Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted
Teraz jest inaczej i wlasnie takie w typie niemieckim zbieraja wszystkie medale.

U nas w kraju???????? Oj chyba nie :wink: .

Niemcy (i nie tylko) owszem staraja sie trzymac standard rasy i raczej tam wygrywaja twardowlose, choc zadko tam sie spotyka mieciutkie, ale ostatnio znalazlam amerykanca w niemieckiej hodowli, zreszta sami zobaczcie: http://home.arcor.de/von-ellys-meute/commander.html i to jeszcze z kopiowanym ogonkiem, co u nich jest od tak dawna zabronione (tzn chodzi mi o wystawianie, bo przeciez to jest import wiec gdzie indziej ciety :wink: ). Hmmmmmmm, a moze zamierzaja go pokazywac tylko zagranica.

• Replies 34k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• orsini

6588

• Ka-Vanga

2744

• Elitesse

2487

• jostra

2374

Posted

Tylko, że mnie się wydaję, że ona nie jest tez typowym niemieckim... Bo nie ma takiej szczeciny! Tylko to chyba przez to, że nie jest trymowana, tylo strzyżona. Nasz fryzjer stwierdził, że na razie nie ma potrzeby, bo pies ma ładną sierść, nie jest ani szara, ani matowa, więc można na razie tylko strzyc.

Zresztą w su mie to nie mam się nad czym zastanawiać, bo psica i tak na wytawy sie nie wybiera. mamy tylko metrykę i chyba nic więcej nie będzie. Z charakteru to prawdziwy sznaucero i z wyglądu w sumie też, a o szczegóły to chyba nie musze sie martwić ;)

madziorka, zaglądaj częściej!!! ;)

Posted

Ka-Vanga, ja mowilam o krajach niemiecko-jezycznych i ich wystawach.

A o ktorego amerykanca Ci chodzi w tej hodowli, bo z tego co widze to obecnie maja dwie sunie z ogonami i jednego ogoniastego psiaka. Moze chodzi Ci o Bonnette ??

Justa, fakt, miekka czy twarda, co za roznica przy niewystawowym psiaku. To juz zmartwienie hodowcow nie nasze :wink:

Posted

A Pink to zwracam honor :D , bo myslalam, ze mowisz o naszym kraju.

Chodzi mi o tego konkretnego olbrzyma, do ktorego dalam bezposredni link :wink: . A ze maja ogoniaste w swojej hodowli to wiem, bo nie raz juz u nas na wystawach byli :D .

Posted

To jest import, w Ameryce kopiowanie jest dozwolone. A wystawiac go moga w Polsce, Czechach, Ukrainie itp no jeszcze Hiszpania i Turcja im zostala. Zdobedzie papiery hodowlane, a ze w innych krajach co to szkodzi, tak sie poprostu obchodzi zakaz kopiowania :wink:

Posted
To jest import, w Ameryce kopiowanie jest dozwolone. A wystawiac go moga w Polsce, Czechach, Ukrainie itp no jeszcze Hiszpania i Turcja im zostala. Zdobedzie papiery hodowlane, a ze w innych krajach co to szkodzi, tak sie poprostu obchodzi zakaz kopiowania :wink:

Pink ja o tym wiem, zreszta napisalam to samo wyzej, zreszta tu masz kawalek, skopiuje Ci :P :

tzn chodzi mi o wystawianie, bo przeciez to jest import wiec gdzie indziej ciety. Hmmmmmmm, a moze zamierzaja go pokazywac tylko zagranica.

No i mozna jeszcze inaczej obejsc ten zakaz, ale raczej by w Niemczech z cietym ogonkiem u tak mlodego psa nie wygrali.

Posted

Witajcie ponownie pink a napisz mi coś o twoim psiaczku, w jakim jest wieku itd? bo jak przyszłaś do naszego grona mnie nie ybło i nic nie wiem o twoim sznauciu:) zaraz lece do galerii bo w sumie czasu nei miałam do tej pory bo instalowałam programy (system nowy mamy...) ale już wszystko gra i idę zdjątka podziwiać:) A co do Denisa to ja w smei nie wiem jakim typem on jest:) Grzbiecik ma bardzo szorstki, szczególnie teraz po wtyczesaniu podszerstka, ale ma dośc sporo podszerstka i penwie bez wyczesywania byłby pudelek :) A na łapkach nie ma tak puszystych jak amerykanin, ale nie ma tez owłosienia jak niemiec takie pomiędzy ale podobno to coś w rodzaju czeskich sznuaciów dłuższy, bardziej lejący włos na łapkach:) taki mnie się podoba:) ale to subiektywna ocena bo taki jest Den:)

Posted

Ka-Vanga, tak sie zapatrzylam na ta stronke, ze odpisalam nie czytajac Twojego ostatniego posta kurna......

