Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 34k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• orsini

6588

• Ka-Vanga

2744

• Elitesse

2487

• jostra

2374

Posted

cześc sznauceromaniaki !!!
GRATULACJE dla świezo upieczonych hodowców :) :lol:

Ja chciałabym wam doniesc ze Daniczka jest juz w coraz lepszej kondycji !!!!!
Własnie odpiełam ja z kroplówki a ta paskuda w 3 sekundy zabrała sie za konsumowanie wenflonu wiec trza było ja zabezpieczyc ;)

na spacer nie wziełam jej piłki to poszkała sobie kamyczka ;)
A ja mam głowe pełna nowych doświadczeń.

No i też trzymam kciuki za bratysławskich wystawców !!!! :)

Posted

A my wróciłyśmy od Fryzjera :D I jest fajnie, bo pani bardzo bardzo bardzo fajna, salon też fajny i troszku sie namęczyła nad tym moim psem, a nie 20 min i po wszystkim...
Galcik ma jeszcze troszke takich strupków po ostatnim zapaleniu skóry :( Ale i tak jest lepiej niz ostatnim razem...

Posted

Witam wszystkich :).

Poznajcie Apisa

Mój Sznaucer średni ma już/dopiero 2 lata. W tym roku (wrzesień) przygotowuje się do pierwszej wystawy. Troche się obawiam czy damy radę. Apis dostaje szału jak widzi inne psy. Myśli tylko o zabawie. To chyba będzie największy problem. Z miłą chęcią wysłucham Waszych rad dot. wystaw.

Z ostatnich newsów dodam jeszcze ze ostatnio był chory :(. Najadł się kory... zjada wszystko co pachnie :D. Na szczęście sytuacja jest już pod kontrolą.

Pozdrawiam wszystkich sznauceromaniaków z Zielonej Góry i nie tylko :)
Wojtek

Posted

Hej,

[quote name='wojtaszg']W tym roku (wrzesień) przygotowuje się do pierwszej wystawy. Troche się obawiam czy damy radę. Apis dostaje szału jak widzi inne psy. Myśli tylko o zabawie.

No żywiołowość średniaka niestety nie ułatwia sprawy na wystawie - ja pamiętam, że zawsze miałam ręce poprzeżynane ringówką ;) Ćwiczycie zachowania wystawowe w gronie innych piesków? Bieganie, postawę, pokazywanie zębów? Takie ćwiczenia to podstawa. A na zwabienie uwagi pieska polecam jakąś zabawkę albo smakołyk (jeśli jest żarty - ale większość średniaków to łakomczuchy a wyjątek Bianki tylko tą regułę potwierdza ;)). Masz to szczęście, że z reguły w średniakach, a już zwłaszcza czarnych, nie ma albo prawie nie ma konkurencji. Więc jak już wejdziesz na ring, to będzie łatwiej (dalej od innych psów).

[quote name='wojtaszg']Najadł się kory... zjada wszystko co pachnie :D.

Wszystkożerność raczej typowa :cunao: . Chociaż muszę powiedzieć, że w przeciwieństwie do Apisa Atos nie znosi słońca. Mój zwierz uwielbia miejsca zacienione najlepiej z jakimś bajorkiem czy inną kałużą :cunao:

Pozdrawiam wszystkich sznauceromaniaków z Zielonej Góry i nie tylko :)

Pozdrawiamy z Jabłonny

Dorota i Atos (3,5 letni czarny średniak)

Posted

Zabieram się do pracy. I już wiem, że utzrymanie postawy u Apisa to jest coś strasznego.

Jego ulubiony przysmak zielny to chyba mech z ziemią. A potem same wizyty u weterynarza :D.

Pozdrowionka
:popcorn:

Posted

dorotak napisał(a):
Hej,

wojtaszg napisał(a):
W tym roku (wrzesień) przygotowuje się do pierwszej wystawy. Troche się obawiam czy damy radę. Apis dostaje szału jak widzi inne psy. Myśli tylko o zabawie.

