Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Nie zaszkodzi . Gdy jest ciepło to mozna spokojnie podciąć ,żeby doroślej wygladał. Ale takiemu już 4-5 miesięcznemy już trzeba zacząć trymować sierść.

Acha !

Ktoś pytał o trymery ,czy osobne są do podszerstka , a inne do okrywowej .

Ja używam czerwonego Trixi . Poprostu jak chcę porządnie wytrymować to podczesuję szczoteczką pod włos i chwytam trymerem i kciukiem sierść i zdecydowanym ruchem wyskubuję, a jeżeli chcę usunąć podszerstek ,to tym samym trymerkiem tak jakby przeczesuję sierść i trymer trzymam wtedy nie prostopadle do tułowia ,ale równolegle i tylko czeszę psa i wychodzi sam puszek.

Tak to robię i podobno z niezłym efektem , choć nie tak dobrym jak Agatka .

• Replies 34k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• orsini

6588

• Ka-Vanga

2744

• Elitesse

2487

• jostra

2374

Posted

Ale się rozpisaliście moi drodzy sznauceromaniacy!!!

Co do szamponów to ja używam szamponiku dla szczeniaków dr. Seidla (czy jakoś tak), bo jeszcze całego nie zużyliśmy. A Galuchę kompiemy wtedy jak jest brudna i jak nieświeżo pachnie jej sierść. Nie powiem, żeby przepadała za tym zabiegiem... :roll:

Marta ja to bym takich co na giełdzie szczeniaki sprzedaja to chyba tylko :snipersm: :2gunfire: :chainsaw: , ale w sumie tych co kupują to też nie rozumiem... Bo wiadomo, biedne pieski, aż szkoda ich zostawiać u tych pseudohodowców, trzeba uratować, żeby chociaz ten jeden znalazł kochający dom a ni gnił na giełdzie, ale to ma swoją drugą stronę. Ta o wiele gorszą, bo jeżeli każdy tak pomyśli, że chce uratowac szczeniaka, to Ci handlarze zarobia tyle kasy, że się zachęcą i będą produkować jeszcze więcej psów. I koło się zamyka... i coraz więcej małych piesków na bazarach, giełdach, ulicach.... Aż szkoda patrzeć...

Na giełdzie osobiście byłam RAZ i ten jeden raz mi wystarczył, żeby więcej tam nie wrócić. Było tyle cierpienia tych biednych stworzeń, że nie mogłam tego znieść. I obiecałam sobie, że mój pies nie będzie nigdy przebywał w takim miejscu!

Olivka a jak rozpoznać, że włos już odpowiednio wytrymowany, bo ja się boję, że wyrwę jej za dużo... jak sie już za to zabiorę!

Posted

Justa!

Jeżeli nigdy nie trymowałaś ,to trzema Galę wytrymować prawie do łysa , no może zostawić odrobinę podszerstka .

Ale sierść musi być odpowiedniej długości ,tak żeby ją można było przytrzymać kciukiem . Podczesujesz pod włos i wyciągasz zgodnie z kierunkiem wzrostu włosa .

Ale niech to zrobi fryzjer ,z czasem podpatrzysz i będziesz mogła sama trymować, bo tak to może wyjść nierówno .

Teraz jest ciepło ,to spokojnie Gala może biegać na golasa. Nic jej się nie stanie .

Zobacz jak ładnie wygląda sznaucer czarny po suce Agatki ( w galerii) jak ładnie przylega, tak jak lubisz.

Posted

Zobacz jak ładnie wygląda sznaucer czarny po suce Agatki ( w galerii) jak ładnie przylega, tak jak lubisz.

Faktycznie przepiękna ta sunia i ona naprawdę nie jest strzyżona?! az mi się wierzyć nie chce... Ale uwierzę, bo w końcu specjalistki tak mówią ;)

Jak tylko Galciśce trochę włoski odrosną to zaraz się wezmę za trymowanko!

Posted

ajsza dziś po trymowaniu prawie łysa :( a co najgorsze zrobiła się siwa a nie czarna :cry: prawdziwy z niej czarno - srebrny pieprzak , co znacie na intensywność koloru?

Tak to jest jak się 2 latka ciacha maszynką :oops: a teraz do pracy myć zęby psu bo jeszcze mamy 3 tygodnie, do Koszalina.

Posted

Wiekszosc hodowcó stryze maluszkom przed sprzedaniem uszka główke, przedpiersie, pupke i ogonek. Tak aby wygladąły elegancko. ja sama tez tak robie. Arwenke, Sonie ROnniego dostałam ostrzyzonych.

No i napewno przez to nic sie maluskzom nie stanie.

Queenie rzeczywiscie nigdy nie była strzyzona tylko cały czas trzymowana i ma niesamowita siersc. :)

Posted

hmmmmmm..........przez was ciągle myślę o tym trymowaniu :-?

nie chciałam go trymowac.....no ale wciąż mnie kusi..Ale trymerem sie boje, wole na razie poskubac. Noi zaczynam juz go skubać , ale chyba za wcześnie co?????????? ( dla nie wtajemniczonych ma 3 mies.) Jak myślicie, planowałam strzyżenie na koniec sierpnia-może wtedy by dać fryzjerce do trymowania????????

