Romas Posted August 6, 2006 Posted August 6, 2006 Tak ,Obedience to wlasnie posluszenstwo :-) Moje pieski deszcz bardzo lubia tylko ja cos mniej. Ludziska ,sluchajcie ,jak sie zglaszqa na wystawe przez net to jak posyla sie ksero rodowodu ?? Tam pisze zeby dolaczyc kserow czyli skan trzeba zrobic tak ? A oplaty trzeba wniesc odrazu ,czyli tak jak jest napisane np do Wroclawia termin zgloszen uplywa jutro ,to i forse trzeba odrazu ?Czy forse moge doslac pozniej ? Prosze powiedzcie szybko ,bo nie wiem .
dorotak Posted August 6, 2006 Posted August 6, 2006 Romas napisał(a):My czasem cwiczymy Obedience w Skaryszaku :-) , Ech, to to chyba stare dzieje :cool3: :lol: Jakoś w tym sezonie coś czasu brak... Romas napisał(a):Dobrze,ze piszesz co moze zrobic przestraszony pies ,bo w takim razie nie bede juz wiecej probowala oddac komus psa do potrzymania. To wszystko zależy od psa - jego socjalizacji, doświadczeń, "natury". Ja bardzo rzadko daję komuś Atosa na smyczy. Dzieciom to już absolutnie nie. I to nie dlatego, że mógłby ugryźć czy że się stresuje, ale dlatego, że potrafi bardzo mocno szarpnąć zobaczywszy coś ciekawego :p Dziecko a nawet niektórych dorosłych pewnie potrafiłby przewrócić :roll:. Więc jak muszę go czasem gdzieś zostawić to przywiązuję smycz do czegoś bardzo solidnego ;) Romas napisał(a): U nas leje niesamowicie ,moim psom kapiel niepotrzebna takie mokre wrocily ze spaceru :-) Jest fatalnie :shake: Trening odwołany, wytrzymaliśmy do jakiejś 11.00 ze spacerem, ale i tak zmokliśmy oboje do skóry... Do tego znowu zaczęło mi kapać przez sufit... :angryy: Na szczęście jakby wreszcie przestawało... :multi: Romas napisał(a):A oplaty trzeba wniesc odrazu ,czyli tak jak jest napisane np do Wroclawia termin zgloszen uplywa jutro ,to i forse trzeba odrazu ?Czy forse moge doslac pozniej ? Co do rodowodu, to nie wiem jaka jest praktyka. Ja bym pewnie dołączyła skan. Natomiast opłatę musisz wnieść przed wystawą. Niekoniecznie w terminie zgłoszeń, ale czasem po tym terminie jest po prostu drożej. Jeśli w informacjach o wystawie nie masz podanych różnych terminów płatności i różnych stawek (ani nie jest zastrzeżony termin, do którego trzeba opłatę uiścić) to możesz to zrobić nawet dzień przed wystawą. Tylko pamiętaj, żeby zabrać ze sobą potwierdzenie wpłaty.
iwonka_ Posted August 6, 2006 Posted August 6, 2006 jak sie zglaszqa na wystawe przez net to jak posyla sie ksero rodowodu ?? czasem jest tak pomyślany formularz,że pozwala załadować skan rodowodu, a jeżeli nie to podaja maila, na który mozna się kontaktowac w sprawie wystawy i można na taki adres wysłać skan rodowodu jako załącznik
marisia Posted August 6, 2006 Posted August 6, 2006 Romas napisał(a):......... Marisia , to z tego Larsika byl numer :-) Nie przyszlo mi do glowy ,ze pies moze sie zestresowac ,bo ktos inny smycz trzyma :-) az do tej histori z Bianka.Dobrze,ze piszesz co moze zrobic przestraszony pies ,bo w takim razie nie bede juz wiecej probowala oddac komus psa do potrzymania. ....... Wszystko byłoby w porządku, gdyby nie stworzona przez nas nieświadomie sytuacja, Kuba miał pójść z Larsem, żeby pies się załatwił a my z koleżanką zostałyśmy z tyłu, więc pies przez obcego dla niego chłopca, został na siłę odciągnięty od swojej pani i to spowodowało taką reakcję. Gdybyśmy szli równo w grupie nic takiego by się nie wydarzyło :shake: . Natomiast z Wektorem również muszę uważać na dzieci w wieku do 10-12 lat. Ma uraz z okresu szczenięcego. Byliśmy na wczasach na Mazurach. W sąsiednim domku mieszkały trzy dziewczynki w wieku od 4 do 10 lat. Często do nas przychodziły i oczywiście chciały się bawić z 5-cio wtedy miesięcznym Wektorkiem. Lars się im nie dawał i uciekał od nich. Po jakimś czasie zorientowaliśmy się, że jak tylko panienki się do nas zbliżały, to Wektor przepadał gdzieś w głębi domku i psa nie było. Wyraźnie nadmiar pieszczot, może nieumiejętnych spowodował uraz i obecnie Wektor szczeka ostrzegawczo, gdy zbliża się do nas latorośl w tym wieku. Kiedyś zdrętwiałam :shocked!: , na jakiejś wystawie, uczesany Wektorek stał na stoliku. W pewnym momencie podszedł do niego chłopiec i go przytulił. Wektor był tak zaskoczony, że nawet nie zdążył mu nic "powiedzieć" :lol: :lol: :lol: .
