Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 34k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• orsini

6588

• Ka-Vanga

2744

• Elitesse

2487

• jostra

2374

Posted

orsini napisał(a):
no oni sa szybcy, Litwini sa szybcy, tylko my nie bardzo :lol: :lol: :lol: :lol:

ORSINI wychodzi na to ze wszyscy sa szybcy tylko nie my :lol: :lol: :lol: ale moze to spadek po starych czasach ?

myslalam ze slowacy maja ujednolicone wzory dyplomow a championaty Tess i lancelota wygladaja zupelnie inaczej

Posted

A mysmy wczoraj pojechali sobie do Kliniki Therios PP Ingardenów i zrobilismy Arwence test na bruceloze :) Jak przypuszczałam wyszedł negatywny wiec sie bardzo ciesze i mam nadzieje, ze juz niedługo pojedziemy do kawalera :) BO juz sie wiele osób nie moze doczekac a Księżniczka ma nas w poważaniu ;)

Gosiu jeszcze raz ogromne gratulacje!!!

Gratulacje dla udokumentowanych championów. Ja tez czekam na przesyłke dla Dajanki :)

Posted

waszko choroba taka, w Polsce jest zwalczana z urzedu i jest jej bardzo bardzo malo gownie u bydla, u psa w Polsce to ja sie nie spotkalam zeby mial, ale w USA maja tego g... duzo!
Moze sie Czeszka przestraszyla, ze skoro u nas tyle amerykancow to i brucelke mamy:))))))
Agatko gdzie Ty te testy robilas???brzmi skomplikowanie:))))))w ZHW tez robia jak cos :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Posted

prosze uprzjemie oto wyjasnienie.
To jest choroba bakteryjna powodowana przez Brucella canis, Do zakażenia dochodzi poprzez błony śluzowe jamy ustnej,
pochwy, prącia lub spojówek. Rozprzestrzenia się głównie poprzez krycie i z matki na szczenięta.
Bakteria ta ma szczególną właściwość przeżywania wewnątrz komórek i namnażania się tam. We wczesnym
okresie choroba przebiega prawie bezobjawowo, często bez goraczki powodując jedynie powiększenie
węzłów chłonnych i lekkie osłabienie. Zarazek zasiedla przede wszystkim łożysko, śledzionę, węzły chłonne, prostatę i
najądrza a nawet oczy i nerki. U ciężarnych suk wywołuje późne poronienia, po czym następuje zapalenie macicy i często
bezpłodność. U samców następuje zapalenie jąder i najądrzy, zapalenie gruczołu krokowego po czym
zwykle następuje atrofia jąder i trwała bezpłodność. We wczesnym okresie od zakażenia prawie niemożliwa
do wykrycia, po ok 5 tyg. można próbować testu aglutynacji lub posiewu z krwi, po 15 tyg. od zakażenia
przy badaniu spermatologicznym pojawia się aglutynacja plemników i utrata witek, po 20 tyg. 90% plemników
jest morfologicznie nieprawidłowa. Obecność bakterii można potwierdzić za pomocą metody hodowlanej -
posiewy z krwi, testu immunodyfuzji w żelu agarowym (AGIT) lub testu aglutanacji.

informacja pochodz z serwisu www.basza.div.pl i została umieszcszona za zgoda autora tekstu

Posted

W krakowie nigdzie nie robia tych testwó a ZHW zrobili wielkie oczy.
Klinika Therios to znana na cała Polske Klinika specjalizująca sie w Rozrodzie, a mieszcząca sie w Myslenicahc pod Krakowem. Załozona i prowadzona przez Znanego profesora Ingardena i jego zone.

Posted

Agatka nie mogli zrobic wielkich oczu:)))bo co roku 1/3 bydla jest adana monitoringowo na bruceloze, wiec maja odczynniki, dodatkowo kazdy poroniony plod o ile rolnik sie do nas zglosi tez jest badany.
Testy sa bardzo tanie przez to ze tak powszechne.

Posted

a tak z czystej ciekawosci ile u takiego Irmgardena to kosztuje?:))))az zapytam nastepnym razem jak bede w laboratorium ile u nas biora :lol: :lol: :lol:

Posted

Wyglada na to ze jednak nie w Krakowie. Nie maja testów, nie robia testów. odesłali mnie do Puław. Dopiero Beskowa zwróciła mi uwage na Therios no i od razu sie tam udałam :)

Posted

az niemozliwe????to Wy cala krew do Pulaw slecie?????szok! my mamy rocznie gdzies z 6000 prob na brucelloze robionych to jakby to wszystko mialo do Pulaw jechac....a to tylko 1 malutki powiacik :lol: :lol: :lol: a nie wojewodztwo:))))

ale z tego wniosek jest taki: trzeba sie specjalizowac-w jednej dziedzinie tylko i jak sie jest fachowcem to sie z glodu nie umrze:)))))

Posted

W Theriosie cena 60 zl - test + pobranie materiału
W Puławach 40 zł ale musisz im dostarczyc materiał juz odwirowany wiec tyle samo wyjdize, albo wiecej.