No żywiołowość średniaka niestety nie ułatwia sprawy na wystawie - ja pamiętam, że zawsze miałam ręce poprzeżynane ringówką ;) Ćwiczycie zachowania wystawowe w gronie innych piesków? Bieganie, postawę, pokazywanie zębów? Takie ćwiczenia to podstawa. A na zwabienie uwagi pieska polecam jakąś zabawkę albo smakołyk (jeśli jest żarty - ale większość średniaków to łakomczuchy a wyjątek Bianki tylko tą regułę potwierdza ;)). Masz to szczęście, że z reguły w średniakach, a już zwłaszcza czarnych, nie ma albo prawie nie ma konkurencji. Więc jak już wejdziesz na ring, to będzie łatwiej (dalej od innych psów).

no właśnie trzeba ćwiczyć ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyc, dobrze w miejscach gdzie sa inne psiaki i kreca sie ludzie
a na wystawe przyjedź sobie wcześniej żeby piecho zdazył oswoic sie z tłumem i innymi psami

pewno się spotkamy w Zielonej Górze na wystawie bo zgłosziłam tam swoje piechy :)

Posted

[quote name='Elitesse'][quote name='dorotak']Hej,

[quote name='wojtaszg']W tym roku (wrzesień) przygotowuje się do pierwszej wystawy. Troche się obawiam czy damy radę. Apis dostaje szału jak widzi inne psy. Myśli tylko o zabawie.

no właśnie trzeba ćwiczyć ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyc, dobrze w miejscach gdzie sa inne psiaki i kreca sie ludzie
a na wystawe przyjedź sobie wcześniej żeby piecho zdazył oswoic sie z tłumem i innymi psami

pewno się spotkamy w Zielonej Górze na wystawie bo zgłosziłam tam swoje piechy :)

Jak powinna wyglądać "odpowiednia postawa" i jak najłatwiej tego nauczę mojego "kundelka" ;)?

O, to będzie konkurencja :D
Do zobaczonka!

PS. Zapraszam na świeżo otwartą stronę http://apis.za.pl

Posted

wojtaszg napisał(a):
Jak powinna wyglądać "odpowiednia postawa" i jak najłatwiej tego nauczę mojego "kundelka" ;)?

W skrócie: łapy pionowo (prostopadle do podłoża), nogi tak, aby śródstopie było prostodadłe do podłoża. Przy takim ustawieniu górna linia (linia grzbietu) powinna być lekko opadająca w kierunku ogona.

Zobacz w Galerii na stronie 287 "synka" Elitesse (Ala Pacino) - właśnie prezentowany jest w postawie.

A jak nauczyć - no ćwiczyć ;) Ćwiczyć stanie w bezruchu (baaaardzo trudne dla średniaka :cunao: ). Nogi możesz ustawić "ręcznie", ale to też musisz poćwiczyć, żeby pies nie "walczył" z Tobą na ringu (nie każdy pies lubi jak się go przestawia). Oczywiście zaczynaj od chwili bezruchu (na początku nie zwracaj nawet uwagi na nogi czy łapy, tylko wymagaj postania chwili w bezruchu). Nagradzaj takie chwile. Potem zacznij ustawiać psa i też sowicie nagradzaj. Ponieważ jest to dosyć nudne dla psa, żeby tak stał nieruchomo, to musisz mieć mu coś atrakcyjnego do zaoferowania (smakołyk, zabawę) w nagrodę za spokojne stanie.

wojtaszg napisał(a):

A o to się nie martw, bo Agnieszka (Elitessse) ma pieprzaki (a one są oceniane osobno) ;) Ale na pewno będziesz mógł się od niej dowiedzieć wielu rzeczy, więc skorzystaj :D

A jak Apis nazywa się rodowodowo? I co Cię przekonało do wystaw?

Posted

dorotak napisał(a):
wojtaszg napisał(a):

W skrócie: łapy pionowo (prostopadle do podłoża), nogi tak, aby śródstopie było prostodadłe do podłoża. Przy takim ustawieniu górna linia (linia grzbietu) powinna być lekko opadająca w kierunku ogona.

