jesteś? Może ktoś z nas będzie w stanie polecić dobrego fachowca z okolicy.

Posted

Wychodzę na co najmniej 2 dłuższe spacery z psem a do tego dochodzi jeszcze kilka krótkich bo nie do końca ogarnęła zatrzymywanie potrzeb. Codziennie zostaje sam na jakieś 4 h i nie mam możliwości zostawić go w miejscu "bezpiecznym" bo mam tylko 2 pokoje i w każdym jakieś rzeczy typu komputer lub telewizor. Mieszkam w Szczytnie, to miasto 50 km oddalone od Olsztyna i wątpie by była tu osoba która fachowo zajmuje sie szkoleniami psów.
Co do nauki to staram się podczas zabawy uczyć komend typu siad, podaj łapę i za każdym razem daje jakiś smakołyk ale jak narazie to ona robi to chyba bez zastanowienia. Jestem na etapie gdzie próbuje nauczyć ją podstawowych rzeczy typu: nie robienia siusiu w domu, chodzenia na smyczy, niewynoszenia jedzenia z miski po całym mieszkaniu bo z tym też mam problem. 

Posted

To postaraj się czym prędzej nabyć książkę "Zwykły niezwykły przyjaciel" Pani Zofii Mrzewińskiej. Znajdziesz w księgarniach internetowych, z wysyłką do domu. O szkoleniowca wysłałam pytanie do kumpeli z okolic Olsztyna, ale niczego nie obiecuję. Jeśli kogoś poleci to dam znać.

Posted

Koleżance polecono: http://wychowanypies.pl/kontakt jednak sama tam nie była, więc trudno powiedzieć. Natomiast odradzono jej Uniwersytet 4 Łap. Obie psie szkoły są w Olsztynie. Wychowany pies pisze na swojej stronie www że dojeżdża do domu klienta jak jest taka potrzeba. Pewnie będzie to droższe niż szkolenie u nich w Olsztynie, ale zadzwonić i zapytać nie zaszkodzi. Może akurat wszystko będzie pasować. Powodzenia!