Agnieszka K. Posted June 14, 2006 Posted June 14, 2006 Natalia_W napisał(a):a co do chorob oczu to prawdopodobnie bede zmuszona je zrobic Kenzowi Dlaczgo zmuszona?;) Badanie trwa ok. 10 minut, psa nie boli i nie trzeba go do niego usypiać. Badanie jak każde inne. Jedyna niedogodność to fakt, ze moze je wykonać specjalista, a w związku z tym, trzeba na nie dojechać (jeśli przyjmuje poza miejscem zamieszkania). Ja je zrobiłam (i będę powtarzać co rok) dla siebie, żeby się upewnić, że wszystko jest w porządku.
Natalia_W Posted June 14, 2006 Posted June 14, 2006 heh ;) zmuszona napisalam z ";)" !! W kraju z ktorego jest sunia te badania sa wymagane stad to okreslenie ;) Ja na te badania wybiore sie chyba do Wroclawia.. bo mam najblizej...
Agnieszka K. Posted June 14, 2006 Posted June 14, 2006 Natalia_W napisał(a):heh ;) zmuszona napisalam z ";)" !! Zrozumiałam ;) , bo ja też napisałam zmuszona z ";)" !! :evil_lol: :evil_lol:
Ankrys2 Posted June 14, 2006 Posted June 14, 2006 Naprawdę nie wymagam od Was współczucia dla mojej osoby i nie po to tu napisałam. Postanowiłam tylko przedstawić całą sprawę także z drugiej strony bo nie może być tak aby ktoś próbował oczerniać kogoś bezpodstawnie i do tego nie mając racji. Z tych kilku komentarzy do mojego postu można dokładnie zorientować się jak ten nasz „światek” jest skonstruowany. A więc zawsze będą tacy, którzy po prostu starają się być obiektywni i wysłuchają obu stron dokładnie i bezstronnie wyrażą swoją opinię, ale zawsze też są i tacy , że choćby ktoś pokazał im białą kartkę papieru to on i tak zawsze powie, że ona jest czarna. Tak jak powiedziałam wcześniej życzę Wam wszystkim jak najmniej osób Wam nieżyczliwych i życzę Wam samych sukcesów zarówno hodowlanych jak i wystawowych. Tak jak powiedziałam wcześniej właściciele chorego psa z mojej hodowli jak dotąd nie zrobili badań oczu u specjalisty ale i tak sam fakt, że coś jest źle z psem ode mnie jest dla mnie wystarczająco przykry. Najbardziej jednak przykre jest to, że „życzliwi” stojący obok poszkodowanych osób przedstawiły całą sprawę tak jakbym była co najmniej jakąś recydywistką. Tak jak powiedziałam cały czas czekam na wyniki badań od specjalisty ale w zasadzie nic one nie zmienią, ponieważ choroba jest na tyle straszna, że nie da się jej wyleczyć a wyniki potwierdzające PRA u tego psa ewentualnie potwierdzą to o czym sama już mówiłam, że pomimo dwojga rodziców zdrowych jeśli chodzi o tę chorobę może wyskoczyć chore szczenię. Zaraz obok tego stwierdzenia trzeba też dodać, że teoretycznie i praktycznie również po dwóch nosicielach urodzą się i całkowicie zdrowe i nie będące nawet nosicielami psy. Tak więc to wszystko jest dość proste i każdy kto hoduje psy mam nadzieję, że zdaje sobie z tego sprawę. To, że jakiś tam pies czy suka w rodowodzie był nosicielem wcale nie oznacza, że już wszystkie psy mające go w rodowodzie są do „skreślenia” i nic nie warte. Każdy sam powinien decydować z kim kojarzy swoje psy bo tylko on potem będzie ponosił tego konsekwencje ewentualnie. Ale to chyba tylko moje marzenia, bo z tego co zauważyłam to właśnie jest tak, że wszyscy radzą wszystkim co mają robić tylko potem w sytuacji przykrej dla kogoś to okazuje się , ze zostaje on z problemem sam....... Ja niczego przed nikim nie ukrywałam. Nie mogłam poinformować wcześniej właścicieli psa z mojej hodowli, że teoretycznie istnieje ryzyko, że może on zachorować na tę chorobę bo po prostu wcześniej nie było takiego przypadku w mojej hodowli. Wcześniej sprawa PRA praktycznie nie istniała i nie mówiło się