Zobacz w Galerii na stronie 287 "synka" Elitesse (Ala Pacino) - właśnie prezentowany jest w postawie.

A jak nauczyć - no ćwiczyć ;) Ćwiczyć stanie w bezruchu (baaaardzo trudne dla średniaka :cunao: ). Nogi możesz ustawić "ręcznie", ale to też musisz poćwiczyć, żeby pies nie "walczył" z Tobą na ringu (nie każdy pies lubi jak się go przestawia). Oczywiście zaczynaj od chwili bezruchu (na początku nie zwracaj nawet uwagi na nogi czy łapy, tylko wymagaj postania chwili w bezruchu). Nagradzaj takie chwile. Potem zacznij ustawiać psa i też sowicie nagradzaj. Ponieważ jest to dosyć nudne dla psa, żeby tak stał nieruchomo, to musisz mieć mu coś atrakcyjnego do zaoferowania (smakołyk, zabawę) w nagrodę za spokojne stanie.

wojtaszg napisał(a):

A o to się nie martw, bo Agnieszka (Elitessse) ma pieprzaki (a one są oceniane osobno) ;) Ale na pewno będziesz mógł się od niej dowiedzieć wielu rzeczy, więc skorzystaj :D

A jak Apis nazywa się rodowodowo? I co Cię przekonało do wystaw?

Troszkę już trenowałem. Nie jest źle. Jutro pozwole sobie wstawić zdjęcia z naszych nauk i będę Was prosił abyście w miarę możliwości je ocenili. :)

A to dobrze, że są wystawiane osobno bo pewnie nie miałbym żadnych szans :).

Apis Mardo Elegance. Co mnie przekonało do wystaw... hm... po pierwsze mój piesek to moje "hobby", postanowiłem, że spróbujemy się zabawić w "wystawę". Będzie to dla nas jakaś nowość, a i może będą profity:). Po drugie - trzeba podtrzymać rodzinną tradycję Apiska.:D

Pozdrawiam.

Posted

fajna stronka :-)) i ja standardowo poproszę o wrzucenie do linkowni mojej stronki Adopcyjnej sznaucerów schroniskowyc :modla: i o czywiście odwdzięczę sie tym samym jak tylko webmaster uruchomi mi dział z linkami :-? na co już czekam i czekam :roll:

Posted

słuchajcie - na Paluch trafiły takie psy - ten p&s to zadbany sznaucer średni - może ktoś go szuka?

a ten biedak wygląda na ty mzdjęciu jak średniak cz-sr, ale może to mini, chociaż niesądzę - w każdym bądź razie do sznaucera podobny jest :roll:

Posted

To drugie to miniatura, tylko cholernie przerośnięta. Nie ma czarno-srebrnych średniaków, chociaż spotkałam się z tym, że "hodowcy" sprzedają takie miniatury jako średniaki.
Pewnie ktoś się poczuł oszukany i zrzucił całą winę na psa :(
Zresztą ludzie to idioci.
Znajoma wyciągnęła ośmioletniego kota rosyjskiego niebieskiego ze schroniska - trafił tam, bo pani się znudził. Kretynka nawet nie pofatygowała się, żeby dać ogłoszenia, że odda - po prostu zaniosła kota z rodowodem do schroniska i kwita. Został cudem odratowany (nałapał się choróbsk) i ledwo co doszedł do siebie psychicznie...
A te nieszczęsne grzywacze w schroniskach... znów w poznaniu w schronisku jeden kwitnie :(
Ludzie nie mają serca!!!!
Bo załagodny, bo posikuje, bo mi się znudził!!!!
Co to za kretyni!!!

Posted

Wow, ale się tu u nas podziało :o
Justynka jeszcze raz gratki dla Ciebie, Piotrka no i dumnych rodziców :D !!
Zazdroszczę Ci takiego babińca, też bym taki chciała mieć :P
Witam nowego sznauceromaniaka i jego uroczego Apisa!!
Acha i trzymam kciuki za dzisiaj wystawiających w Bratysławie :D

Posted

malawaszka napisał(a):
fajna stronka :-)) i ja standardowo poproszę o wrzucenie do linkowni mojej stronki Adopcyjnej sznaucerów schroniskowyc :modla: :roll:

Twoja stronka już dodana :D

Pozdrawiam.

