Negra_sznaucer Posted August 14, 2007 Posted August 14, 2007 weszka napisał(a):Negra czy w avatarku to twój przyszły szczeniorek??? Tak, wczoraj byłam u niej z tatą, 22 sierpnia będzie w domciu. Niestety nie rodowodowy. Mam do was takie pytanko, piszę tutaj bo nie chcę pisać nowego wątku. Mam w domu dwie świnki morskie, powiedzcie mi jak sznaucer na nie zareaguje? Słyszałam, że sznaucery to własnie były używane do łapania myszy i szczórów. Oczywiście ona ( Negra ) będzie spała w innym pokoju, ale niech bym czasem nie zamknęła drzwi od pokoju świnek? Zrobi im coś?? Czy mogę ją do nich jakoś "przyzwyczaić"?
LeCoyotte Posted August 14, 2007 Posted August 14, 2007 Negra_sznaucer napisał(a):Tak, wczoraj byłam u niej z tatą, 22 sierpnia będzie w domciu. Niestety nie rodowodowy. Mam do was takie pytanko, piszę tutaj bo nie chcę pisać nowego wątku. Mam w domu dwie świnki morskie, powiedzcie mi jak sznaucer na nie zareaguje? Słyszałam, że sznaucery to własnie były używane do łapania myszy i szczórów. Oczywiście ona ( Negra ) będzie spała w innym pokoju, ale niech bym czasem nie zamknęła drzwi od pokoju świnek? Zrobi im coś?? Czy mogę ją do nich jakoś "przyzwyczaić"? Moja Samba jak zobaczyla swinki morskie w klatce (przez kilka dni byly u mnie w domu), to chciala je sobie upolowac;) (ale na chomika nie reagowala...). Po kilku dniach przyzywczaila sie do obecnosci klatki w pokoju, ale na kazda probe zblizenia sie (np mnie) do klatki reagowala szczekaniem i warczeniem na nie, wygladalo to jakby chciala je upolowac;) O wzieciu swinek na rece nie bylo mowy;) Jezeli sznupek od szczeniaka zna prosiaki morskie to nie sadze zeby cos im zrobil. Samba na chomika nie reagowala bo wlasnie bedac szczeniakiem miala z nim stycznosc. Lubila go tylko obserwowac spokojnie. Wedlug mnie z doroslym psem bylby raczej problem... ale na pewno to tez zalezy od indywidualnych cech psa. Negra_sznaucer napisał(a):Niestety nie rodowodowy. szkoda.......
Negra_sznaucer Posted August 14, 2007 Posted August 14, 2007 Właśnie tak przeglądałam Video Google i znalazłam coś okropnego. Nie wiem czy to chodzi o karmę Eukanubę, czy o coś innego bo nie rozumiem tej co opowiada. http://video.google.pl/videoplay?docid=-7137011683443431666&q=Eukanuba&total=148&start=0&num=10&so=0&type=search&plindex=1 Mam nadzieję że można wklejać linki?? Co myślicie o tym? Jesli ktoś wie o co w tym filmiku chodzi, czy to są testy na zwierzętach czy co? Bo mi szkoda tych psiaków :(
jo_ann Posted August 20, 2007 Posted August 20, 2007 a my jedziemy w srode do gdyni... i sie okazuje, ze sklep http://www.grotpro.com/ ma tam siedzibe:cool3: moze ktos cos chce? :cool3: czy te trymery marsa i inne polecane mozna przetestowac przed zakupem czy sa jakos hermetycznie pakowane?
madzior_ka Posted August 22, 2007 Posted August 22, 2007 Mam do was takie pytanko, piszę tutaj bo nie chcę pisać nowego wątku. Mam w domu dwie świnki morskie, powiedzcie mi jak sznaucer na nie zareaguje? jak Denisa wziełam do siebie mialam w domu jedną świnkę morską i zupełnie spokojnie ją zaakceptował, może dlatego że świniak był pierwszy, Denis nie zwracał na nieog uwagi, czasem sedział przy klatce patrzac sie i to wszystko, jak miałam Kubusia na rękach to Denis podchodził wąchał, ale to wszystko, nie puszczałam ich samych razem zeby nie kusić losu, wiec jak świnka była luzem Denisa nie było w pokoju i nie było problemów, niestety Kubuś już od nas odszedł w pięknym wieku 8 lat i został mi sam Denisio.
jo_ann Posted August 25, 2007 Posted August 25, 2007 czy ktos sie wybiera na wystawe w Warszawie 8wrzesnia?:cool3:
Justa Posted August 25, 2007 Posted August 25, 2007 [quote name='jo_ann']czy ktos sie wybiera na wystawe w Warszawie 8wrzesnia?:cool3: Jaką i gdzie dokładnie ? :cool1: Bo ja nie w temacie, ale chętnie bym sie wybrała ;) Jako widz rzecz jasna..
jo_ann Posted August 25, 2007 Posted August 25, 2007 krajowka. na stadionie Gwardii na Raclawickiej. ja tez jako widz ;)
Justa Posted August 25, 2007 Posted August 25, 2007 jo_ann napisał(a):krajowka. na stadionie Gwardii na Raclawickiej. ja tez jako widz ;) O to tam gdzie międzynarodówka w tym roku ;) No to wygląda na to, że spakuję aparat i przybędę ! :multi:
Helga&Ares Posted August 27, 2007 Posted August 27, 2007 http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=6603889#post6603889 sunia, ma w sobie coś ze sznaucerka czeka na dom!
