Marta-m Posted May 15, 2004 Posted May 15, 2004 kora1993 gratulacje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A Chester śpi już drugą godzine... :) tylko przekreca sie dla urozmaicenia. No coż mu się dziwic, jest zmęczony po wizycie jego fanek.....hehe
Agusia i Busiu Posted May 15, 2004 Posted May 15, 2004 Najpierw seerdecznie witam maleństwo.Zazdroszczę takiego cudeńka w domu u nas wszystko przychodzi jak już urośnięte jest- a maluchy są niepowtarzalne. Sorki za emblemat ale musicie się jeszcze troszkę pomęczyć jak ktoś mi pomoże to niedługo w emblemacie będzie Bruno,ale proszę nie wymagajcie ode mnie cudów po 3 dniach posiadania kompa.
Kora- Posted May 15, 2004 Posted May 15, 2004 ja też zmienie emblemat bo dobrze wiem jak to się robi ale cierpliwosci
Agusia i Busiu Posted May 15, 2004 Posted May 15, 2004 Ja też jak tylko dojdę jak -obiecuję i sork raz jeszcze. A jak mały ostatnio znajoma też sprzedawała malucha ,poszedł chyba za 1000z papierami,właśnie pieprz-sól, już był nawet troszkę podcięty żeby ładniej wygladał.Mały sznaucer to taka kulka puchata,ale jak bym nie widziała chyba bym nie wierzyła że to rasowy psiak,jeszcze z ogonem jak kundelek wyglądał.
Kora- Posted May 15, 2004 Posted May 15, 2004 Aha jedna pani sprzedawaly sznaucerki i mowila ze sa czarno srebno tata pieprz sól+mama czarna=szczeniaki czarno srebne hehe
Kora- Posted May 15, 2004 Posted May 15, 2004 hehe :lol: :lol: :P :P :P :P :fadein: :fadein: :fadein: :wink: :wink:
Marta-m Posted May 15, 2004 Posted May 15, 2004 To tak jak mój Chester!!!!!!!! Matka jest p&s, a ojciec srebrno-czarny- piekna mieszanka!!!!!!!!!!!!!!!!
Kora- Posted May 15, 2004 Posted May 15, 2004 heh fajne sa mieszanki.Raz jedna pani miala szczeniaki mama biala+tata czrny szczeniaki jakies podobne do krow jakies laciate
malawaszka Posted May 15, 2004 Posted May 15, 2004 Marta a c oz kwarantanną i szczepieniami? Mówił Ci gościu o tym? No i czym kazał Ci go karmić?
Marta-m Posted May 15, 2004 Posted May 15, 2004 No wiec mam mu zrobić szczepienia w przyszłym tygodniu najlepiej. Karlili go ryz z kurczakiem, płatkami ryzowymi z mlekiem, czasami dawali mu jajka itd. Pisałam że ładnie robi an agazeteno nie...........no własnie ROBIŁ... :-? Jak przyjechał wczoraj to tylko 2 razy na gazete, a teraz mu cos sie odmaniło i dzisiaj tylko raz na gazete zrobił :o i to tylko na 2 pietrze!!! na 1 pietrze domu tez ma gazety ale nawet ich nie wacha.....szkoda ze taka pogoda!!! To chociaż by na dworze robił!!!ale teraz doradzcie: ja widze ze sika na podfłoge to: 1. poczekać jak skończy i przez ten czas mówić :fe: a jak skończy pokazac gazete czy 2. w czasie sikania przerwac mu i przenieść na gazete....?? troche sie rozczarowałam...ale byłam naiwna, myslałam ze już umie.....
Matt Posted May 15, 2004 Author Posted May 15, 2004 Uff, wreszcie wiemy ze zyjesz :D Super, ze Chesterek jest juz u Ciebie :D Kiedy zobaczysz ze sika w zlym miejscu to powiedz FE! i od razu go zabierz i postaw na gazecie. Na gazecie powinien juz sam sie zalatwic, a jesli nie sproboj go zachecic. Jesli zobaczysz sie sika nie tu gdzie trzeba i np. okaze sie ze juz skonczyl to i tak musisz powiedziec FE! i wziac na gazete. kora1993: nie nabijaj sobie postów!!! Pisz szerzej jak cos zapomnisz: Edytuj!!.
Ella Posted May 15, 2004 Posted May 15, 2004 Witam wszystkich . Dawno mnie tu nie było i musze nadrobić zaległości ,co mi zajmie pewnie dużo czasu...
