weszka Posted July 12, 2007 Posted July 12, 2007 jo_ann ja nie piszę tego z książek tylko z życia, a sznaucery mam od 8 roku życia czyli będzie ponad 20 lat. Nie ma że waruj nie da się. Zapewniam że się da. Tylko cierpliwie i konsekwentnie i do znudzenia i do skutku. Sznaucery są cwaniakami i będa próbować rżnąć głupa ale nie dawaj się! To cholernie inteligentne bestie tylko trzeba je sposobem wziąć. Metodą prób i błędów. Jak nie dławik to inna zaciskowa obroża albo kantarek - bardzo skuteczny do okiełznania potworka.
Helga&Ares Posted July 12, 2007 Posted July 12, 2007 co to za psy - te sznaucery:mad: najcwańsze psy świata:diabloti:
Romas Posted July 12, 2007 Posted July 12, 2007 Weszka ,Weszka ,ja Cie prosze.Nie znasz psa,nie znasz problemu dlaczego radzisz takie rzeczy.Rozumiem ,ze chcesz pomoc i robisz to w dobrej wierze ale ...jestes szkoleniowcem ? Rada dawana przez net musi byc przemyslana.Dlaczego jo_anna ma szarpac Foresta ?Tak z punktu ,bez wczesniejszego rozpatrzenia sytuacji ,bez dowiedzenia sie czy to agresja ,czy strach czy nieobycie.Poprostu szarp go i dawaj komendy a moze to pomoze a jak nie pomoze to sorry ,skoro juz wytoczylismy najwieksze działo to nic wiecej nie da sie zrobic ,tak? Awersje sie stopniuje ,komend sie uczy a nie "daje " je oszołomowie ktory jest u nas od tygodnia . Jo-anna idz ty do tej pani szkoleniowiec i dopiero ucz Foresta jak sie od niej dowiesz ,z e napewno masz tak robic .Niewatpliwie tu sa same zyczliwe osoby chcace Ci pomoc ale sama wiesz jak jest z dobrymi radami.Mozna narobic sobie kłopotow nieumiejetnie karcac psa i wogole zaczynajac proces nauki od karcenia .Tak wiec rozwaznie i powoli i najlepiej pod kierunkiem a nie "bo mojej cioci to lekarstwao pomogło " :-)
weszka Posted July 12, 2007 Posted July 12, 2007 Chyba mnie źle zrozumiałeś i dorobiłeś sobie nadinterpretację. Napisałam swoje luźne przemyślenia, próbując nakierować jo_ann na konsekwencję, cierpliwość, czas i kontakt ze szkoleniowcem. Przecież nie chodzi o szarpanie i poniewieranie psem tylko umiejętną pracę smyczą i obrożą jako zwrócenie na siebie uwagi. Nie sądzę żeby było w tym coś złego. Nie wypowiadam żadnych autorytarnych sądów i nie udzielam jedynie słusznych rad bo to oczywiście niemożliwe nie mając psa na żywo i nie mogąc dopasować metody pracy akurat do tego indywidualnego psa. To tyle. jo_ann czekam na dalsze wieści. No i może jednak uda się Forestowi zrobić choć kiepskie zdjęcie ;)
Romas Posted July 13, 2007 Posted July 13, 2007 Weszka napisała cyt "Szarpnij krótko i zdecydowanie smyczą, daj jakąś komendę." oraz cyt "Jak nie dławik to inna zaciskowa obroża albo kantarek - bardzo skuteczny do okiełznania potworka." Odniosłam sie do tych fragmentow ,nic nie nadinterpretowałam . Poprostu mnie to zawsze dziwi i boli ,ze jedna z pierwszych rad jaka dostaje młody/nowy własciciel niewidzianego przez nas na oczy psiaka jest :szarpnij, okiełznaj,uzyj dławik itd . Tak ,owszem pisałas tez o zabawie ,fakt . Nie bede wiecej sie właczac w Wasza rozmowe .To była tylko odruchowa reakcja ofiary takich własnie nieprzemyslanych rad . EOT
Berek Posted July 13, 2007 Posted July 13, 2007 Hej, spokojnie. Jo_ann, to jest to o czym już Ci wspomniałam - skoro jesteś już umówiona z bardzo dobrym zresztą szkoleniowcem, to wręcz - po co? Po co zasięgać tego typu rad przez Net? ;) Przez internet to po pierwsze wszystkie psy są takie same - konkretnie: takuśkie same jak nasz cośmy go "siad" nauczyli. :lol: Po drugie - zawsze masz standardowy zestaw: ignoruj złe zachowanie, szarpnij, załóż kantar, załóż kolce, nie zakładaj kolców, daj zabawkę, daj ciasteczko, nie dawaj ciasteczka, pochwal, nie chwal, wychodź pierwsza przez drzwi itd. :lol: :evil_lol: Słowem, do wyboru, do koloru. Największa grupa wsparcia - owszem - tylko do końca nie rozumiem jak moze pomóc wysłuchiwanie od ludzi jak ONI postępują ze swoimi psami. Chyba że ma pomóc na zasadzie: a inni miewali gorzej i żyją. :lol: :cool1: P.S. Nie znam chyba rasy mniej upartej niż sznaucery. Miękkie jak kremówka i ukierunkowane na wspołpracę. A że wyczulone na złą komunikację, ba - coś za coś. Ale to kwestia naszych błędów w porozumieniu, a nie psa.
