malawaszka Posted November 7, 2005 Posted November 7, 2005 no właśnie - mam w planach jeszcze nie jednego psa :lol: z tego co najmniej jeden schroniskowiec, którego zapewne tak jak Bolusia nie będę chciała stresować wizytami u fryzjera, więc zajęłabym się sama sierścią; zresztą może i Lunę kiedyś sama dorwę :-? chociaż wątpię bo ona jest niegrzeczna jak ja przy niej robię - muszę ją zostawiać u fryzjera i wychodzić dopiero wtedy nie walczy :oops: :oops: :oops: zobzczę na niemieckim e-bayu tego Mosera
madzior_ka Posted November 7, 2005 Posted November 7, 2005 Natomiast może dla miniatury wystarczyłaby Ci tańsza maszynka? Z drugiej strony skoro masz w planach olbrzyma... my mamy dla Denisa Mosera 1170 w Karusku kosztuje 284 zł a ja kupiłam go na allegro coś za ok 200 z tego co pamietam i jestem bardzo zadowolona. ma on regulacje ostrza 0,1-3mm + plastikowe nasadki. Na poczatku strzyglam tylko Denisowi przedpiersie, glowe itd ale ostatnio jak strzyglam mu grzbiet to tez bez problemu szlo...:) tylko nie wiem jaką Boluś ma siersc bo jak gesta i miekksza to moze przydalaby sie lepsza bo Denis ma dosc szorstka wiec latwo ja scina:)
madzior_ka Posted November 7, 2005 Posted November 7, 2005 Ja miałam tańszą elektromagnetyczną Ostera i mojego najstarszego Larsika strzygłam ok. 4 godzin, nuie wiem dokladni jaka moja ma moc ale grzbiet Denisowi strzyglam krociutko gora 40 min z przerwami na zastanowienie gdzie co i jak dokladnie ostrzyc bo przeciez ja poczatkujaca w tych sprawach jestem...
malawaszka Posted November 7, 2005 Posted November 7, 2005 http://cgi.ebay.de/Moser-Max45-Typ-1245-Schermaschine_W0QQitemZ7723374474QQcategoryZ100387QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem :angel: za 70 Euro - to taka sama?? muszę napisać do ciotki, żeby mi zobaczyła jkie tam są ostrza bo ja nie kumam nic :oops: :lol: a powinnam :oops: Madziorka - Boluś ma sierść upośledzoną na grzbiecie przez tą niedoczynnośc tarczycy - to jest taki jakby szczenięcy puszek - chociaż te co mu rosną teraz po lekach nowe kudełki są twardsze, ale nie twarde - Luna zresztą też nie ma szczoty - bo i niby skąd by miała mieć jak jej nigdy nie skubałam i skubać nie będę :wink:
malawaszka Posted November 7, 2005 Posted November 7, 2005 a znacie taką maszynkę?? http://cgi.ebay.de/Picco-Bello-Schermaschine_W0QQitemZ7723374755QQcategoryZ100387QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem jakieś pico bello - ale ma fajne długości 3mm-45mm :o ale kurde mało info o tych sprzętach
madzior_ka Posted November 7, 2005 Posted November 7, 2005 to rzeczywiscie okazja - fajnie jakby ci sie udalo taka kupic:) a Bolus byl juz strzyzony maszynka?
