alexandra Posted July 1, 2004 Posted July 1, 2004 Madziorko jak najbardziej to możliwe, że karmę dorosłą daje się mniej, ma ona inny skład odżywczy niż szczeniaków i nie ma potrzeby dawać takich ilości jak przy maluchu. Oczywiście że możesz zmienić system żywienia na dwa razy karma, ale obawiam się że Denniskowi się to nie spodoba i Ci zastrajkuje :lol: Ale spróbuj :wink: Ja swoją Beskę przez pierwszy miesiąc karmiłam mieszanie= 2xEukanuba, 2xgotowane. Potem doświadczona osoba(Agatka) poradziła mi bym zmieniła karmę na taką kt. zawiera mniejszą ilość białka, by mała nie przerosła, przerzuciłyśmy się na Bewi-Doga, a następnie Belcando (bardzo dobre i wcale nie aż tak drogie karmy), ale mała dostała jakiegoś uczulenia chyba (drapała się często w kufę), nie wiedziano co to i na wszelki wypadek wet zalecił zmienić karę na taką która nie zawiera pszenicy. Obecnie jest na Acanie Puppy Junior (kt. zawiera drogocenne kwasy Omega 3 i 6) i jest super. Tzn. od 2 miesięcy strajkowała przy jedzeniu suchej jakiejkolwiek, do nie dawna jej pobłażałam i jej coś podrzucałam by jadła i nie straciła formy przed wystawą, była próba sił, mała schudła pół kilo, i po 3 dniach nie jedzenia, zajada się już suchą na nowo :lol:
madzior_ka Posted July 1, 2004 Posted July 1, 2004 aha czyli beska je teraz dwa razy karmę? ale eukanuba chyba tez jest dobra no nie? tez zawiera te kwasy z tego co wiem a my dajemu mu jak najmniej białka poza karmą i jak narazie dennis ma 34 cm wzrostui i jak myslisz urosnie jeszcze? w lipcu skonczy 8 miesiecy, do keidy rosna miniatury bo wiem ze wieksze rasy dluzej ale mozliwe zeby on sie juz zatrzymał jesli chodzi o wzrost do góry? fajie by bylo..
alexandra Posted July 1, 2004 Posted July 1, 2004 Tak Beska je dwa razy dziennie, tzn. nie zawsze, czasem pogrymasi to nawet i raz, poza tym na jedną porcję powinna jeść jakieś 85 gram, a ona jak zje 50 to już sukces (dba o linie cholernica :lol: ) Eukanuba jest dobrą karmą, a jeśli Twój mały ją je to super (dużo psów nie chce jej jeść). Nie jestem znawcą ale wydaje mi się że skoro w wieku 8 mc ma 34 cm to już raczej Ci dużo więcej nie urośnie. Nie wiem jak u psów, ale u suk z reguły wzrost kończą wraz z pojawieniem się pierwszej cieczki.
Justa Posted July 1, 2004 Posted July 1, 2004 Moje psisko od małego je Eukanubę (na początku Junior teraz dla dorosłych) i nigdy nie narzekałam. Ma ładna błyszczącą sierść, karma jej smakuje, nie ma problemów z niepotrzebnymi gazami 8) i ogółem jest ok. Pozatym ma od 5 miesiąca życia mieszaną suchą z gotowanym (ryż z warzywkami i kurczakiem, indykiem...itp) i jest ok myśle :D Miałam co prawda zawachania, chciałam zmienić karmę, ale po dłuższym szukaniu, kombinowaniu itp. stwierdziałm, że skoro po Eukanubie jest ok, pies jest zdrowy, chętnie je i ma ładną sierść to nie ma co jej przestawiać i tak już zostało :D 8) GALA ma 35cm w kłębie, więc przerośnięta raczej nie jest (chociaż widuję mniejsze pieski od niej) ;) Ale to chyba górna granica, prawda? Tylko tutaj mam pytanie: Bo mówi sie o dwóch typach (ja to tam nie wiem jak jest naprawdę) sznaucerów i mówi się, że amerykany są większe, a niemieckie mniejsze... To jaka jest górna granica amerykanów a jaka niemieckich...? Czy ona sie mieści w tej OGÓLNEJ granicy?! tzn, że niemieckie sa raczej bluiżej 30cm a amerykany 35cm? Ja to juz się w tym wszystkim pogubiłam doszczętnie!!! Będę miała niezłe nadrabianie... bo jutro wieczorkiem wyjeżdzam na trochę do babci (nie wiem dokładnie na ile)... i znając życie tak się rozpiszecie, że kilka godzin zajmie mi rozkopanie tego wszystkiego... Może zatęsknicie za Justą modem, choc troszke, cio...? :roll:
