Romas Posted April 12, 2005 Posted April 12, 2005 Ola, obejrzalam wreszcie te rosyjskie sznaucery sredniaki. Bardzo utytulowane ale musze powiedziec ,ze na zdjeciach tak sobie wygladaja.Niewyrownane.Niektore maja okropne ogony. Ale tez wiele bardzo pieknych sznaucerow,piekne glowy,masywne ciala .Duzy rozrzut w typie przedstawianych psow. A powiedz Ola ,dlaczego napisalas ,ze jak sredniak to od nich?Z ciekawosci pytam,maja cos co szczegolnie Ci sie podoba.
orsini Posted April 12, 2005 Posted April 12, 2005 Raz widzialam sredniaka z tej hodowlii...i tez TAKIEGO bym mogla miec-sliczny!!!z kupa futra:))co jest zadkoscia u sredniakow
Romas Posted April 12, 2005 Posted April 12, 2005 Tak ,ja tez lubie dobrze owlosione sznaucery,lapy zeby byly obrosniete.Choc jak sie dowiedzialam to jest ze szkoda dla jakosc futra.Szorstki wlos przewaznie nie daje tak ,po amerykansku,owlosionych lap.A przeciez i sznaucerow powinno sie dazyc do twardego ,szorstkiego wlosa,to nie pudle.
orsini Posted April 12, 2005 Posted April 12, 2005 ale dlaczego tak jest u Was??? bo u miniatur jest kupa szorstkich na plecach a miekkich na lapach. wiec czemu tak nie moze byc u sredniakow? To nie pudel i owszem,ale ja potrzebuje psy na wystawki:)))a tu jak najbardziej z obfitym wlosem sie przyda:)))))
dorotak Posted April 12, 2005 Posted April 12, 2005 [quote name='alexandra']A tak z ciekawości co grawerujecie na takich identyfikatorkach?? Atos ma imię i numer mojej komórki. Nie podawałam telefonu stacjonarnego, bo może się zgubić (tfu, tfu!) na jakimś wyjeździe. Imię podaję, bo doszłam do wniosku, że osoba, u której by czasowo Atos przebywał, powinna się jakoś do niego "znajomo" zwracać. Adresu absolutnie nie podaję - nikomu to niepotrzebne a ponieważ na tego typu adresówce wszystkie dane są czytelne nawet dla osoby, która ot tak sobie podejdzie na ulicy, to uważam, że to byłoby niebezpieczne. Myślałam o napisie NAGRODA na drugiej stronie, ale w końcu go nie mam. Jostra, no to Twoje sznaucery wracają "do korzeni" :cunao: Spojrzyj na to z innej strony - nie musisz brać kota a po jakimś czasie myszy i szczury będą omijały Twój dom szerokim łukiem ;)
jostra Posted April 12, 2005 Posted April 12, 2005 [quote name='dorotak']Jostra, no to Twoje sznaucery wracają "do korzeni" :cunao: Spojrzyj na to z innej strony - nie musisz brać kota a po jakimś czasie myszy i szczury będą omijały Twój dom szerokim łukiem ;) Ale te zwierzątka różne to właśnie prezenty od okolicznych kotków :) A jest ich u nas sporo
Romas Posted April 12, 2005 Posted April 12, 2005 ale dlaczego tak jest u Was??? bo u miniatur jest kupa szorstkich na plecach a miekkich na lapach. wiec czemu tak nie moze byc u sredniakow? Tego jeszcze nie wiem ale mam nadzieje w najblizszych latach sie dowiedziec ,jesli uda mi sie wystawiac mojego przyszlego sredniaka.Poprostu w miare jak sredniaki maja wiecej wlosa na lapach to maja mieksza siersc na grzbiecie.Trudno osiagnac rownowage. I inaczej niz miniatura,ktora jest psem ozdobnym , bardzo puchate lapy u sredniaka to jednak pomylka.To pies pracujacy ,przynajmniej z definicji,wiec jego owlosienie powinno byc utrzymane w granicach rozsadku.
orsini Posted April 12, 2005 Posted April 12, 2005 dorotak: to po takich skokach to chyba pies padniety do domu przychodzi:)))))i to ostro?
Romas Posted April 12, 2005 Posted April 12, 2005 Dlaczego piszecie, że nie powinno się podawać imienia? Ja tak uwazam ,bo po co zlodziejowi ulatwiac zadanie.Podobnie jak adres imie latwo odczytac z adresowki a pies wolany swoim imieniem moze byc ufniejszy. To co naprawde niezbedne to kontakt do opiekuna,tel stacjonarny czy kom.Jesli ktos znajdzie naszego psa i chce oddac to mu wystarczy a jesli ktos chce go zatrzymac to zadne zapiski na adresowce osobistych danych nie pomoga. Tak samo pisanie na wyrost o nagrodzie moze zachecac do kradziezy. Tak sadze.