malawaszka Posted November 7, 2005 Posted November 7, 2005 niee Bolutka do tej pory podcinam nożyczkami i jest ok, bo grzbietu mu nie mogę zgolić bo on nie ma właściwie podszerstka :( i byłby łysy ale patrzecie na to: http://cgi.ebay.de/MOSER-PROFESSIONAL-Schermaschine-1245-MAX-45-W-3-Kaemme_W0QQitemZ7723336357QQcategoryZ100387QQrdZ1QQcmdZViewItem licytacja od 1,99E :o :lol: ale bajerek - poproszę ciotkę, żeby mi policytowała tak do 50 E :lol: może się uda chociaż wątpię :roll: qrde a jeden nożyk 34E :-? http://cgi.ebay.de/Scherkoepfe-fuer-Moser-Oster-und-Andis-Schermaschinen_W0QQitemZ7721936160QQcategoryZ100387QQrdZ1QQcmdZViewItem
Ka-Vanga Posted November 7, 2005 Posted November 7, 2005 Agatka napisał(a):A ostatnie dziecko sie samo pochwali WIELKIM sukcesem jak dojedzie do domku :) Hehe to chyba o mła :wink: :lol: . Haha zacznijmy od Finki, jak juz wiecie szalona Finka ma rozne ciekawe pomysly i co najmniej 1/3 psow zdyskwalifikowala. Bangi dostala u niej sliczny opis, ale hahaha sedzina stwierdzila, ze sznaucer nie moze miec tak glebokich tylnych katow i dala nam ocene bdb :lol: , no wszyscy sie z tego niezle ubawili jak to uslyszeli, ale co tam, hiehie :lol: . Strasznie tylko zalowalam, ze Rafal nie zrobil zdjecia Zwyciezczyni Klubu :evilbat: :lol: :wink: . Nastepnego dnia sedziowal Wegier, no i tym razem Bangitos najpierw pokonala konkurentki u siebie w klasie zdobywajac CAC, a nastepnie porownanie o Najlepsza Suczke w Rasie zdobywajac CACIB :). Strasznie sie cieszymy, bo to byl nasz debiut w doroslej klasie :grins: . Aaaaaaa, no i mam teraz w domu Młodzieżową Championkę Słowacji :D . Ogromne Gratki dla tych co sie wystawiali w Poznaniu, Natalia strasznie sie ciesze, ze Wam tak super poszlo z Milo, bo to piekny pies, zreszta on sie super wystawia, juz "ciocia" o to zadbala wczesniej :wink: :evilbat: :lol: . Izie juz gratulowalam oczywiscie, zreszta razem cieszylysmy sie z naszych sukcesow :wink: , no i debiut coreczki Dengikowej - strasznie jestem zadowolona i oby szla dalej tak przez ringi :drinking: :drinking: :drinking: :drinking: :drinking: . Madziorko trzymaj sie napewno Twoj zwierzaczek biega sobie caly szczesliwy i nic juz go nie boli.
malawaszka Posted November 7, 2005 Posted November 7, 2005 a do czego są te palstikowe nakładki do Mosera?? 5, 9 i 13 mm
dorotak Posted November 7, 2005 Posted November 7, 2005 [quote name='malawaszka']a do czego są te palstikowe nakładki do Mosera?? 5, 9 i 13 mm Teoretycznie - tak jak u ludzi - zwiekszaja długość włosa (cięcia). Czyli możesz uzyskać długość np. ok. 5mm nakładając taką nakładkę na ostrze 1mm. Moim zdaniem dla zwierzaka typu sznaucer się nie bardzo nadają ;) Właśnie obok na topiku o strzyżeniu napisałam, co wyszło jak przejechałam takim grzebykiem Atosowy grzbiet (ma teraz grzbiet w falki :evilbat: ) Ten włos na grzbiecie sznaucera według mnie za bardzo "leży" żeby się poddawał takim grzebykom. Natomiast mam zamiar spróbować tym najdłuższym (13 mm) pojechać mu uda. Bo wydaje mi się, że powinien nieźle nadawać się do tego miękkiego włosa na łapach. Tyle, że aby robić całe łapy to trochę za krótko... Ale może jak będę zadowolona z tych ud, to dokupię do łap najdłuższy grzebyk (32mm)? Możesz sobie wszystko obejrzeć na stronie http://www.sewing.pl. Nie sprzedają akurat maszynek Mosera, ale te maszynki podobno są kompatybilne z Osterem więc można się tam ewentualnie zaopatrzyć w ostrza czy nakładki.