marisia Posted August 6, 2006 Posted August 6, 2006 Romas napisał(a):........... Ludziska ,sluchajcie ,jak sie zglaszqa na wystawe przez net to jak posyla sie ksero rodowodu ?? Tam pisze zeby dolaczyc kserow czyli skan trzeba zrobic tak ? A oplaty trzeba wniesc odrazu ,czyli tak jak jest napisane np do Wroclawia termin zgloszen uplywa jutro ,to i forse trzeba odrazu ?Czy forse moge doslac pozniej ? Prosze powiedzcie szybko ,bo nie wiem . Ja wysyłam zgłoszenie w Word-zie, skan rodowodu, championatów i proszę o potwierdzenie. Oczywiście zeskanowane dokumenty trzeba „odchudzić”. Jak mi do 2-3 dni nie odpiszą, to proszę ponownie i najczęściej odpisują. Płacę przez internet i czasem również dołączam skan dowodu wpłaty, albo, jak robię to np. w piątek przed wystawą, to drukuję potwierdzenie transakcji i zabieram ze sobą. Tak zrobiłam np. z wystawą w Będzinie. Co do wysokości opłaty to naprawdę bywa różnie, niektóre oddziały liczą podwyższoną opłatę, jeśli zapłaci się po terminie przyjmowania zgłoszeń. Celuje w tym Opole :evil_lol: – różne opłaty w zależności od I i II terminu zgłoszenia a najwyższa oczywiście na wystawie a liczy się data transakcji.
malawaszka Posted August 6, 2006 Posted August 6, 2006 marisia napisał(a):Wektorek stał na stoliku. W pewnym momencie podszedł do niego chłopiec i go przytulił. Wektor był tak zaskoczony, że nawet nie zdążył mu nic "powiedzieć" :lol: :lol: :lol: . :lol: no ja miałam podobnie - na spacerze ze znajomymi i ich 2,5 letnim synkiem - Miłosz prowadził Lunę na smyczy (ona dopiero od niedawna lubi dzieci dzięki Oliwce, a wtedy jeszcze nie bardzo lubiła :lol: ) - nagle patrzę a Miłosz stoi przy Lunie i trzyma ją dwiema rączkami za pysk :crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: ja wielkie oczy, Luna wielkie oczy :crazyeye: i tylko czekam aż sie odwinie i kłapnie :shake: i spokojnie do Miłosza: Miłoszku puuśc pieska powolutku :lol: a do Luny, że grzeczny piesek i jakossię udało, ale potem Miłosz dostał burę że tak nie wolno robic z pieskami :shake: a on zrobił to dlatego bo ich pies pozwala na wszystko
marisia Posted August 6, 2006 Posted August 6, 2006 malawaszka napisał(a):............a on zrobił to dlatego bo ich pies pozwala na wszystko Zdecydowanie rodzice powinni uczyć od małego dzieci, że do obcego psa nie można podchodzić, bez zapytania się właściciela, czy można. Oczywiście karygodne jest straszenie dzieci psami :mad: :mad: :mad: :"Nie podchodź, bo piesek gryzie......." :shake: :shake: Najczęściej udaje mi się ostrzec rodziców z dziećmi, że Wektorek szczeka na dzieci, żeby się nie przestraszyli i nie pozwalam go głaskać :shake:, chyba, że dziecko umie podejść do psa i widzę, że Wektor jest spokojny. Czasem starszym dzieciom udaje się Wektora obłaskawić :lol: :lol: :lol: . Z Tutkiem nie mam takich problemów a nie wychowywał się z dziećmi :niewiem: , ale również nie ma złych doświadczeń. Tutek jest przyjacielsko nastawiony do wszystkich :sweetCyb::sweetCyb::sweetCyb: , no może podobnie jak Wektor nie znosi owczarków niemieckich :mad: i nie wiem zupełnie dlaczego.
