maxxel Posted November 2, 2007 Posted November 2, 2007 weszka napisał(a):Nie zgodzę się z Tobą. Obiektywizm wyjdzie tu bardzo prosto - wystaczy przez jakiś czas dokładnie pośledzić wyniki wystaw, poczytać katalogi wystawowe, a potem zasiąść do internetu i zgłębić wiedzę. Przewijające się pewne przydomki psów wystawianych, ich przodków, osiągnięcia psów o czymś obiektywnie i dobitnie świadczą. Gdyby to tylko o wystawy chodzilo...Tu jeszcze trzeba szukac sznaucerow z conajmiej ipo1;)
weszka Posted November 2, 2007 Posted November 2, 2007 Oczywiście, że trudniej znaleźć dobrego użytkowego olbrzyma niż "tylko" dobrego eksterierowo. Ale maxxel - jest przecież na wystawach klasa użytkowa i właśnie tu trzeba się chyba skupić ;) Zresztą nawet jeśli dany pies nie jest pokazywany jako użytek, a ma uprawnienia to w tytułach jest wymienione IPO.
maxxel Posted November 2, 2007 Posted November 2, 2007 Psów spełniajacych wymagania opisane przez Asher jesli chodzi o szkolenie będzie w Polsce bardzo niewiele. Przesadzasz.Z ciekawosci sam uzylem wyszukiwarki w tej materii(sznaucer ipo1,ipo2...etc)WyniK zadawalajacy:pMalo,ze psy z ipo123 to jeszcze czolowe hodowle..
asher Posted November 3, 2007 Posted November 3, 2007 maxxel napisał(a):Przesadzasz.Z ciekawosci sam uzylem wyszukiwarki w tej materii(sznaucer ipo1,ipo2...etc)WyniK zadawalajacy:pMalo,ze psy z ipo123 to jeszcze czolowe hodowle.. Ooooo, w ten sposób nie szukałam :cool3: :lol: Tak jeszcze gwoli wyjaśnienia dodam, że eksterier się tu w sumie nie liczy. Pies ma "z grubsza" przypominać sznaucera i to wsio :lol: No, może tylko jeden szczegół jest dośc ważny, ale na pewno nie przesądzający - żeby ogon się w precel nad grzbietem nie zawijał ;)
Agnieszka K. Posted November 3, 2007 Posted November 3, 2007 Ahser musialabys miec wyjatkowego "pecha" z ogonem w precel, bo u olbrzymow wystepuje, ale baaaaaardzo zadko. :) :)
Ka-Vanga Posted November 5, 2007 Posted November 5, 2007 maxxel napisał(a):Przesadzasz.Z ciekawosci sam uzylem wyszukiwarki w tej materii(sznaucer ipo1,ipo2...etc)WyniK zadawalajacy:pMalo,ze psy z ipo123 to jeszcze czolowe hodowle.. Jest niewiele olbrzymow z IPO 2, a z 3 to juz w ogole malutko.
Agnieszka K. Posted November 5, 2007 Posted November 5, 2007 Dzieki Ola - miałam rację:diabloti::diabloti:
maxxel Posted November 5, 2007 Posted November 5, 2007 Ka-Vanga napisał(a):Jest niewiele olbrzymow z IPO 2, a z 3 to juz w ogole malutko. napisalem,ze wynik zadawalajacy zwlaszcza ipo1.Co do ipo2,3 przy tendencjach do dramatyzowania co niektorych:eviltong:jest i tak ok.. Tak wiec wylapanie potencjalnie odpowiedniego sznaucera nie bedzie az takim problemem,zwlaszcza,ze jak z;)ainteresowana wspomniala moze go choc troche przypominac
Ka-Vanga Posted November 5, 2007 Posted November 5, 2007 maxxel napisał(a):napisalem,ze wynik zadawalajacy zwlaszcza ipo1.Co do ipo2,3 przy tendencjach do dramatyzowania co niektorych:eviltong:jest i tak ok.. Tak wiec wylapanie potencjalnie odpowiedniego sznaucera nie bedzie az takim problemem,zwlaszcza,ze jak z;)ainteresowana wspomniala moze go choc troche przypominac Ja nadal twierdze, ze ilosc psow z ipo 2 i 3 jest niewielka, a ipo 1 hmmmm pominmy te kwestie :diabloti:. Szukajac psa typowo do pracy, raczej rozgladalabym sie za liniami pracujacymi, u nas w Pl raczej sie pod tym katem nie hoduje.