malawaszka Posted November 7, 2005 Posted November 7, 2005 kurka :-? ale dla Bolutka by było ok :wink: jego włoski nie przylegają 8)
jostra Posted November 7, 2005 Posted November 7, 2005 Da się włos sznaucera strzyc z nakładkami, tylko trzeba po prostu nabyć trochę wprawy :roll: Zapraszam do mojego TZ-ta, on robi to genialnie, dla mnie to trochę zbyt pracochłonne, więc wolę strzyc bez nakładki :)
malawaszka Posted November 7, 2005 Posted November 7, 2005 Jostra to może TZ napisze w kilku zdaniach co i jak :D taki mini poradnik jak uniknąć kompletnej masakty na psim grzbiecie :lol:
dorotak Posted November 7, 2005 Posted November 7, 2005 malawaszka napisał(a): taki mini poradnik jak uniknąć kompletnej masakty na psim grzbiecie :lol: Eeee, no nie jest tak źle... Jaka tam "masakra". Jak jutro będzie jaśniej to postaram się zrobić Atosowi jakieś zdjęcia. Te "bruzdy" widać dopiero, jak się bliżej przyjrzy. A i to zapewne za tydzień zniknie i będzie super. A ja na pewno nie mam wprawy i zdolności TZa Jostry ;) Ja po prostu wolałabym, żeby od początku było "równo". Ale to nie znaczy, że teraz wstydzę się wyjść z moim psem na spacer :cunao: Jostra, odpowiesz mi na temat tych ostrzy (o których pisałam w topiku o strzyżeniu)?
Agatka Posted November 8, 2005 Posted November 8, 2005 POBUDKA!!! Pora wstac :) Ja juz na posterunku w pracy, a wy sie obijacie ;) Ola jeszcze raz gratulacje !! Babcia i Dziadek pekaja z dumy !!! ;)
GUCIA Posted November 8, 2005 Posted November 8, 2005 [quote name='dorotak'][quote name='malawaszka']a do czego są te palstikowe nakładki do Mosera?? 5, 9 i 13 mm Teoretycznie - tak jak u ludzi - zwiekszaja długość włosa (cięcia). Czyli możesz uzyskać długość np. ok. 5mm nakładając taką nakładkę na ostrze 1mm. Moim zdaniem dla zwierzaka typu sznaucer się nie bardzo nadają ;) Właśnie obok na topiku o strzyżeniu napisałam, co wyszło jak przejechałam takim grzebykiem Atosowy grzbiet (ma teraz grzbiet w falki :evilbat: ) Ten włos na grzbiecie sznaucera według mnie za bardzo "leży" żeby się poddawał takim grzebykom. Natomiast mam zamiar spróbować tym najdłuższym (13 mm) pojechać mu uda. Bo wydaje mi się, że powinien nieźle nadawać się do tego miękkiego włosa na łapach. Tyle, że aby robić całe łapy to trochę za krótko... Ale może jak będę zadowolona z tych ud, to dokupię do łap najdłuższy grzebyk (32mm)? Możesz sobie wszystko obejrzeć na stronie http://www.sewing.pl. Nie sprzedają akurat maszynek Mosera, ale te maszynki podobno są kompatybilne z Osterem więc można się tam ewentualnie zaopatrzyć w ostrza czy nakładki. Dorotko daruj sobie tę nakładke 32mm włos ledzki ucieka ztak dużej nakładki a co dopiero psi 32mm nadaje się do szczotek szczotek do zamiatania. :)
Romas Posted November 8, 2005 Posted November 8, 2005 Ciekawa jestem jakby sie strzygly lapy ostrzem z nakladkami.Ja strzyge bezpiecznymi nozyczkami czyli takimi z okraglymi koncami i nie zawsze mi rowno idzie.Moze powinnam sprobowac na grzebieniu i maszynka ,tak jak glowe u czlowieka. Ja tez sadze ,ze sprawa prazkowanego grzebietu po strzyzeniu jest do pokonania.Oczywiscie ,ze nie probowalam ciac nigdy z tymi nakladkami psa ale strzyglam czlowieka :D No i zreszta mi w pierwszych strzyzeniach Zuzi ostrzem 1mm wychodzily takie wlasnie prazki ale potem pokonalam to i juz wiem jak trzeba jechac maszynka zeby tego nie bylo. Malawaszka, ja bym na Twoim miejscu nie kupowala slabszej/tanszej maszynki.To oszczednosc pozorna.Nie wiesz jaki pies jeszcze Ci sie w zyciu trafi ,nie wszystkie beda mialy taki mieki grzbiecik jak Bolus i wtedy slaba maszynka tego nie po0kona. Dwie sprawy moc maszynki i ostrza( bo moje sa z marnej stali i ciagle musze je ostrzyc) to podstawa.Ten wydatek ci sie zwroci wiec warto sobie uskladac i poczekac. Ciesze sie bardzo ,ze ten starenki sznuacerek znalaz domek ,bardzo sie ciesze, to optymistyczne ,ze ludzie chca i moga pomoc takiemu zwierzakowi. A moze chodzcie na topik o wzorach fryzur z tymi rozmowami o strzyzeniu .