malawaszka Posted August 6, 2006 Posted August 6, 2006 no Miłosz miał pozwolenie ode mnie na głaskanie Luny i trzymał ją na smyczy, ale nie wiedziałam, że on ma takie chwyty :evil_lol:
Romas Posted August 6, 2006 Posted August 6, 2006 Acha, czyli z tym skanem to zly pomysl ,bo odchudzic to ja na pewno nie umiem .To ja chyba posle jutro faksem tak jak zwykle ,bo widze,ze to za duzo komplikacji z tym zglaszaniem netowym. Szkoda tylko ,ze forse trzeba odrazu wplacac ;-) Obedience to wlasnie w poprzednia niedziele cwiczylysmy ,z tym ,ze Dorotko zobaczylam Twoje zgloszenie na zawody w Łacku wiec juz nawet nie pisalam do Ciebie .Ale wlasnie mialam Cie zamiar zawiadomic ,ze cala grupa ma ochote na reaktywacje spotkan w Skaryszaku i czy tez sie piszesz od czasu od czasu . A moje psy to rzadko kiedy ktokolwiek ma ochote poglaskac ,nie mowiac juz o dzieciach.One jakos nie wygladaja chyba przyjaznie .Szczegolnie ,ze Zuzia ostro patrzy w oczy a Bianka rwie sie i charczy ,bo lubi pierwsza podbiegac i usiluje wyprzedzic zamiary nadchodzacego czlowieka.Tak wiec jak zauwazylam kiedy trzymam je na smyczy raczej wszyscy omijaja nas kolem.A jesli juz ktos podejdzie to zwykle zostaje odrazu dociekliwie obwachany ,troche nadeptany,troche popchniety psim nosem w rozne dziwne miejsca po czym oba psy zgrabnie unikaja dotyku i odchodza /odwracaja sie jakby niezainteresowane.Wszystko to czyni z nich niezbyt przyjazne osobniki :-) No ale nie sadzilam ,ze nie moge smyczy oddac obcemu dzicku kiedy moj TZ stoi pare metrow dalej.Widac jednak psy dokladnie widza kto ich trzyma na smyczy i maja w tym cos do powiedzenia :-)
iwonka_ Posted August 6, 2006 Posted August 6, 2006 Romas, no jak nie umiesz? On sie po zeskanowanie pojawia jako plik graficzny i jak go zapisujesz to masz możliwość wyboru w jakim formacie zapisać. Mozna jako .gif lub .tif lub oczywiście .jpg. Jeżeli wybierzesz .jpg to wybierasz dalej % kompresji, byle nie za duzy ,bo się plik otworzyć nie zechce. Samo wybranie formatu tif juz jest odchudzeniem. A można jeszcze zmniejszyć wielkość obrazka w najprostrzej przeglądare grafiki, np IrfanView robi sie to prościutko A pozatem to ciekawe jest z tymi dziećmi: moja Lala niektóre omija szerokim łukiem, a jak byłam ostatnio w mieście odwiedzić weta, to dwa razy dała do tyłu widząc grupkę biegających i głośnych chłopaczków w wieky 8 - 10 lat, w tym raz na środku jezdni.