Agnieszka K. Posted November 5, 2007 Posted November 5, 2007 MAxxel uważasz, że ja dramatyzuję?? :cool3::cool3: JA po prostu dalej twierdzę, ze nie masz o tym zielonego pojęcia - a mimo to masz najwiecej do powiedzenia. Ola przecież napisała, że w Polsce nie hoduje się olbrzymów pod kątem uzytkowości, niewiele osób szkoli powyżej IPO 1 Ayshe doskonale wiedziała o co pyta :cool3::cool3:.
weszka Posted November 5, 2007 Posted November 5, 2007 Agnieszka K. napisał(a): Ola przecież napisała, że w Polsce nie hoduje się olbrzymów pod kątem uzytkowości, niewiele osób szkoli powyżej IPO 1 Otóż to. Nacisk hodowalny położony jest na eksterier. Nawet jeśli są psy z wyszkoleniem IPO to raczej jest to kwestia jednostkowa, nie pochodzą przeważnie z wielopokoleniowych linii użytkowych. Właściwie szkoda bo olbrzymy mają taki potencjał :roll:
asher Posted November 5, 2007 Posted November 5, 2007 [quote name='Agnieszka K.']Ayshe doskonale wiedziała o co pyta :cool3::cool3:. Asher! :lol: Ka-Vanga, miałam pisac dziś do ciebie maila ;) Bo właśnie tak się zastanawiałam, czy jest w sznaucerach podział na linię show i work. Na zdrowy rozum wydawało mi się, że pownien być, jak w każdej rasie użytkowej... Mogłabyś podesłać jakieś linki? :modla: Z drugiej strony zastanawiam się, czy jednak taki użytek, to nie będzie za duże wyzwanie dla ludzi, któzy zaledwie liznęli troszkę IPO, więc na dobrą sprawę dopiero zaczną przygodę z tym sportem. No, ale to już oni sami będą musieli zdecydować.
lutomskak Posted November 5, 2007 Posted November 5, 2007 Jeśli mogę się wtrącić... Piszę ja - Czarne Gwiazdy (nie chce mi sie przelogowywać). Pytając google o użytkowośc olbrzymów, otrzymujemy mało obiektywną odpowiedź w tym temacie, ponieważ wyświetlają się strony (to raz - nie wszyscy mają strony), w dodatku tylko te, które zostały jakoś wypozycjonowane. Biorąc pod uwagę to, że temat w Polsce nie jest rozległy nie otrzymujemy praktycznie żadnej odpowiedzi. Przeglądając wyniki wystaw, jak ktoś napisał, również wiele się nie dowiemy na temat użytkowości, może poza przydomkami, które można po kolei lustrować. Jeśli chodzi o Polskę, to z pełną świadomością polecam hodowlę z Tartaku, wszystkie psy z tej hodowli, które ja znam są świetnymi psami obronnymi. I myślę, że jeżeli znajomi by się zdecydowali - hodowcy podpowiedzą, z którego skojarzenia wziąć szczenię, aby spełniało oczekiwania pod tym kątem. To chyba tyle - Czarne Gwiazdy
maxxel Posted November 5, 2007 Posted November 5, 2007 Agnieszka K. napisał(a):MAxxel uważasz, że ja dramatyzuję?? :cool3::cool3: JA po prostu dalej twierdzę, ze nie masz o tym zielonego pojęcia - a mimo to masz najwiecej do powiedzenia. Ola przecież napisała, że w Polsce nie hoduje się olbrzymów pod kątem uzytkowości, niewiele osób szkoli powyżej IPO 1 Ayshe doskonale wiedziała o co pyta :cool3::cool3:. Masz Dziewcze dziwna przypadlosc.Nie majac nic ciekawego do napisania zaczynasz szczekac.. Czy ja powiedzialem,ze jestem znawca tematu.Podsowalem Dziewczynie jak sie do tego zabrac..Znajomi Ayshe szukaja psa do ipo,nie majac o tym wielkiego rozeznania.Mniemam ,ze wymyslili sobie,ze chcieli by sobie z nim popracowac,i tu ich wiedza sie konczy.Nie sa nawet zadeklarowani co do psa.Aysha wypytuje o olbrzyma,ale moze byc to pies troche do niego podobny:lol:Poco wiec cala ta rozprawka o szczeniakach z lini TOP!!
