Matt Posted July 5, 2004 Author Posted July 5, 2004 Fakt, jak Abi stoi obok średniaczki z mojego bloku to roznica miedzy nimi jest niewielka :)
Pasavera Posted July 5, 2004 Posted July 5, 2004 Witam! Chciałam dzisiaj kupić Fidze taką chystę z obróżką, no i niestety nie kupiłam :( Kosztowała 18zł :o za kawałek materiału! JEZU......... Poszukam gdzie indziej to może będzie jakaś tańsza i ładniejsza :lol: No oczywiście musi być czerwona :wink:
Marta-m Posted July 5, 2004 Posted July 5, 2004 Malawaszka chester ma wszystkie szcepienia na bieżąco więc to nie powiino byc od robakow....srpóbuje zrobic tak jak ty mówisz :)
malawaszka Posted July 5, 2004 Posted July 5, 2004 Ufff!!! Ale upał - byłyśmy dzisiaj z Lunką nad jeziorkiem i moje Słoneczko popływało sobie :P za patyczkiem. A jak wychodziła z wody to się zniej ludzie śmiali bo taaakie cieniutkie nóżki jej sie robiły :lol: i broda mokra :lol: Ale cholercia nie miałam aparatu bo dzisiaj mój chłopak go wziął, ale nic straconego - jak jutro będzie ciepło to porobię fotki 8)
madzior_ka Posted July 5, 2004 Posted July 5, 2004 hey! wiec od poczatku marto przeciez jak lubisz duze psy to nie lepiej bylo sobie kupic sznaucerka sredniego a nie modlic sie by miniatura byla wyrosneta? tak ja uwaazm... a tera malawaszko powiedz mi dokłądnie jak luncię nauczyłąs zblizac sie do wody tzn ona od razu ja polubiła bo ja z denem jade nad morze i pewnie fal bedzie sie bał i dzisiaj ide z nim zeby pierwszy raz "spotkał" wodę poza domem nad takie kapielisko gdzie czesto chdozimy i nie wiem czy bedzie chciał wejsć....moze za smakołykiem go zachece zeby sobie chociac po płytkiej pochodził - juz sobie wyobrazam jak smiesznie bedzie wygladał...
malawaszka Posted July 5, 2004 Posted July 5, 2004 No jakoś specjalnie nie musiałam namawiać Luny do popływania - wystarczyło wrzucić patyk :lol: Najpierw trochę się obawiała falowania jak podeszła żeby się napić, ale za patykiem to chyba by w ogień poszła :roll: Myślę, że nie będziesz miała problemów z Denem - jakby się bał czy coś, to za Tobą na pewno wejdzie do wody :wink: tylko jak nad morzem dbać o sierść?? Tam przecież słona woda :roll:
Pasavera Posted July 5, 2004 Posted July 5, 2004 Ja to się chciałam pożegnać :wink: Jutro jadę nad morze więc nie wiem czy jeszcze wejdę na forum :( Ale sie postaram :D Będę tęsknić ! ! ! PAPATKI ! ! ! niestety nie zrobiłam jeszcze galerii na stronie :( :Dog_run:
malawaszka Posted July 5, 2004 Posted July 5, 2004 Pasaverko - baw się dobrze i czekamy na Ciebie z niecierpliwością :P I trzymam kciuki za dobrą pogodę 8)
Marta-m Posted July 5, 2004 Posted July 5, 2004 hey! wiec od poczatku marto przeciez jak lubisz duze psy to nie lepiej bylo sobie kupic sznaucerka sredniego a nie modlic sie by miniatura byla wyrosneta? tak ja uwaazm... Masz racje....ale to nie ode mnie zalezało. Rodzice chcieli małego psa,ale to takiego tycci..inaczej WOGÓLE by nie chcieli słyszec o psie...(zastanawiali sie nawet czy sznaucerek nie bedzie za duży :-? ) ale mniejsza z tym bo tak mi sie jakoś wogóle napisało... Przeciez choćby Chester został taki mały jaki jest to ja go i tak bede kochac najbardziej na swiecie :lilangel:
madzior_ka Posted July 5, 2004 Posted July 5, 2004 wiecei bylam nad wodą i nei bvylo zbyt ciekawie ale w sumei to juz slondce zaszlo i ja nei wchodziłam i denis tylko lapki zamoczył za smakołykiem ale zaraz wyszedł chybe nie polubił zbyt wody:( skzoda, no ale jesczze pójde jak bedzie taki straszny upał lub duze słonce zenby sam chciał sie ochlodzic i zbey sam chciał wejsc i wtedy ja z nim wejde;) a co do morza to mysle ze nie bedzie sie straaaasnzie duzo kapał i po kazdym wyjsciu z morza bedzie płukany zwykla wodą i na koniec dnia szamponikiem i mysle ze nie bedzie zle:)
malawaszka Posted July 5, 2004 Posted July 5, 2004 madziorka - Den ma jeszcze szanse polubić pływanie - sznaucery mają tak, jak u ludzi - najgorsze jest pierwsze zanurzenie :wink: a potem już leci. Luna też na początku się boi a potem już loozik. Chociaż ciekawa jestem czy są takie sznaucery, które lecą pędem do wody jak tylko ją zobaczą - jak np. labki czy inne piechy kochające bieganie po wodzie
Agatka Posted July 5, 2004 Posted July 5, 2004 Psy sznaucerki moga rosnac nawet do 9 miesiaca to zdanie Pani Małgosi SUpronowicz znanej polskiej hodowczyni i sedziny. Ronny ma 34 cm w kłebie i jest to jak najbardziej wzorcowy wzrost Sznuacerki powinny miec 30-35 cm. :)
madzior_ka Posted July 5, 2004 Posted July 5, 2004 Den tez ma 34!!!!!!!! A Agatko czy twój maz jest jakos zwiazny z katalogiem sznauecrów polskich? bo keidys z ciekawosci dodalam tam dena a chyba twoj maz mi odpisal ze tam tylko rodowodowe sa i przez jakis czas pisalam z nim o mozliwosci wyrobienia rodowodu czy wpisu do KW dla sznauecrka i naisal mi ze to mozliwe (wpis do ksiegi wstepnej) ale moze byc trudne, a etarz zakapowalam doiero ze to twój maz;) a ty tez myslisz ze to mozliwe? bo wszyscy mówia ze denis jest aldny i go szkoda (szcególnie moja sasiadka która wystawia swoja terierke waliska) cogo zobacz kaze nam jechac do zwiazku i go pokazac to ze orientowala sie i ze da sie zalatwic by mógł byc wystawiany, chodzi jej o kw? jak sadzisz? prosze odpuiszcie bo to dla meni starszne wazene bo jak mówia ze jest adny to moze rezcwysicie go skzda a ja strasznie chcialabym go wystawiac;)
malawaszka Posted July 5, 2004 Posted July 5, 2004 A to ciekawe co piszesz madziorko. Mnie co prawda nie zależy na wystawianiu Luny, ale same informacje mogą być interesujące :fadein: Tylko coś ostatnio naszych specjalistek od wystaw i hodowli nie widać :wink: Dziewczyny (i chłopaki) napiszcie coś o tej kwestii :)
Olivka Posted July 6, 2004 Posted July 6, 2004 Madziorko ! Ja pierwsze słyszę ,żeby psy z rasy już istniejącej i do tego bardzo popularnej mogły być wpisane do księgi wstępnej. Według mnie jest to niemożliwe . Do księgi wstępnej wpisywane są nowe rasy ,albo odtwarzane i to też nie jest takie hop siup.
