Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 149
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Witajcie, poza maścią- (prawie) czaprakiem to nie jest Ogar Polski ani jego mix.
Według mnie to mieszanka ONka (stąd maśc między innymi ) z molosem (? jakim? wydaje mi się że z azjatą/ałabajem?). Tak powinniście go ogłaszać do adopcji.
Jesli tak jest jak napisałam powyżej- to domu powinniście mu poszukać bardzo starannie (najlepiej by był sam na swoim teretorium i nie do mieszkania/bloku- tutaj dom z ogrodem potrzebny i to bez innych psów).
To będzie doskonały stróż. Niech szybko znajdzie dobry dom, pozdrawiam serdecznie i psiakowi życzę by jak najszybciej znalazł opiekunów- to piękny i wspaniały pies !!!

Posted

a wypowiedź Bei jest odpowiedzią na mój post w "ogarach polskich", bo taki mi się podobny wydawał i zapytałam o zbieżność z rasą :roll:

Posted

taaak,ten azjata jest chyba strzalem w 10.
czy mieszanka z owczarkiem,to nie wiem,bo pies ma wybitnie gładka siersc,a azjata i owczar powinny dac chyba inny gatunek siersci.

Posted

Ja pisałam o azjacie ale o ałabaju- azjatów jest parę typów-to podgatunek- one bywają gładkowłose- popatrz na ustawienie oczu i noszenie uszu oraz na kufę- można go niemal wpisać w kwadrat- popatrz na łapy- to dlatego tak uważam stawiając na azjatę. Taką maść -prawie czaprak- daje niemal wyłącznie krzyżówka z ONem. Stąd moje typy. Oczywiście się nie kłócę w tej sprawie. Jednak azjatę- miałam i nabrałam wiele podstawowej wiedzy o tej rasie (:razz: ).

Posted

O rany - ale cuuuudo. No nie, ja jednak nie mogę oglądać takich śliczności w "moim typie" - czyli wielki, dostojny i łagodny.

Już zazdroszczę przyszłemu Panu/Pani. Brązowa, tak z ciekawości spytam - on jest chyba większy od mojego Micha co ? No i pewnie zdecydowanie młodszy ?

A że też te samce nie chcą się tolerować :cool3: . Jużbym miała ze trzy w domu,gorzej by było z wykarmieniem :diabloti: .

Posted

Masz racje-Zosiu-zdecydowanie młodszy.Czy wiekszy?pewnie tak,tylko,ze gladkowlosy i nie robi takiego wrazenia. No i Misiu miał kryształowy charakter,a BIGiel to kawal drania do innych psow.

Posted

Dla mnie czyli miłośnika wielkopsów - to zdjęcie jest najpiękniejsze.
Wielkopies jak się patrzy. Taki stworzony dla mnie (och "boszsz" - ile ich jest jeszcze niechcianych).

Brązowa - dzięki za informację, że jest znacznie młodszy od Misia, bo to zwiększa jego szanse na dom. A przeca to i tak widać na pierwszy rzut okiem.

No cóż - skoro nie może być mój to wypowiem się tak, że jest zbyt młody dla mnie, bo jakoś muszę się pocieszyć. No i skacze na stół (chociaż mam solidny i dębowy).

I koniecznie pozbawić go "burzy hormonów". Wiem, że "truję" - i nie bij mnie za to.

A Misiek miał rzeczywiście kryształowy charakter - wyjąwszy ino kota, a także innych psich samców.

Posted

Biglo-ogaro-azjata miał jeden telefon z zapytaniem.Mila pani,ale mieszka w bloku-odradziłam.Musialaby miec oczy dookoła glowy i konska siłe plus mocne nerwy,bo taki spacer to srednia frajda..Oczywiscie zaprosilam do schroniska :)

Posted

Jedno jest pewne - kto nie ma doświadczenia z tak dużym psem - może sobie z nim nie poradzić !!!!!!!!!!!
Nie powiem, że ja od razu je miałam. Ale tu nie liczą się gabaryty ani przyszłego właściciela ani samego psa.

Najważniejszy jest "kręgosłup psychiczny pana/pani", bo taki psiur naprawdę nieraz więcej waży od właściciela - a ktoś nieświadomy tego nie wie, że np. taki kochany piecho (mimo, że jest cały czas kochany) - potrafi wiele fizycznych szkód wyrządzić.

Mam wyliczać ?

Posted

No to wyliczamy:

1) same straty,
2) same straty,
3) same straty,
4) ale ile ciałka do kochania.

A tak na poważnie - to naprawdę ważna jest konstrukcja psychiczna przyszłego właściciela wielkopsa. Nawet coś tak błahego jak ton głosu w sytuacjach podbramkowych i refleks - przede wszystkim.

No i świadomość, że to jest nowy członek rodziny z wszelkimi tego konsekwencjami - a zwłaszcza z humorami, bo psy też takowe miewają. A już taki młody pies na pewno je ma.

Ja się już tego trochę nauczyłam i wcale się tym nie chwalę, bo pewnie będę się tego jeszcze uczyć caaaaałe swoje życie.

Ale fakt faktem, że BIGiel jest piękny - niezaprzeczalnie.