Posted

ahh to looz - myślałam, że to jakieś dziadostwo genetyczne, a to weneryczna choroba :lol: nam na szczęście nie grozi bośmy już i tak bezpłodni :lol: :wink:

jejcia Agatko to za jakiśczas znowu małe szkrabiki będą śmigać u Was aaaa :angel:

Posted

bruceloza jest choroba bardzo popularna w Ameryce południowej, a szczególnie w Argentynie i Brazyli. Pies którym bede kryła Arwenke stanowi własnosc Argentynki. Tam normalnym jest , że kazdy reporduktor jest systematycznie badany na te chorobe, a kazda suka przyjeżdza z zaswiadczneiem o wykonanym tescie. Tam nikt o to nie prosi i nikt sie temu nie dziwi. Nie ukrywam, że byłoby miło gdyby podobne zwyczjae zaczeły panowac i u nas. Mielibysmy mniej problemów z tytułu zakazen przy kryciu.

Posted

Agatka te zakazenia o ktorych Ty mowisz w Polsce to nie brucelka :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: u krow tez juz nie wiem kiedy byl stwierdzony przypadek tej choroby!
owszem jest jeszcze ale to juz tak minimalnie-jeden pan doktor ktorego znam ja mial albo i ma nawet nie wiem jak to sie leczy diabelstwo, ale u psa czy u konia nie slyszalam o ani 1 przypadku w Polsce.
Inne syfy a jakze sa

Posted

Ano mam nadzieje, ze Arwenka sie zdecyduje w końcu a nie bedzie czekała do lutego na kolezanke Livke i koleżanke Sonie bo mnie w trójke potem wykończa ;)

Posted

No widzisz a ja włąsnie nawet wczorja usłyszałam o przyapdkach które zakońcyzły sie zgonem . Były to przypadki z ostatniego roku.

A ja nie mam na mysli brucelozy w warunkach Polskich, ale mam na mysli wszystkie inne syfy bakteryjne. A tak prosto zrobic suce wymaz i zrobic posiew, to niewiele kosztuje, a nawet ma sie pewnosc, że nic nie zbaurzy całej ciazy. Tylko ze to by trzeba było 30 zł wydac a to przeciez majatek....
Tylko ze jak w polsce powiesz ze prosisz o zaswiadcznie to pójda kryc gdize indziej.

Posted

hahahaha no!!!

ja tam bardziej sie boje od brucellozy chorob oczu, bo niestety tego coraz wiecej i wiecej, a nawet sam Garncarz mowi, ze najwiecej slepych psiakow to u niego sie trafia wlasnie sznaucerow miniaturowych!i to jest straszne!

Posted

Tu masz racje tylko....ile takie zaswiadczenie jest warte???pojde z suka A zrobie wymaz i podam im dane suki B z ktora bede chciala jechac do krycia i wystarczy.
co innego jak pobieraja krew na p/ciala wtedy dokladnie sprawdzaja tatoo a jak niewyrazne to najpierw zaczipuja, ale to od gornie maja taki przepis, a reszta niestety nie

Posted

tylko ze w przypadku chorób oczu nie jestes w stanie stwierdzic nosicielstwa a jedynie sama chorobe. Tutaj kłania sie tylko uczciwosc i madre kojarzenie linii.
a w przypadku chorób o których ja mówie , możemy spokojnie i w łatwy sposób zapobiegac ich rozprzestrzenianiu sie.

Posted

No i tu Cie zaskocze. Wczoraj przed wypisaniem zaświadczneia Arwenka miała dokładnie sprawdzony tatuaz. i Dopiero po tym wydrukowano i podpisano zaswiadczenie.
I powiem ze byłam naprawde mile zaskoczona!

Posted

tak tylko jakby bylo obowiazkowe badania oczu to by sie wylapalo te slepaki a skoro slepy to po jakich rodzicach jest itd. a nie tak na dziko jak teraz a bo ten to slepy uwazaj itp. ale tak naprawde to sie nie ma dowodu czesto tylko, ze ktos gdzies slyszal....a wszystkie linie sa zagrozone-w jednej siedzi PRA w innej RD a jeszcze w innej katarakty przerozne.

Posted

Tangram, gratulacje z powodu urodzin maluszków. Są śliczniusie :laola:

malawaszka napisał(a):
a j już w środę będę miała maszynkę :multi: HA HA strzeżcie się moja małe sznaucerki :evilbat: :lol: :lol: :lol: rzeź niewiniątek nadchodzi :lol:

:cunao:

malawaszka napisał(a):
no i jeszcze pyt czy kąpać psa przed, po czy wogóle niezależnie od strzyżenia??

Jak zwykle są dwie szkoły ;) Jedna mówi, żeby wcześniej wykąpać, bo brud i piach w sierści tępi ostrze. A druga mówi, że lepiej nie kąpać, bo wtedy włos jest sztywniejszy i mniej śliski i lepiej maszynka "łapie".

Wybierz sobie szkołę, która Ci bardziej odpowiada ;) i czekamy na fotki.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...