orsini Posted June 29, 2006 Posted June 29, 2006 Ka-Vanga napisał(a):Hahahaha no, szkoda, ze nie jest facetem :placz: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: . hahahaha nio:))))))))))))))) szkoda ze Cie nie bedzie w Augustowie, bo chcemy jak czas pozwoli pojsc pokibicowac na ring basenji:)))))))))))
Ka-Vanga Posted June 29, 2006 Posted June 29, 2006 orsini napisał(a):hahahaha nio:))))))))))))))) szkoda ze Cie nie bedzie w Augustowie, bo chcemy jak czas pozwoli pojsc pokibicowac na ring basenji:))))))))))) Buuuuuuuuuuuuu, czemu nie zglosilam do Agustowa buuuuuuuu :placz: :placz: :placz: , a moze w Wawce bedzie co :multi: .
Agatka Posted June 29, 2006 Posted June 29, 2006 Słyszałam, że w Olsztynie będzie inny sedzia niz miał byc :) Bardzo jestem ciekawa jak posedziuje. Wanio mi obiecał zdac relacje :)
pitpoint Posted June 29, 2006 Posted June 29, 2006 orsini napisał(a):pipoint sam wielokrotnie te prawo na bank zlamales, wiec pliz daruj sobie te stwierdzenia. Lepiej jak juz tu jestes to powiedz cos o sobie ile masz lat, stan konta, jakiego masz psiaka/psiaki itd Wystarczy ,że wejdziesz na profil ,potem na strone i twoja ciekawośc zostanie zaspokojona:diabloti:
orsini Posted June 29, 2006 Posted June 29, 2006 ale tylko na pieprzaki, no tez jestem bardzo ciekawa i az zaluje ze suczydla nie zglosilam z czystej ciekawosci jaki by opis dostala, ale u sedziny, ktora byla w planie sie juz 2 razy wystawialim to po co mi 3:))))))
orsini Posted June 29, 2006 Posted June 29, 2006 nio ale dalej nie wiem czy Ty to on:)))))) za to widze ze chyba wzorzec sznaucera sie zmienil:crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: ?????bo skad wziales te czesc z rysunkami jak ogon ma byc noszony?????cholera jestem nie na czasie!!!to na stronie FCI jest????:crazyeye: :crazyeye: :crazyeye:
madzior_ka Posted June 29, 2006 Posted June 29, 2006 madziorka ale Ty oszukujesz:smile:))))Ty masz półciętego:smile:))))))a nie cietego:smile:)))))) oj tak, ale w tym wypadku chodziło mi o ogon bo ty wczesniej napisałaś, że jak sie kopiuje ogon w 3-4 dniu to ból jest niewielki i potem w odniesieniu do tego napisałam, że zaczeły mi sie z ogonkami podobać i że pod tym względem (ogona) mam ciętego:) może troche nie jasno napisałam, ale o to mi chodziło:)
pitpoint Posted June 29, 2006 Posted June 29, 2006 [quote name='orsini']nio ale dalej nie wiem czy Ty to on:)))))) za to widze ze chyba wzorzec sznaucera sie zmienil:crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: ?????bo skad wziales te czesc z rysunkami jak ogon ma byc noszony?????cholera jestem nie na czasie!!!to na stronie FCI jest????:crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: Ja to ON ,jeżeli chodzi chodzi o ogon (albo sposób jego noszenia) to ten rysunek znalazłem (chyba) na hiszpańskiej stronie ja tylko dorobiłem polskie podpisy ;) A gdzie ty zauważyłaś zmine we wzorcu:megagrin:
orsini Posted June 29, 2006 Posted June 29, 2006 pitpoint napisał(a):Ja to ON ,jeżeli chodzi chodzi o ogon (albo sposób jego noszenia) to ten rysunek znalazłem (chyba) na hiszpańskiej stronie ja tylko dorobiłem polskie podpisy ;) A gdzie ty zauważyłaś zmine we wzorcu:megagrin: o ON:)))))super!!! onów to bardzo mało!!!!:loveu: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: no u Ciebie, bo jest to we wzorcu, wiec myslalam, ze ulegl on zmianie:))))a to tylko wprowadzanie w blad czytajacych:)))
Ka-Vanga Posted June 29, 2006 Posted June 29, 2006 orsini napisał(a):o ON:)))))super!!! onów to bardzo mało!!!!:loveu: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: Hihi ciekawe czy ONek czy DONek ;) :evil_lol: .