Czarne Gwiazdy Posted August 6, 2006 Posted August 6, 2006 Romas, no jak nie umiesz? On sie po zeskanowanie pojawia jako plik graficzny i jak go zapisujesz to masz możliwość wyboru w jakim formacie zapisać. Mozna jako .gif lub .tif lub oczywiście .jpg. Jeżeli wybierzesz .jpg to wybierasz dalej % kompresji, byle nie za duzy ,bo się plik otworzyć nie zechce. Samo wybranie formatu tif juz jest odchudzeniem. A można jeszcze zmniejszyć wielkość obrazka w najprostrzej przeglądare grafiki, np IrfanView robi sie to prościutkoA to zależy w jakim programi skanuje. Większość tych defaultowych, które są na płytach ze skanerem nie mają zbytnio wielkich możliwości ;) Romas chyba ma acdsee czy jak ten program się zwał. W nim też mozesz zmniejszyc. Jak zmniejszysz wielkosc to automatycznie bedziesz miala dobra kompresje. pewnie skanujesz w wysokiej jakosci, wiec jak zmniejszysz tak do 800-900 pikseli szerokosci to bedzie ok. No i oczywiscie obrazek musi byc w .jpg ;)
dorotak Posted August 6, 2006 Posted August 6, 2006 Romas napisał(a):Obedience to wlasnie w poprzednia niedziele cwiczylysmy ,z tym ,ze Dorotko zobaczylam Twoje zgloszenie na zawody w Łacku wiec juz nawet nie pisalam do Ciebie .Ale wlasnie mialam Cie zamiar zawiadomic ,ze cala grupa ma ochote na reaktywacje spotkan w Skaryszaku i czy tez sie piszesz od czasu od czasu . Z chęcią to u nas jak najbardziej :lol:, tyle że z czasem krucho... :shake: Ale dajcie sygnał, jak będziecie się umawiały - jeśli tylko damy radę to chętnie się spotkamy. Bo nie widziałyśmy się już kawał czasu... Romas napisał(a): A moje psy to rzadko kiedy ktokolwiek ma ochote poglaskac ,nie mowiac juz o dzieciach.One jakos nie wygladaja chyba przyjaznie Też mi się wydaje, że przez te brody i grzywki sznaucery wyglądają dosyć "groźnie". A jak jeszcze w dodatku są czarne, to już w ogóle :evil_lol: Dlatego ja sobie bardzo cenię wszelkie pokazy, na których bywamy. Tam czasem znajdą się jakieś dzieci, które chętnie porzucają Atosowi piłeczkę ;) i przy okazji go trochę pogłaszczą. Marisia słusznie napisała, że dzieci powinno się uczyć właściwego kontaktu z psem. Ale my też powinniśmy pracować z psami. Bo takie niespodziewane sytuacje, o których pisałyście, też się zdarzają. Ja chętnie wykorzystuję "osiedlowe" dzieci, które chcą Atosa pogłaskać. Atos nie jest specjalnie szczęśliwy :evil_lol:, ale w ten sposób uczy się, że od czasu do czasu trzeba spokojnie stać i dać się potarmosić :lol:
marisia Posted August 6, 2006 Posted August 6, 2006 dorotak napisał(a):.......... Ale my też powinniśmy pracować z psami. Bo takie niespodziewane sytuacje, o których pisałyście, też się zdarzają. Ja chętnie wykorzystuję "osiedlowe" dzieci, które chcą Atosa pogłaskać. Atos nie jest specjalnie szczęśliwy :evil_lol:, ale w ten sposób uczy się, że od czasu do czasu trzeba spokojnie stać i dać się potarmosić :lol: Dokładnie i my się cały czas socjalizujemy: a to na wystawkach :lol: , a to u rodziny :lol: , w domu odwiedza nas 12-letnia dziewczynka i jest wyraźny postęp. Wektorek powoli przestał na nią reagować a ostatnio nawet sam podszedł, żeby go pogłaskała :Cool!: . Chyba pozazdrościł Tutkowi :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: .
Elitesse Posted August 6, 2006 Posted August 6, 2006 syn Tess i Lanca - AL BUNDY :loveu: dzis pierwszy raz startujac w klasie posredniej na wystawie w Zakopanym wywalczyl sobie CWC i w porownaniu z Championem tytuly Najlepszy Pies w Rasie i Zwyciezca Rasy !! :multi: :multi:
Elitesse Posted August 6, 2006 Posted August 6, 2006 a my dzis moklismy w Legnicy :) Tess V1 CWC NSwR BOB Lanc Najlepszy Weteran Wacio zloty medalik
marisia Posted August 6, 2006 Posted August 6, 2006 Elitesse napisał(a):a my dzis moklismy w Legnicy :) .......... Wacio zloty medalik [SIZE="4"]GRATULACJE dla Twoich psiaków i Twojego synka: :smilecol: :klacz: :klacz: :klacz: :BIG: :klacz: :klacz: :klacz: :smilecol: Możesz podać, stawkę czarno-srebrnych z wynikami ?
Elitesse Posted August 6, 2006 Posted August 6, 2006 marisia napisał(a): Możesz podać, stawkę czarno-srebrnych z wynikami ? jutro ok ?