Ka-Vanga Posted April 12, 2005 Posted April 12, 2005 Romas, bo cenie te hodowle i hodowczynie, jak byla w Polsce miala ze soba szczeniorka, super byl takie rozbrykany, nie bal sie, bardzo kontaktowy :D . Co do roznego typu, wiesz jakbys spojrzala pare lat w stecz na czarne mini to tez bys zobaczyla jaka przeszly przemiane :wink: . A co do wlosa, u olbrzymow jest tak samo, im twardszy wlos tym mniej owlosione konczyny :wink: . Tylko, ze jak sie spojrzy na zwyciezcow tych duzych wystaw (chodzi mi o Zw. Swiata, Eur., ISPU) to wcale nie sa to psy mocno owlosione 8) .
orsini Posted April 12, 2005 Posted April 12, 2005 oj do lysych tez one nie naleza:))))te co wygrywaja:))
Ka-Vanga Posted April 12, 2005 Posted April 12, 2005 Ja nie napisalam ze lyse, tylko ze nie sa mocno owlosione :P .
orsini Posted April 12, 2005 Posted April 12, 2005 Kto z szanownych dogomaniakow bedzie w Opolu???na wystwce???
Ka-Vanga Posted April 12, 2005 Posted April 12, 2005 Ja, ja bede :D . Halo Orsini, a co z rozwiazaniem konkursu, czy moze przeoczylam rozwiazanie :wink: .
Romas Posted April 12, 2005 Posted April 12, 2005 Romas, bo cenie te hodowle i hodowczynie, jak byla w Polsce miala ze soba szczeniorka, super byl takie rozbrykany, nie bal sie, bardzo kontaktowy . Co do roznego typu, wiesz jakbys spojrzala pare lat w stecz na czarne mini to tez bys zobaczyla jaka przeszly przemiane . To jest argument :D .Ja tez szukajac hodowli przede wszystkim poszukiwania zaczelam od okreslenia jaki charakter by mi pasowal.I podobaja mi sie te hodowle ktore daja zrownowazone i kontaktowe sznaucery. Dopiero potem patrze na wyglad.Choc w tej rosyjskiej hodowli na wygladzie im tez nie zbywa,bo niektore psy to maja tytulow na cala strone. To co mi sie rzucilo w oczy to brak przewodniego typu.Zwykle duze hodowle maja jakas linie eksterirowa. Ale to nie znaczy ,ze ja krytykuje czy cos ,poprostu taka obserwacja osoby po raz pierwszy stykajacej sie z ta hodowla. Co do czarnych mini to wiem doskonale jaka przeszly przemiane.Od kilku lat obserwuje ta rase,mialam kolezanke hodujaca mini,moja siostra ma mini z Samantino( 9 letnia) .I jasne jest ,ze dzisiejsze miniatury roznia sie znacznie od tych sprzed 10 laty . ja to nawet boje sie troche tych zmian co nastepuja w sznaucerach ze4by nie wyszlo jak z ON-ami co zamienily sie z psow pracujacych w jakies biedne kaleki .
orsini Posted April 12, 2005 Posted April 12, 2005 KaVanga ale ja pytalam o szanownych dogomaniakow a nie o Ciebie:))))) co z konkursem?ja sie nie bawie w taki sposob!!! :( :( :(
Ka-Vanga Posted April 12, 2005 Posted April 12, 2005 [quote name='orsini']KaVanga ale ja pytalam o szanownych dogomaniakow a nie o Ciebie:))))) Hahaha bylam pewna na 100% ze to napiszesz :P :evilbat: :lol: :P . co z konkursem?ja sie nie bawie w taki sposob!!! :( :( :( A co, czyzbym zgadla :P :evilbat: :lol: .
dorotak Posted April 12, 2005 Posted April 12, 2005 [quote name='orsini']dorotak: to po takich skokach to chyba pies padniety do domu przychodzi:)))))i to ostro? Tak by się wydawało ;) Atos oczywiście potrafi się zmęczyć, zwłaszcza jak jest gorąco. Ale wystarczy mała odsapka w cieniu a najlepiej mała kąpiel w rzeczce i może zaczynać od początku. W każdym razie mam duże problemy z zagonieniem go do samochodu po treningu :evilbat: Po przyjeździe do domu z reguły pada, ale spokój jest do następnego ranka :D Co do owłosionych łap, to zgadzam się z Romas i Ka-Vangą. Ja nie potrzebuję psa na wystawkę ;) tylko towarzysko-sportowego :cunao: A mycie tych łap kilka razy dziennie raczyna mnie wkurzać. Chyba znowu złapię nożyczki... :evilbat: A w sprawie imienia na adresówce. Według mnie warto podać. W końcu nie raz wołam psa na spacerze, więc to nie problem podsłuchać jak ma na imię, nawet jeśli nie będzie go na adresówce. A generalnie jest tak, jak pisała Romas - jeśli ktoś będzie chciał ukraść czy zatrzymać znalezionego psa to żadne tatuaże, chipy ani adresówki go przed tym nie powstrzymaja.
