Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

florance napisał(a):

Robin mój na pewno dojada, bo zawsze zostaje w misce (mimo, że nie zjada całej dawki).

Mówiąc nie dojada miałem na myśli że nie zjada do końca porcji. Sorki jeśli źle sie wyrazilem.

• Replies 34k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• orsini

6588

• Ka-Vanga

2744

• Elitesse

2487

• jostra

2374

Posted

Mek napisał(a):
florance napisał(a):
a jeszcze wracając do sikania... kiedy on zacznie sygnalizować, że chce wyjść??????

nigdy

Moja nie sygnalizuje w sumie (no chyba, żę w nocy jak ma coś z żołądkiem to piszczy i z nia wychodzimy) ale w dzień wychodzę co 4-5 godzin średnio i jest spoko :D

Posted

U mnie jest też jest podobnie jak u Justy , ze nie ma zbytnio kiedy sygnalizować bo wychodzimy co 3, 4 godz,
Ale jak ją przypili to chodzi i drapie , ale jak chce jeść to też chodzi i drapie po nogach . Jak chce sie pobawić to tez chodzi idrapie . I nie wiadomo o co chodzi..
Czasem słyszy jakieś ciekawe głosy z pola to też ma chcice na polko .

A w ogóle to mnie dziś w******a jak nigdy...
Rano mi zwiała... podeszła do ullicy czekała jak ja zareaguje ale ja nie poszedłem za nią tylko stałem i wołałem ją i sugerowałem , że mam coś dobrego ... ale olała mnie i pognała gdzie pieprz rośnie .
Dobrze , że się jej srac zachciało i kupa się do włosów przyczepiła (bo wtedy to ona kroka nie zrobi tylko czeka aż się odlkeji ) i wtedy ja dogoniłem ......
po tym co tam zaszło była na mnie przez pół godziny obrażona i leżała na legowisku .....
Jednym słowem ma juz prz******e

Posted

A z innej beczki bo dzis rozmawiałyscie na temat groźnych ras
Dziś był program na TV Kraków i tam był poruszany własnie ten temat . Jest 11 ras uznanych za "szkodliwe " , ale o sznaucerze nic nie było mowy ani o CTR.
Więć to fałszywy alarm .

Posted

Dzien Dobry :D
To widze Mek,ze miales przezycia :lol: Mozna powiedzec ,ze kupa uchronila Twojego psa przed zaginieciem :lol: No fajnie :D

Ja to nawet bym chciala zeby oglosili ta cala liste ras niebezpiecznych i mieszancow tych ras.Oraz zeby naprawde ,naprawde ,egzekwowali te przepisy.
Mialam psa z tej listy i jak poszlam go zarejestrowac to pani w okienku wogolenie rozumiala co do niej mowie"jaki pies?Jaka rasa?" W koncu cos dotarlo ,dala jakis formularz do wypelnienia ,pytam co wpisac w rubryke" miano psa".Imie z rodowodu? A ona "eee, z rodowodu?! pani napisze jak w domu go wolacie ".Smiech na sali, bo imie domowe jest rozne od tego w dokumentach i juz robi sie balagan.
U nas na osiedlu tyle jest stuknietych ,agresywnych ON-ow ze naprawde chcialabym zeby ktos,cos ,przywolalo ich wlascicieli do porzadku.
Moj pies byla na ogol w kagancu i zawsze na smyczy.Ile razy nas zaatakowaly biegajace luzem ON-y to nie zlicze.
A jak nas zaatakowal pitbul red nos(znam ta rase) i zadzwonilam do Strazy Miejskiej to dowiedzialam sie ,ze nie moga isc z interwencja do domu tych ludzi ,bo to posesja prywatna,tylko musze ich zlapac na goracym uczynku.Czyli jak szczuja swojego psa na mojego!!!!!Rece opadaja i wcale nie dziwie sie ,ze probuje sie to jakos uregulowac.Moze nie do konca przemyslanie ale jakies tamy temu psiemu rozpasaniu trzeba polozyc .

Posted

Romas, ale wiesz co by się wtedy z tymi wszystkimi ONami stało? skończyłyby żywot w schronisku :( bo ludzie woleliby się pozbyć problemu niż załatwić formalności :(

Mek - lista o której mówiłyśmy to projekt nowej ustawy :-?

Posted

Mam jakąś wene więć jeszcze coś napisze .
W życiu widziałem w naszych okolicach 3 słownie trzy sznaucery mini. z tego wszystkie były z Krakowa na wywczasach .
Ale tydziń temu gdy byliśmy z całą rodzina na zakupach w "miescie"
ku naszemu wielkiemu zdziwieniu .................. ulicą idzie cudny sznucerek mini p&s
. No mówie Wam super.
Zaczepilismy goscia i zaczeliśmy sie go wypytywać o psa.
On na to , ze to " SZNAUCER MINIATURA" :roll:
I po różnych dochodzeniach i pytaniach okazało sie, że to jest CÓRKA A'ARAGORNA Dolina Rivendell FCI..... :D :D :D
Fajnie ? nie?

Sunia jest bardzo zgrabna i jak na moje oko " znawcy "sznaucerów jest wzorcowy przedstawicielem swej rasy.