o niej tak szeroko jak dzisiaj. Poza tym tylko na podstawie dokumentów stwierdzających oficjalnie, ze jakiś pies z mojej hodowli jest chory mogłabym mieć pewność , że moja suka może być nosicielką i szukać wtedy ewentualnie reproduktora wolnego od PRA. Tylko niech ktoś mi powie gdzie taki 100% pewny reproduktor jest???J)))....... No właśnie – pewności nigdy nie ma i nie będzie dopóki nie będzie testów genetycznych stwierdzających nosicielstwo danych chorób. A dopóki ich nie ma to nigdy nie wiadomo, czy pies z wynikami badań CLEAR jest wolny czy nosiciel.. A to, że po danym psie czy suce nie było przypadków wcześniej PRA też nie jest żadnym dowodem że jest on wolny całkowicie- JAK NAJPRAWDOPODOBNIEJ MOŻNA BYŁO ZABSERWOWAĆ PO MOJEJ SUCE. Nie rozumiem dlatego w ogóle krytyki pod moim adresem. Czy pewni ludzie nie mogą zrozumieć, że nawet gdyby w czasie kiedy kryłam pierwszy raz swoją suczkę testy na PRA były tak popularne jak dzisiaj to i tak stałoby się co się stało???? Przecież skoro moja suka teraz ma wynik CLEAR to wtedy też by taki miała. Reproduktor którym kryłam także. Przecież wielu z was teraz robi lub już zrobiło te testy i jeśli wynik jest Ok. to jesteście na pewno zadowoleni i ja wtedy także bym taka była i co z tego? Ktoś tu powiedział niedawno, ze badania wyjaśnią wszystko i że bez nich nie można nikogo oskarżać. A jeśli badania potwierdzą PRA to można oskarżać mnie? Dlaczego i na jakiej podstawie? Dlaczego za wszelką cenę ktoś próbuje tu robić aferę? Powtarzam jeszcze raz sytuacja jest bardzo przykra ale nie ma tu podstaw do jakichkolwiek oskarżeń mojej osoby, ponieważ nie zrobiłam po prostu nic złego. Pech sprawił, ze nieszczęście spotkało zwykłych ludzi, którzy kochali swojego pieska i nagle oślepł. I to jest tragedia tych ludzi ale nie powód do oskarżeń mojej osoby bo nie mogłam zrobić po prostu nic aby temu zapobiec, Prawda jest taka, ze choroby genetyczne niestety istnieją w hodowli i nie da się ich jak na razie wyeliminować tak po prostu i każdy hodowca powinien mieć tego świadomość i jeśli nawet wynik badań jakiegoś psa czy suki będzie wskazywał na chorobę to powinna być to po prostu informacja sama w sobie ale jak widać na moim przykładzie wtedy wykorzystuje się ją w zupełnie innych celach i to jest bardzo przykre. Nikt nie chce hodować chorych psów a czasami wydaje mi się jakbym słyszała z pewnych ust, że tak jest w niektórych przypadkach. Naprawdę żenujące podejście do tematu i jeszcze bardziej żenujące, że ktoś inny może w to wierzyć. Problem PRA czy innych chorób dziedziczących się w ten sposób zawsze może Was dotknąć. Więc może zanim zaczniecie atakować innych bezpodstawnie zastanówcie się dwa razy. Naprawdę nie życzę nikomu z Was aby znaleźli się w sytuacji że szczenię z Waszych hodowli ma tę chorobę a na pewno nie życzę aby sprawa została „rozdmuchana” wtedy przez „życzliwe „ osoby jak w moim przypadku teraz. Uważam tak jak ktoś wcześniej to tutaj powiedział, że testy na choroby oczu powinny być obligatoryjnie wprowadzone przez klub sznaucera w Polsce i każdy reproduktor i każda suka hodowlana powinny mieć takie badania robione co roku a ich wyniki powinny być umieszczane na przykład na stronie internetowej klubu po to aby każdy mógł sam sprawdzić czy dany reproduktor czy suka i potomstwo ich nie miały przypadków takich chorób. Wtedy nie trzeba by było słuchać tych właśnie „życzliwych” osób, które bardzo często powiedzą wszystko aby oczernić konkurencyjna hodowlę niestety bardzo często mówiąc przy tym nieprawdę. Myślę, ze powiedziałam tu już wszystko co miałam do powiedzenia. Wybaczcie ale nie mam po prostu ani ochoty ani tym bardziej czasu na to aby polemizować tu z Wami. Jeszcze raz życzę Wam wszystkiego naj. Renata
