Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

weszka napisał(a):
Negra czy w avatarku to twój przyszły szczeniorek???

Tak, wczoraj byłam u niej z tatą, 22 sierpnia będzie w domciu. Niestety nie rodowodowy.

Mam do was takie pytanko, piszę tutaj bo nie chcę pisać nowego wątku. Mam w domu dwie świnki morskie, powiedzcie mi jak sznaucer na nie zareaguje? Słyszałam, że sznaucery to własnie były używane do łapania myszy i szczórów. Oczywiście ona ( Negra ) będzie spała w innym pokoju, ale niech bym czasem nie zamknęła drzwi od pokoju świnek? Zrobi im coś?? Czy mogę ją do nich jakoś "przyzwyczaić"?

• Replies 34k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• orsini

6588

• Ka-Vanga

2744

• Elitesse

2487

• jostra

2374

Posted

Negra_sznaucer napisał(a):
Tak, wczoraj byłam u niej z tatą, 22 sierpnia będzie w domciu. Niestety nie rodowodowy.

Mam do was takie pytanko, piszę tutaj bo nie chcę pisać nowego wątku. Mam w domu dwie świnki morskie, powiedzcie mi jak sznaucer na nie zareaguje? Słyszałam, że sznaucery to własnie były używane do łapania myszy i szczórów. Oczywiście ona ( Negra ) będzie spała w innym pokoju, ale niech bym czasem nie zamknęła drzwi od pokoju świnek? Zrobi im coś?? Czy mogę ją do nich jakoś "przyzwyczaić"?

Moja Samba jak zobaczyla swinki morskie w klatce (przez kilka dni byly u mnie w domu), to chciala je sobie upolowac;) (ale na chomika nie reagowala...). Po kilku dniach przyzywczaila sie do obecnosci klatki w pokoju, ale na kazda probe zblizenia sie (np mnie) do klatki reagowala szczekaniem i warczeniem na nie, wygladalo to jakby chciala je upolowac;) O wzieciu swinek na rece nie bylo mowy;) Jezeli sznupek od szczeniaka zna prosiaki morskie to nie sadze zeby cos im zrobil. Samba na chomika nie reagowala bo wlasnie bedac szczeniakiem miala z nim stycznosc. Lubila go tylko obserwowac spokojnie. Wedlug mnie z doroslym psem bylby raczej problem... ale na pewno to tez zalezy od indywidualnych cech psa.

Negra_sznaucer napisał(a):
Niestety nie rodowodowy.

szkoda.......

Posted

Właśnie tak przeglądałam Video Google i znalazłam coś okropnego. Nie wiem czy to chodzi o karmę Eukanubę, czy o coś innego bo nie rozumiem tej co opowiada.
http://video.google.pl/videoplay?docid=-7137011683443431666&q=Eukanuba&total=148&start=0&num=10&so=0&type=search&plindex=1
Mam nadzieję że można wklejać linki?? Co myślicie o tym? Jesli ktoś wie o co w tym filmiku chodzi, czy to są testy na zwierzętach czy co? Bo mi szkoda tych psiaków :(

Posted

Mam do was takie pytanko, piszę tutaj bo nie chcę pisać nowego wątku. Mam w domu dwie świnki morskie, powiedzcie mi jak sznaucer na nie zareaguje?

jak Denisa wziełam do siebie mialam w domu jedną świnkę morską i zupełnie spokojnie ją zaakceptował, może dlatego że świniak był pierwszy, Denis nie zwracał na nieog uwagi, czasem sedział przy klatce patrzac sie i to wszystko, jak miałam Kubusia na rękach to Denis podchodził wąchał, ale to wszystko, nie puszczałam ich samych razem zeby nie kusić losu, wiec jak świnka była luzem Denisa nie było w pokoju i nie było problemów, niestety Kubuś już od nas odszedł w pięknym wieku 8 lat i został mi sam Denisio.

Posted

[quote name='jo_ann']czy ktos sie wybiera na wystawe w Warszawie 8wrzesnia?:cool3:

Jaką i gdzie dokładnie ? :cool1:
Bo ja nie w temacie, ale chętnie bym sie wybrała ;) Jako widz rzecz jasna..