Doginka Posted August 30, 2007 Posted August 30, 2007 Poprostu zamurowało mnie z wrażenia. Wchodzę na dogo... loguję się, bez nadziei, że mam odblokowane zasady postowania a tu niespodzianka!!!!:multi: Wszystko mogę. Dziękuję wszystkim, którzy się przyczynili do odblokowania mnie :loveu: :bigcool: :cool2: :iloveyou: :multi: ;)
weszka Posted August 30, 2007 Posted August 30, 2007 Brawo! Doginko, witam ponownie wśród dogo-sznaucero-maniaków :)
Barbi Posted September 2, 2007 Posted September 2, 2007 Witam wszystkich. Sama jestem pozytywnie zakręcona wokół brodatych i z tęsknotą patrzę na zdjęcia maluchów, pojawiających się w galeriach np. u Eitesse czy u Jośka. Na pewno kiedyś będzie rasowy sznaucio w moim domku (i nie ukrywam że czarno- srebrna maść jest mi bliska sercu :-). Pewnie będziemy się spotykać osobiście na wystawach teraz póki co śledzę sobie tylko wątki i czytam wasze wypowiedzi ale sama także chcę zaprezentować moje psiaki, które mają w sobie "coś" (przynajmniej dwie sunie) ze sznaucera, w każdym razie po przestudiowaniu wieeelu tekstów internetowych, forum dogomani, paru księżek twierdzę że charakter ich sznaucerowaty jest w 100%. Toteż nie śmiem zamieszczać ich zdjęć na wątku sznaucerów (gdyż rasowe nie są - wręcz mogą budzić wiele kontrowersji co do sznaucerowatości) ale zapewniam że ich zachowanie, czujność, spostrzegawczość, czułość i wylewność wobec domowników, obrażanie się na cały świat gdy im coś nie pasuje i wpatrzenie we właściciela jakby nic poza właścicielem nie było na świecie - to właśnie one. To wątek naszej dopiero co rozpoczętej galerii. Zapraszam serdecznie, choć aparat nie najlepszej jakości był a iobiekty fotofgrafi ciężko czasem z obiektywie zmieścić- przynajmniej początkuącemu. :-) http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=6648448#post6648448 Pozdrawiam:-)
Doginka Posted September 3, 2007 Posted September 3, 2007 Barbi napisał(a):...Toteż nie śmiem zamieszczać ich zdjęć na wątku sznaucerów (gdyż rasowe nie są - wręcz mogą budzić wiele kontrowersji co do sznaucerowatości) ale zapewniam że ich zachowanie, czujność, spostrzegawczość, czułość i wylewność wobec domowników, obrażanie się na cały świat gdy im coś nie pasuje i wpatrzenie we właściciela jakby nic poza właścicielem nie było na świecie - to właśnie one. Pozdrawiam:-) Ależ wklejaj. Byłam w Twojej galerii i śmiem twierdzić, że Twoje psiaczki mają dużo wspólnego ze sznaucerami - to są sznaucery:lol:
M@d Posted September 10, 2007 Posted September 10, 2007 Witajcie po przerwie. Otrząsnęliśmy się już troszkę po śmierci Beksy. Choć jego duch jest ciagle z nami, a jego schorowane ciało spoczęło w ogrodzie naszego nowego domu, którego nie zdążył poznać. Mamy też nowego przyjaciela. Jest znacznie większy od Beksy (jest sznaucerem olbrzymem i wabi się Lump). Lumpa wzięliśmy miesiąc temu ze schroniska na Paluchu, w którym spędził ok. 15 miesięcy (!) Powiedziano nam że ma 5 lat, ale to raczej nieprawda (jest chyba sporo młodszy sądząc z zachowania). Lump jest dobrze wyszkolony, prawdopodobnie także ma kurs obronny ... Jak na sznaucera jest bardzo posłuszny (szczególnie poza domem). Niestety chyba nabył w czasie bycia w stanie bezpańskim nawyków kradzieży i musimy go odzwyczajać, bo próbuje zaopatrzenia we własnym zakresie ;D Na szczęście powoli coraz rzadziej... Poniżej kilka zdjęć. Jak będę miał troszkę więcej czasu to jeszcze napiszę i dam nowe foty ;)
Agnieszka K. Posted September 10, 2007 Posted September 10, 2007 Gratuluje!! Pieprzasty olbrzym był w schronisku? A ma tatuaz? Bo pieprzaków jest baaardzo mało i pamiętam, jak jakiś czas temu pewna hodowczyni oddała lub chciała oddac pieprzaste szczeniaki - olbrzymki. Moze któryś z nich tam trafił?