Xsenna Posted June 14, 2006 Posted June 14, 2006 czy ktoś uzywał tego Bio-Groom Super White Shampoo szamponu i coś może o nim powiedzieć np w kwestii usuwania przebarwień u pieprzaka
marisia Posted June 14, 2006 Posted June 14, 2006 Ankrys2 napisał(a):.............. Tak jak powiedziałam wcześniej właściciele chorego psa z mojej hodowli jak dotąd nie zrobili badań oczu u specjalisty ale i tak sam fakt, że coś jest źle z psem ode mnie jest dla mnie wystarczająco przykry. Najbardziej jednak przykre jest to, że „życzliwi” stojący obok poszkodowanych osób przedstawiły całą sprawę tak jakbym była co najmniej jakąś recydywistką...... Skoro rodzice są zdrowi a chory pies nie ma potwierdzonych niepodważalnych badań to dla mnie w ogóle nie ma tematu :shake:. Padłaś ofiarą typowego osądzenia winny zanim została ona udowodniona :shake: . Tak łatwo przychodzi ferowanie bezpodstawnych wyroków a niestety internet temu sprzyja :shake:. Zrobiłaś wszystko co mogłaś w tej sytuacji i bardzo dobrze, że przedstawiłaś swój punkt widzenia na tą sprawę. Niech to będzie nauczką dla tych, którzy już wydali wyrok na Ciebie. Tak łatwo jest kogoś zranić zupełnie bezpodstawnie :shake:.
Olivka Posted June 14, 2006 Posted June 14, 2006 Marisiu! Nie ma badań na nosicielstwo. Badania oczu stwierdzają, że pies jest zdrowy, co nie znaczy, że nie jest nosicielem. Jeśli spotkają się suka nosiciel i pies nosiciel, to w miocie będą szczenięta nosiciele i szczenięta chore.
Mek Posted June 15, 2006 Posted June 15, 2006 ToB Z tego co sie doczytałem to istnieje duza szansa ze nasze psy są spokrewnione :cool3:
kreska Posted June 15, 2006 Posted June 15, 2006 [quote name='Olivka']Marisiu! Nie ma badań na nosicielstwo. Badania oczu stwierdzają, że pies jest zdrowy, co nie znaczy, że nie jest nosicielem. Jeśli spotkają się suka nosiciel i pies nosiciel, to w miocie będą szczenięta nosiciele i szczenięta chore. Nie masz racji Olivko. Własnie takie błędne rozumowanie prowadzi do tego, o czym pisała Ankrys2 - skreśla się całą linię hodowlaną i wszystkie psy po tych rodzicach. W takim miocie po dwóch nosicielach będą także szczenieta genetycznie całkowicie wolne od danej choroby !!!
Mek Posted June 15, 2006 Posted June 15, 2006 [quote name='kreska'] Nie masz racji Olivko. Własnie takie błędne rozumowanie prowadzi do tego, o czym pisała Ankrys2 - skreśla się całą linię hodowlaną i wszystkie psy po tych rodzicach. W takim miocie po dwóch nosicielach będą także szczenieta genetycznie całkowicie wolne od danej choroby !!! Teoretycznie 25 % bedzie zdrowych . teoretycznie. Tylko ja sie jeszcze nie dowiedziałem nigdzie w jaki sposób jest ta choroba przekazywana . Czy jest to proste dziedziczenie recesywne czy sprzezone z płcią czy z innym chromosomem a moze z kilkoma ???
kreska Posted June 15, 2006 Posted June 15, 2006 quote=Mek]Teoretycznie 25 % bedzie zdrowych . teoretycznie. Tylko ja sie jeszcze nie dowiedziałem nigdzie w jaki sposób jest ta choroba przekazywana . Czy jest to proste dziedziczenie recesywne czy sprzezone z płcią czy z innym chromosomem a moze z kilkoma ???[/quote] Teoretycznie 25%, ale tylko przy prostym dziedziczeniu choroby, za która odpowiada 1 para genów recesywnych. Przy większej ilości jest to bardziej skomplikowane ( w przypadku PRA u miniatur jest ). Mek, wróć do moich poprzednich postów, tam pisałam o dziedziczeniu PRA u sznaucerów miniaturowych.
