Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

orsini napisał(a):
Romas :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
nie zauwazylam, zeby te szczeniaki stracily zaufanie do ludzi obrywajac za zle rzeczy :lol: :lol: :lol: :lol: ja jestem zwolennikiem karania za zle , a nagradzania za dobre i w psach i w dzieciach, a teraz jakas moda na to bezstresowe wychowanie

Bezstresowe wychowanie to brak wychowania!!!
Najlepsza jest metoda kija i marchewki!!
Zresztą mogę podać kilka przykładów, na konieczność stosowania nagan - psy i inne mięsożery w stadzie też "ustawiają", pies, który nie zazna choć raz jakiejkolwiek kary, prócz głaskania i mówienia łagodnym tonem "nie dobry piesek", będzie wyżej nad właścicielem w hierarchii i nie będzie go słuchał - może to prowadzić niestety do: niesubordynacji w domu jak i na spacerze - nie przychodzenie do właściciela, gryzienie go itd...

• Replies 34k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• orsini

6588

• Ka-Vanga

2744

• Elitesse

2487

• jostra

2374

Posted

Romas
nie zauwazylam, zeby te szczeniaki stracily zaufanie do ludzi obrywajac za zle rzeczy ja jestem zwolennikiem karania za zle , a nagradzania za dobre i w psach i w dzieciach, a teraz jakas moda na to bezstresowe wychowanie

A kto mowi o bezstresowym wychowaniu ??
Najpierw to trzeba wiedziec za co sie karze a jesli sie karze za to ,ze pies (istota stadna) nie umie wytrzymac izolacji to jakos chyba nie O.K jest ,co?
Ludzie sobie jakies teorie dziwne tworza na temat tego co jest dobre a co zle ,ktore nijak sie maja do psychiki psa i do jego instynktow.I potem z uporem godnym lepszej sprawy tresuja i karca swojego psa np ,ze tropi w lesie ,jak on psem mysliwskim jest.
Czego wlasciwie uczy karcenie psa jak placze z powodu braku kontaktu ze stadem to nie wiem.
Moze trzeba hodowac rybki one ani nie placza za hodowca ani wogole zadnych zrozumialych uczuc dla nas nie przejawiaja i nie ma problemu.
Sorry ,ale mnie oburzaja takie publiczne zachety do uzywania przemocy fizycznej wobec szczeniat z tego tylko powodu ,ze osmielily sie zaklocic spokoj domowy.Konsekwencja w wychowaniu psow to jedno a bezsensowne kary to drugie.
Nie bede dalej o tym dyskutowac ,bo wiem ,ze kazdy ma swoje poglady .
Ale moze jak ktos przeczyta i zachwyci sie sposobem na uciszenie niesfornego szczeniaka , polecanym przez hodowczynie , to potem przeczyta inne opinie i zastanowi sie czy warto .

Posted

Romas-jak na razie to Ty masz klopoty z psychika starszej suki , a my NIE :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
chcesz jeszcze powyrazac swoje poglady prosze bardzo :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ale nie zwalaj na hodowce tylko raczej na siebie moze co???
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Posted

no i powiedz JAK bys TY sobie poradzila z wyciem szczeniat????
no jakbys je glaskac zaczela tez by sie uciszyly to na bank, ale ciekawe na jak dlugo? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
nikt nie zacheca do jakis brutalnych pobic malych pieskow, ale wlac w tylek wystarczy gazeta jak Elitesse, albo wlac czy przetrzepac skorke mozna trzasajac na skore na karku tak jak suka to robi!
I tak jak pisalam, ani moje nie sa zwichrowane psychicznie po traumatycznych przezyciach z dziecinstwa ani Agi, czego przykladem Zadrunia kochana-pojdzie z kazdym na wystawce :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Posted

Natalia w koncy wyszlo ze tylko Kasia i Roma
wczoraj dzwonilam i hotelu szukalam...niby sie udalo, ale zobaczymy, bo pani sie pyta na kogo zarezerwowac to powiedzialam swoje imie i nazwisko, ale RAZ i pancia ni ekazala powtorzyc, wiec nie wiem czy sobie zapisala w jakikolwiek sposob...wiec....dziki kraj juz sobie wyobrazam.....