Olivka Posted November 8, 2005 Posted November 8, 2005 Romas! Nakładkami obetniesz włos Bianki pod warunkiem ,że będziesz obcinała pod włos . Z włosem nakładka nie zbierze . Jeśli chcesz strzyc z włosem, to bardzo dobrze wyjdzie jeśli zastosujesz ostrze 9mm albo 13 mm.
dorotak Posted November 8, 2005 Posted November 8, 2005 GUCIA napisał(a):Dorotko daruj sobie tę nakładke 32mm włos ledzki ucieka ztak dużej nakładki a co dopiero psi 32mm nadaje się do szczotek szczotek do zamiatania. :) Chorobcia, a taki miałam świetny pomysł... :roll: Zburzyłaś całą moją koncepcję... :evil: :cunao: :cunao: Ale wierzę fachowcowi 8) W takim razie nie kupuję. To proszę jeszcze o odpowiedź na pytanie o różnicę w ostrzach "zwykłych" i F (fine). Tylko może na topiku o stryżeniu?
Romas Posted November 8, 2005 Posted November 8, 2005 Nakładkami obetniesz włos Bianki pod warunkiem ,że będziesz obcinała pod włos . Z włosem nakładka nie zbierze . Jeśli chcesz strzyc z włosem, to bardzo dobrze wyjdzie jeśli zastosujesz ostrze 9mm albo 13 mm. Nakladki to ma Dorotak :lol: .I masz racje tymi nakladkami tylko pod wlos idzie ,bo to probowalysmy juz ,konkretnie na glowie Zuzi :lol: .A potem Dorotka na grzbiecie Atosa ,to juz sama sie produkowala. Ale dobrze,ze mi piszesz o tych dluzszych ostrzach ,wlasnie to mnie ineteresuje czy warto inwestowac w dluzsze ostrze celem robienia zimowej fryzurki. Bo naprzyklad Zuzi troche kreci sie wlos na udach i tam takie dlugie ostrze by sie przydalo. natomiast Bianki ,po przedyskutowaniu sprawy nie bede na razie ciela,wytrzymam :D ,zawezme sie i tylko bede podtrymowywac. A nie masz jakiegoz zdjecia gdzie by pieski byly ostrzyzone takim wlasnie dluzszym ostrzem ?
Olivka Posted November 8, 2005 Posted November 8, 2005 Dorotko! Ja swoją obcinałam takim sposobem na kraków , bo była już bardzo długa . Wyszło bardzo ładnie, zdjęcia są u mnie na stronie w galerii. Ale jednak maszynka to już ostateczność, ja raczej unikam, wtedy jeszcze chciałam wystawić Olivkę więc zciachałam , niestety odbiło sięto na włosie i w efekcie zaraz po wystawie musiałam wyrwać do łysolka.
Romas Posted November 8, 2005 Posted November 8, 2005 Ogladalam , wedlug mnie ma dosc krotki wlos ,albo na zdjeciach tak widac.Czyli nie jest to taki efekt jak myslalam ,ze dluga siersc tylko uporzadkowana. E, to ja widze ,ze nie ma co kombinowac .Dokupie tylko drugie ostrze ,dluzsze , i bedzie O.KA Ty Dorotko , zostajesz przy tym co masz czyli nakldakach czy jednak skusisz sie na ostrze 9 mm.
malawaszka Posted November 8, 2005 Posted November 8, 2005 kurka wodna ależ to skomplikowane :lol: Romas - masz rację - nie chcę oszczędzać, bo ile razy tak nie zrobiłam z czymkolwiek na dobre mi to nie wyszło :lol: szkoda tylko, że robią taki interes z tymi dodatkowymi ostrzami - strasznie drogie są - w niemczech na e-bayu 34 euro jedno ostrze Olivka - rozumiem, że obcinałaś sunię pod włos z nakładką tak? to jest jakaś nadzieja :fadein:
Olivka Posted November 8, 2005 Posted November 8, 2005 Tak Malawaszko, obcinałam z nakładką, ale tao była wyjątkowa sytuacja i musiałam jakoś tę sierść podrasować. Maszynka tak ,ale tylko do szczegółów.
Recommended Posts