Wystarczy zaswiadczenie od weta ze urodzil sie z zalomkiem (nie wiem jak sie to fachowo nazywa) i po klopocie :evilbat: Pewnie ze przy amerykancu krecili by nosem, ale musieli by udowodnic ze tak nie bylo, a przy juz kopiowanym psie, to jest prawie nie mozliwe.

To nie jest taka tajemnica, prawie na wszystkich psich forach o tym kiedys trabiono, jak skonczyl sie "okres przejsciowy" dla krajow gdzie kopiowanie bylo dozwolone.

Posted

madzior-ka, Floyd ma trzy lata. Jest waciano-puchaty, jak nie oglada maszynki :evilbat: Przez ta welne przychodzi do domu caly w kulach snieznych, trzeba go do wanny pod prysznic wkladac, coby odmarzl hihi

No i oczywiscie jest bardziej brunatny niz czarny, acha i jeszcze farbuje od blota, zarcia, piachu w bialych miejscach i za cholere nie da sie tego wybielic............ wiecej wad nie pamietam :wink: Ale ogolnie jest chlopak wporzadku 8) :lol:

Posted

skoro o ogonach mowa.....

Powiedzcie mi jakie jest dzis stanowisko sędziów na naszych wystawach jezeli pies na kopiowany ogon a klapniete uszy???????????

Czy to jakos wpływa na ocene????????

( taki zestaw ma moja figa)

Posted

Hehe Pink no wiesz :P :wink: .

Olivko, Pink juz mnie wyprzedzila, musisz miec zaswiadczenie od weta, ze pies z przyczyn zdrowotnych mial kopiowany ogon i uszy i juz :D . Tylko tu jest problem, jak chcialam jechac na Swiatowke w Dortmundzie, to Lordowi brakowalo 3 dni, zeby spokojnie mogl pojechac bez zadnych zaswiadczen, bo on ma nieciete uszy, ale ogon ma ciachniety, no i do tej daty o niekopiowanych ogonach brakowalo mu tak niewiele czasu i sie wkurzalam. Gadalam ze znajomymi hodowcami z Niemiec, zalac sie, ze nie moge jechac z psami, a oni mi na to, Ola nie lam sie bo i tak powygrywaja nieciete psy. I tyle :wink: .

Posted
Gadalam ze znajomymi hodowcami z Niemiec, zalac sie, ze nie moge jechac z psami, a oni mi na to, Ola nie lam sie bo i tak powygrywaja nieciete psy. I tyle :wink: .

Powiedzcie mi jakie jest dzis stanowisko sędziów na naszych wystawach jezeli pies na kopiowany ogon a klapniete uszy???????????

Posted

Mek, w Polsce nie ma to zadnego znaczenia :wink:

KA-Vanga, bardzo duzo hodowcow sie na ta swiatowke, wlasnie z tego powodu nie zalapalo......

Posted

Moge powiedziec tylko tyle, oprocz Bangi wszystkie moje sznaucery mialy takie zestawienie, najgorzej bylo te ok 9 lat temu, bo wtedy baaaaaaaardzo trudno sie bylo przebic takiemu psu. Teraz to kwestia sedziego, pomijajac fakt, ze jezeli stoja psy takiej samej klasy i sedzia nie moze sie zdecydowac, to zapewne wybierze cietego, bo nie oszukujmy sie, glowa i szyja wyglada zupelnie inaczej, a co za tym idzie cala sylwetka :wink: .

Posted
KA-Vanga, bardzo duzo hodowcow sie na ta swiatowke, wlasnie z tego powodu nie zalapalo......

Wiem Pink, ale pomysl, jakbys sie czula na moim miejscu, jakby Ci zabraklo 3 dni zeby jechac (pomijajac fakt, ze i tak pojechalam, tyle, ze bez zgloszonych psow :wink: :evilbat: ).

Posted

Wiem Pink, ale pomysl, jakbys sie czula na moim miejscu, jakby Ci zabraklo 3 dni zeby jechac (pomijajac fakt, ze i tak pojechalam, tyle, ze bez zgloszonych psow :wink: :evilbat: ).

No szlag by mnie zapewnie trafil :evilbat:

A ja powiem szczerze, ze takie z klapciatymi uszyskami duzo bardziej mi sie podobaja 8) I chromole linie szyi i tym podobnych, klapciate sa najladniejsze. Co do ogonow, to mam dziwnie mieszane uczucia, jedne maja pikne ogony, a inne tragiczne i jeszcze musi chyba przejsc wiele, wiele generacji hodowlanych, hodowanych wlasnie pod ogony, zeby byly ladne.

