jostra Posted June 13, 2005 Posted June 13, 2005 Ona twierdzi, że jest związane z pewną linią hod. i nasze psy mają oczywiście ją w rodowodach :( Większość polskich psów je ma
Ka-Vanga Posted June 13, 2005 Posted June 13, 2005 jostra napisał(a):Raczej nie, chyba coś genetycznego!!! Jak coś się więcej dowiem, dam znać Eh szkoda psiakow :roll: .
Ka-Vanga Posted June 13, 2005 Posted June 13, 2005 alexandra napisał(a):Olcia gratki za tak udaną sesję :wink: Dzieki :D , momentami bylo ciezko, ale sie udalo :wink: :grins: .
Ka-Vanga Posted June 13, 2005 Posted June 13, 2005 jostra napisał(a):Ona twierdzi, że jest związane z pewną linią hod. i nasze psy mają oczywiście ją w rodowodach :( Większość polskich psów je ma Jostra nawet mnie nie strasz, mozesz troche przyblizyc, co i jak.
alexandra Posted June 13, 2005 Posted June 13, 2005 To super że się udało!! :D Ach co to były za czasy :roll: Owszem człowiek się nawkuwał dwa razy do roku, ale potem 3 mc laby!!! :lol: a teraz to człowiek się nacharuje cały rok, i tylko raptem kilka dni urlopu :( Justyna nie strasz tylko pisz!!
jostra Posted June 13, 2005 Posted June 13, 2005 Jak już mi Finka poda jakieś szczegóły, dam Wam znać Miała problem z czterema miotami, wszystkie suki z jednej bardzo popularnej holenderskiej linii hodowlanej W związku z tym 8 suk wycofuje z hodowli Mam nadzieję, że powie mi coś więcej
Mek Posted June 13, 2005 Posted June 13, 2005 Jostra fajnie i niefajnie Fajnie ze masz chamiona a niefajnie z tymi sukami. Czemu???
Olivka Posted June 13, 2005 Posted June 13, 2005 To przynajmniej rozsądny hodowca z tej Finki . Ktoś inny pewnie przymknął by oczy i krył dalej. Jostra ! A propos Finki , chętnie zamówiłabym jeszcze jeden trymer ( ten gumowy) tylko troszkę większy. Co Ty na to?
jostra Posted June 13, 2005 Posted June 13, 2005 Nie mam teraz zbytnio czasu, ale wklejam dla znających angielski Przerażające :evil: One of the puppies died at 4 months because her heart just gave up when she was playing a lot with another dog, although she was a healthy puppy. Simply too much strain on the heart, said the vet. Her brother was euthanized in May at 11 months for something that we don't know: he was like a miniature dog, could not jump or run properly, walked like an old man etc. All symptoms were very unspecific and now he is being opened to find out what was wrong, perhaps some problem in the brain. Tsvet Nochi Nostradamus, the brother of my bitch, left a portocaval shunt (in the liver) with one Finnish bitch and this puppy had to be put down. I have heard from Sweden that Ulf has left some kidney and urine stone problems and possibly also some shunts there. So it does not look very good, although the dogs are very handsome... Beauty is not everything. The other litters J, K and M have totally six dogs with something called canine polyneuropathy. This is a neurological illness and already 3 dogs of 6 have been put down because of it. Symptoms are eg. megaesophagus, motoric problems and loss of weight. Two litters were out of Robinhood v.d. Havenstad and one has Ocus-Pocus from both parental sides.
dorotak Posted June 13, 2005 Posted June 13, 2005 Jostra, gratulacje dla Unisonka. :BIG: Przykra sprawa z tą hodowlą, ale najważniejsze to ujawniać takie rzeczy, żeby wada się nie roznosiła... Ola, gratulacje skończonej sesji :drinking: . Szkoda, że Cię wczoraj nie było w Pęcicach. Było super, chociaż detki sypały się jak z rękawa ;). Jak dostanę jakieś nasze zdjęcia, to wkleję do galerii.
Olivka Posted June 13, 2005 Posted June 13, 2005 Jostra ! Były na tych zdjęciach , które mi przesłałaś większe. Teraz , to ja juz nie pamiętam ,ale jakoś każda wielkość miała inną nazwę
alexandra Posted June 13, 2005 Posted June 13, 2005 [quote name='jostra']Nie mam teraz zbytnio czasu, ale wklejam dla znających angielski Przerażające :evil: One of the puppies died at 4 months because her heart just gave up when she was playing a lot with another dog, although she was a healthy puppy. Simply too much strain on the heart, said the vet. Her brother was euthanized in May at 11 months for something that we don't know: he was like a miniature dog, could not jump or run properly, walked like an old man etc. All symptoms were very unspecific and now he is being opened to find out what was wrong, perhaps some problem in the brain. Tsvet Nochi Nostradamus, the brother of my bitch, left a portocaval shunt (in the liver) with one Finnish bitch and this puppy had to be put down. I have heard from Sweden that Ulf has left some kidney and urine stone problems and possibly also some shunts there. So it does not look very good, although the dogs are very handsome... Beauty is not everything. The other litters J, K and M have totally six dogs with something called canine polyneuropathy. This is a neurological illness and already 3 dogs of 6 have been put down because of it. Symptoms are eg. megaesophagus, motoric problems and loss of weight. Two litters were out of Robinhood v.d. Havenstad and one has Ocus-Pocus from both parental sides. Szokujące :o :( :( :( :cry:
jostra Posted June 13, 2005 Posted June 13, 2005 Z gumą jest tylko jeden rozmiar, ten który masz, nie ma większych Tamte były normalne z ząbkami
Olivka Posted June 13, 2005 Posted June 13, 2005 To ja widocznie ślapa . A trymer rewelacja . Teraz Fancy biega na golaska i wyjęłam sierść właśnie tym trymerkiem .
