Shabeel Posted June 25, 2015 Posted June 25, 2015 Mój rhodesian ma na sierści jasne plamy [attachment=14430:27-rhodesian-ridgeback_1600.jpg] < takie jak ten po prawej tylko jaśniejsze. Sierść jest zdrowa, błyszcząca, w tych miejscach może w troszeczkę gorszej kondycji. Kolor nie zmienia się zależnie od pory roku więc nie jest to sprawka słońca. Nie bardzo lubi się kąpać i czesać - dzisiaj został jednak wyprany i wyczesany, po wyschnięciu okazało się, że plamy są jeszcze jaśniejsze. Włos wszędzie indziej jest 2 kolorowy a tam tylko jasny. W rodowodzie ma wpisaną maść czerwoną pszeniczną więc powinien być raczej ciemnu. Pies je głównie suchą karmę (arion), czasem jakieś resztki mięs, ryż z warzywami, podprowadzone kocie jedzenie. Czy mogą to być jakieś braki w diecie? Nie interesują mnie żadne suplementy ani nic z tych rzeczy. Quote
gryf80 Posted June 25, 2015 Posted June 25, 2015 może tak,może nie.może warto zmienić diatę.nic nie piszesz czy "ma tak od urodzenia" Quote
Shabeel Posted June 25, 2015 Author Posted June 25, 2015 Gdzieś zgubiłam ten wątek. Na samym początku miał jednolity kolor sierści, dopiero około 1,5-2 (teraz ma 5) roku życia zaczął jakby płowieć w tych miejscach. Od tego czasu kilkakrotnie zmieniałam mu karmy - mało, które wgl chce jeść, nie przynosiło to widocznych efektów Quote
Yoko93 Posted June 28, 2015 Posted June 28, 2015 Arion co prawda to slabiutka karma ... Ja mimo wszystko polecilabym Gammolen (miekkie kapsulki z olejem w srodku, psy chetnie wcinaja), problemy z sierscia u mojej labradorki rozwiazal po jednym opakowaniu, ale podalam dwa opakowania by utrzymac efekt. Mysle ze karme takze warto byloby zmienic... Quote
Delph Posted July 3, 2015 Posted July 3, 2015 Spróbuj preparatu z dużą zawartością karotenu albo po prostu dawaj dużo marchewki, może poprawi pigmentację. Quote
wet_CBDNA_pl Posted July 9, 2015 Posted July 9, 2015 Jedyne co można tutaj plcić aby efekty były widoczne to zmiana diety i karmy-proponuję zrobić to jak najszybciej,w tym dziale na forum znajdziesz co najmniej kilka,lepszych karm niż ta którą masz obecnie. Quote
Recommended Posts