malawaszka Posted September 10, 2007 Posted September 10, 2007 M@d :laola: to cudownie że wzięliście Lumpa :loveu::multi::multi::multi: też jestem w szoku, że olbrzym pieprzak i tak długo w schronie :crazyeye::crazyeye::crazyeye: a przy okazji pragnę zakomunikować, że od dziś znowu działa STRONA ADOPCYJNA SZNAUCERóW www.sznaucery.rix.pl a od kilku dni zapełnia się adopcyjny sznaucerkowy blog weszki http://adoptujsznaucera.blog.onet.pl/ - zaprzaszamy - psiaków do wyboru do koloru niestety i pomoc w szukaniu domków potrzebna!!!!!!!!
eria Posted September 10, 2007 Posted September 10, 2007 http://images13.fotosik.pl/79/1ca17221c513f411.jpg :loveu::loveu:przecudny jest!!! pieprzasty olbrzym w schronie:shake::shake::shake:
dorotak Posted September 10, 2007 Posted September 10, 2007 M@d, gratuluję decyzji! Lump (swoją drogą lubisz "sympatyczne" imiona :evil_lol:) wygląda wspaniale a z Twojego opisu widać, że to super psisko :loveu: Wszystkiego najlepszego na nowej, wspólnej drodze ;)
weszka Posted September 10, 2007 Posted September 10, 2007 M@d olbrzym pieprzak 5 letni i 15 mies. w schronie?????? Śliczny jest! Nie ma tatuażu???? Przecież pieprzaków jest jak na lekarstwo... ale widać to też nie pomaga... :( Wykiziaj go od cioteczki, która ma 3 takie pieprzaste dziewczynki :)
M@d Posted September 10, 2007 Posted September 10, 2007 Niedługo napiszę jego całą historię (w tym nasze domniemania) Teraz napiszę tylko "hasłowo" główne fakty: - tatuażu brak - pies nieznany czas żył jako bezpański, znaleziony potwornie brudny i niemożliwie zarośnięty (kula futra) przyjęty do schroniska jako "Mapet" - zna wiele komend, a zachowanie wobec robotników w trakcie remontu zdradza klasyczne reakcje szkolenia obronnego (przynajmniej na tyle na ile się znam). Szczekaniem powstrzymuje "intruza" i czeka na "zezwolenie na wejście" potem traci zainteresowanie - do następnego dnia... - pies ma anemię (2 razy zemdlał podczas upałów) po schronisku, ale badania morfologii i EKG nie wykazały innych chorób - w schronisku oceniany na 6 lat, prawdopodobnie z powodu stanu głębokiej apatii (brak reakcji na przechodzących ludzi, powolne ruchy łapa za łapą), okazał się być radosnym, żywiołowym, rozbrykanym psiakiem wyglądającym na nie więcej niż 4 lata (tak intuicyjnie) - bardzo posłuszny poza domem, w domu usiłujący "stawiać na swoim". Wszystko wskazuje na bezgraniczne rozpieszczenie i rozpuszczenie przez poprzednich właścicieli ... być może wyrzucili go, bo przestali sobie radzić, gdy z rozkosznego szczeniaczka stał się wielkim psem ... - całość zachowań wskazuje na "kanapowe" wychowanie. Pies jest wybredny w żarciu, uwielbia fotele i kanapy, nie może żyć bez głaskania i drapania.... Wystarczy usiąść na chwilę, a kilka sekund później łeb psa ląduje na kolanach :evil_lol: Na kanapie wywala się na grzbiet i prosi o głaskanie po brzuszku (zdjęcie nr.2) Jedną noc (3 noc u nas) straciliśmy na "bitwę o sypialnię"... Pies przestał akceptować zakaz wstępu do sypialni i postanowił zdobyć ją siłą... No ale wyjaśniliśmy sobie kilka kwestii i już jest spokój... Tym razem nie popełnimy takich błędów jak przy pierwszym psie ... :cool3: No i skala psa wyklucza "popuszczanie" :eviltong:
haniago Posted September 11, 2007 Posted September 11, 2007 M@d - serdeczne życzenia pomyślności i radości z nowego towarzysza, a dla tego wspaniałego sznaucera z przeżyciami - duuuuużo zdrowia :) Pozdrawiamy - Hania i Heidi :)
weszka Posted September 11, 2007 Posted September 11, 2007 Agnieszka K. napisał(a): Bo pieprzaków jest baaardzo mało i pamiętam, jak jakiś czas temu pewna hodowczyni oddała lub chciała oddac pieprzaste szczeniaki - olbrzymki. Moze któryś z nich tam trafił? Agnieszka a możesz na PW napisać mi co to za "hodowczyni" :angryy::angryy::angryy: Zachowam wiadomość dla siebie. No chyba że tu jej narobimy wstydu jeśli to pewna informacja.
Recommended Posts