Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Nio tak, jak ja tu mam porządku pilnować kiedy wszyscy na około się kłócą??!!

kora Matt wszystko odwołał na Administracji, więc najpierw dobrze przejżyj forum zanim zaczniesz kolejną bitwę.

Sznauceromaniacy co się z Wami dzieje?! Mamy rozmawiać o psach, o naszych koffanych zwierzakach a tutaj kłótnie! Opanujcie się trochę!!! A jak chcecie się kłócić to proszę na privie, bo ogólen form dyskusyjne do tego nie służy!!!

Az mi przykro to wszystko czytać... i myślę, że nie tylko mnie...

Mam nadzieję, że nie będę musiala nikogo żegnac na tym forum, bo powinniśmy przychodzic tu dla przyemności, a nie po kłotnie!

A więc temat definitywnie ZAMKNIĘTY!

Just@ & GALA

• Replies 34k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• orsini

6588

• Ka-Vanga

2744

• Elitesse

2487

• jostra

2374

Posted

Szkoda że mnie troche nie było to i ja bym dołożyła swoje pieć groszy.... :x Ale jak koniec tematu to koniec!!!!!!!!!!! Ale jedak CoŚ musze powiedzieć... :lol: To może żeby nie zacząć znowu powiem tylko że troche za osatro poszło na kore towarzystwo, a le z drugiej strony dużo w tym prawdy-zwłaszcza z nabijaniem postów :evil: Ale myśle że to właśnie nie powód żeby opuszczać forum,ale żeby sie poprawić i pokazać że umiemy dostosowac się do "regół" :)

Sory że musiałam to napisać.................

OFICJALNIE ZAMYKAM TEN TEMAT bo chyba juz każdy cos na ten temat powiedział............................sorki :oops:

Posted

Ja wczoraj wraz z mamą usuwaliśmy Abiemu... wstrętnego dużego - kleszcza!! :o :evil: 0X. Na szczescie wszystko jest w porzadku.

Bylismy jakis czas temu w lesie i prosze - juz sa tego skutki :D

Znacie jakies dobre preparaty uchraniające psa przed kleszczami? Czy obroża przeciwpchelna tez tu cos pomoze?

Posted

Najlepszy Frontline w kropelce - tylko u Veta. I nie daj się namówić na jakiś niemiecki zamiennik Frontline'u (też w kropelce tylko frontline jest niebieski a tamto żółte), bo mnie wcisnęli to ostatnio i Lunką się potem strasznie drapała - jakieś dziadostwo :evil:

Posted

Mi vet bo wizycie z Chestere dał coś do spryskiwnia skóry............hmmmmm tylko jak to sie nazywało? jak sprawdze to napisze. W każdym razie tam chodzi o to że sie w rękawiczkach bierze sierść pod włos i się pryska. Kosztowało 45 zł :o ............................

Posted

Tak Matt malawaszka ma rację. Frontline jest najleprzy :wink:

Figa jeszcze nigdy nie miała kleszcza a ma już 1,5 roku ! ! ! więc trochę już żyje na tym świecie no i jak narazie bez kleszczy :wink:

Jest jeszcze Frontline w jakimś sprayu ale tego jeszcze nie sprawdzałam, bo niestety za drogie, a z resztą w kropelce też podrożał :(

Posted

No włansie!!!!!!!!!! Miałam wam napisac ale około pół godizny temu była chyba jakas awarie bo nie mogłam wogóle wejść na forum. Noi jeszcze sprawdziłam i dostałam dokładnie tak jak mówisz Frontline w sprayu...

Posted

Jak Lunę kupiłam to też dostałam u veta ten w sprayu bo maleństwo miało pchełki :evil: A w ogóle to te pchełki od Luny były potem też na króliku siostry mojego chłopaka, którym się wtedy opiekowałam :oops:

Posted

A ma Chester pchełki? Bo z tego jak opisywałaś chodowlę to nie powinien mieć, ale wszystko jest możliwe. Tylko musisz podawać mu tyle ile Vet kazał - nie więcej, a na pewno będzie dobrze - no i na kleszcze działa

Posted

nie nie!!!!!!!!!!!!!!!! Chester nie ma pchełek (przynajmniej z moich obserwacji). AL e wet kazał mi go na zas spryskać....6 psiukniec na 1 kg wagi...a co do wagi-no własnie. Ja wyjeżdzalismy z hodowli do facet go wazył i ważył 1,70 kg,a wet go w piątek ważył i waga wskazała...........2,10!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :o Czy my go tak spaśliśmy, czy ona tak szybko rośnie???????????????????

Posted

Widzę, że rozmowa o pchełkach i kleszczach się toczy... ;)

GALA nie miała jeszcze ani pcheł ani kleszczy (odpukać) ani nie psikałam ja żadnymi specyfikami... Ale chyba wtym roku GALI taki spray sprawie (hodowca nam polecał zresztą) bo lepiej dmuchać na zimne niż później po wetach biegać!!!