Ashley Posted November 5, 2007 Posted November 5, 2007 Ka-Vanga napisał(a): Szukajac psa typowo do pracy, raczej rozgladalabym sie za liniami pracujacymi, u nas w Pl raczej sie pod tym katem nie hoduje. To prawda,ale wydaje mi się,że nie jest tak źle z użytkowością polskich psów.Ja szkolę już trzeciego olbrzyma w swoim domu,wszystkie z różnych hodowli i w każdym z nich był potencjał na psiego sportowca.Wystarczy wybrać odpowiedniego szczeniaka i pracować z nim od samego początku,a powinno być dobrze.
Agnieszka K. Posted November 5, 2007 Posted November 5, 2007 Asher - przepraszam :oops::oops::oops:. MAxxel, Asher wiedziała jak się do tego zabrac, a właściwie jak sie do tego nie zabiera - na pewno nie przez wyszukiwarkę. Problem w tym, ze to Ty nie zrozumiałeś, o co jej chodzi, mimo ze zadała konkretne pytania. Ktoś, kto nie wie jak sie do tego zabrac, pyta o zupełnie inne rzeczy. W Polsce jest w ogóle mało hodowli hodujących psy z linii użytkowych i nie chodzi tu tylko o sznaucery (tych jest na prawdę niewiele, a hodowlibardzo [quote name='maxxel']Nie sa nawet zadeklarowani co do psa.Aysha wypytuje o olbrzyma,ale moze byc to pies troche do niego podobny:lol:Poco wiec cala ta rozprawka o szczeniakach z lini TOP!! Tu się wykazałes po raz kolejny - nie wiem co rozumiesz pod pojęciem linii TOP :shake:, bo była mowa o szczeniaku po rodzicach z minimum IPO1. Jeśli zaś chodzi o to, że może byc podobny do sznaucera to znaczy to tylko tyle i moze aż tyle, że w rasach w których jest mocny podział na linie użytkowe (pracujące, m.i. mysliwskie) i na wystawowe, to pies z linii uzytkowej jest właśnie podobny do tego z typowo wystawowej (a nie, ze w ogóle chcą psa w typie lub przypominającego z wygladu sznaucera). Często psy z linii użytkowych są słabo oceniane na wystawach, bo kryterium decydujacym o doborze rodziców była ich uzytkowośc, a nie wygląd i tytuły.
Ka-Vanga Posted November 5, 2007 Posted November 5, 2007 Ashley napisał(a):To prawda,ale wydaje mi się,że nie jest tak źle z użytkowością polskich psów.Ja szkolę już trzeciego olbrzyma w swoim domu,wszystkie z różnych hodowli i w każdym z nich był potencjał na psiego sportowca.Wystarczy wybrać odpowiedniego szczeniaka i pracować z nim od samego początku,a powinno być dobrze. Ja powiem tak, moje olbrzymy rowniez mialy/maja ipo, oprocz suki, ktora niestety, ale okazalo sie, ze ma powazne schorzenie kregoslupa i ze wzgledow zdrowotnych przestalismy z nia pracowac. IP0 1 (wtedy jeszcze PO 1) zrobil rowniez moj pierwszy olbrzym, ktory super zaciecia do pracy z rekawem nie mial, a jednak zdal ten egzamin. Ja nie mowie, ze w Polsce jest kiepsko z psami uzytkowymi, nie nie twierdze tego, tylko my tu mowimy o psie do sportu. Ja biorac psa typowo do sportu (jeszcze raz powtarzam) szukalabym linii typowo uzytkowych, gdzie od pokolen glowny nacisk jest na uzytek. Na zawodach czesto pojedyncze pkt decyduja o miejscu lokatowym. Takie jest moje zdanie, zreszta nie tylko moje, rowniez w innych psich sportach w ten sposob sie wybiera malucha. Do agility zawodnicy, ktorzy "siedza" w tym sporcie wybieraja np belgi, czy bordery z linii pracujacych, a nie show.