Posted

jo_ann napisał(a):
krajowka. na stadionie Gwardii na Raclawickiej. ja tez jako widz ;)

O to tam gdzie międzynarodówka w tym roku ;)
No to wygląda na to, że spakuję aparat i przybędę ! :multi:

Posted

Poprostu zamurowało mnie z wrażenia. Wchodzę na dogo... loguję się, bez nadziei, że mam odblokowane zasady postowania a tu niespodzianka!!!!:multi: Wszystko mogę.
Dziękuję wszystkim, którzy się przyczynili do odblokowania mnie :loveu: :bigcool: :cool2: :iloveyou: :multi: ;)

Posted

Witam wszystkich.

Sama jestem pozytywnie zakręcona wokół brodatych i z tęsknotą patrzę na zdjęcia maluchów, pojawiających się w galeriach np. u Eitesse czy u Jośka. Na pewno kiedyś będzie rasowy sznaucio w moim domku (i nie ukrywam że czarno- srebrna maść jest mi bliska sercu :-). Pewnie będziemy się spotykać osobiście na wystawach teraz póki co śledzę sobie tylko wątki i czytam wasze wypowiedzi ale sama także chcę zaprezentować moje psiaki, które mają w sobie "coś" (przynajmniej dwie sunie) ze sznaucera, w każdym razie po przestudiowaniu wieeelu tekstów internetowych, forum dogomani, paru księżek twierdzę że charakter ich sznaucerowaty jest w 100%.
Toteż nie śmiem zamieszczać ich zdjęć na wątku sznaucerów (gdyż rasowe nie są - wręcz mogą budzić wiele kontrowersji co do sznaucerowatości) ale zapewniam że ich zachowanie, czujność, spostrzegawczość, czułość i wylewność wobec domowników, obrażanie się na cały świat gdy im coś nie pasuje i wpatrzenie we właściciela jakby nic poza właścicielem nie było na świecie - to właśnie one.

To wątek naszej dopiero co rozpoczętej galerii. Zapraszam serdecznie, choć aparat nie najlepszej jakości był a iobiekty fotofgrafi ciężko czasem z obiektywie zmieścić- przynajmniej początkuącemu. :-)
http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=6648448#post6648448

Pozdrawiam:-)

Posted

Barbi napisał(a):
...Toteż nie śmiem zamieszczać ich zdjęć na wątku sznaucerów (gdyż rasowe nie są - wręcz mogą budzić wiele kontrowersji co do sznaucerowatości) ale zapewniam że ich zachowanie, czujność, spostrzegawczość, czułość i wylewność wobec domowników, obrażanie się na cały świat gdy im coś nie pasuje i wpatrzenie we właściciela jakby nic poza właścicielem nie było na świecie - to właśnie one.
Pozdrawiam:-)

Ależ wklejaj. Byłam w Twojej galerii i śmiem twierdzić, że Twoje psiaczki mają dużo wspólnego ze sznaucerami - to są sznaucery:lol:

Posted

Witajcie po przerwie.

Otrząsnęliśmy się już troszkę po śmierci Beksy.
Choć jego duch jest ciagle z nami, a jego schorowane ciało spoczęło w ogrodzie naszego nowego domu, którego nie zdążył poznać.
Mamy też nowego przyjaciela. Jest znacznie większy od Beksy (jest sznaucerem olbrzymem i wabi się Lump).
Lumpa wzięliśmy miesiąc temu ze schroniska na Paluchu, w którym spędził ok. 15 miesięcy (!)
Powiedziano nam że ma 5 lat, ale to raczej nieprawda (jest chyba sporo młodszy sądząc z zachowania).
Lump jest dobrze wyszkolony, prawdopodobnie także ma kurs obronny ...
Jak na sznaucera jest bardzo posłuszny (szczególnie poza domem).
Niestety chyba nabył w czasie bycia w stanie bezpańskim nawyków kradzieży i musimy go odzwyczajać, bo próbuje zaopatrzenia we własnym zakresie ;D
Na szczęście powoli coraz rzadziej...

Poniżej kilka zdjęć.

Jak będę miał troszkę więcej czasu to jeszcze napiszę i dam nowe foty ;)

Posted

Gratuluje!!

Pieprzasty olbrzym był w schronisku? A ma tatuaz? Bo pieprzaków jest baaardzo mało i pamiętam, jak jakiś czas temu pewna hodowczyni oddała lub chciała oddac pieprzaste szczeniaki - olbrzymki. Moze któryś z nich tam trafił?

