Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Natalko ! Całuski dla Gucia od Cioci Mimi :) Dobrze, że już nie musz milczeć ;) hihihi.

A ciekawskich zapraszam na moją stronke do działu news, tam też sie coś ciekawego pojawiło :) Mam nadzieję, że teraz wszyscy będą już usadysfakcjonowani :)

A w sprawie cz-sr olbrzyma to polecam Australię, tam podobno są dośc modne ;) Ja tam wole all black ;)

• Replies 34k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• orsini

6588

• Ka-Vanga

2744

• Elitesse

2487

• jostra

2374

Posted

orsini napisał(a):
Natalia juz sie pochwalila, ale ciekawe kiedy ktos jeszcze sie pochwali sunia:mad: :mad: :mad: :mad:

Oooooooo a kto sie nie pochwalil jeszcze :mad: , hahaha moze wrocimy do kar pienieznych co :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: .

Posted

Ka-Vanga napisał(a):
Oooooooo a kto sie nie pochwalil jeszcze :mad: , hahaha moze wrocimy do kar pienieznych co :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: .

swietny pomysl ! :evil_lol: :evil_lol:

Posted

Hahaha i kto Wam zapłaci ;) hihihihi
A co do naszej Ginger to mała jest już z nami długo, ale nie czułam do tej pory potrzeby dawania jej na stronkę. A teraz i tak jedzie na wystawe, więc i tak usłyszę komentarze. ;) Mi sie podoba to, że papier ma zupełnie nie spotykany u nas, a do tego piekna górna linia i jest aprawde maleńka. Ci z Was któzy byli w Katowicach w 2004 roku powinni ja pamiętać :)

Posted

Może sie pobawimy z Orsini w zgadywanie ;) Bedziemy zadawac pytania a ona bedize mówic tak lub nie i moze sami dojdziemy o kogo chodzi ;)

Posted

orsini napisał(a):
nie bo mnie wanio zabije jak wyjawie ze to o niego chodzi:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:

oj to nie wyjawiaj bo tak pusto byloby bez ciebie :) :diabloti:

Posted

orsini napisał(a):
nie bo mnie wanio zabije jak wyjawie ze to o niego chodzi:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:

Hahahahahahahaaaaaaaa :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
WANIO DAWAJ FOTY I TO SZYBKO!!!!!!!!!!!!!! :mad: .

Posted

Agatka napisał(a):
Materialistki ;) :P :eviltong: hihihi

Kto ja???????? Najwyrazniej mnie z kims mylisz :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: .

Posted

Zajeam sie sierscia Bianki .
I mam do Was pytanie :-) Wytrymowalam ja z grubsza,a miala juz naprawde dlugasne wlosy na klebie.Dlugie proste druty.
I wiekszosc okrywowki wyrwalam .Natomiast zostal puchowaty podszerstek.To co powinnam go tez wyrwac ??To ona lysa by byla!
Po drugie na koniec zamiast brac kepe wlosow miedzy kciuk i trymer czesalam nim po futrze i masa malych welnistych wlosow jeszcze wylazila.To dobrze robilam ,czy psulam cos ?
Mam dwa trymery Marsa i Trixi z zolta raczka.Mars lepiej sluzy do miekszej siersc ,jak np Zuzi a ten Trixi sprawdza sie u Bianki kiedy wyrywam te dlugie okrywowe.
Trymowanie to strasznie ciezka praca.Robilam to troche ponad godzine, wyrwalam calutka reklamowke klakow ,reka mi odpada i widze ,ze moglabym spokojnie dalej robic.
To prosze powiedzcie czy robic dalej np jutro jeszcze ponownie ? Czy mozna czesac trymerem i tak podszerstek wyjmowac?
No i czy w sezonie wystawowym powinnam tak dokladnie do golego trymowac czy wlasnie lepiej zostawiac ten podszerstek?
Dzieki Waszym podpowiedziom to ja juz coraz lepiej w temacie sie orientuje ale musze dopytac zebym nie psula Biankowego futra :-)

A Zuzi jak scielam nieprawidlowo ,za wasko brode to dopiero teraz widze ,po miesiacu,jak blad .Co Zuzia wstanie po snie to broda jej sterczy na boki paskudnie ,jak nigdy .