madzior_ka Posted July 6, 2004 Posted July 6, 2004 wiesz ja dokłądnie nie wiem nic o tym, no ale ta sąsiadka mówi ze tak sie dam, ale nie wiem czy o kw jej chodzi ale mówi ze to dotyczy wlasnie psiaków po rodowodowych rodzicach, ale ja wiem ze to moze byc baaardzo trudne i to nie tak hop siup:) ja po prostu sie was pytam bo jak barazie to napisałam do oddzialu głownego zk w wawie ale nikt nie odpisał jeszcze:( wiec pozosyaje mi czekać, a ja sysząłma ze wtedy idzxie sie do kw i oni oglądają psa i on mze dostac max 45 pkt i jak dostanie minimum 32 to moze byc wystawiany a jak 43 pkt to moze miec prawa reproduktora, ale nie wiem o co chodzi okładniej;)
madzior_ka Posted July 6, 2004 Posted July 6, 2004 wiesz ja dokłądnie nie wiem nic o tym, no ale ta sąsiadka mówi ze tak sie dam, ale nie wiem czy o kw jej chodzi ale mówi ze to dotyczy wlasnie psiaków po rodowodowych rodzicach, ale ja wiem ze to moze byc baaardzo trudne i to nie tak hop siup:) ja po prostu sie was pytam bo jak barazie to napisałam do oddzialu głownego zk w wawie ale nikt nie odpisał jeszcze:( wiec pozosyaje mi czekać, a ja sysząłma ze wtedy idzxie sie do kw i oni oglądają psa i on mze dostac max 45 pkt i jak dostanie minimum 32 to moze byc wystawiany a jak 43 pkt to moze miec prawa reproduktora, ale nie wiem o co chodzi okładniej;)
Matt Posted July 6, 2004 Author Posted July 6, 2004 Dziewczyny (i chłopaki) napiszcie coś o tej kwestii :) Ja nic nie wiem :lol:
malawaszka Posted July 6, 2004 Posted July 6, 2004 Madziorko - jeżeli Denis jest po rodowodowych rodzicach, to znaczy, że właściciele tych rodziców rozmnożyli je na "lewo" - czy Ty przypadkiem nie zaszkodzisz tym ludziom starając się o papiery dla Dena - musisz podać chyba kim są jego rodzice. Chodzi mi o to, czy ci ludzie nie będą mieli kłopotów ze Związkiem??
Olivka Posted July 6, 2004 Posted July 6, 2004 Madziorko - jeżeli Denis jest po rodowodowych rodzicach, to znaczy, że właściciele tych rodziców rozmnożyli je na "lewo" - czy Ty przypadkiem nie zaszkodzisz tym ludziom starając się o papiery dla Dena - musisz podać chyba kim są jego rodzice. Chodzi mi o to, czy ci ludzie nie będą mieli kłopotów ze Związkiem?? Albo na lewo ( tu POWINNI mieć kłopoty!) nawet z usunięciem ze Związku. Albo nie mają uprawnień hodowlanych .
Marta-m Posted July 6, 2004 Posted July 6, 2004 Mój Chester jest po rodowodowych rodzicach, ale on sam nie jest rodowodowy. Facet powiedział że nie wyrobił tym szceniakom bo wyrobienie rodowodów jest zbyt kosztowne........ :-? Ale kiedyś tak sobie myslałam że mmogło też byc tak że może nie chcieliby mu wystawić ich poniewaz Chester nie jest czystej maści (tzn. matka jest p&s a ojciec czarno-srebrny) CZy mogło tak być????????
Zabka Posted July 6, 2004 Posted July 6, 2004 Mój Chester jest po rodowodowych rodzicach, ale on sam nie jest rodowodowy. Facet powiedział że nie wyrobił tym szceniakom bo wyrobienie rodowodów jest zbyt kosztowne........ :-? Ale kiedyś tak sobie myslałam że mmogło też byc tak że może nie chcieliby mu wystawić ich poniewaz Chester nie jest czystej maści (tzn. matka jest p&s a ojciec czarno-srebrny) CZy mogło tak być???????? Moja Huricana i Huśtawka są czarno-srebrne a ich rodzice są pieprz i sól, w miocie była też suczka pieprz i sól (reszty miotu nie oglądałam), to dlatego że w poprzednich pokoleniach były krzyżowane psy pieprz i sól i czarno-srebrne
Olivka Posted July 6, 2004 Posted July 6, 2004 Mój Chester jest po rodowodowych rodzicach, ale on sam nie jest rodowodowy. Facet powiedział że nie wyrobił tym szceniakom bo wyrobienie rodowodów jest zbyt kosztowne........ :-? Ale kiedyś tak sobie myslałam że mmogło też byc tak że może nie chcieliby mu wystawić ich poniewaz Chester nie jest czystej maści (tzn. matka jest p&s a ojciec czarno-srebrny) CZy mogło tak być???????? Martuniu! Nabrał cię facet i tyle . Szczeniakom nie wyrabia się rodowodów ,a jedynie metryczki . Wyrobienie rodowodu i koszty z tym związane to już sprawa nowego właściciela. Ja spotkałam się z takim procederem ,że hodowcy kryją sukę 2 razy w roku ( co jest kategorycznie zabronione) nie zważając na jej zdrowie . Raz robią to legalnie przez związek i szczeniaki są rodowodowe, a raz na dziko i szczeniaczki sprzedają za połowę ceny na lewo jako kundelki. , bez tatuaży , a nieraz i bez szczepień . Swoją sukę traktują jak maszynę do rodzenia i produkowania pieniążków . Ja bym się wcale nie wachała im zaszkodzić. Biedne suńcie.