Posted

M@d :laola: to cudownie że wzięliście Lumpa :loveu::multi::multi::multi: też jestem w szoku, że olbrzym pieprzak i tak długo w schronie :crazyeye::crazyeye::crazyeye:

a przy okazji pragnę zakomunikować, że od dziś znowu działa STRONA ADOPCYJNA SZNAUCERóW www.sznaucery.rix.pl a od kilku dni zapełnia się adopcyjny sznaucerkowy blog weszki http://adoptujsznaucera.blog.onet.pl/ - zaprzaszamy - psiaków do wyboru do koloru niestety i pomoc w szukaniu domków potrzebna!!!!!!!!

Posted

M@d, gratuluję decyzji! Lump (swoją drogą lubisz "sympatyczne" imiona :evil_lol:) wygląda wspaniale a z Twojego opisu widać, że to super psisko :loveu:

Wszystkiego najlepszego na nowej, wspólnej drodze ;)

Posted

M@d olbrzym pieprzak 5 letni i 15 mies. w schronie?????? Śliczny jest! Nie ma tatuażu???? Przecież pieprzaków jest jak na lekarstwo... ale widać to też nie pomaga... :(
Wykiziaj go od cioteczki, która ma 3 takie pieprzaste dziewczynki :)

Posted

Niedługo napiszę jego całą historię (w tym nasze domniemania)
Teraz napiszę tylko "hasłowo" główne fakty:
- tatuażu brak
- pies nieznany czas żył jako bezpański, znaleziony potwornie brudny i niemożliwie zarośnięty (kula futra) przyjęty do schroniska jako "Mapet"
- zna wiele komend, a zachowanie wobec robotników w trakcie remontu zdradza klasyczne reakcje szkolenia obronnego (przynajmniej na tyle na ile się znam). Szczekaniem powstrzymuje "intruza" i czeka na "zezwolenie na wejście" potem traci zainteresowanie - do następnego dnia...
- pies ma anemię (2 razy zemdlał podczas upałów) po schronisku, ale badania morfologii i EKG nie wykazały innych chorób
- w schronisku oceniany na 6 lat, prawdopodobnie z powodu stanu głębokiej apatii (brak reakcji na przechodzących ludzi, powolne ruchy łapa za łapą), okazał się być radosnym, żywiołowym, rozbrykanym psiakiem wyglądającym na nie więcej niż 4 lata (tak intuicyjnie)
- bardzo posłuszny poza domem, w domu usiłujący "stawiać na swoim".
Wszystko wskazuje na bezgraniczne rozpieszczenie i rozpuszczenie przez poprzednich właścicieli ... być może wyrzucili go, bo przestali sobie radzić, gdy z rozkosznego szczeniaczka stał się wielkim psem ...
- całość zachowań wskazuje na "kanapowe" wychowanie. Pies jest wybredny w żarciu, uwielbia fotele i kanapy, nie może żyć bez głaskania i drapania....
Wystarczy usiąść na chwilę, a kilka sekund później łeb psa ląduje na kolanach :evil_lol:
Na kanapie wywala się na grzbiet i prosi o głaskanie po brzuszku (zdjęcie nr.2)
Jedną noc (3 noc u nas) straciliśmy na "bitwę o sypialnię"...
Pies przestał akceptować zakaz wstępu do sypialni i postanowił zdobyć ją siłą...
No ale wyjaśniliśmy sobie kilka kwestii i już jest spokój...
Tym razem nie popełnimy takich błędów jak przy pierwszym psie ... :cool3:
No i skala psa wyklucza "popuszczanie" :eviltong:

Posted

M@d - serdeczne życzenia pomyślności i radości z nowego towarzysza, a dla tego wspaniałego sznaucera z przeżyciami - duuuuużo zdrowia :) Pozdrawiamy - Hania i Heidi :)

Posted

Agnieszka K. napisał(a):
Bo pieprzaków jest baaardzo mało i pamiętam, jak jakiś czas temu pewna hodowczyni oddała lub chciała oddac pieprzaste szczeniaki - olbrzymki. Moze któryś z nich tam trafił?

Agnieszka a możesz na PW napisać mi co to za "hodowczyni" :angryy::angryy::angryy: Zachowam wiadomość dla siebie. No chyba że tu jej narobimy wstydu jeśli to pewna informacja.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...