Mek Posted June 15, 2006 Posted June 15, 2006 kreska Juz znalazłem . Tylko wychodzi z tego niestety , ze nie jest to takie proste . Pies może być nawet "chory" i mieć "całość" genów chorych a i tak moze nigdy nie zachorować bo "zjadliwość " jego kompletu genów bedzie np zbyt słaba by ujawnić sie jako pełnoobjawowa choroba . Więc doopa blada. Na dobra sprawe tylko rozszyfrowanie kodu genetycznego pozwoli w pełni bezpiecznie kryć.
marisia Posted June 15, 2006 Posted June 15, 2006 [quote name='Olivka']Marisiu! Nie ma badań na nosicielstwo. Badania oczu stwierdzają, że pies jest zdrowy, co nie znaczy, że nie jest nosicielem. Jeśli spotkają się suka nosiciel i pies nosiciel, to w miocie będą szczenięta nosiciele i szczenięta chore. Olivka, ja to wszystko wiem, czytałam cały wątek o PRA :roll: , ale hodowczyni, która została zaatakowana potwierdziła, że i ojciec i matka szczeniąt są póki co zdrowe a chory synek podejrzany o PRA nawet nie został dokładnie zbadany :shake: , to skąd wiadomo, że mamy do czynienia z tą chorobą :niewiem: a na hodowlę już został wydany wyrok :nono: . Nawet jeśli wyjdzie, że piesek ma to nieszczęsne PRA to do hodowczyni, w świetle faktów, które przedstawiła i tak nie można mieć żadnych pretensji :nono: .
Agatka Posted June 15, 2006 Posted June 15, 2006 [quote name='marisia']Olivka, ja to wszystko wiem, czytałam cały wątek o PRA :roll: , ale hodowczyni, która została zaatakowana potwierdziła, że i ojciec i matka szczeniąt są póki co zdrowe a chory synek podejrzany o PRA nawet nie został dokładnie zbadany :shake: , to skąd wiadomo, że mamy do czynienia z tą chorobą :niewiem: a na hodowlę już został wydany wyrok :nono: . Nawet jeśli wyjdzie, że piesek ma to nieszczęsne PRA to do hodowczyni, w świetle faktów, które przedstawiła i tak nie można mieć żadnych pretensji :nono: . I niestety dokładnie tak to wygląda. Łatwo jest oskarżac drugiego nie mając dowodów. Mi było bardzo przykro kiedy ostatnio dowiedziałam się, że podobno KTOŚ odradza krycie Dengim ponieważ według tej osoby Dengi ma kleszczowy zgryz. Niestety nie wiem komu tak bardzo zależało na zrobieniu psu opinii. Musiałam sie tłumaczyc i pokazywac zgryz psa. Ale z drugiej strony tak na zdrowy chłopski rozum. Pies był wystawiany ponad 50 razy i może 2-3 razy powtórzył się sedzia i jakim cudem az tylu sedziów przyznawało by tytułuy psu który ma taka wade... A jednak pojawił sie ktos kto taka plote puścił... Najgorzej być na miejscu Hodowcy :((((
Ka-Vanga Posted June 16, 2006 Posted June 16, 2006 orsini napisał(a):KAVANG I ELITESSE GRATULACJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!KaVang moglby sie pochwalic w koncu!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Hiehie w sumie przy takich osiagnieciach moje to malutkie sie wydaja, ale w sumie co mi tam napisze ;) . W ostatni weekend moj maluch zdobyl BOB, a pozniej bralysmy udzial w konkurencji na najlepszego sznaucerka sposrod wszystkich wielkosci i kolorow i... wygralysmy :multi: . A Lo po raz kolejny wystawial sie w weteranach, milo mi bylo jak ludzie podchodzili zdziwieni czemu nie wystawiam go w "normalnej" klasie ;) , na bisach nie mielismy szczescia, bo sedzina pytala o wiek, a taki "mlody" weteran nie mial zupelnie szans ze starszymi, ale za to wygrala starsza sredniaczka w naprawde super kondycji i wielkie gratki dla niej :multi: :multi: :multi: , mam nadzieje, ze moj w tym wieku tez bedzie tak wygladal :).