alexandra Posted July 1, 2004 Posted July 1, 2004 No pewno Justa, że nie masz co zmieniać karmy skoro Twoja mała ją lubi :wink: Moja raz że przestała ją jeść, a dwa jest po przerośniętym ojcu, więc nie chciałam jej dodatkowo narażać na przerost :lol: Co do typów sznaucerów i wzrostu, to niewątpliwie sznaucery niemieckie odznaczają się mniejszą wysokością można by rzec że maximum u nich to 35, natomiast u amerykanów przekraczanie 35 cm jest traktowane liberalnie i jest bardzo częste. Skromnie dodam że wydaje mi się że powinno się delikatnie porawić istniejący wzorzec sznaucera który mói że suka powinna być bliżej 30 cm, apies do 35 cm, i że waga do 6 kg, obecnie wiele psiakó nie mieści się w tych ramach, nie mniej będąc super psami, championami itd. Justa ja też chyba się nie doczytam po powrocie, jutro idę na urlop i wracam przed komp nie wcześniej jak 28 lipca :o
Zabka Posted July 2, 2004 Posted July 2, 2004 Co do żywienia - ja jestem zwolenniczką suchej karmy i uważam że albo sucha karma albo jedzenie domowe. Oczywiście daje im też czasami jakieś warzywka, mięsko surowe, biały ser. Moja karma daje im wszystko, czego potrzebują, są zdrowe i nie martwię się tym, że jakichś składników lub witamin dostają za dużo (niedobór i nadmiar jest szkodliwy). Alexandro Ale póki co wzorca niemieccy kynolodzy nie zmienili i hodowcy powinni się go trzymać. Sznaucerki średnie mają być od 45 do 50cm, a niedaleko mnie mieszka reproduktor miniaturka, który ma 42cm. Jak ktoś chce małego pieska jak sznaucer miniaturka to nie będzie zadowolony, że wyrośnie mu prawie średniak. Moja Hurcia jest amerykańska ale na szczęście nie przerosła :D Ale miałam świadomość, że może tak być. O ile dobrze pamiętam to temat typów sznaucerków był poruszany na początku tego topiku
madzior_ka Posted July 2, 2004 Posted July 2, 2004 hey ja gdzies wyczytałam ze niemieckie są 30-35 a ametrykańskie 32-36:) ale te granice są chyba ruchome bo wiadomo ze jak pies jest łądny amerykanski i ma ciut wiecej to nic sie nie dzieje ja czytalam ze nie sa uznawane psy i suki mniejsze niz 30 bo to juz moga wystawpic wady karlowatosci, ale wieksze to nic sie nei dziele o sa jesczze bardziej podobne wtedy do ich przodka: sznaucera sredniego. Wy tu mówicie o zaleglosciah a co ja mam zrobic?? 24-31 jade na obóz jezdziecki do pobliskiej stadniny gdzie jezdze i zareaz po powrocie do domu (wracam rano) wieczorkiem wyjezdzamuy juz z Deniskiem do Rowów koło Ustk do 14 sierpnia czyli to jzu sa 3 tygodnie a potem po kilku dniach jeszcze moze na jakis tydzien do babci na działke za Wadowicami?....jejku azx mi strach myslec ile wy za ten czas napiszecie...
Justa Posted July 2, 2004 Posted July 2, 2004 Nio był poruszany temat typów, ale nie zaszkodzi jeszcze kilku rzeczy wyjaśnić, nieprawdaż? Ja wyjeżdżam dzisiaj pod wierczór, ale widzę, że nie tylko ja jadę na wakacje :D i jak wszyscy wyjadą to nie będzie tyle nadrabiania!!! 8) Ale nadrabianie i czytanie o sznaucerkach to sama przyjemność ;) A ja jadem na obozik żeglarski 27 lipca a wracam 11 sierpnia... aż mnie prszeraża ile trzeba będzie nadrabiać!!! :o
Agatka Posted July 2, 2004 Posted July 2, 2004 Podtrzymuje to co napisała Oliwka - Idx no fryzjerki i powiedz aby wytrymowała twojego pieska. najlepiej byłoby gdybys mogła byc pprzy tym i zobacyzc jak to sie robi , no i jeszcze miec pewnosc ze pieske został wytrymowany a nie ogolony. Ostatnio sporo takich oszustów :( A my włąsnie czekamy na narodizny małych sznuacerków. juz sie nie moge doczekac kiedy to bedzie. Kojec pryzgotowany wszystko na miejscu i juz nieługo Mam nadzieje napisze Wam radosna nowinke :)
Zabka Posted July 2, 2004 Posted July 2, 2004 Nio był poruszany temat typów, ale nie zaszkodzi jeszcze kilku rzeczy wyjaśnić, nieprawdaż?:o :oops: no jasne :D
Agatka Posted July 2, 2004 Posted July 2, 2004 a co byscie chcieli wiedziec ??? Moze sie na cos przydam ???
