Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

A mnie się wydaje, że wychodzicie z założenia, że to nieładnie być agresywnym:)

Ja się nie nadaję na właścicela pita, amstaffa też nie, mam staffiki, ale nawet one potrafią się ściąć, co prawda jestem w stanie szybko doprowadzić je do porządku, a one stoją i się gapią jakby były zdziwione, że się ścięły.

Sztuka polega na tym, żeby zachować zaciętość, gameness na przykład staffika w "cywilizowanej wersji", czyli hodować psy, które będą miały zacięcie typowe dla bulowatych, ale niekoniecznie walczące. Bo jezeli zaczniemy hodować ciamajdy, to niedługo będziemy hodować bullowate labki bezpłciowe. Sorry labki:)

A w wypadku pitów jest trrochę inaczej, wielu hodowców będzie twierdzić, że żeby sprawdzić czy pit jest "dobry", można sprawdzić to tylko w jeden sposób, domyślcie się jaki.

Posted

Witam po długiej przerwie.. ;)

haha na wystawach takie żyłki - chyba tylko jednego tak widziałam i jak sama właścicielka pisała na wystawach to mu nie szło

- moze niekoniecznie masa,czy wyglad optyczny był przeszkodą .. niezadawalajacych wyników na wystawie ..

- tak uchwycił STAFFKARA obiektyw .. jak i generalnie on tak jest osuszony..nie przeszkadza mu to w wystawie ..zaznacze tylko,ze nic z nim nie robie ,nawet nie wisi na gryzaku (gdyz nie ma do tego takiego zacięcia, Bamber owszem ), jedynie tylko długie spacery,zabawa z pobratymcami ,pogoń za piłeczką i ostatnimi czasy jego hobby to - bieganie za jaskółkami ,jak te nisko latają ;) Energię ma niespożytą .. :shake:,ale nie jest samcem który ćmoka ( bo tak robi Bamber) na widok innego samca .. - ma to gdzieś .. idzie pies,a niech sobie idzie .. nie przeszkadza mu ( wystarczy,ze się umie obronić)

- a PINCOLETTO ( GrubY ) .. ten to jest dopiero .. :crazyeye: własciciele w żaden sposób nie pozwalają ,aby mial choć gram tłuszczyku :evil_lol: .. w dodatku jest on lżejszej budowy od Staffkara .. Nie narzekaja chyba na wystawy ( chyba,ze czegoś nie wiem) .. własnie zamkneli tytuł MŁ.CH.PL ..sędzia dodatkowo powiedział,ze - " pies warty grzechu " ..
Myślę ,że to kwestia gustu sędziego raz,a dwa .. podejścia właściciela (jak i hodowcy) do pewnych kwestii ..
Z Rapida nigdy w zyciu nie będzie taki osuszony pies ( jak ci dwaj jego synowie) .. choćbym kazała mu ciągnąć 2 opony z ciągnika na raz i wisieć na gryzaku po godzinie .. ,ale w konfrontacji z innym ,zwłaszcza większym od niego psem ... oj trzeba uważać .. bo może byc bardzo nieciekawie :mad::mad: .. niom temu juz przeszkadza .. i nie używa zębów tylko do obrony ..

W swojej własnej sforze .. nie ma problemu .. wszystkie chodza razem zgodnie ze sobą,jak i daja dyla za jedna piłeczką :

Pozdrawiamy .. :razz:

Posted

W moim stadzie też nie ma większych problemów, w ogóle stado to ciekawe zjawisko do obserwacji, ale mam jedną taką o niskim progu pobudliwości, o niej można powiedzieć,że ma korbę, wiosną wyłapuje młode ptaszki, które ćwiczą latanie i jeżeli na przykład w trakcie grupowego aportowania zdarzy się sytuacja, że przejedzie na przykład traktor, to zadyma jest gotowa i to całkowicie z niczego. Ale jej dzieci są raczej grzeczne ;) Jak to twierdzi mój znajomy szkoleniowiec, to zawsze wina przewodnika, czyli, że ja jej na to pozwalam, no i pewnie tak jest.

Nie dalej jak wczoraj wychodzę o godzinie 22.00 zagonić psy do domu, patrzę a tu śnieg spadł, a wśród tego śniegu siedzi sobie Piegowata. Podchodzę bliżej, patrżę, a Pegisia pilnuje zwłok kaczki. Ja wiem, że śasiedzi mają kaczki, ale skąd się kaczka wzięła na moim podwórku :-o , raczej sama popełniła samobójstwo przelatując przez płot, bo nie sądzę, żeby ją przez oczko od siatki wciągnęły na podwórko. Pegisia kocha polować, potrafi pól dnia przesiedzieć nieruchomo nad dziurą w ziemi, w oczekiwaniu na kreta.