Posted

[quote name='wojtaszg']Co mnie przekonało do wystaw... hm... po pierwsze mój piesek to moje "hobby", postanowiłem, że spróbujemy się zabawić w "wystawę". Będzie to dla nas jakaś nowość, a i może będą profity:). Po drugie - trzeba podtrzymać rodzinną tradycję Apiska.:D

Jasne ;) Co do profitów, to bezpośrednio z wystawy mieć ich nie będziecie (medale niestety nie są ze szlachetnych kruszców :cunao: ). Chyba, że myślisz o dalszej karierze Apisa jako reproduktora ;)

Oczywiście spróbujcie, bo to fajne doświadczenie. Niektórzy "wsiąkają" w wystawy i nie wyobrażają sobie innego spędzania weekendów w sezonie. Ja też pojeżdziłam z Atosem, ale... zdecydowanie wolimy iść na spacer do lasu albo poszaleć na torze agility :D

Ponieważ będzie to Wasza pierwsza wystawa to gorąco polecam przeczytanie książek p. Janowskiego (jeśli ich jeszcze nie czytałeś): "Tajemnice wystaw psów" i "Mój pies championem". Nie musisz ich kupować - dzięki uprzejmości autora można je ściągnąć za darmo ze strony http://www.naszepsy.pl/lektury.asp?ch=download To trochę powinno Ci wyjaśnić na jakiej zasadzie cała ta wystawa działa ;)

Aha i jeszcze jedna rzecz. Szczerze mówiąc strasznie mnie bije po oczach na zdjęciach Apisa ta wielka kolczatka. Czy chodzicie też na zwykłej obroży? Pamiętaj, że na ringu pies nie może być w kolczatce, więc nawet jeśli na codzień nie chcesz z niej zrezygnować, to do wystawy ćwiczcie na ringówce albo - co może jest lepszym pomysłem na pierwszą wystawę - łańcuszku.

Posted

[quote name='dorotak'][quote name='wojtaszg']Co mnie przekonało do wystaw... hm... po pierwsze mój piesek to moje "hobby", postanowiłem, że spróbujemy się zabawić w "wystawę". Będzie to dla nas jakaś nowość, a i może będą profity:). Po drugie - trzeba podtrzymać rodzinną tradycję Apiska.:D

Jasne ;) Co do profitów, to bezpośrednio z wystawy mieć ich nie będziecie (medale niestety nie są ze szlachetnych kruszców :cunao: ). Chyba, że myślisz o dalszej karierze Apisa jako reproduktora ;)

Oczywiście spróbujcie, bo to fajne doświadczenie. Niektórzy "wsiąkają" w wystawy i nie wyobrażają sobie innego spędzania weekendów w sezonie. Ja też pojeżdziłam z Atosem, ale... zdecydowanie wolimy iść na spacer do lasu albo poszaleć na torze agility :D

Ponieważ będzie to Wasza pierwsza wystawa to gorąco polecam przeczytanie książek p. Janowskiego (jeśli ich jeszcze nie czytałeś): "Tajemnice wystaw psów" i "Mój pies championem". Nie musisz ich kupować - dzięki uprzejmości autora można je ściągnąć za darmo ze strony http://www.naszepsy.pl/lektury.asp?ch=download To trochę powinno Ci wyjaśnić na jakiej zasadzie cała ta wystawa działa ;)

Aha i jeszcze jedna rzecz. Szczerze mówiąc strasznie mnie bije po oczach na zdjęciach Apisa ta wielka kolczatka. Czy chodzicie też na zwykłej obroży? Pamiętaj, że na ringu pies nie może być w kolczatce, więc nawet jeśli na codzień nie chcesz z niej zrezygnować, to do wystawy ćwiczcie na ringówce albo - co może jest lepszym pomysłem na pierwszą wystawę - łańcuszku.

Raczej myślę o karierze reproduktora. Ciekawe co z tego wyjdzie...

Wielkie dzięki za link, książka super.