Czarne Gwiazdy Posted July 13, 2007 Posted July 13, 2007 Ja tam uważam, że sznaucera tylko dobrocią. Można go zgasić, jasne, ale po co?
jo_ann Posted July 13, 2007 Posted July 13, 2007 tylko sie nie kloccie przez Foresta :diabloti: :lol: moj aniolek obudzil mnie wczoraj wieczorem, bo zobaczyl przez okna psa ;) strozowanie dla niego to znaczy oszczekanie psow- na ludzi nie raguje lub macha ogonem ;) z jedna suczka chwile sie dzis bawil, a kiedy byla zbyt gwaltowna po prostu skulil tylek i chcial odejsc, nie warczy - zawsze cos :) byle do niedzieli :cool3:
Helga&Ares Posted July 13, 2007 Posted July 13, 2007 weszka napisał(a):I najkochańsze jednocześnie :loveu: of course:D
Elitesse Posted July 14, 2007 Posted July 14, 2007 musze sie pochwalic :eviltong: dzis na miedzynarodowej wystawie w Oradei moja cora 2,5 letnia ALBA ASTRA Elitesse - V1 CAC CACIB BOB !!! tym samym ukonczyla INTERCHAMPIONAT :laola: i przy okazji zostala CHAMPIONKA RUMUNII :laola: :BIG: :BIG: :BIG: w porownaniu pokonala 2 suczki i pieska z Polski
jo_ann Posted July 14, 2007 Posted July 14, 2007 gratulujemy!!:razz: ps. Z forestem coraz lepiej! /tfu tfu, odpukac!:diabloti:/ coraz mniej sie irytuje na widok innych psow /nie, zeby w ogole... ;)/ podrywal dzis beagl'ielke o puszstych ksztaltach, ganial sobie za nia i nawet przez to zignorowal innego psiaka :) i pierwszy raz widze go zmeczonego- wrocil ze spaceru i padl!:evil_lol::loveu:
sympatyk Posted July 14, 2007 Posted July 14, 2007 Elitesse napisał(a):musze sie pochwalic :eviltong: dzis na miedzynarodowej wystawie w Oradei moja cora 2,5 letnia ALBA ASTRA Elitesse - V1 CAC CACIB BOB !!! tym samym ukonczyla INTERCHAMPIONAT :laola: i przy okazji zostala CHAMPIONKA RUMUNII :laola: :BIG: :BIG: :BIG: w porownaniu pokonala 2 suczki i pieska z Polski Gratulacje :-) a co za piesek z Polski tam jeszcze byl?