I mam pytanie... Jak pierwszy raz trymuje sie psa to całego,czy tak normalnie tylko tak, że zostawia sie te owłasone łapy i bródke????

Posted

Moze kilka moich rad. Niektózy uważaja ze sa smieszne ale wynikaja z doświadczen wielu hodowców.

-Jesli chcemy aby sznaucerek miał piekna szorstka siersc jako dorosły to powinno sie wyrwac włos szczeniecy miedzy 3-4 miesiacem zycia.

-wtedy trymujemy pieska do łysa czyli wyrywamy cała siersc na grzbiecie i czubku głowy.

-reszte główki, pupke i przedpiersie golimy maszynka na 3 mm

-po około 3-4 tygodniach zacznie rosnąc twardy włos okrywowy . Wtedy wycczesujemy podszerstek aby tego maleńkiego włosa nie przerósł.

Ja swoje psiurki wyrywam do łysa raz do roku, przez reszte czasu wyczesuje podszerstek i skracam włos trymerem.

NIEPRAWDA JEST :

-że pies ostrzyzony przed 6 miesiacem dostanie zapalenia płuc

-że za pierwszym razem nie wolno trymowac tylko trzeba ostrzyc maszynka

-że trymowanie szkodzi psu

-że nie da sie wytrymowac do końca i trzeba poprawiac maszynka

OSTRZEZENIE!!!

- włos strzyzony maszynka staje sie coraz miekszy cieńszy i rzadszy.

- Czarne i cz-sr sznaucerki traca swój naturalny kolor i staja sie szare lub brazowe

- Moze zdarzyc sie że martwy włos nie bedzie wypadał z cebulek , a nowy bedzie rósł

PAMIETAJCIE!!

Sznaucer nie ma sierście, a włos taki sam jak nasz ludzki, któy wymaka regularnego czesania. Dziewczyny wiedza ile włosa wychodiz podczas czesania szczotka naszych włosów!!!! Dlatego dobrze jest przetrymowac od czasu do czasu naszego pupila dla jego zdrowia !

Chyba wszystko :)

Posted

Słuchajcie.......

Mam pewną myśl a właściwie rozmowę która cały czas mnie męczy.

Otóż na jakims innym temacie pisałam z ktosiem (nie pamiętam kto to był), który mi mówił, że jak trymuje sie trymerem co tylko wyrywa sierść to nie trzeba chodzic do fryzjera :o (on pisał że nie chodzi ze swoim teriarem). Ale przecież trzeba, bo włos cały czas rośnie :-?

I cały czas się upierał że nie trzeba, pisał jeszcze że nigdy ze swoim psiakiem nie był :o czy to prawda?

Może on pisał o innym trymerze albo z jego rasą piecha tak jest?

Co o tym myślicie? Mówił prawdę? Bo ja też bym nie chodziła do fryzjera jakby po takim zwykłym trymowaniu sierść była cały czas taka krótka.

Bo strzyżenie osłabia sierść :-?

Posted

Nie ma za co :) Polecam sie na przysżłosc i mam nadzieje, ze chociaz "troszke" sie Wam przyda.

gdyby zaistaniała taka potrzeba to zawsze słuze rada i pomoca nie tylko teoretyczna ale i praktyczną :)

Posted

Pasavero !

Jesli wyrwiesz trymerem siersc zupełnie do zera raz na pół roku i do tego masz maszynke zeby ogolic główke i pupke to fakt nie musisz odwiedzac fryzjera wogóle :)

BO trymowanie to nie tylko wyczesywanie podszersta i usówanie martwego włosa, ale takze skracanie lub całkowite usównaie owłosienia.

Posted

Pasavero !

Ja też wszystko robię jednym trymerkiem u siebie w domku i to chyba z niezłym skutkiem .

Do fryzjera jednak chodzę na całkowite trymowanie 2 razy do roku i regularnie na podstrzyżenie uszu ,pupy i policzków co 1 miesiąc .

Mam też maszynkę i po sezonie wystawowym sama podgalam .

Raz tylko odważyłam się ogolić Oliwką całą i było wszystko ładnie przez tydzień no może dwa potem sierść zaczyna sterczeć i robi się nieporządek na psie . Od tego czasu tylko trymuję i sierśc jest przyległa ,gdy tylko zauważę ,że coś odstaje to podczesuję i wyciągam . Wydaje mi sie ,że tym sposobem sunia wygląda cały czas na zadbaną .

A jak do tego doszłam poprostu podglądam fryzjerkę . Zresztą Karolinka jest zadowolona ,że nie przyprowadzam do niej zaniedbanego psa ,bo ma przynajmniej mniej kłopotu.

Posted

a ja nie mogę sobie wyobrazic wytrymowanego prawie do łysa sznaucerka :(

Myslę że każda fryzjerka sie cieszy jak ktoś przyprowadzi zadbanego piecha niż takiego co pół dnia sie trza na nim męczyć :-?

Ja przed strzyżeniem zawsze trymuję Figę tak na maxa, chociaz wiem że moja a raczej Figi fryzjerka i tak ją wytrymuje :D

Ale tak to juz jest że zawsze chcemy żeby psiak jakoś wygladał a nie chodził jak zorczochraniec :lol:

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...