maxxel Posted November 5, 2007 Posted November 5, 2007 Ka-Vanga napisał(a):Ja powiem tak, moje olbrzymy rowniez mialy/maja ipo, oprocz suki, ktora niestety, ale okazalo sie, ze ma powazne schorzenie kregoslupa i ze wzgledow zdrowotnych przestalismy z nia pracowac. IP0 1 (wtedy jeszcze PO 1) zrobil rowniez moj pierwszy olbrzym, ktory super zaciecia do pracy z rekawem nie mial, a jednak zdal ten egzamin. Ja nie mowie, ze w Polsce jest kiepsko z psami uzytkowymi, nie nie twierdze tego, tylko my tu mowimy o psie do sportu. Ja biorac psa typowo do sportu (jeszcze raz powtarzam) szukalabym linii typowo uzytkowych, gdzie od pokolen glowny nacisk jest na uzytek. Na zawodach czesto pojedyncze pkt decyduja o miejscu lokatowym. Takie jest moje zdanie, zreszta nie tylko moje, rowniez w innych psich sportach w ten sposob sie wybiera malucha. Do agility zawodnicy, ktorzy "siedza" w tym sporcie wybieraja np belgi, czy bordery z linii pracujacych, a nie show. Jestes byc moze Olka najbardziej tu zorjentowana w tej materii..Pytam wiec,czy ludzie ktorzy chca sie w sport tylko pobawic(tu ipo1,2)musza dokonywac glebokiej selekcji w rasie?Czy nie wystarczy wyselekcjonowanie szczeniaka z miotu po doskonalych rodzicach??Olbrzym w sam sobie ma pewne predyspozycje ktore otwieraja mu sciezke na ipo..
maxxel Posted November 5, 2007 Posted November 5, 2007 Tu się wykazałes po raz kolejny - nie wiem co rozumiesz pod pojęciem linii TOP :shake:, ..Ty oblalas test na inteligencje:eviltong: Jeśli zaś chodzi o to, że może byc podobny do sznaucera to znaczy to tylko tyle i moze aż tyle, że w rasach w których jest mocny podział na linie użytkowe (pracujące, m.i. mysliwskie) i na wystawowe, to pies z linii uzytkowej jest właśnie podobny do tego z typowo wystawowej (a nie, ze w ogóle chcą psa w typie lub przypominającego z wygladu sznaucera). ..to Twoja interpretacja
Ka-Vanga Posted November 5, 2007 Posted November 5, 2007 Najbardziej zorientowana to moze nie, ale trenuje agility i po prostu jesli ktos chce psa typowo do sportu to doradzam po sportowych rodzicach, dzidkach, pradziadka, itd ;). Widzisz, oczywiscie, ze mozna zrobic tak jak mowisz, aleeeeeee po to wlasnie podalam przyklad wyboru psa do agility. W zasadzie z kazdym borderem mozesz biegac, prawie wszystkie sa chetne do pracy, szybkie i tu wlasnie jest to ale - dlaczego sportowcy najczesciej wybieraja psy z linii uzytkowych, a nie biora sobie po prostu po podskakujacych rodzicach. Ano dlatego, ze w liniach uzytkowych przyklada sie ogromna wage do tego jak pies pracuje i jaka ma budowe. Kolezanka Asher oczywiscie moze wziac olbrzyma po fajnych rodzicach i od malego pracowac, w agility rowniez jest masa psow "nietypowych" dla tego sportu i doskonale sobie daja rade, ale wiesz apetyt rosnie w miare jedzenia :razz:, dlatego polecalam od razu linie uzytkowe ;). Oczywiscie moze byc rowniez tak, ze pies z linii show okaze sie super zawodnikiem, tez tak moze byc. Trzeba tylko wziac pod uwage jeszcze jedna rzecz, ze na zawodach bedzie sie mierzyl m.in. z belgami i ONkami!
