malawaszka Posted June 29, 2004 Posted June 29, 2004 no ja właśnie tez nie, a w necie jeszcze sie z takim zdjęciem nigdy nie spotkałam :lol: Bo pewnie takich łysolków nie dokumentują :wink:
Pasavera Posted June 29, 2004 Posted June 29, 2004 no ja właśnie tez nie, a w necie jeszcze sie z takim zdjęciem nigdy nie spotkałam :lol: Bo pewnie takich łysolków nie dokumentują :wink: no pewnie a co by sie mieli łysolkami chwalic :lol:
malawaszka Posted June 29, 2004 Posted June 29, 2004 No ja jestem straaasznie ciekawa jak wygląda taki piecholek 8) Dziewczyny - może jednak macie gdzieś jakąś ukrytą fotę????
Agatka Posted June 29, 2004 Posted June 29, 2004 Watpie zeby ktokolwiek miał taka fotke..... ja przynajmniej bym nie zrobiła ;)
Pasavera Posted June 29, 2004 Posted June 29, 2004 aha no to już prawie sie domyślamy jak wygląda :lol: :lol: :lol:
madzior_ka Posted June 29, 2004 Posted June 29, 2004 JHey! wiecie co......ja sie troche pogubiłam, i prosze jescze kogoś o podsumowanie takie vcałkowice bo chodzi mi o to ze wszedzie pisze ze trymowanie to usuwanie włosa martwego a nie skracanie dlatego trymer powinien byc tepy (wy piszecie co innego). a ja tez z ciekawosci obejrzalabym takiego łysego peiska bo nie potrafie dobie go wyobrazić!!! acha a to całkowite trymowanie robi sie raz w roku czy dwa bo juz niw wiem? a calkowite trymwoanie to po prostu wyciagniecie wszysciutkiego wlosa okrywowego czy skrócenie go do zera? i jakbym trymowała swojego pieska az do roku do łysa to on przez rok nie zarosnie gdy bedzie mial regularnie trymwoany podszerstek? nie bedzie wyglqdał brzydko po roku? nei kapuje....ptzeciez neidawno ktoś mówił ze włos okrywowy trymuje sie co 3,5 miesiaca a podszerstek wyczesuje czesciej wiec sama nie wiem. mam trymer i zaczelam trymwoac denisa wytrymowałam mu grzbiet (jest w galerii zdjecie) ale wiecej juz nie dam rady go wytyrmwoac bo nawet za co chywycić nei mam bo już jest krócoitki, ale on mi nieco zrudział (podobno to rzejdzie to prawda?). teraz wlacnie nozyczkami przycielam mu wloski na puppie i przedpiersiu (bo nie mam maszynki a chce zeby ladnie wygladał ) i wygląda spoko wg. mnie ale nie wiem cyqwytrymowałam do konca jak skoncze z poprawkami zrobie zdjecie i mi powiecie co o tym myslicie ok?
Pasavera Posted June 29, 2004 Posted June 29, 2004 Ekhem, Pasavera nooo :lol: :lol: :lol: madzior_ka tak się napisała a Ty tylko to :lol: :lol: :lol: Fajnie (ja tez nie wiem co mam napisać) :wink:
malawaszka Posted June 29, 2004 Posted June 29, 2004 W sumie to mnie się wydaje, że jakby madzior_ka przeczytała uważnie porady naszych specjalistek to już chyba wszystko zostało napisane - tylko nie bierz pod uwagę moich np. wypocin :wink:
Agatka Posted June 29, 2004 Posted June 29, 2004 madzorko, skoro mówisz ze nie masz juz za co chwycic to znacyz ze albo tak doskonale skróciłas włos Deniskowi . Zwykle robi sie tak, ze najpierw wyczesuje sie podszerstek. Zostaje sam szorstki włos który sie wyrywa w cłąosci. To jest takie generalne trymowanko Jesli chcesz skrócic włos to musisz to robic bardzo delikatnie, zeby nie wyrwac włosa z cebulki. Takie generalne trymowanko napewno nie moze byc robione co 3,5 miesiaca poniewaz fizycznie włos w takim czasie nie odrosnie. Sama musisz zaobserwowac jak bediz eodrastał włos uTwojego psa i kiedy uznasz, ze kolejne generalne skubanie bedzie potrzebne. trudno jest powiedziec co ile trymowac bo to jest kwestia danego konkretnego psa , dlatego napisałam, ze ja swoje psy trymuje do zera raz na rok. Sunie ciezarne zwykle skubie w połowie ciazy bo wtedy włos sam ładnie wychodzi a po odchowaniu szczeniat suka pieknie wyglada.
madzior_ka Posted June 29, 2004 Posted June 29, 2004 ja przeczytałam wasze posty uwaznie, ale wladnie chodzi mi o to, że olivka mówiłą ze trymuje dwa razy w roku a agatka ze raz wiec juz nei wiem ile i czy jak sie trymuje do łysa do pies ma rzeczywiscie duzo lepsza siersc? bo ja nie ma zbytniej rolznycy to po co to robić jak nie wygląda chyba zbyt efektownie... i czy ei wyjdzie na to samo jakbedzie sie trymować np. cp 3 miesiące włos okrywowy usuwać martwuy i podszerstek co tydzxien? bez trymwoania od łysa?