jostra Posted June 13, 2005 Posted June 13, 2005 mi się tym cudownie trymuje, tylko trzeba się przestawić Uni ma naprawdę świetną sierść po trymowaniu tym trymerem Faktycznie pies był goły :lol: Żałuję, że Berry wytrymowałam zwykłym, jest ogromna różnica No to już niedługo Fancy zacznie karierę :P
Mek Posted June 13, 2005 Posted June 13, 2005 [quote name='jostra']Nie mam teraz zbytnio czasu, ale wklejam dla znających angielski Przerażające :evil: One of the puppies died at 4 months because her heart just gave up when she was playing a lot with another dog, although she was a healthy puppy. Simply too much strain on the heart, said the vet. Her brother was euthanized in May at 11 months for something that we don't know: he was like a miniature dog, could not jump or run properly, walked like an old man etc. All symptoms were very unspecific and now he is being opened to find out what was wrong, perhaps some problem in the brain. Tsvet Nochi Nostradamus, the brother of my bitch, left a portocaval shunt (in the liver) with one Finnish bitch and this puppy had to be put down. I have heard from Sweden that Ulf has left some kidney and urine stone problems and possibly also some shunts there. So it does not look very good, although the dogs are very handsome... Beauty is not everything. The other litters J, K and M have totally six dogs with something called canine polyneuropathy. This is a neurological illness and already 3 dogs of 6 have been put down because of it. Symptoms are eg. megaesophagus, motoric problems and loss of weight. Two litters were out of Robinhood v.d. Havenstad and one has Ocus-Pocus from both parental sides. Fajnie tylko ze nie wszyscy tu pologloci są. poprosze o "wolne" tłumaczenie
alexandra Posted June 13, 2005 Posted June 13, 2005 Mogę napisać co ja zrozumiałam, ale od razu mówię że tłumaczyłam w biegu bez pomocy słownika i terminy medyczne są mi obce, więc nie przetłumaczyłam wszystkiego, lub dobrze: "Jeden ze szczeniaków zmarł w wieku 4 mc, bo jej serduszko poddało się kiedy ta bawiła się się z innymi psami, poza tym była zdrowym maluszkiem. Po prostu zbyt dużo wysiłku na jej serce, powiedział wet. Jej brat został uśpiony w wieku 11 mc, bo coś mu było ,nie wiadomo jeszcze co, był jak miniaturka miniaturki, nie mógł skakać, biec odpowiednio, chodził jak stary pies. Wszystkie symptomy były bardzo niespecyficzne, i teraz będzie on poddawany sekcji by stwierdzić co mu było, możliwe że jakieś problemy z mózgiem.Tsvet Nochi Nostradamus, brat mojej suki, przekazał w skojarzeniuz fińską suką przetokę wątroby i wszystkie szczenki zostały uśpione. Słyszałam też że Ulf przrekazuje też jakieś problemy z nerkami. Więc to wszystko nie wygląda dobrze, mimo że psy są piękne, ale uroda jak widać to nie wszystko.Mioty na inne litery czyli J,K i M wszystkie miały coś,jakąś chorobę kt. zowią canine polyneuropathy. To neurologiczna choroba,Symptomy to: motoryczne problemy, strata wagi. Dwa mioty były po ?RobinHodzie v.d Havenstad, a jeden miot miał po obu stronach Ocus-Pocusa" Za błędne tłumaczenie nie odpowiadam :lol:
Olivka Posted June 13, 2005 Posted June 13, 2005 Fancy myślę wystawić we wrześniu , akurat tak ,aby sierść była juz wypracowana i piękna . Ale można tak powiedzieć ,że przygotowywujemy się coraz intesnywniej. Ja mam nadzieję ,że bedzie tak piękna jak Unison. Na razie ją obserwuję. Już stwierdzam ,że pięknie się porusza i jest bardzo odważna ,a to myślę dobrze rokuje.
jostra Posted June 13, 2005 Posted June 13, 2005 Ola jesteś genialna :P Tego wyrażenia "przetoka wątroby" bym nie przetłumaczyła bez słownika :oops: Olivka: to super, że dziewczynka się pięknie rozwija, dzięki za komplement dla Unisia :D
alexandra Posted June 13, 2005 Posted June 13, 2005 No to super Olivko, to się szykujcie i pokazujcie, bo już by się wypadało pochwalić nową pociechą, a Ty ją cały czas skrywasz przed nami!! Porób jakieś fotki chociaż, jak już coś odrośnie!! :D
alexandra Posted June 13, 2005 Posted June 13, 2005 Tzn. tak jak pisałam nie jestem pewna tych medycznych terminów ale słówko "shunt" oznacza przetaczać, "liver" wątroba nie wiem tylko co to za słówko to po shunt jest napisane, więc może to nie dokładnie przetoka :oops: :-?
Olivka Posted June 13, 2005 Posted June 13, 2005 Jak odrośnie , to oczywiście , bo sunia bardzo fajna .
alexandra Posted June 13, 2005 Posted June 13, 2005 Mek napisał(a):Aleksandro dzieki . No problem, polecam się na przyszłość :wink:
Recommended Posts