Marta-m Posted May 15, 2004 Posted May 15, 2004 Uff, wreszcie wiemy ze zyjesz :D Super, ze Chesterek jest juz u Ciebie :D Kiedy zobaczysz ze sika w zlym miejscu to powiedz FE! i od razu go zabierz i postaw na gazecie. Na gazecie powinien juz sam sie zalatwic, a jesli nie sproboj go zachecic. Jesli zobaczysz sie sika nie tu gdzie trzeba i np. okaze sie ze juz skonczyl to i tak musisz powiedziec FE! i wziac na gazete. kora1993: nie nabijaj sobie postów!!! Pisz szerzej jak cos zapomnisz: Edytuj!!. No właśie....ja go stawiam na gazecie to on zatrzymuje!!!! Co robic?? Jak go zachęcić.....?? noi to racja kora1993......................
malawaszka Posted May 15, 2004 Posted May 15, 2004 Jak postawisz go już na tej gazecie to mów do niego łagodnie - pogłaskaj go, żeby się przestał bać po tym jak został ochrzaniony. Może przestawać, ale powinien się w końcu nauczyć. A poza tym to dobrze żeby nie bylo za dużo tych gazet po całym domu, jedno góra dwa miejsca - żeby piesek przyzwyczajał się do miejsca gdzie sika, a nie do samej gazety (tak mi się wydaje)
Matt Posted May 15, 2004 Author Posted May 15, 2004 Jeśli psiak raz ssika sie na gazecie to potem powinien robic to czesciej bo bedzie czul swoj zapach. Jeśli zrobi na dywanie czy na podlodze - dalej bedzie czul tam swoj zapach i kiedy najdzie mu ochota na siusiu - po prostu tam zrobi. Każde miejsce w ktorym zrobi powinno sie przemyc octem - wtedy to miejsce utraci zapach siusiów i pies dalej bedzie szukal zapachu - jedynie bedzie on na gazecie. Choć zdarza się przypadki, gdzie niestety zrobi mimo to gdzieś indziej, ale trzeba byc cierpliwym. Jakoś to będzie.
Ella Posted May 15, 2004 Posted May 15, 2004 Ja bym doradził inaczej troche. Ponieważ jest już ciepło na polu i wnioskuje ,że mieszkasz w domku prywatnym co za tym idzie masz własne podwórko to ja Ci radze wyprowadzaj chesterka na pole. Po każdym posiłku sru na pole 5 min i już będzie po kupce i po siku Po każdym obudzeniu się psa też na pole I jeszcze w między czasie kilka razy przegoń psa i się na polko . To się opłaci bo pies będzie od razu kojarzył ze sie trzeba załatwiać na polu. Jeżeli masz rodzenstwo to podzielcie się czasowo kto i kiedy goni . Ja kupiłem psa w lutym zima była mrożna więc zastosowałem metode gazetową. Pies pojął w lot o co chodzi i sikał na gazety ,ąle niestety nauczył sie ze gazety są w domu i teraz mam wielki problem jak 5 miesiecznego psa nauczyć czystości. A kwarantanną się nie przejmuj bo jeżeli twój pies nie bedzie miał kontaktu z innymi psami i z odchodami psimi to nie ma szans żeby coś złapał. A przez powietrze to i w domu jest takie samo ryzyko.
Ella Posted May 16, 2004 Posted May 16, 2004 Już dawno pisałem,że chce zmienić login ale nie wiem jak to zrobić..... A dlaczego? Tak jakoś wyszło dużo by trzeba było wyjasniać. Jak ktoś wie jak mam zmienić nicka to prosze o podpowiedz.
Marta-m Posted May 16, 2004 Posted May 16, 2004 Dziekujemy Pasavero!!!!!!!!!!!!!!!!!! A tym czzasem nowa porcja moich problemów wychowawczych :wink: No więc najpierw co do sikania. Już objełam pewną metodę która coraz bardziej skutkuje. No więc zawsze po spanie zabawie itd. i kiedy widze że wącha stawiam go na gazetyi niedaje mu odjesc dopóki sie nie załatwi (bardzo przy tym walczy!!!) w końcu poddaje sie i robi co musi i wtedy go nagradzam. Po wczorajczym naukach dzisiaj już 2 razy zrobił na gazete :D Ktos tu wspominał o polu....no własnie. No więc Chester nigdy wcześniej nie wychodził na dwór. Teraz wychodze z nim raz, dwa razy(zależnie od pogody,a u nas nie jest za pieknie :-? ) i dopiero poznaje dwór. jego to wszystko chyba przerasta,bo popiskuje. W dodatku jest mu zimno,bo sie trzesie. jakbychociaz cieplutko było........... :roll: Wiec na razie dwór odpada-narazie to nawet nie wie że sie sika na trawie :P I jeszcze jedna sprawa: no wię Chester nie pił jeszzce u nas wody.... :o martwie się tym. Ale nosek ma mokry....hmmm. On tylko powacha miske i wogóle nie chce pic!!! Może mleko mu wystarcza? (robimy mu płatki ryżowe,itp)
Pasavera Posted May 16, 2004 Posted May 16, 2004 Co do sikania to zupełnie nie wim co Ci napisać Marto... Figa poprostu znalazła sobie jedno miejsce gdzie siusiała(i tylko w tym miejscu to robiła) a ja poprostu tam położyłam gazety. No i Figa zrozumiała że trzeba właśnie tam :wink:
Recommended Posts