malawaszka Posted June 29, 2004 Posted June 29, 2004 madzior_ka - jak nie wystawiasz Dena to chyba nie jest konieczne skubanie do łysa :roll:
Agatka Posted June 29, 2004 Posted June 29, 2004 Madzorka , mi sie wydaje po tym co napisałas ze Ty własnie wyskubałas dENA DO ŁYSA ;) Juz powiedziałam. Widocznie Olivka odrasta szybciej i potrzebuje skubania 2 razy do roku. MOja danica np była skubana w lutym i w tej chwili ma włos dł 1,5 cm teraz bedzie skubana dopiero w ciazy. Natomiast cały czas wyczesuje jej podszerstek. Ronny był skubany w grudniu i miał włos ok 2 cm , teraz został skrócony, a nie wyrwany na nowo. Tak samo Arwenka. Musisz zaobserwowac jak naprawde bedzie odrastałTwój pies. Wytrymowany do łysa wyglada tak samo jak ostrzyzony masyznka do łysa. Żadna różnica :)
malawaszka Posted June 29, 2004 Posted June 29, 2004 Aaa, jak wygląda tak jak po maszynce to loozik. Myślałam, że widać skórę łysą - jak chiński grzywacz :lol:
Pasavera Posted June 29, 2004 Posted June 29, 2004 Aaa, jak wygląda tak jak po maszynce to loozik. Myślałam, że widać skórę łysą - jak chiński grzywacz :lol: no dokładnie ja tez tak myślałam :lol:
madzior_ka Posted June 29, 2004 Posted June 29, 2004 dzieki Agatka!!! etarz juz jakos to sobie uylozylam w glowie i rozumiem mniej wiecej.... myślałam ze piesek wytrymwoany do lysa on ejst naprawde łysy, a tu okazuje sie ze ma 2 cm włosa:) ale poi strzyzeniu mój den miał 3mm wlosa a teraz tak na oko ma włos dugości 1,5-2cm czyli byc moze ja wytrymowałam go całkowicie;) zrobie zdjęcie to stwierdzicie co ja mu zrobiłam;) ale w sumie to on nie wygląda najbrzydziej i ja zrobie mu zjdęcie;) heh... a Agatko jak skraca się włos? to sie robi pod włos czy z wlosem? a czy Rony od małego miał takji kolor sierści? bo mnie sie bardzo podoba jego kolor jest taki intensywny, ale nie taki strasznie jasny - jest super. i chodzi mi o to czy cos sie robi zeby kolor byl taki fajny czy on juz po prostu z takim sie urodził? bo denis ma teraz taki nijaki kolorek tzn taki teroche jasny, troche rudawy i troche ciemnawy;) ale chba jescze sie wybarwi;)
Pasavera Posted June 29, 2004 Posted June 29, 2004 Czyli trymowanie "do łysa" jest wtedy kiedy już nie ma co trymować? to znaczy kiedy trymer juz tak jak by nie "chwyta" sierści? Bo skoro to nie jest tak naprawdę do łysa to jak mam sprawdzić czy ja trymuję Figa do łysa? Bo nieraz już jej nie musze trymować b właśnie trymer już nie łapie........ Chyba że cos znowu namotałam :roll:
Agatka Posted June 29, 2004 Posted June 29, 2004 Trymowanie do łysa to jest usuniecie podszerstka i siersci okrywowej. Zwykle pozostaje potem jeszcze taki puszek jak po strzyzeniu na 3 mm Niektózy usówaja i ten puszek, wtedy piesek jest juz zupełnie łysiutki, ale to bardzo długotrwała praca i mało kto tak własnie orbi, choc to daje najwieksz efekty.
Pasavera Posted June 29, 2004 Posted June 29, 2004 aha to już wiem o co chodzi Dziękuję :lol: :lol: :lol: :modla: :modla: :modla:
Agatka Posted June 29, 2004 Posted June 29, 2004 Ufffff ;) Całe szczescie bo juz nie wiedziałam jak to bardziej uobrazowić ;)
Pasavera Posted June 29, 2004 Posted June 29, 2004 Ufffff ;)Całe szczescie bo juz nie wiedziałam jak to bardziej uobrazowić ;) ale zrobiłaś to bardzo dobrze :D :D :D I juz nawet wyobraziłam sobie takiego piecha :lol:
Agatka Posted June 29, 2004 Posted June 29, 2004 Jak bede miała kiedys takiego psiurka w Salonie to wam cykne fotke
Pasavera Posted June 29, 2004 Posted June 29, 2004 Jak bede miała kiedys takiego psiurka w Salonie to wam cykne fotke ooooooooooo............. było by naprawde super :laola: :laola: Dziękujemy :buzi:
malawaszka Posted June 29, 2004 Posted June 29, 2004 No właśnie - fotek nam nigdy za wiele 8) Zwłaszcza takich specyficznych :lol:
madzior_ka Posted June 29, 2004 Posted June 29, 2004 acha super to ja tez juz kapuje, alew w takim razie Agatko czemu mmówisz ze ja wytrymowalam dena na łyso? on am jeszcze włos, ale nie wiem czy to jest podszerstek czy wlos okrywowy czy to ten puszek czy nie? sczzerze mówiac pod spodem nie widze jzu podsszerstka a ten co został nie jest zbyt szorski tylko taki delikatny cieniutiki;) w podpisie umeiszcamjego fotke po wytrymowaniu grzebietu al ejescze bez dokonczenia nozyczkami wiec sie nie sugerujcie,
Recommended Posts