Ka-Vanga Posted June 16, 2006 Posted June 16, 2006 orsini napisał(a):a wracajac do Helsinek: macie racje trzeba kibicowac swoim!!!nie umiemy grac w pilke nozna to chociaz psy mamy ladne:))))) a wiec wszystkim uczestnikom i zwyciezcom Euro Dog Show w Helsinkach GRATULUJE sukcesow i godnego reprezentowania naszego kraju!!!!!! bo troche tych polskich psiakow bylo:)))))i sznaucery i chince i samojedki i weimary i pewnie jeszcze kilka ras by sie znalazlo:) Ja rowniez przylaczam sie do GRATULACJI dla "Naszych", ale najbardziej gratuluje bialasce Kreski, mala jest po prostu THE BEST :multi: :multi: :multi: :multi: .
marisia Posted June 17, 2006 Posted June 17, 2006 [quote name='Ka-Vanga']Ja rowniez przylaczam sie do GRATULACJI dla "Naszych", ale najbardziej gratuluje bialasce Kreski, mala jest po prostu THE BEST :multi: :multi: :multi: :multi: . No tyle już pochwał tutaj padło pod adresem kreskowej białaski a zdjęcia nigdzie na DGM nie ma :niewiem: Skoro sunia taka ładna to powinna trafić do wątku na temat wyglądu sznaucera :lol:
marisia Posted June 17, 2006 Posted June 17, 2006 [quote name='Ka-Vanga']Hiehie w sumie przy takich osiagnieciach moje to malutkie sie wydaja, ale w sumie co mi tam napisze ;) . W ostatni weekend moj maluch zdobyl BOB, a pozniej bralysmy udzial w konkurencji na najlepszego sznaucerka sposrod wszystkich wielkosci i kolorow i... Wszystkie większe i mniejsze osiągnięcia zasługują na [SIZE="4"]GRATULACJE, co niniejszym czynię :lol: :lol: :lol:
Elitesse Posted June 17, 2006 Posted June 17, 2006 sa juz jakies przecieki z Lubieszynskiej wystawy ??
Agatka Posted June 17, 2006 Posted June 17, 2006 NO sa przecieki są , ale chyba Was nie zdziwie :) Mini cz-sr BOB Sasquehanna KRZAKÓWKA Mini pis BOB DAR WALENTEGO Piwowar :) Mini biał BOB Mervar's HEAVENSENT AT GAMBLER Mini cz BOB ? BIS Wystawy I. Mervar's HEAVENSENT AT GAMBLER II. ? III. DAR WALENTEGO Piwowar :) To wszystko co narazie wiem z finałów :)
Agatka Posted June 17, 2006 Posted June 17, 2006 X Jubileuszowa Międzynarodowa Wystawa Psów Rasowych Kraków, 24-25.06.2006 Wykaz psów zgłoszonych na wystawę - Sznaucery Vlasova A., MO, Krasnog. r.n.Sznaucer miniaturowy biały, pies, pośrednia - DGENTLI BON BASKIN ROBBINS Płaneta Marek, KrakówSznaucer miniaturowy biały, pies, otwarta - BULI od Lempira Lolo Aleksandra, RadomSznaucer miniaturowy biały, pies, otwarta - AMON Almajada Ostropolska Justyna, RzeszówSznaucer miniaturowy biały, suka, młodzieży - ANDROMEDA Elfidar FCI Czarnecka Agnieszka, KielceSznaucer miniaturowy biały, suka, pośrednia - ABBA Almajada Toczyłowska Krystyna, OlsztynSznaucer miniaturowy biały, suka, pośrednia - Mervar's HEAVENSENT AT GAMBLER Rzepecka Ewa, KrakówSznaucer miniaturowy biały, suka, otwarta - SONIA Małe z Bolechowic