Marta małe pieski zaskakująco szybko rosną, więc przygotuj sie na to, że z każdym dniem będzie cięższy i większy! zanim sie obejrzysz a roczek mu stuknie ;) Kiedy możemy spodziewać się zdjątek małego kudłatka? Już się z GAL nie możemy doczekać ;)

A co do namiernego przybierania na wadze, to małe sznaucraki są zazwyczaj takie pulchniutkie, ale trzeba z tym uważać, bo jak dorosną to nie dość, że będą wyglądac jak małe miniciężarówki ;) to jeszcze moga się zacząć kłopoty ze zdrowiem. Przede wszystkim dużo ruchu i karmienie o stałych porach i odpowiednimi dawkami :D czym go karmisz?

JusT@ & GALA

Posted

NO więc teraz to jedgo najczestrze dania to:

1.ryż z kurczakiem albo "zupka" w postaci :rosołku" z kurczakiem z warzywami.

2. płatki ryżowe na mleku.

3. kasza manna.

4.sucha karma NAMOCZONA (do tego stopnia że powstaje dziwna papka :fadein: ) niestety narzie nie Eukanuba bo z sklep miar remanent albo coś i nie mogliśmy kupić :( Ale jak tylo mu sie skończy to oczywiście kupujemy Eukanube.

5. Dodatki: jogutr naturalny,czasami jajko.

Macie jeszcze jakiec propozycje? JA osobiście myśle nad kupnem mokrej karmy w puszce, co wy na to?

Karmie go rano w okolicach 7 rano, w okolicach 16 i 19. Do niedawna karmiliśmy do tez o 12. ale zaczął nam zostawiac żarcie wiec stwierdziliśmy że mozemy mu "uciąc" jadłospiś do 3 posiłków,ale nie jestem pewna czy to dobrze..poradzcie!!!! Poza tym dużo się rusza. odnoście sylwetki to bardzo mi zalezy,bo ostatnie widziałam sznaucera-piękna maść,ale sylwetka.....jak to Justa określiłac "minicieżarówka" poprostu kwadratowy. Troche sie martwie bo Chesterr ma troche brzuszka-ale chyba za wczesnie na odchudzanie!!!!!!!!!!! :o Radzcie-bo widze ze wasze psy maja piękne sylwetki......... :fadein:

Posted

WADY:

Każde odchylenie od wyżej wymienionych punktów należy traktować jako wadę, której waga powinna znajdować się w dokładnym stosunku do stopnia odchylenia.

W szczególności: ciężka lub okrągła czaszka; fałdy czołowe; krótka, szpiczasta lub wąska kufa; zgryz cęgowy; mocno wystające policzki lub kości policzkowe; jasne, za duże lub okrągłe oczy; uszy osadzone nisko lub też uszy bardzo długie, noszone niesymetrycznie; luźna skóra podgardla; wiszące podgardle, sucha szyja; grzbiet zbyt długi, łękowaty lub miękki(justa gala ma chyba mieeky grzbiet??); grzbiet karpiowaty; opadający (ścięty) zad; nasada ogona nachylona w stronę głowy (zajęczy ogon); długie łapy; inochód; włos zbyt krótki, za długi, miękki, falisty, kudłaty lub jedwabisty; brązowy podszerstek; przy umaszczeniu "pieprz i sól" ciemna pręga lub czarny czaprak; nadmierna wysokość lub niedomiar do 1 cm

POWAŻNE WADY:

budowa ociężała lub zbyt lekka, kończyny za niskie lub za wysokie

odwrócone cechy płciowe (dymorfizm płciowy)

łokcie odstające na zewnątrz

stroma lub beczkowata kończyna tylna

zbyt długie podudzie

stawy skokowe zwrócone do środka

za krótkie śródstopie kończyny tylnej

włos biały lub łaciaty przy umaszczeniu czarnym lub "pieprz i sól"

łaciaty włos przy umaszczeniu czarno-srebrzystym i białym

nadmierna wysokość lub niedomiar większy niż 1 cm a mniejszy niż 2 cm

WADY DYSKWALIFIKUJĄCE:

deformacje wszelkiego rodzaju

wadliwy typ

wady zgryzu takie jak przodozgryz, zgryz naprzemienny

poważne wady poszczególnych partii, takie jak wady budowy, umaszczenia włosa

nadmierna wysokość lub niedomiar powyżej 2 cm

zachowanie nieśmiałe, agresywne, złośliwe, nadmiernie nieufne, nerwowe.

Psy muszą mieć dwa normalne wykształcone jądra, całkowicie umieszczone w mosznie.

Moja kora jest mieszaniną sznaucera amerykańskiego i niemieskiego.