pitpoint Posted June 29, 2006 Posted June 29, 2006 orsini napisał(a):o ON:)))))super!!! onów to bardzo mało!!!!:loveu: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: no u Ciebie, bo jest to we wzorcu, wiec myslalam, ze ulegl on zmianie:))))a to tylko wprowadzanie w blad czytajacych:))) No może nie do końca wprowadza w błąd , we wzorcu napisane jest ogon: nie ciety i to jest OK ,natomiast rysunek jest tylko sugestią jak powinien byc prawidłowo noszony .Tego typu rysunki znalazłem na kilku zachodnich stronach więc wydaje mi się ,że według tego klucza oceniają również sędziowie. Może i my kiedyś do tego dojdziemy;) (jak zmieni się zarząd;))
orsini Posted June 29, 2006 Posted June 29, 2006 sedziowie oceniaja wg wzorca a nie wg rysunkow z zachodnich czy wschodnich stron:))))a we wzorcu nie ma jak ma byc noszony ogon czy w szabelke czy zakrecony jak u prosiaczka:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:
pitpoint Posted June 29, 2006 Posted June 29, 2006 [quote name='orsini']sedziowie oceniaja wg wzorca a nie wg rysunkow z zachodnich czy wschodnich stron:))))a we wzorcu nie ma jak ma byc noszony ogon czy w szabelke czy zakrecony jak u prosiaczka:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: Masz racje nie jest napisane jak ma byc noszony , ale napisane jest nie cięty, czyli przyzajesz ,że ''pocięte'' nie powinny być oceniane:lol: A swoją drogą to strsznie lubisz czepiać się byle słowa :angryy: aż same przychodzą na usta słowa piosenki ''o co Tobie chodzi, o co Tobie biega..............'':haha:
orsini Posted June 29, 2006 Posted June 29, 2006 pitpoint napisał(a):''o co Tobie chodzi, o co Tobie biega..............'':haha: o pieniadze:)))))))))))a dalej nie znam stanu Twojego konta:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: ja sie czepiam poza tym???JA????mylisz mnie z kims zapewne:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:
Agnieszka K. Posted June 29, 2006 Posted June 29, 2006 [quote name='pitpoint']czyli przyzajesz ,że ''pocięte'' nie powinny być oceniane:lol: I tu sie niestety mylisz. W Polsce nie ma zakazu wystawiania ciętych psów. Z kopiowaniem jest tak jak z wystawianiem suk z cieczką: FCI wydaje odpowiednie przepisy ALE jednocześnie nie narzuca swojej decyzji krajom zrzeszonym i pozwala na odmienną decyzję. FCI - pozwala wystawiać suki z cieczką, a ZKwP nie (i zgodnie z przepisami FCI ma do tego prawo). We wzorcu FCI są uszy i ogon, natomiast decyzję o zakazie wystawiania kopiowanych psów FCI pozostawia każdemu krajowi.