Agatka Posted June 17, 2006 Posted June 17, 2006 Zawadzka Barbara, Kraków Sznaucer miniaturowy pieprz i sól, pies, młodzieży - JOKER Northumberland Mazurkiewicz Andrzej, Kraków Sznaucer miniaturowy pieprz i sól, pies, młodzieży - DURIN Nieśmiertelny King CF Polak Grzegorz, Będzin Sznaucer miniaturowy pieprz i sól, pies, pośrednia - ARTO Almanis Glapa Katarzyna, Granowo Sznaucer miniaturowy pieprz i sól, pies, pośrednia - BRABANT z Ogrodu Fauny Fijałkowski Zenon, Łęczna Sznaucer miniaturowy pieprz i sól, pies, otwarta - LEXUS Vis Mega Dorti Błażków Joanna, Bytom Sznaucer miniaturowy pieprz i sól, pies, otwarta - HORUS Pokerowy Żywot FCI Madejski Artur, Zawiercie Sznaucer miniaturowy pieprz i sól, pies, otwarta - DON WALENTY Piwowar Wójcik Karolina, Grębocin Sznaucer miniaturowy pieprz i sól, pies, otwarta - FIRE CRACKER Moldau North Walewska Danuta, Bielsko-Biała Sznaucer miniaturowy pieprz i sól, pies, otwarta - ALI Perła Szejków Wantuch Małgorzata, Iwanowice Sznaucer miniaturowy pieprz i sól, pies, otwarta - BLUE MOON Moldau North Łazarewicz Aneta, Sobienie Jeziorne Sznaucer miniaturowy pieprz i sól, pies, championów - FAJNY FACET Corigentia Lisik Marek, Sieniawa Sznaucer miniaturowy pieprz i sól, pies, championów - AMOR Vis Mega Dorti Zaran Justyna, Poznań Sznaucer miniaturowy pieprz i sól, pies, championów - INTI INKA Nefer Tari Zhinzhina N.V., Moskwa Sznaucer miniaturowy pieprz i sól, pies, championów - TOP TARGET KLONDAIK Szumlicka Danuta, Zawiercie Sznaucer miniaturowy pieprz i sól, pies, championów - ADONIS ARES Laryland Wilczek Marcin, Olsztyn Sznaucer miniaturowy pieprz i sól, pies, championów - DUMNY WALENTY Piwowar Szumlicka Danuta, Zawiercie Sznaucer miniaturowy pieprz i sól, pies, weteranów - LARY z Miasta Piastów Tosiak Zofia, Nowy Dwór Maz. Sznaucer miniaturowy pieprz i sól, suka, szczeniąt - AMERYKA Tostom Glapa Katarzyna, Granowo Sznaucer miniaturowy pieprz i sól, suka, młodzieży - BRASICA z Ogrodu Fauny Czyżewska Joanna, Siemianowice Śląskie Sznaucer miniaturowy pieprz i sól, suka, młodzieży - DONNAMIRA QUEEN OF Dolina Rivendell (FCI) Kalemba Grażyna, Żegocina 297 Sznaucer miniaturowy pieprz i sól, suka, pośrednia - BURUNDI Tam-Tam Holoschak Elena, Lvov Sznaucer miniaturowy pieprz i sól, suka, pośrednia - ADZHA Tavriyskie Porodachi Sviridova Natalia, Moskwa Sznaucer miniaturowy pieprz i sól, suka, pośrednia - TOP TARGET LUCKY TICKET Bakalarz Stanisław, Nowy Targ Sznaucer miniaturowy pieprz i sól, suka, otwarta - DAISY z Łapszanki Górka Laurencja, Kraków Sznaucer miniaturowy pieprz i sól, suka, otwarta - ELINA od Wortmannów Jurowicz-Filipek L.T., Limanowa Sznaucer miniaturowy pieprz i sól, suka, otwarta - AURA ALCALA Madejski Artur, Zawiercie Sznaucer miniaturowy pieprz i sól, suka, otwarta - ARISA Art-Medium Laryland Kowalkowska Krystyna, Tychy Sznaucer miniaturowy pieprz i sól, suka, otwarta - TEKILA Doman Opach Maria, Mogilany Sznaucer miniaturowy pieprz i sól, suka, otwarta - KONSTANCJA ze Słonecznego Patrolu Zaran Justyna, Poznań Sznaucer miniaturowy pieprz i sól, suka, otwarta - LOVELY NEFER Northumberland Szumlicka Danuta, Zawiercie Sznaucer miniaturowy pieprz i sól, suka, championów - SHARON Northumberland Wantuch Małgorzata, Iwanowice Sznaucer miniaturowy pieprz i sól, suka, championów - LILLY Northumberland Tosiak Zofia, Nowy Dwór Maz. Sznaucer miniaturowy pieprz i sól, suka, weteranów - Sasquehanna (FCI) NOKIA