A jak patrzę na fotki staff-ki, to myślę sobie, że tutaj teraz jest ściernisko......

Posted

staff-ka napisał(a):

- tak uchwycił STAFFKARA obiektyw .. jak i generalnie on tak jest osuszony..nie przeszkadza mu to w wystawie

Tak, jest osuszony, ale zachował dominujący, samczy wyraz - co nie zawsze się udaje. Dużo w ogólnym wrażeniu też daje głowa.
I wg. mnie jak pies osuszony wygląda jak przysłowiowy "szczurek", to już lepiej żeby był troszkę przy sobie... Szczególnie jeśli głowa jest słabsza, to za bardzo osuszone ciało może dawać ogólnie bardzo niekorzystne wrażenie...

Posted

co do tego amstaffa to ogólnie miał ciekawe opisy, ale stawał na pierwszysch lokatach. po drugie na takim osuszonym psie więcej widać więc jak ma coś nie tak to pewno też wyjdzie, co wyjść może to ja się nie wypowiem bo się nie znam :) osobiście przesady też nie lubie bo tu faktycznie pole do popisu jest dla pitów, ale wole jednak bardziej osuszone niż zatłuszczone głównie ze względu na zdrowie samego psa.
Staffko powiedz dlaczego jakbyś Bambera tak trenowała to byś i tak nie uzyskała takie sylwetki? wydaje mi się, że to jednak jest możliwe. Oczywiście są psy takie jak mój które to co zjedzą to wybiegają, a są i takie co nie wybiegają lub przy tej samej ilości jedzenie ale mniejszej ilości ruchu bardzo szybko nabiorą w boczki bo taki mogą mieć metabolizm (chyba można tak to nazwać).
no i co doo tych wystaw i sędziów to ja też nie narzekam, a miejsca inne niż pierwsze z zupełnie innego powodu ;)

Posted

Staffko powiedz dlaczego jakbyś Bambera tak trenowała to byś i tak nie uzyskała takie sylwetki?
Asztir.. Bamber jest psem limfatycznym po częsci .. u takiego osobnika cięzko jest wykreować tak sylwetke,aby ja "osuszyć" i aby zamiast "cięzkiej , nadmiernej skóry" widac było zbity mięsień .. U niego owszem czuc zebra..jak przejedziesz ręką,ale równiez czuć jakby "słoninkę" pod skórą ( czego nie ma Młody ) .. Owszem jakis bardzo wzmozony trening moze dałby efekty,takie jak u Młodego (bez treningów) .. ale to juz musiałaby byc do tego odpowiednia dieta i regularny tryb życia .. w tym wszystkim.Do tego Bej ma niesamowite skłonnosci do tycia ..wiec z ażarełkiem tez trzeba uważać ( wspomniałas o metaboliżmie) .. "żre jak tur ;)" ,ale nie spala..Staffkar "żre jak dwa tury" ..i spala wszystko od razu.. ( dostaje dawke jedzienia wieksza niz Bamber ) .. do wszystkiego tez można dolaczyc TEMPERAMENT .. Bamber jest psem mniej zywiołowym..typ "piecucha" ,aczkolwiek (wspomniałam) trzeba uważać w blizszych kontaktach z pobratymcami .. Młody..nie usiedzi na miejascu,ale z nim moge spokojnie wejść w stado innych psów ..

A tak dla zainteresowanych .. napotkałam w necie na stronce Czeskich Wilczaków .. tak oto przedstawione TYPY PSÓW wg.mnie bardzo fajnie i rzeczowo opisane :