orsini Posted April 12, 2005 Posted April 12, 2005 Ka-Vanga napisał(a):orsini napisał(a):KaVanga ale ja pytalam o szanownych dogomaniakow a nie o Ciebie:))))) Hahaha bylam pewna na 100% ze to napiszesz :P :evilbat: :lol: :P . [ . heheheheh ciekawe dlaczego?:))))))))))))))))))))))))))))))))) ano zgadlas!ale ja sie nie bAWie w ten sposob!za szybko!!! :cry: :( :(
Ka-Vanga Posted April 12, 2005 Posted April 12, 2005 Romas, racja, racja oni tam maja rozne typy sredniakow :D . Wiesz w olbrzymach niestety juz to jest zauwazalne (ale nie tylkow olbrzymach, rowniez w dobkach, boksiach itp), te psy juz nie maja takiej psychiki jak kiedys niestety, juz nie sa tak dobre uzytkowo jak kiedys, dlatego ja sobe sprowadzilam suke z Rosji, bo oni w wiekoszosci maja psy o bardzo dobrej psychice, mocne i wlasnie to jest dla mnie bardzo wazne, oczywiscie wyglad rozniez :wink: . Ale co byu mi bylo po najpiekniejszym psie swiata, jakby byl psycholem i gryzlby wszytsko co popadnie :roll: .
Ka-Vanga Posted April 12, 2005 Posted April 12, 2005 [quote name='orsini']heheheheh ciekawe dlaczego?:))))))))))))))))))))))))))))))))) Bo jestes wstreciucha :P :evilbat: :lol: 8) . ano zgadlas!ale ja sie nie bAWie w ten sposob!za szybko!!! :cry: :( :( Haha madrala ze mnie :lol: . Ty tu nie placz tylko dawaj wiecej fot :P :D .
Romas Posted April 12, 2005 Posted April 12, 2005 Ale co byu mi bylo po najpiekniejszym psie swiata, jakby byl psycholem i gryzlby wszytsko co popadnie To prawda.Psychika najwazniejsza ,bo z tym sie zyje,wyglad tez wazny ale nie tak jak zachowanie. dlatego ja sobe sprowadzilam suke z Rosji, bo oni w wiekoszosci maja psy o bardzo dobrej psychice, mocne Tam na stronach tej hodowli bylo sporo sredniakow wartych grzechu :D Byl tez jeden z nieprawdopodobnie wysoko osadzonym ogonem i zakreconym na maksa.To brry ,odpada. Ale z tego co mowisz biorac psa z tej hodowli mozna liczyc na polaczenie dobrego wygladu z prawidlowa psychika. Warto w takim razie pamietac o tej hodowli. A wiecie ,ze mam juz klateczke dla przyszlego pieska :angel: .Chwilowo w tej klatce bardzo chetnie mieszka moja najmlodsza corka :lol: To jest jakis pomysl trzymac ja w klatce,przynajmniej nie psoci :lol:
orsini Posted April 12, 2005 Posted April 12, 2005 [quote name='"Ka-Vanga"'][quote name='orsini']heheheheh ciekawe dlaczego?:))))))))))))))))))))))))))))))))) Bo jestes wstreciucha :P :evilbat: :lol: 8) . JA?:)))no co Ty :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: chyba mnie z kims mylisz:)))) wiecej fot to ja nie mam-odbiore te,ale wieczorem z zakladu, bo zeskanowalam to z tych malutkich fotoindexow
Ka-Vanga Posted April 12, 2005 Posted April 12, 2005 Hahahaha, Romas no ladnie dzieci wychowujesz :lol: :lol: :lol: :lol: :wink: . Haha tylko wiesz, to wcale nie jest takie proste, wyrwac od niech super psa :wink: , chociaz moze to sie zmienilo teraz. Ja jak bralam Nafke to musialam dluuuuuugo i duzo sie napracowac nim Olga od Glorisa sie zgodzila. Oni raczej nie oddaja najlepszych psow. Ale wiesz tak ja meczylam i zrobilam sobie takie "plecy", ze wybieralam z miotu zaraz po niej :wink: :evilbat: .
Recommended Posts