weszka Posted July 14, 2007 Posted July 14, 2007 Elitesse gratulacje :multi: :multi: :multi: I dla jo_ann też gratulacje za coraz lepsze układy z Forestem :p
Elitesse Posted July 14, 2007 Posted July 14, 2007 sympatyk napisał(a):Gratulacje :-) a co za piesek z Polski tam jeszcze byl? dostalam w smsie ze "Frodo" :roll: Gagatek ?? oprocz Abi byla Gadu Gadu z Czartowego Pola w posredniej i Finezja z Czartowego Pola w otwartej
jo_ann Posted July 14, 2007 Posted July 14, 2007 a nas na spacerze wlasnie przyatakowal wielki lab....:-( i forest wcale nie szczekal na niego, byl na smyczy, tylko sie wachaly... skonczylo sie wyrwana kepke wlosow na karku,ktora wyglada jak kolejna blizna teraz... mam nadzieje, ze nasze postepy co do zachowania wobec psow wlasnie sie nie cofnely:angryy::-(
sympatyk Posted July 14, 2007 Posted July 14, 2007 Elitesse napisał(a):dostalam w smsie ze "Frodo" :roll: Gagatek ?? oprocz Abi byla Gadu Gadu z Czartowego Pola w posredniej i Finezja z Czartowego Pola w otwartej Gdyby to to byl Frodo i poszedl do porownania o BOBa znaczyloby to ze dostal CACIba- a to bardzo by mnie ucieszylo:-) nie chwalila sie Krysia ze jedzie do Oradei:-) Polskich cacibow ma az nadto- do tej pory nie bywal za granica:-) Tym bardziej gratuluje Caciba i BOBa w tak zacnej stawce- wszystkie 3 suczki sa super:-)
jo_ann Posted July 15, 2007 Posted July 15, 2007 a my lecimy na szkolenie... trzymac kciuki, zebysmy sie nie rozpuscili od upalow :p
Elitesse Posted July 15, 2007 Posted July 15, 2007 sympatyk napisał(a):Gdyby to to byl Frodo i poszedl do porownania o BOBa znaczyloby to ze dostal CACIba- a to bardzo by mnie ucieszylo:-) nie chwalila sie Krysia ze jedzie do Oradei:-) Polskich cacibow ma az nadto- do tej pory nie bywal za granica:-) Tym bardziej gratuluje Caciba i BOBa w tak zacnej stawce- wszystkie 3 suczki sa super:-) napewno Frodo !! mam go na zdjeciach :) :) biegal w porownaniu wiec pewno CACIBa dostal :)
Elitesse Posted July 15, 2007 Posted July 15, 2007 do weekendowych Zwyciestw Rasy Abi w Oradei i Koszycach takze jej brat cos dolozyl :eviltong: w Nowym targu: AL BUNDY Elitesse - V1 CWC, NPwR i Zwyc. Rasy - skonczyl CHAMPIONAT POLSKI :laola:
weszka Posted July 16, 2007 Posted July 16, 2007 Brawo :D Miałam okazję go wczoraj poznać - bawił się z Dirki przed wejściem na ring ;) Dirki zakosiła Zw. Mł. :)
kasia124 Posted July 18, 2007 Posted July 18, 2007 jo-ann napisz jak tam szkolenie? jestem bardzo ciekawa co ci poradzono bo mam ten sam problem z Figa i jej agresja do innych psow.
jo_ann Posted July 19, 2007 Posted July 19, 2007 Kasiu, mysle ze w tym temacie nie sensu sluchac rad przez net-bo szczekanie i agresja do psow moze byc z wielu roznych powodow i rozna psia psychika... Forest na razie spaceruje w kolczatce plus duzo nagrod. Dostalismy schemat pracy, ale jak to sznaucer moj diabel wymyslil alternatywne rozwiazania, z ktorymi nie bardzo wiem co robic, ale do niedzieli i kolejnego spotkania juz blisko :evil_lol:
jo_ann Posted July 23, 2007 Posted July 23, 2007 a ja sie pochwale:oops: :cool3: wczoraj bylismy drugi raz na konsultacji szkoleniowej i zobaczylam drugie, cudowne wcielenie Foresta:loveu: :lol: no normalnie to byl pies-aniol!! zero agresji, prawie posluszny:evil_lol: fakt ze skutkowalo poki sie nie rozstalismy sie ze szkoleniowcem , ale przynajmniej widzialam na wlasne oczy, ze moze byc dobrze. a jego spotkanie z 2 tosa inu przyplacilam prawie zawalem... a Forest i tosy nic, pelen luz, obwachanie, kulturalne rozstanie... /wszystko bez jakiejkolwiek ingerencji mojej i wlascicieli tosa, bez zagadywania, karmienia, szarpania/. ciekawe kiedy tak bedzie zawsze..?:diabloti: :lol:
dorotak Posted July 23, 2007 Posted July 23, 2007 jo_ann napisał(a):ciekawe kiedy tak bedzie zawsze..?:diabloti: :lol: A to już - stety lub niestety - zależy od Ciebie :razz: :lol: Gratulacje :multi:
Recommended Posts