Posted

Oj prosze ,nie milczcie tak ,podzielcie sie wiedza,bo ja nigdy nie trymowalam psa na powaznie( bo strzyglam przeciez ) i boje sie pobladzic .

Posted

Romas napisał(a):
Oj prosze ,nie milczcie tak ,podzielcie sie wiedza,bo ja nigdy nie trymowalam psa na powaznie( bo strzyglam przeciez ) i boje sie pobladzic .

Romans,prawie wszystko zrobiłaś żle,(mam nadzieję że się nie obrazisz)Jeśli znikął włos okrywowy a został tylko podszerstek,to znaczy że sciełaś to co trzeba zostawić a zostawiłaś to co miało zniknąć,teraz musisz wyskubać cały włos do gołej skóry,bo inaczej poszerstek przerośnie włos okrywowy i wynikiem tego może być to że włos się sfaluje,lub będzie miękki,albo brązowy,lub szary.Pamiętaj żeby nie ścinać okrywówki trymerem,tylko wyrywać razem z podszerstkiem,bo jeśli włos "zetniesz trymerem" to będzie taki sam efekt jak byś go ostrzygła maszynką,kup sobie puder do szorstkiej sierści i posyp psa,i wtedy wytrymuj,może jeszcze uda się wyjąć większość podszerstka.

Posted

Nie obrazam sie ,bo ja sie ucze wiec kazda uwaga mile widziana.
Ten wlos okrywowy nie znikl zupelnie ,taka dobra :-) to ja nie jestem.Ale jest go mnie i jest krotszy ,wyraznie.Czy ja go naprawde moglam sciac trymerem ?
Hm...moze ja powinnam teraz pokazac Bianke jej fryzjerce ,zeby mi powiedziala czy istotnie jest problem,bo w opisie to nie da sie wszystkiego ujac.
Czyli trymerem nie wolno przeczesywac siersci ?

Posted

Romas napisał(a):
Nie obrazam sie ,bo ja sie ucze wiec kazda uwaga mile widziana.
Ten wlos okrywowy nie znikl zupelnie ,taka dobra :-) to ja nie jestem.Ale jest go mnie i jest krotszy ,wyraznie.Czy ja go naprawde moglam sciac trymerem ?
Hm...moze ja powinnam teraz pokazac Bianke jej fryzjerce ,zeby mi powiedziala czy istotnie jest problem,bo w opisie to nie da sie wszystkiego ujac.
Czyli trymerem nie wolno przeczesywac siersci ?

Może nie jest tak źle, jak napisała Masterton. Trzeba wziąć pod uwagę, że to jest średniak i pewnie nie ma tak dużo podszerstka, jak miniatura. Jeśli wyrwałaś a nie pościnałaś włos okrywowy a był dojrzały i dostateczne długi, czyli łatwo wychodził, to dobrze zrobiłaś. Pozostaje problem co z podszerstkiem? Ja u Larsa postępowałam różnie, najczęściej to co pozostało po wytrymowaniu goliłam a czasem zostawiałam i podczas odrostu włosa ościstego przeczesywałam go trymerem i wyciągałam resztę starego podszerstka później. Wszystko zależy od terminu wystawy a w przypadku czarnego szanucerka od koloru podszerstka. Jeśli jest czarny a zależy Ci na szybkim powrocie suczki do kondycji wystawowej to możesz pozostawić i sukcesywnie wyczesywać w miarę wzrostu włosa, ościsty włos powinien się przebić a możesz ją teraz ogolić. Jeśli podszerstek nie jest czarny to się nie zastanawiaj i zgól go. Generalnie stosuję u swoich psów zasadę, że raz w roku jak psy są mocno przerośnięte, trymuję je dokładnie a resztę co pozostanie golę maszynką. Najczęściej robię to na wiosnę a potem przez cały rok w miarę jak włos rośnie to go przetrymowuję i psy są po zrobieniu kosmetyki cały czas w kondycji wystawowej. Z tym, że moje psy mają szorstką szatę i daje się ją tak prowadzić. Nie wiem, czy taka pielęgnacja jest prawidłowa i wystarczająca u sznaucerów z miękkim włosem i dużą ilością podszerstka.