W praktyce hodowlanej jest cała masa przykładów ukazująca powiązanie budowy ciała i zachowaniem. Także doświadczenia I. P. Pavlova wykazały ścisły związek między charakterem a typem budowy. Na przykład uszlachetnienie wyglądu dobermana spowodowało zmiane jego zachowania. Uszalachetnione psy były pobudliwe i mało wyrównane (nerwowe). W odróżnieniu od tego psy ciężkie (limfatyczne) są powolne, że skłonnością do lenistwa i ociężałości. Są spokojne i mało pobudliwe.
Pewna konstytucja jest podstawą każdej hodowli. Ta teoria zootechniczna jest wykorzystawana także w chowie psów użytkowych. Zadowalająca pobudliwość, temperament, ruchliwość, wytrzymałość, prawidłowa forma i harmonijna budowa są podstawowymi wymaganiami stawianymi rasom użytkowym. Typ budowy jest dziedziczny i z powodu środowiska wpływa na organizm zwierzęcia i jego przemiane materii. Naturalnie typ budowy zmienia się z wiekiem i zmianą warunków. Zmiany typu budowy są tym większe i silniejsze, im silniejszy jest wpływ środowiska w trakcie życia psa.
Długoletnia hodowla psów, zwłaszcza w zmienionych warunkach klimatycznych, przy zmienionym chowie, karmieniu i zastosowaniu, zmienia ich budowe. Także wewnątrz rasy może występować kilka typów budowy, ale nadal zachowany jest specyficzny charakter i proporcje danej rasy. Tak opracowano klasyfikacje typów konstytucji zwierząt na podstawie funkcji poszczególnych części organizmu i opracowano pięć podstawowych typów:

Typ limfatyczny. Charakterystycznymi cechymi są krótka głowa z wystającymi kośćmi, wypukłe czoło z głębokim stopem. Część twarzowa jest krótka, tępo zakończona, czasem wypukła na górze, z silnie rozwiniętymi faflami. Często występuje przodozgryz. Oczy są ustawione prosto. Kark jest krótki, silny z podgardlem, szeroką piersią, szerokim brzuchem. Ruchy są powolne. Skóra luźna, z fałdami i nieelastyczna. Pies ma skłonności do otyłości. Sierść bywa gruba, z gęstym podszerstkiem. Pies się później i wolniej formuje. Refleks jest wypracowywany wolniej, ale z większym nasileniem. Głównymi przedstawicielami tego typu są bernardyn i nowofundland.

Typ gruby. Jego przedstawicielem jest silny pies z dobrze rozwiniętą kością i muskulaturą. Ten typ dojrzewa zwykle w wieku 3-4 lat. Głowa jest szeroka, wyraźna, ale zaokrąglona. Pysk jest suchy lub lekko obwisły. Kark jest krótki, silny i bywa nisko osadzony. Pierś jest szeroka i głęboka, brzuch lekko podciągnięty. Kończyny nie są długie i słabo kątowane. Sierść jest gruba z gęstym podszerstkiem. Przedstawicielem tego grubego typu jest kaukaz lub owczarek azjatycki.

Typ pewny. Ten typ ma dobrze rozwinięty kościec z suchą i silną muskulaturą. Głowa jest średnio szeroka i ma kształt tępo zakończonego klinu. Pysk jest suchy z suchymi policzkami. Kończyny są długie i dobrze kątowane. Sierść bywa krótka, najczęściej z podszerstkiem. Charakter jest wyrównany, ruchliwy. Przedstawicielem tego typu jest owczarek niemiecki.

Typ delikatny. Psy tego typu mają słabszy kościec i dobrze rozwiniętą, ale słabszą muskulaturą. Skóra jest delikatna, dobrze przylegająca. Głowa jest podłużna, delikatniejszej budowy. Wargi są suche, dobrze przylegające. Pies jest wysokonogi, ciało kwadratowego formatu. Kątowanie jest dobre. W tym typie przeważają choleryki. Przedstawicielem tego typu są dobermany, charty i teriery.

Typ słaby. Ma zwiększoną pobudliwość ze skłonnością do nerwowości i bardzo słabą kością i słabą muskulaturą. Często występuje karłowatość i różnego rodzaju odchyłki połączone z degeneracją, która wzmocniona bywa sztuczną selekcją na wzmocnienie tych cech. Głowa jest najczęściej okrągła z wąską częścią twarzową. Oczy ma wielkie, często wypukłe. Skóra jest cienka, napjęta. Sierść bywa różna. W tej grupie znajdziemy wszystkie rasy karłowate. Psy w tym typie są bardzo delikatne.

Przedstawione cechy zwykle nie wystepują w czystej formie, wręcz przeciwnie - często są mieszanką dwóch typów. By scharakteryzować taki typ używa się połączenia obydwu nazw typów, przy czym na pierwszym miejscu daje się ten typ, który przeważa, np. limfatyczno-gruby, gruby limfatyczny, itd. Odchyły od normalnych typów nazywane są przerasowieniem. Przerasowieniem może być nadmierna delikatność lub limfatyczność. Przerasowienie w wysokim stopniu graniczy z degeneracją.
Shaman (Czechy)