Apis miał wielkie problemy z ciąganiem smyczy na spacerze. Rozwiązała ten problem kolczatka i właściwie Apis chodził w niej non-stop. Już się poprawiam i zmieniam na jego starą obroże :). Chyba już się oduczył ciągnięcia.

Powiedzcie mi proszę czy to jest poprawna postawa mojego psa? (Jestem otwarty na wystawianie ocen :D:D)

Pozdrawiam, wojtek.

Posted

ja co prawda wystawcą nie jestem, ale ma za nisko głowę i chyba nogi tylne mógłby bardziej wysunąć do tyłu - tak mi sie wydaje, a posa tym - czy Wy go trymujecie??? bo wygląda jakby był tylko golony maszynką

aaa i bardzo dziękuję za dodanie stronki do linkowni :angel:

Posted

Wojtku,

Łapy może troszkę za bardzo "wyjechały" do przodu, ale minimalnie. Nogi dobrze, chociaż możesz je troszeczkę pociągnąć do tyłu - wtedy powinien się troszkę poprawić grzbiet (będzie bardziej opadający). Ale ogólnie jest OK.

To co do nóg. Natomiast - jak zauważyła malawaszka - trzeba coś zrobić z głową ;) Na razie Apis wygląda jakby szedł na ścięcie. A powinien mieć dumnie podniesioną głowę, ładnie, czujnie nastawione uszy. Oczywiście jeśli sam psa ustawiasz i fotografujesz, to masz ograniczone możliwości. Musisz się zdecydować jak będziesz pokazywał w ringu psa. Wiele osób prezentuje psa stojąc za nim (pies bokiem do wystawcy) i podtrzymując głowę ringówką (aby wlaśnie nie opadała). Ja preferowałam stanie przed psem ( oboje byliśmy bokiem do sędziego) bo wtedy mogłam do psa mowić, cmokać albo sięgać ręką w kierunku kieszeni (w której miałam smakołyki) co z reguły powoduje zainteresowanie psa, ładne postawienie uszu i pożądany "błysk w oku".

Idzie Wam super. Pamiętaj tylko, aby to samo ćwiczyć na spacerach, gdy wokół są inne psy i ludzie.

Posted

Hej , witam Cie Wojtaszg :-)
Ja tez mam sznaucery sredniaki pieprzaczke Zuzie i malutka 9 tyg czarna Bianke.
Jak szukalam szczeniaka to trafilam tez korespondencyjnie do Mardo Elegance ,no ale padlo na inna hodowle :- ) ,choc w Mardo mieli w tym roku szczenieta po pieknym ojcu .
Fajnie ,ze Twoj Apisek jest ogonkowy ,moja Zuzia nie ma ogonka ale Bianka jak najbardziej.To wsrod sredniakow jest jeszcze rzadkie :-)
Jak Bianka podrosnie tez wybieramy sie na wystawy wiec moze gdzies tam w swiecie sie spotkamy :-)

Luuuuudzie ,ten szczeniak pozera mi wiekszosc czasu.A to siusiu a to kupka ,to karmienie ( zreszta mialam okropne klopoty z tym karmieniem) ,to spacerek ,to socjalizacja.To juz tydzien i dwa di jak jest z nami.
Powoli rodzi sie nic sympati.Ma fajny charakter,ani nie jest zbyt pobudliwa ani szczegonie uparta.Bedzie dobrym psem ,tak mysle tylko musze ja wychowal odpowiednio czyli musze teraz poswiecic jej maksimum czasu i uwagi.A z czasem to u mnie krucho.
Na razie boi sie ulicy ,halasow ulicznych ale mysle ,ze to minie w toku codziennych spacerow.
Wujek Atos Dorotak dzielnie dodawal jej wczoraj otuchy na spacerze :-)

Posted

Jeśli ktoś był na wystawie wToruniu i Rzeszowie i zna wyniki sędziowani w sznaucerach miniaturowych p\s (naj .suka naj. pies rasa ),bardzo proszę o wyniki .Serdecznie dziękuję . :lol: :lol: :lol:

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...