Posted

Etam ,Orsini ,gdzie Ty widzialas zeby suka za kark potrzasala swoje szczeniaki ? Ja tam z niejdna suka i szczeniakami mialam doczynienia i nigdy takiego czegos nie widzialam.Jedyne co to suka uderza szczenie pyskiem/zebami w bok przewracajac go lub prztrzymuje zebami za pysk.
Oczywiscie ,ze mam klopoty z psychika Zuzi .Mialam od samego pioczatku .Mozemy sie spierac co na to wplynelo ,choc dla mnie sprawa jest jasna skoro przyszla do mnie taka lekliwa .
Bianki jakos nikt nie pouczal silowo zeby nie wyla i nie ma takich problemow ,wogole nie ma problemow z ludzmi z machaniem rakoma w jej obecnosci itd.
Kazdy kto fizycznie karci swoje psy bedzie sie upieral ,ze to jedyny sposob i twierdzil ,ze to nieszkodliwe ,bo psy tez sie leja gazeta po lbie wlasnie podpatrzyl to u swojej suki.
I wogole co te szczenieta sobie mysla tak wyc !!Siedziec cicho ,jesc ,spac a potem grzecznie do nowych domow .Glupie jakies nie rozumieja ,ze spokoj wlascicielom zaklocaja.
U mnie byl miot dogow kanaryjskich i nie bylo problemu z wyciem.Jak zaczynaly plakac to dostawaly jesc ,albo zabawki albo spacerek albo mamuske alebo nic i sobie troche wyly.
Oczywiscie rozumiem ,ze to nie jest argument wystarczajacy jako ,ze
"porzadek musi byc" .
I oczywiscie to przypadek ,ze mioty wychowane bez karcenia za halasowanie oduczaja sie z czasem tego same .
Ale dobrze ,ze takie sprawy wyplywaja mozna sobie wyrobic poglad jakie u nas metody wychwawcze sa u hodowcow i potem nie trzeba szukac powodu lekliwosci psa w genetyce tylko odrazu wiadomo w czym rzecz .

Posted

ROmas wlasnie w tym jestes smieszna, ze zrzucasz na hodowce, bo jakos moje psy nie sa lekliwe i Elitesse tez nie sa.A Twoja suka jest...hmmmm
i nikt nie mowi ze maja sie w ogole nie odzywac, ale jak Ty roznicy nie widzisz pomiedzy zwyklymi odglosami tak jak u jostry a wyciem w nieboglosy kto glosniej to ja Ci tego tlumaczyc nie bede!
Poczekamy az Ty bedziesz miala w domu miot jakis i wtedy zobaczymy co i jak wychowasz... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Posted

aha...no to w takim razie moje suki sa jakies inne...fakt ze nie potrzasaja moze za skorke na karku, ale tracac noskiem tez nie tracaja, a chwytaja w paszcze cala szyje od gory i przygniataja do ziemi drogiego psa...i tamten juz wie, ze ma nie podskakiwac :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Posted

eee nie wiem...wez zadzwon do niego, ale nie wiem czy w ogole jest sens do tego fina zglaszac....malo Ci bylo w Lubieszynie? :lol: :lol: :lol: ten jest 5razy gorszy i do tego gbur i mruk!!!

Posted

masz wystawke pod nosem wiec tym bardziej wlasciciele pieprzakow powinni Ci kocowe spuscic, zes sedziego nie dopilnowala :lol: :lol: :lol: :lol: bylo wrzucic go na czarne-nikomu by nie przeszkadzal wtedy :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Posted

Hahaha to kto jedzie do Poznania w tym roku, my tez tam nie jedziemy :wink: . Za to do Kilec rowniez sie wybieramy, nio fajnie bedzie Cie zobaczyc Jostra, bo dawno Cie nie widzialam :D .

Posted

Byla dyskusja o zmianie sedziego ale jakos to ich nie przejelo.... :x
ja moze w grudniu pojade na wystawke do nowej rudy albo nowego dworu mazowieckiego zeby skonczyc kenzowi Ch.PL :wink:

Posted

Orsini, ja nie wim czy to smieszne ,ze zrzucam na hodowce .Raczej smutne ,ze hodowca tak jej dopomogl swoimi dzialaniami ,ze nie jest O.K
A nawet (choc to brzydkie co sugerujesz) ja ja tak lalam ,to tylko dodatkowy argument na to co dzieje sie z bitym psem.Nie rosnie na normalnego osobnika.
I skoro Twoje suki nie potrzasaja za kark ani nie bija gazeta to czy nie sadzisz ,ze argument "bo suka tez tak robi " jest nietrafiony.
Nie bede dalej z Toba gadac ,bo wiem ,ze skoro juz sugerujesz ,ze to ja przyczynilam sie do klopotow Zuzi zaraz posuniesz sie dalej,jako ,ze delikatnosc i takt nie sa Twoimi najmocniejszymi stronami.
O normalnosci Twoich suk czy miotach po Twoich sukach tez opinie zachowam dla siebie :D Nie pierwszy rok siedze w psach i nie jedna rzecz juz slyszalam.
A skoro mowa o hodowczyni mojej Zuzi ,ta "przemila starsza pani " bardzo sie zdziwila jak jej powiedzialam o oknie socjalizacyjnym u psow i stwierdzila,ze nigdy o czyms takim nie slyszala ,ze pieski nalezy socjalizowac .Wymysly jakies ,no!
No i nie wiesz tego czy ja nie odchowalam miotu szczeniat.Ale moge Cie zapewnic ,ze wiecej tego nie zrobie :-) ,bo za duzo zdrowia to kosztuje.
Przemocy wobec szczeniat stanowcze NIE! :D

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...