Posted

Bianka ma bardzo ostry ,szorstki wlos .Ten co byl byl juz bardzo dlugi i wychodzil jak po masle,dlatego tak duzo poszlo.
Podszerstek jest czarny ,wiec niby nie ma powodu do zmartwienia.Tyle ,ze boje sie ogolic teraz ,bo jak do czerwca nie odrosnie to kiepsko takiego psa pokazywac.
Zadzwonie jednak do mojej fryzjerki i zobacze co mi powie,choc mysle ,ze powie ,zeby nie scinac i czekac az korywowka sie znow przebije .A przebije sie z pewnoscia ,bo ja przeciez juz Biance tak robilam trymerem tyle ,ze moze nie tak dokladnie.
Chcialabym jednak wiedzic co robic z taka Bianka po wyrwaniu/wyczesaniu tego okrywowego wlosa.Trymowac dalej gestszym trymerem do lysego czy ten podszerstek zostawiac ?Czy takie zostawianie podszerstka nie da w konsekwencji czegos gorszego ( matowy wlos,slaby) niz golenie ,ktore funduje np Zuzi.
Ale ...tylko ten nie popelnia bledow kto nic nie robi :-)

No i jeszcze chce powiedzic ,ze mnie przed chwila znow pani zaczepila ( a szlam z moimi dwoma sznaucerkami) kto mi tak ladnie psy robi i czy moge dac adres:-)To juz nie pierwszy raz mnie spotyka wiec zawsze jakas tam motywacja do dalszej nauki psiego fryzjerstwa jest,ze choc postronni to dostrzegaja jak sie staram ;-)

Posted

Romas napisał(a):
Bianka ma bardzo ostry ,szorstki wlos .Ten co byl byl juz bardzo dlugi i wychodzil jak po masle,dlatego tak duzo poszlo.
Podszerstek jest czarny ,wiec niby nie ma powodu do zmartwienia.Tyle ,ze boje sie ogolic teraz ,bo jak do czerwca nie odrosnie to kiepsko takiego psa pokazywac.
Zadzwonie jednak do mojej fryzjerki i zobacze co mi powie,choc mysle ,ze powie ,zeby nie scinac i czekac az korywowka sie znow przebije .A przebije sie z pewnoscia ,bo ja przeciez juz Biance tak robilam trymerem tyle ,ze moze nie tak dokladnie.
Chcialabym jednak wiedzic co robic z taka Bianka po wyrwaniu/wyczesaniu tego okrywowego wlosa.Trymowac dalej gestszym trymerem do lysego czy ten podszerstek zostawiac ?Czy takie zostawianie podszerstka nie da w konsekwencji czegos gorszego ( matowy wlos,slaby) niz golenie ,ktore funduje np Zuzi.
Ale ...tylko ten nie popelnia bledow kto nic nie robi :-)

No i jeszcze chce powiedzic ,ze mnie przed chwila znow pani zaczepila ( a szlam z moimi dwoma sznaucerkami) kto mi tak ladnie psy robi i czy moge dac adres:-)To juz nie pierwszy raz mnie spotyka wiec zawsze jakas tam motywacja do dalszej nauki psiego fryzjerstwa jest,ze choc postronni to dostrzegaja jak sie staram ;-)

A czy wyrwałas cały okrywowy włos??I został tylko podszerstek?....

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...