Kora- Posted July 2, 2004 Posted July 2, 2004 Agatka moja sunia ma 4 miesiące i mierzy 29 cm jak myslisz ile urośnie(mała wcina eukanubę)
Agatka Posted July 2, 2004 Posted July 2, 2004 Kora trudno powiedziec.... Suczki rosnał do pierwszej cieczki , moga ja dostac w wieku 5 miesiecy, a takz ei w wieku 9 miesiecy. Naewno ostatni etap wzrostu małą ma jeszcze przed soba. A tak na marginesie to dlaczego napisałas na Zwierzakch ze Cie wyrzucili z DOgomani ??? :( CO sie wydarzyło ?
Justa Posted July 2, 2004 Posted July 2, 2004 A tak na marginesie to dlaczego napisałas na Zwierzakch ze Cie wyrzucili z DOgomani ??? :( CO sie wydarzyło ? Nio to proszę... co się wydaje... :evil: :evil: :evil: Wiesz kora, wkurzasz mnie swoim zachowaniem... od dłuższego czasu, ale teraz to przesadziłaś... aż szkoda pisać... :evil: :evil: :evil:
Justa Posted July 2, 2004 Posted July 2, 2004 Agata ciiiipowiem ci na zwierzakach albo na prv Skoro masz odwage pisać takie rzeczy na innych forach to miej tez odawgę napisac to tutaj. No słuchamy?! :evil:
malawaszka Posted July 2, 2004 Posted July 2, 2004 Pomińmy temat Kory - widać lubi robić wokół siebie zamieszanie :evil: - z DGM nikt jej nie wyrzucił, a sama odeszła bo nie mogła się odnaleźć wśród ludzi starszych od niej. Kora - to cios poniżej pasa - tak oczerniać DGM na innym forum :evil: A poza tym, to chciałam zapytać, czy próbowaliście dawać Waszym niejadkom Royala Sensible - to jedyna karma, którą Luna wcina ze smakiem - zawiera kwasy omega 3 i 6. No i kupki Luna robi tak jak Wasze pieski - średnio dwa razy dziennie 8)
Agatka Posted July 2, 2004 Posted July 2, 2004 Chyba wywołałam III wojne światowa ;) Moje zarzeraja sie Karma moze mało popularna ale za to bardzo dobra BEWI DOG :)
Justa Posted July 2, 2004 Posted July 2, 2004 A więc oficjalnie zamykam temat KORY, bo i tak dość namieszała. Jednakże zamykam też wszelkie kontakty z nią, bo to co robiła i cały czas robi nie mieści mi się w głowię. Prosze nie miejcie pretensji. Mój piecho je wszystko, ale słyszałam, że Royal sensible jest dobry dla niejadków i spów wrażliwych (mających sensacje żołądkowe po inncy karmach). Skoro Lunka ją lubi to chyba dobrze, że wreszcie znalazłas odpowiednia karme ;)
Seja Posted July 2, 2004 Posted July 2, 2004 Faktycznie kora dołączyła do nas sznauceromaniaków na FZ, ale nie ma obawy by tam wywolala wojne swiatową....sa tam osoby ktore stoja na straży pokoju....i przedpokoju :lol:
Marta-m Posted July 2, 2004 Posted July 2, 2004 Przepraszam..wiem że nie powinnam ale nie moge wytrzymać........... Kora napisała na offie że odchodzi-tak????? To co ona jeszcze tu robi?????????????????? I zgadzam sią w każdym słowie z Justą (ty to umiesz sie wysłowic :wink: ) a zwłaszcza ze jest bezczelna że oczernia nasze forum :evil: :evil: :evil: PRZEPRASZAM.......ale musiałam to napisać bo szlag mnie trafił :evil:
julcia_so Posted July 2, 2004 Posted July 2, 2004 My Deniska kawmimy Eukanubą!! Bardzo mu smakuje i sa małe kuleczki także fajnenawet jako smakołyki... A co sądzicie o Eukanubie i co o Royal Canin??/ :)
Olivka Posted July 2, 2004 Posted July 2, 2004 Ja karmiłam Oliwkę Eukanubą ,ale ze względu na to ,że była zawsze niejadkiem i szczuplizną przeszłam na Royala dla psów wybrednych . Oliwka dobrze ją toleruje . Ta karma jest bardzo kaloryczna i dosyć tłustawa i dla psów które mają skłonności do tycia nie polecam. Tak ,że ja stosuję zamiennie Eukanubę i Royala ,acha no i jeszcze Nutrę od czasu do czasu.
Zabka Posted July 2, 2004 Posted July 2, 2004 Czytałam, że nie powinno się zmieniać karmy psom, bo jak się psa karmi np.eukanuba to jego żołądek jest przygotowany na tą karmę, kiedy zmienia mu sie na np. royala to żołądek musi od nowa "zaznajomić się" z nowym jedzeniem i przysfajalnosc spada, mija dużo czasu az sie przestawi na nowe. Kiedyś myslałam że jak będę zmieniać karmy to pies bedzie dostawał wszystkie witaminy i składniki mu potrzebne, bo w jednej jest więcej tego, a w innej tego, ale jest odwrotnie.
Recommended Posts