Romas Posted August 6, 2006 Posted August 6, 2006 iwonka_ napisał(a):Romas, no jak nie umiesz? A pozatem to ciekawe jest z tymi dziećmi: moja Lala niektóre omija szerokim łukiem, . No dobra umiem ale mi sie nie chce .Bo musze sie wysilic, a to co napisal Czarne Gwiazdy to wogole jakby w obcym jezyku pisal ,troche rozumiem a raczej sie domyslam :roll: .Ja to jakos prosciej ,na czuja robie :lol: A najprosciej jutro poslac to faksem gdzie nie trzeba sie zastanawiac nad niczym tylko jeden guzik nacisnac :evil_lol: Zapytalam o to netowe zgloszenie ,bo mnie natchnienie wzielo do uporzadkowania w koncu spraw z jesiennymi wystawami ale widzac problemy, skanowanie rodowodu ,zmniejszanie a potem jeszcze czekac na potwierdzenie mailowe to jakos mi zapal spełz . Do mnie to przychodzi sporo dzieci i mlodziezy wiec psy trening maja.Wyprobowanym sposobem jest puscic tylko Bianke a Zuzie troche przytrzymac zeby nie mogla pobiec do przedpokoju .Jak ta mlodsza ,spokojniejsza obwacha dziecko to moze i ta druga bardziej nerwowa.Tyle ,ze okoliczne dzieci znaj juz moje psy i na ogol stoja spokojnie dajac sie powachac w progu mieszkania.Te dzieci co sie boja to mowi i ja psy zamykam.Dlatego,ze mi tak dobrze idzie kontrolowanie zachowan suk w domu jak ktos przychodzi myslalam ,ze rowniez na ulicy nie bedzie problemu jak dam na chwile komus smycz ,no i niespodzianka. Moze powinno sie robic takie rzeczy czesciej (pod kontrola) ,szczegolnie ,ze na zawodach Obedience moze byc ,ze sedzia smycz zabiera i psa . Doroto , nastepne spotkanie przewidywane jest za dwa tyg ,bo za tydzien to Sopot.Dam znac. Elitesska ,ja tego psiaka pamietam jak byl szczeniakiem :-) Al Bundego , wiele razy ogladalam wtedy zdjecia tego miotu ,bo juz szukalam/oczekiwalam psiaka dla siebie i niecierpliwilam sie :-) To Gratulacje !
Agatka Posted August 6, 2006 Posted August 6, 2006 Witajcie!!! Już wrócilismy z deszczowej Legnicy gdzie nieźle nam dolało i nie powiem co miałam mokre ;) Wogóle był super weekend już dawno nie spędizłam tak miło czasu na tak fajnej imprezie !!!! Ale wrócmy do wystawy. BYło nas w zasadzie 6-cioro pod namiotem ;) Ladi DI Dyas - v2 FENOMEN WDZieku Piwowar - Zw.Mł BOB Junior Rus Astershvarc ZEMFIRA - V1 CWC - na ringu okazało sie, ze zgłosozny pies to suka i SŁoń ma konkurencje ;) Macbeth z Sardanu V2 zaprzyjażniony GRAND GRIMM Hajan - CWC BOS BOB no i DENGIK CWC BOS i BOB !!! Wystawa super udana ! mimo deszczu BYło super !!! Jak odeśpie to będa foty :) A to dla Zosi :) V1 FULDA Tama GraSznaucer Miniatura Czarnesukaotwarta V1 CWC BOB CINERELLE MastertonSznaucer Miniatura Czarnesukapośrednia V2 LADY DI DyasSznaucer Miniatura Czarnesukapośrednia WO1 BOB puppy AKEIVA GRAND Hajan Polonia FCISznaucer Miniatura Czarnesukaszczeniąt CWC BOS BOB DANGEROUS DARTAGNAN Hajan Polonia FCISznaucer Miniatura Czarno-Srebpieschampionów Zw.Mł. BOB Junior H-ALLEMANDE GRAND Hajan Polonia FCISznaucer Miniatura Czarno-Srebpiesmłodzieży V2 MACBETH z SordanuSznaucer Miniatura Czarno-Srebpiesmłodzieży