Posted

Nie moge sie z Toba zgodzic ,tak jak nie pozbywaja sie rotkow,amsafow tak i nie pozbyli by sie ON-ow.Jak ktos ma pozbyc sie psa to byle argument mu wystarczy.Poprostu ludzie mieliby troche boja i chociaz nie puszczaliby tych psow calkiem luzem,jakby raz i drugi musieli mandat na rzecz schroniska zaplacic.
Po drugie mysle ,ze pewne obostrzenia sklanialyby ludzi do zastanowienia zanim kupia psa.Bo to co sie teraz dzieje to szok.Prawie kazda posesja ,mieszkanie ma psa albo dwa psy i to wszystko zalatwia sie gdzie popadnie tak ,ze na wiosne jak puszczaja lody to mozna umrzec tak capi z trawnikow.
Moze nie koniecznie trzeba ogromnych kar i zamordyzmu ale widze koniecznosc stopniowego zapanowania nad nierozsadna miloscia spoleczenstwa do pieskow.Moznaby wprowadzac po kolei caly program polepszenia kontroli nad wlascicielami psow.A zaczac od obowiazkowego czipowania tak zeby nikt nie mogl wyrzucic swojego psa itwierdzic ,ze to nie jego.Czipowanie tak jak zastrzyki na wscieklizne!Nie ma zmiluj.I forsa na schronisko jak znajda pieska luzem puszczonego.
Ech....Romas na Prezydenta !!!! :D

Posted

malawaszka napisał(a):

Mek - lista o której mówiłyśmy to projekt nowej ustawy :-?

Dokładnie . to o czym była rozmowa to o tej nowej liście i nowym projekcie , który ma iść jeszcze do senatu i do prezydenta.
Czytali ją dwa razy i nie było ani , ani pół słowa o sznaucerze.
Pani ze ZK w Krakowie wypowiadała się ze ona nie bedxzie pomagała w zaliczaniu psów w typie podobnym to jakies rasy bo ZK sie nie zajmuje "psami w typie"..

Aha i własciciele tych psów ( 11 ras i psy w typie tychże ras) mają obowiązek ubezpieczyc sie od niebezpiecznych wypadków z udziałem swego psa.

Posted

11 ras jest teraz na liście obowiązującej, a w projekcie są 33 rasy - w poprzednich postach dawałam linka do tej listy i sznaucer jest n 26 pozycji, a czy to przejdzie to zobaczymy :-?

Posted

Romas napisał(a):
Po drugie mysle ,ze pewne obostrzenia sklanialyby ludzi do zastanowienia zanim kupia psa.

Masz rację. Tylko że ten projekt - jak i każdy inny w którym wszystko opiera się o "rasę lub mieszańca rasy" - jest o kant d... potłuc. Wyobrażasz sobie strażnika miejskiego, który każdego kundelka jest w stanie rozłożyć na "czynniki pierwsze" żeby powiedzieć jaką jest mieszanką? Tak jak pisałam wcześniej - na przykład każdy sznaucer olbrzym może być broniony przez właściciela jako przerośnięty lub skundlony średniak.

Dlatego uważam, że jedyym kryterium może być np. kryterium wzrostu w kłębie (jak pisze A. Janowski) czy wagi bez absurdalnej próby porównywania z jakąkolwiek rasą.

Romas napisał(a):
Ech....Romas na Prezydenta !!!! :D

Jak będziesz kandydowała, to kto wie, czy Cię nie poprę :D

Posted

Dziekuje ,Dziekuje ,w takim razie musze sie zastanowic nad zamiarem kandydowania :lol:

A powaznie to chyba kryterium wzrostu byloby dobrym kryterium.
Klopot jest taki ,ze u nas wszystko reguluja tak niezyciowe przepisy.
Jesli mozna scigac kierowcow ktorzy zlamia przepisy dlaczego nie mozna na goraco madatowac ludzi ,ktorzy wyprowadzaja swoje psy bez smyczy w poblizu np placu zabaw.
Kagance to nie jest koniecznosc o ile kazdy trzymalby w miescie ,na ulicy swojego pupilka na smyczy.
Od wybiegania sa przeciez tereny podmiejskie ,no i w parkach powinny byc ogrodzone miejsca.
Wiem ,wiem ,ze ludziom mieszkajacym w miescie z psem byloby wtedy trudniej.Ale z drugiej strony tak jak jest teraz tez nie jest dobrze,ze kazdy moze puscic swojego pieska i tenze zanieczyszcza radosnie wspolna przestrzen oraz oszczekuje przechodniow.
Kto pilnuje swojego psa to i tak bedzie go pilnowal a Ci co chca z tytulu posiadania psa zbierac sama smietanke mozeby sie zastanowili ew. nie kupowali psa.Skoro ktos nie jest gotow pilnowac swojego psa,zbierac po nim nieczystosci lub raz w tyg. pojechac za miasto wybiegac go to czy wogole powienien go miec?
Dyskusja bez zadnych wnioskow ,bo nie mamy aparatu nacisku na politykow zeby przestali zajmowac sie bzdurami a zeby wydali kilka dobry przepisow o czipowaniu psow ,o zakazie handlu szczeniatami , i o prowadzaniu w miescie na smyczy.Oraz przede wszystkim przepis dajacy mozliwosc natychmiastowego karania winnych lamania przepisow.Naiwana jestem co ? Jeszcze nigdy przepisy niczego nie zalatwily ...tylko ewdukacja spoleczenstwa...a to trzeba juz w szkole zaczac...a nasze dzieciaki ucza sie o pantofelkach....

Posted

Ja to chyba jakas do tylu jestem.Zajrzalam do galerii a tam Amiga ,sredniaczka ? z ogonkiem .To ja wogole nie zorientowalama sie ,ze mamy tu taka piekna sredniczke :D W dodatku z takim ogonem fajnym .Calkiem jakbym widziala moja Zuzie tylko z odzyskana antenka :-)
Wiecej zdjec Amigi !!!!!Prosze !!!!

Posted

u nas tez cudnie a ja tu tkwie:((((i to od strony cienia, wiec slonce widze na horyzoncie jak sie w jeziorze odbija...i blue sky...i drzewa i ..ekran kompa bleee

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...