asher Posted November 5, 2007 Posted November 5, 2007 Wybór eksterier, czy użytek jest chyba główną bolączką początkujących... Znajomi sami zdecydują, jednak fajnie by było, gdyby faktycznie w ogóle mieli możliwośc takiego wyboru. Ja sama za czas jakiś będę się rozglądała za szczeniakiem (pewnie ON, choć muszę wam powiedzieć, że w miarę oglądania kolejnych sznaucerowych stron, coraz bardziej mi się ta rasa podoba :lol:). I też będę szukała psa "do sportu". Tyle, że jestem początkująca, swoje obecne psy szkolę tylko pod kątem posłuszeństwa - i to bez spektakularnych sukcesów :evil_lol: I dlatego na początek chyba jednak zdecyduję się na eksteriera, oczywiście ze starannie wybranej hodowli, starannie wybranego skojarzenia, no i po przetestowaniu szczeniaków z miotu... Boję się, że, jako początkująca, mogę nie sprostać wymaganiom dobrego użytka... [quote name='maxxel']..to Twoja interpretacja Dodam, że słuszna :p Maxxel, sam przyznajesz, że rozeznania w temacie nie masz. To zresztą widać. OK, mimo tego masz prawo sie wypowiadać, nikt ci nie broni. Nie rozumiem jednak dlaczego z mądrzejszymi od siebie się kłócisz, dość niewybrednie zresztą, zamiast po prostu uznać, że wiedzą więcej i może nawet czegoś się od nich nauczyć? :roll:
maxxel Posted November 5, 2007 Posted November 5, 2007 []Maxxel, sam przyznajesz, że rozeznania w temacie nie masz. To zresztą widać. OK, mimo tego masz prawo sie wypowiadać, nikt ci nie broni. Nie rozumiem jednak dlaczego z mądrzejszymi od siebie się kłócisz, dość niewybrednie zresztą, zamiast po prostu uznać, że wiedzą więcej i może nawet czegoś się od nich nauczyć? :roll: Rzeczywiscie bylo bledem sie odzywac.Zawiazalo sie towarzystwo wzajemnej adoracji damskiej czesci tego postu..Nim sobie pojde wyjasnie.. Nie ma ani slowa swiadczacego,ze popisuje sie tu wiedza z bagazem profesjonalisty.Zasugerowalem jak mozesz szukac I to bylo wsio,nawet staralem sie zrobic to w formie zartu.Pytalas o dodatkowe badania u olbrzyma,powiedzialem,ze prawdopodobnie powinien byc poddany testom psychicznym,na co nijaka Agnieszka skwitowala to ironia..Piszesz,ze pies powinien przypominac z grubsza sznaucera.Dla mnie moze to rownie dobrze byc jamnik z broda(z grubsza przypomina..)Nawet taki ignorant jak ja wie,ze psy uzytkowe/pracujace i te z ringow w danej rasie mieszcza (powinny)sie we wzorcu.No ,ale widze,ze eksterier bierze jednak gore. Jedna pozytywna rzecz w calej tej paplaninie.Wszedlem na strone Ka-Vang.dzieki Olka za estetyczne doznania J Na marginesie Asher.nie mow nikomu,ze ktos jest glupszy czy madrzejszy.Nie wiesz czym sie zajmuje I mogla bys sie bardzo zdziwic..