V3 RUBENS CerberSznaucer Miniatura Czarno-Srebpiesmłodzieży V1 PONTIAC Grasant FCISznaucer Miniatura Czarno-Srebpiesotwarta V1 CWC KONIAK SasqueharnaSznaucer Miniatura Czarno-Srebpiespośrednia V1 Zw.Mł. RINA cerberSznaucer Miniatura Czarno-Srebsukamłodzieży WO2 ATNA Błękitny Blask KsiężycaSznaucer Miniatura Czarno-Srebsukaszczeniąt WO1 EXLUSIVE EDITION Grand CalveraSznaucer Miniatura Czarno-Srebsukaszczeniąt V1 CWC BOS BOB GRAND GRIMM HajanSznaucer Miniatura Pieprz-Sólpieschampionów V1 lub VG1 ? HILDEBERT'S XCLUSIVE Sznaucer Miniatura Pieprz-Sólpiesotwarta V1 lub VG 1 ? BRABANT Z Ogrodu FaunySznaucer Miniatura Pieprz-Sólpiespośrednia WO1 JACKER GRAND Hajan Polonia FCISznaucer Miniatura Pieprz-Sólpiesszczeniąt v1 Zw.Mł. BOB Junior FENOMEN WDZIĘKU PiwowarSznaucer Miniatura Pieprz-Sólsukamłodzieży v2 BERGENIA z Ogrodu FaunySznaucer Miniatura Pieprz-Sólsukapośrednia V1 CWC BOS BIŻUTERIA CerberSznaucer Miniatura Pieprz-Sólsukapośrednia WO1 BOB Puppy JEMINA GRAND Hajan Polonia FCISznaucer Miniatura Pieprz-Sólsukaszczeniąt V1 BIS Veteranów JESSICA HajanSznaucer Miniatura Pieprz-Sólsukaweteranów V2-3 ? ARGON Med-Dog'sSznaucer Olbrzym Czarnypiesmłodzieży V2-3 ? ART OF NOIRE Med-Dog'sSznaucer Olbrzym Czarnypiesmłodzieży V1 Zw.Mł. BOB Junior BOB BIS Junior BOG BIS Legnicki lok II ORION MASTERTON DyasSznaucer Olbrzym Czarnypiesmłodzieży V2 FLYING FATYA von BlackmooreSznaucer Olbrzym Czarnysukaotwarta V1 CWC BOS SZCZUROŁAP z Dalekiej RemusSznaucer Olbrzym Czarnypiespośrednia V2 VETIS NordcupSznaucer Olbrzym Czarnypiespośrednia v1 CWC BOS BLUE RAIBOW MastertonSznaucer Olbrzym Czarnysukachampionów V1 Zw.Mł. ATHENA Med-Dog'sSznaucer Olbrzym Czarnysukamłodzieży V2 ISHTA GRAND Hajan Polonia FCISznaucer Olbrzym Czarnysukamłodzieży V1 CWC ZEMFIRA Rus AsterhvarcSznaucer Olbrzym Czarnysukaotwarta V1 CWC PUMA Z TartakuSznaucer Olbrzym Czarnysukaużytkowa
orsini Posted August 7, 2006 Posted August 7, 2006 Agatko-wygralas z Koniakiem????no no to jest sukces!!!!!
Mazduczek Posted August 7, 2006 Posted August 7, 2006 Oto nadeszla wielka chwila, na przedstawienie naszego nowego pana domu :D Przed państwem Aris :razz: 2 miesięczny sznaucer miniatura :loveu: Nie miałam pojęcia, że ta rasa jest taka mądra :-o Narazie nauczyłam psiaka przybiegania na dzwięk swojego imienia oraz chodź, siadania, zostań, aport, nie wolno i załatwiania się na tylko 2 gazety :razz: Jestem dumna z niego poprostu :D
jostra Posted August 7, 2006 Posted August 7, 2006 Śliczności :loveu: Przecież ogólnie wiadomo, że sznaucery są najmądrzejsze na świecie :evil_lol: , a napewno największe kombinatory. :cool3:
Mazduczek Posted August 7, 2006 Posted August 7, 2006 Czarne Gwiazdy napisał(a):z jakiej hodowli to cudo? Ziemia Świdnicka :) Szkoda tylko, że wciaż deszcz pada, bo chciałam wreszcie cudo realnemu światu zaprezentować :evil_lol:
GUCIA Posted August 7, 2006 Posted August 7, 2006 Zapraszam Do Galerii Wstawiłam Zdjęcia Mojego Dziecka Debiutującego Na Wystawie.
Recommended Posts