Posted
. Co do ogonow, to mam dziwnie mieszane uczucia, jedne maja pikne ogony, a inne tragiczne i jeszcze musi chyba przejsc wiele, wiele generacji hodowlanych, hodowanych wlasnie pod ogony, zeby byly ladne.

ja też:) niekóre psiaki super wyglądają z ogonkiem a u niekórych wręcz razi taki ogonek:) ale jak zastanawiam sie ile Dneis i inne kopiowane musiały przejsc by mieć tego kikutka ot już wole najbrzydszy długi niż najładniejszy kopiowany:) fajnie, ze coraz bardziej rozpowszechnia się naturalne sylwetki wczesnej kopiowanych psów np mnie podobają się również bokserki, które obecnie też coraz częściej spotyka sie z ogonkami (niestety na żywo ni widziałam takowego nigdy) co coraz bardziej mi się podoba u psiaków tej rady:)

a prosze odpowiedzcie na pytanie które zadałam odnośnie trymwoania:)...czy mam juz podtrymowywac Deniska czy nie? bo okrywówka już mu zaczyna wyhodzić;)

Pink twój psiak w galerii wygląda super wiec już niw wypisuj tych jego wad:) a zalety, których am milion razy więcej:)

a ja musze wam się do czegoś przyznać:) otóż to, iż Denisek nie spi juz u siebie w kojcu na samym dole (dom ma dwa piętra i parter Denis spał na parterze a my na II piętrze) tylko śpi z nami w.... ŁÓŻECZKU:))) tak pomyslałam, że i tak jak wchodzi w ciagu dniana fotele i łóżka (na komende hop) to czemu ma nie spać w ożeczku skoro on tak lubi pieszczoty i rozbieszczanie? to taka mała diewuszka z niego:) i tak teraz spi sobie raz u mnie raz u julki ale ona teraz chora jest to cały czas u mnie:) dzisiaj spał na plecach brzuchem do góry a keidys jak mu było gorąco na podłodze, chce mu jeszcze kupić bimbaya (www.bimbay.pl) żeby jak nei chce na łóżku zeby spał sobie na mięciutkim własnym łóżeczku:) a na łóżku to u mnie śpi w nogach bo tylko tam ma trochę miejsca bo ja małe łożko mam:(( a u mojej siostry na wersalce spi jak królewicz:) cała połówka dla niego:)

Posted

Pink, hihi widze, ze wszyscy z uporem maniaka chca zrobic Floyda suczke :evil_lol: :lol: .

Madziorko nie przejmuj sie, ja jakos tez myslalam, ze Pink ma suczke :wink: :evilbat: . A co do fotek z agility to mam jeszcze kilka to pozniej wkleje :biggrina: .

Mi tez sie podobaja uszaste, zreszta gdyby tak nie bylo, to pewnie bym ciela, nie raz przegralam przez te "nieszczesne" uszy i nie raz sedziowie podchodzili i podnosili je do gory :wink: . Ale co tam ja kocham "cale" psy i bardzo mi sie ogonki podobaja (no moze nie wszystkie :wink: ).

Posted

HEH bardzo przepraszam za zmiene płci Floyda, ale jakoś zasugerowałam się opisem nad zdjeciami, które Pink wstawiła w galerii napisała że wstawia zdjeci sabuni czy jakoś tak jesli dobrze pamiętam i tym się zasugerowałam (nie wiem czemu bo ja też często Denisowi zmieniam płeć, jak zachowuje się jak laleczka jest Denisią:).

i czekam oczywiscie na zdjęcia, a powiedz mi coś jeszce o agility i bangi chodzicie refularnie na szkolenie i agility czy to jest połączone posłuszreństwo ze skakaniem:) a Bangi w jakim jest wieku, kiedy planujecie poczatek kariery na ringu?

Posted

No straszne to jest, a on ma taka piekna klate :cunao:

Napisalam sabaczka, a sabaczka po rosyjsku to piesek 8)

Co do spania w lozku, to brrrr soory, ale jak sobie wyobrazam po czym to, to lata lapami, a pozniej ma mi wlezdz do lozka, to nie dziekuje :wink:

Z trymowaniem, to doswiadczen brak, mojego lece maszynka .....

Posted

heh, sorry alenie znam rosyjskiego:) i jakoś mi sie z dziweczynką skojarzyło:) ale minejsza o to już wiem, że Floydzik to Floydzik:)

a co do spania na łożku to ja nie mam sie o co martwić bo Denis po spacerku (ostatnim w ciągu dnia) idzie pod prysznic i ma myte łapki szamponem i odżywką, po czym sa suszone (zmarzluch jeden) suszarką i wyczesywane, więc jak sie takeigo na ręce weźmie to pachnei na odległość 2 m :) Zatem w łożku to tylko mi nim pachnie ta świeżością i tymi anpuszonymi łapkami:)

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...