asher Posted November 5, 2007 Posted November 5, 2007 [quote name='maxxel']Rzeczywiscie bylo bledem sie odzywac.Zawiazalo sie towarzystwo wzajemnej adoracji damskiej czesci tego postu..Nim sobie pojde wyjasnie. Nie ma ani slowa swiadczacego,ze popisuje sie tu wiedza z bagazem profesjonalisty.Zasugerowalem jak mozesz szukac I to bylo wsio,nawet staralem sie zrobic to w formie zartu.Pytalas o dodatkowe badania u olbrzyma,powiedzialem,ze prawdopodobnie powinien byc poddany testom psychicznym,na co nijaka Agnieszka skwitowala to ironia.. Nie zauwazyłam w wypowiedzi Agnieszki ironii. Ot, zwróciła Ci uwagę, że nie wiesz wiesz o czym piszesz. Twoją odpowiedzią był atak, jakieś osobiste wycieczki... Dlaczego? :niewiem: [quote name='maxxel']Piszesz,ze pies powinien przypominac z grubsza sznaucera.Dla mnie moze to rownie dobrze byc jamnik z broda(z grubsza przypomina..)Nawet taki ignorant jak ja wie,ze psy uzytkowe/pracujace i te z ringow w danej rasie mieszcza (powinny)sie we wzorcu.No ,ale widze,ze eksterier bierze jednak gore. No jak rany... Piszę w temacie o sznaucerach. Nie dość tego - wyraźnie piszę, że chodzi o sznaucera olbrzyma. Więc jak można mieć wątpliwości o jakiego psa chodzi? [quote name='maxxel']Na marginesie Asher.nie mow nikomu,ze ktos jest glupszy czy madrzejszy.Nie wiesz czym sie zajmuje I mogla bys sie bardzo zdziwic.. Zauważ, że nie napisałam słowa o Twojej inteligencji, a jedynie o wiedzy na dany temat. Choć swoimi postami, swoimi histerycznymi reakcjami nienajlepsze świadectwo sobie wystawiasz... :shake: A wszystkich sznauceromaniaków przepraszam. Naprawdę nie chciałam wywoływac burzy. Nie chciałam też wdawać się w pyskówki, ale , kurde, trudno się czasem powstrzymać... Ot, damska natura :diabloti: ;)
Ashley Posted November 5, 2007 Posted November 5, 2007 Na tej stronie jest film z występu na ubiegłorocznych mistrzostwach świata IPO Niemca Andre Bauera z psem sznaucerem olbrzymem Akido von Elberfeld. http://www.ipo.nu/video.asp Zajęli trzecie miejsce w stawce blisko 100 psów, przegrali tylko z dwoma malinois!!! A to link do hodowli von Elberfeld,bardziej użytkowej niż wystawowej http://www.vonelberfeld.de/startseite.htm Dyskusja,czy w psich sportach tylko użytek daje gwarancję sukcesu,szczególne emocje budzi u hodowców ONów. Bo przecież i w miocie użytkowym są szczeniaki do sportu lepsze i gorsze, ważna jest praca jaką się z psem wykona,lepszy przewodnik osiągnie więcej z nawet gorszym psychicznie,ale lepiej prowadzonym psem.... Argumentów obie strony mają wiele. Wydaje mi się,że dzięki temu,iż sznaucery nigdy nie były tak popularne,jak od wielu lat popularne są owczarki,podział między eksterierem a użytkowością nie jest u nas tak wyraźny.Czasem widząc ONa użytkowego i eksterierowego obok siebie,trudno zgadnąć,że to ta sama rasa. Tymczasem przydomki niektórych rodziców i dziadków psów z hodowli von Elberfeld są takie same,jak i w rodowodach naszych psów,a wybierając odpowiednie szczenię z miotu i pracując z nim,można osiągnąć wiele.
Agnieszka K. Posted November 5, 2007 Posted November 5, 2007 [quote name='maxxel'][] .Pytalas o dodatkowe badania u olbrzyma,powiedzialem,ze prawdopodobnie powinien byc poddany testom psychicznym,na co nijaka Agnieszka skwitowala to ironia..... Rozumiem, ze Ty jesteś jakiś, skoro ja jestem nijaka. Kazdy Pies / suka, aby został reproduktorem / suka hodowlana oprócz innych warunków MUSI przejśz testy psychiczne. [quote name='maxxel'] Z tego co sie orientuje istotne sa rowniez testy psychologiczne,czy rzeczywiscie podaje sie im szczeniaki,tego nie wiem.. A Ty pisałas o testach dla rodziców czy dla szczeniat??? [SIZE=2][quote name='maxxel']Piszesz,ze pies powinien przypominac z grubsza sznaucera.Dla mnie moze to rownie dobrze byc jamnik z broda(z grubsza przypomina..)Nawet taki ignorant jak ja wie,ze psy uzytkowe/pracujace i te z ringow w danej rasie mieszcza (powinny)sie we wzorcu...[/quote] Ja Ci po raz kolejny napiszę - nie masz zielonego pojecia o czym piszesz. Ale z jednym sie zgodzę - jestes wyjatkowym ignorantem.
Recommended Posts