Więcej cech jednak ma po tacie który jest sznaucerem niemieskim.

Mama kory była większa od taty miała gdziesz 36 cm a ojciec 33

Posted

Zauważyłam że sznaucer amerykański ma dużo wad niemieckich

Sznaucer Amerykański Siierśc:miękki, wełnisty, z dużą ilością podszerstka, często falujący wada: miękki, falisty,za długi

Sznaucer Amerykański wzrost:wzrost dla suki 33 cm, dla psa 35,6 cm. (niewiele wyższa od przyjętej przez wzorzec niemiecki (35 cm))wada:nadmierna wysokość lub niedomiar większy niż 1 cm a mniejszy niż 2 cm . I jeszcze innych róznych wad.

Strony od porównywania

http://www.sznaucer.com/Psy/Dwatypy%20sznauc/dwatypysznauc.htm dwa typy sznucerów

Posted

No wszystko spoko Kora o wszystko się zgadza, ale chyba właśnie nie na temat, ale cóż - zawsze to jakaś informacja o sznaucerach :wink:

Marta ja mam napisane w książce o sznaucerach, że psu nie wolno podawać wywarów z kości - czyli rosołków, nie wiem czemu bo nie uzasadnili. Podobno nie podaje się też mleka psu w tym wieku już. Lunkę odchowałam na ryżu z kurczakiem lub wołowinką a potem dorzuciłam suchą dla juniorka. Puszki chyba nie są za dobre ogólnie - konserwanty :evilbat:

Posted

To chyba dlatego z tym mlekiem, że po prostu już nie potrzebują, a to poza tym przecież jest i tak zupełnie inne mleko niż od mamusi, poza tym może powodować biegunki. Piesek potrzebuje tyle mleka ile karmi go mama, a potem już nie. Jak dostałam Lunę to kategorycznie zabroniono podawać mleko :o ale jak Chesterkowi nie szkodzi (jak nie ma biegunek) to po prostu ograniczaj aż do zera

Posted
WADY: grzbiet zbyt długi, łękowaty lub miękki(justa gala ma chyba mieeky grzbiet??);

A czemu uważasz że ma "miękki" grzbiet?! Ktoś mnie może uświadomić, co to znaczy... i czy można to określic na podstawie zdjęcia?

Moja kora jest mieszaniną sznaucera amerykańskiego i niemieskiego.

Więcej cech jednak ma po tacie który jest sznaucerem niemieskim.

Mówisz mieszanka... gdyby to była mieszanaka to oboje rodziców musieliby być czysto rasowi tylko odpowiadający dwum standardom! A z tego co wiem, to rodzice rodowodowi nie byli...

Pozatym to ja tam nie do końca wierzę w sznaucery amerykańskie... czemu nie zrobili z nich dwóch odzielnych ras!? JA tam już nie wiem. Dla mnie sznuacery pochodzą z Niemczech i wszystkie są niemieckie. Ale to tylko moje zdanie.

Just@ & GALA

Posted
ja mam napisane w książce o sznaucerach, że psu nie wolno podawać wywarów z kości - czyli rosołków.

Czyli, że psom zupy nie można dawać czy kości, bo aj sie pogubiłam... Zupy to raczej nie, bo przeż tam są przyprawy, pozatym rosołki są tłuste ;)

A kości z kurczaka, królika, indyka i innych drobnych zdwierząt to absolutnie nie powinno się dawać! Kiedy pies je pogryzie łamią się na otre drzazgi, które moga doprowadzic do przebicia jelita i wtedy może sie to skończyć nawet świercią! Jeśli coś źle zrozumiałam i źle komentuje (nie na temat) to przepraszam :roll:

Podobno nie podaje się też mleka psu w tym wieku już.

Jeżeli pies po mleku nie ma żadnych sensacji to chyba od czasu do czasu nie zaszkodzi mu dać, ale ja osobiście takich experymentów nie robułam, bo jeszcze by się skończyło lataniem w środku nocy z bolącym brzuchem... (psa oczywiście)

Puszki chyba nie są za dobre ogólnie - konserwanty :evilbat:

Puszki są dobre, ale tylko te BARDZO dobrych firm... sama sie kiedyś przejechałam na puszce niemarkowj i skutkek był taki, że zaczęłam karmic gotowanym... Oczywiście wcześniej były ogormne kłopoty z żołądkiem! :evil:

JusT@ & GALA

Posted

Ja osobiście puszki odradzam. Figa się od nich uzależniła i już nic więcej nie chciała jeść, więc z nich zrezygnowałam :-?

Co do dwóch typów sznaucera to one są no i sznaucerki się od siebie różnią. Moja kuzynka ma amerykana i ma on falowaną i miększą sierść sierść niż Figa :D ale sznaucer to sznaucer :wink:

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...