Agatka Posted June 17, 2006 Posted June 17, 2006 Pakuła Barbara, Piotr, Kraków Sznaucer miniaturowy czarny, pies, młodzieży - BILBO Pełka-Szyrmel Renata, Trachy Sznaucer miniaturowy czarny, pies, młodzieży - DIVITIO Czar z Dębowej Góry Lal Arkadiusz, Kraków Sznaucer miniaturowy czarny, pies, młodzieży - BRAVO Czar Krakowa Tuszyńska Katarzyna, Wiązowna Sznaucer miniaturowy czarny, pies, młodzieży - LUCJUSZ CORIGENTIA Róg Katarzyna, Szczawnica Sznaucer miniaturowy czarny, pies, pośrednia - ARAGON Ollivanderr Górska Grażyna, Gdańsk Sznaucer miniaturowy czarny, pies, pośrednia - DARK DARIO Misurata Janiszewska Halina, Wrocław Sznaucer miniaturowy czarny, pies, pośrednia - LIDER Dyas Wardach Marek, Barczewo Sznaucer miniaturowy czarny, pies, pośrednia - DARK PRINCE Hermes Hajko A.R., Koszalin Sznaucer miniaturowy czarny, pies, otwarta - DIABLE v.d.Havenstad Podolska Izabela, Kraków Sznaucer miniaturowy czarny, pies, otwarta - HANDSOME BLACK z Gniazda Złotych Lwów Kollarova Sarka, Svosov Sznaucer miniaturowy czarny, pies, championów - SAILER'S BK RU Ostropolska Justyna, Rzeszów Sznaucer miniaturowy czarny, pies, championów - UNISON Rezlark Janiszewska Halina, Wrocław Sznaucer miniaturowy czarny, suka, szczeniąt - A'ABALTA MESSUA GRAND Hajan Polonia (FCI) Marczuk Dariusz, Kraków Sznaucer miniaturowy czarny, suka, szczeniąt - CARMEN Due Tyresto Bednarczyk Maria, Gdańsk-Brzeźno Sznaucer miniaturowy czarny, suka, młodzieży - GINGER Misurata (FCI) Szczerbińska Ewa, Wrocław Sznaucer miniaturowy czarny, suka, młodzieży - EDEN des Diables d'Ebene Tuszyńska Katarzyna, Wiązowna Sznaucer miniaturowy czarny, suka, młodzieży - LUKRECJA CORIGENTIA Zimmer Elżbieta, Kraków Sznaucer miniaturowy czarny, suka, młodzieży - IZOLDA z Gniazda Złotych Lwów Bednarczyk Maria, Gdańsk-Brzeźno Sznaucer miniaturowy czarny, suka, młodzieży - FORTUNA Misurata (FCI) Frycze Joanna, Łódź Sznaucer miniaturowy czarny, suka, młodzieży - ANNIE z Tartaku Wójcicka Dorota, Kielce Sznaucer miniaturowy czarny, suka, pośrednia - FANCY Rezlark Róg Katarzyna, Szczawnica Sznaucer miniaturowy czarny, suka, otwarta - GINGER z Sardanu Błażków Elżbieta, Krzysztof, Boronów Sznaucer miniaturowy czarny, suka, otwarta - PRISCILLA POKEROWY ŻYWOT z Uramu Frycze Joanna, Łódź Sznaucer miniaturowy czarny, suka, otwarta - WIKA z Tartaku Hajko A.R., Koszalin Sznaucer miniaturowy czarny, suka, otwarta - VAMP v.d. Brunnengarten Podolska Izabela, Kraków Sznaucer miniaturowy czarny, suka, otwarta - LADY DI Dyas Zimmer Elżbieta, Kraków Sznaucer miniaturowy czarny, suka, otwarta - NIKA spod Wiszącej Skały Ostropolska Justyna, Rzeszów Sznaucer miniaturowy czarny, suka, otwarta - BERYLLA BOFIN BARONESS OF Dolina Rivendell FCI Walas Dominika, Tarnowskie Góry Sznaucer miniaturowy czarny, suka, championów - ZETA-JONES Hermes
Recommended Posts