pitpoint Posted June 29, 2006 Posted June 29, 2006 [quote name='Agnieszka K.']I tu sie niestety mylisz. W Polsce nie ma zakazu wystawiania ciętych psów. Z kopiowaniem jest tak jak z wystawianiem suk z cieczką: FCI wydaje odpowiednie przepisy ALE jednocześnie nie narzuca swojej decyzji krajom zrzeszonym i pozwala na odmienną decyzję. FCI - pozwala wystawiać suki z cieczką, a ZKwP nie (i zgodnie z przepisami FCI ma do tego prawo). We wzorcu FCI są uszy i ogon, natomiast decyzję o zakazie wystawiania kopiowanych psów FCI pozostawia każdemu krajowi. Przecież ja nigdzie nie napisałem ,że jest taki zakaz , ale jeżeli Polska jest członkiem FCI to chyba wzorce ją obowiazują , więc biorąc na logike ,jak można oceniać psy niezgodne ze wzorcem ,dla mnie to jest chore, ale jak mawiał Zulu Gula ''Polska to dziwna kraj........" i on chyba miał racje;)
pitpoint Posted June 29, 2006 Posted June 29, 2006 orsini napisał(a):o pieniadze:)))))))))))a dalej nie znam stanu Twojego konta:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: ja sie czepiam poza tym???JA????mylisz mnie z kims zapewne:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: O stanie mojego konta nie ma o czym gadac :shake:, a co do ''czepiania'' to możliwe,że pomyliłem Cie z kims innym;) i mam nadzieje ,że juz bedzie miło , bo jak nie to........:mad::snipersm: i do następnego........:bye:
Pasavera Posted June 29, 2006 Posted June 29, 2006 Orsini ja wracam za miesiąc :evil_lol: będziesz musiała niestety czekać, bo teraz mam urwanie głowy dosłownie :angryy:
marisia Posted June 29, 2006 Posted June 29, 2006 [quote name='pitpoint']Obys miała Agatka ,rację wtedy skończą sie te bezsensowne dyskusje co siekomu podoba i jak obejśc obowazujący w Polsce stan prawny Te dyskusje nie są bezsensowne: kropla drąży skałę, dlatego podkreśliłam sukcesy uszatków z Krakowa. Miałam nadzieję, że dyskusja znowu się rozpocznie i się nie pomyliłam :loveu: :loveu: :loveu: . Cieszę się, że przy okazji pojawił się nowy dyskutant. Orsini mogła zadać swoje nieśmiertelne pytania o stan konta ....itp :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: . Myślę, że zagląda tu dużo więcej sznuaceromaniaków, niż się ujawnia :lol: :lol: :lol: . Może, jak władze będą miały świadomość, że wielu hodowców przychyla się do zakazu wystawiania „pochlastanych” piesków, to będą miały odwagę ten zakaz wprowadzić :mad: . Nie sądzę, żeby zanikła hodowla ras zwyczajowo kopiowanych, to są zwyczajne gatki tych, którzy tych zmian nie chcą :mad: . Wyszukują różne usprawiedliwienia dla tego precederu, aby uspokoić swoje sumienia :mad: .
Romas Posted June 29, 2006 Posted June 29, 2006 A ja sobie jeszcze pomyslalam ,ze duzo trudniej wychodowac dobrego niekopiowanego psa.Uszy moga byc rozne a przyciete sa wszystkie prawie takie same.I wyraz sie zmienia a u nie cietych psow albo maja to cos albo niestety i sztucznie poprawic tego nie mozna.Przeciez wiadomo ,ze optyka bardzo duzo robi w trakcie oceny na ringu. Jak ktos naprawde lubi dana rase ,psjonuje sie nia to przeciez nie dla uszu czy ogona licza sie inne walory,chyba ,ze sie myle :-)
marisia Posted June 29, 2006 Posted June 29, 2006 Romas napisał(a):A ja sobie jeszcze pomyslalam .... :-) Masz rację i dodam, że kopiowanie pomaga ukryć wady uszu i ogonów. Jeśli chodzi o wzorzec prawidłowo noszonych uszu, to właściwie sprawa jest jasna a co do ogona, to myślę, że całkiem niedługo będzie to bardziej dokładnie sprecyzowane we wzorcu. Póki co słyszałam, że Niemcy zaczęli walkę ze zbyt mocno zakręconymi ogonami i wprowadzili obostrzenia w sędziowaniu. W końcu sznaucer to rasa niemiecka, więc ich zdanie się liczy. Pożądany jest prosty wysoko noszony. Silnie skręcony faktycznie nie wygląda ładnie. Oczywiście z tym prostym nie należy przesadzać, lekko wygięty w szablę jest w porządku. Nie przeszkadza mi lekko zakręcony w kierunku grzbietu, natomiast całkiem opuszczony nie wygląda dobrze, wydłuża sylwetkę.
Elitesse Posted June 29, 2006 Posted June 29, 2006 a ja nie wiem po co po raz kolejny walkowac ten temat ? :roll:
orsini Posted June 30, 2006 Posted June 30, 2006 Elitesse napisał(a):a ja nie wiem po co po raz kolejny walkowac ten temat ? :roll: zgadnij why:)))))))a niech sobie podyskutuja jak lubia milion razy to samo pisac:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:
Recommended Posts