Zabka Posted July 6, 2004 Posted July 6, 2004 wiesz ja dokłądnie nie wiem nic o tym, no ale ta sąsiadka mówi ze tak sie dam, ale nie wiem czy o kw jej chodzi ale mówi ze to dotyczy wlasnie psiaków po rodowodowych rodzicach, ale ja wiem ze to moze byc baaardzo trudne i to nie tak hop siup:) ja po prostu sie was pytam bo jak barazie to napisałam do oddzialu głownego zk w wawie ale nikt nie odpisał jeszcze:( wiec pozosyaje mi czekać, a ja sysząłma ze wtedy idzxie sie do kw i oni oglądają psa i on mze dostac max 45 pkt i jak dostanie minimum 32 to moze byc wystawiany a jak 43 pkt to moze miec prawa reproduktora, ale nie wiem o co chodzi okładniej;) Już kiedyś pisałam że pewnie sznaucera nie wpiszą do KW Poszukałam i to jest z Regulaminu Hodowli Psów Rasowych: § 22 1. Księgę Wstępną prowadzi się jedynie dla ras wskazanych przez Zarząd Główny. 2. Do Księgi Wstępnej wpisuje się dorosłego psa lub sukę, których wygląd wykazuje wszystkie cechy określonej rasy, co zostało stwierdzone podczas przeglądu kwalifikacyjnego. Na przeglądzie kwalifikacyjnym wypełnia się „Wniosek o wpisanie psa/suki do Księgi Wstępnej” (wzór). Właściciel psa/suki wpisanego do Księgi Wstępnej otrzymuje Wyciąg z Księgi Wstępnej. 3. Przeglądu kwalifikacyjnego dokonuje Sędzia Kynologiczny odpowiedniej specjalności. 4. Po uzyskaniu pozytywnej kwalifikacji psa/suki do Księgi Wstępnej, właściciel psa/suki zobowiązany jest do dokonania tatuażu zwierzęcia (zgodnie z odrębną instrukcją). 4. Potomstwu psów z KW wydaje się metryki. 5. Psa/sukę, których trzy pokolenia przodków (rodzice, dziadowie i pradziadowie) figurują w KW, wpisuje się do Polskiej Księgi Rodowodowej. Z tego wynika że tylko dla niektórych ras prowadzone są Księgi Wstępne, napewno nie są to sznaucery, bo ich mamy dosyć dużo więc po co jeszcze nowe, które sa niewiadomego pochodzenia dla Związku. Wiem, że KW jest prowadzona dla niektórych ras polskich (albo wszystkich), nic więcej nie wiem.
madzior_ka Posted July 6, 2004 Posted July 6, 2004 a ja znalazłam coś takeigo to jest regulamrin księgi wstępnej: §1. a. Do Klubowej Księgi Wstępnej (KKW) mogą być wpisywane psy/suki ras polskich i rzadkich o nieudokumentowanym pochodzeniu, których fenotyp odpowiada wzorcowi rasy, na pisemny wniosek właściciela lub hodowcy, wraz z uzasadnieniem. b. Psy i suki innych ras w szczególnych przypadkach mogą być wpisane do KKW po uzyskaniu zgody Zarządu Głównego Klubu, na pisemny wniosek właściciela lub hodowcy, wraz z uzasadnieniem. czy może mi ktoś powiedzieć o co w tym chodzxi co to jest KLubowa ksiega wstepna??? z tego wynika ze jakies szcególne przypadki innych ras sa mozliwe, wiec.......sama nie wem..
Recommended Posts