Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Madzior_ka Gartulacje !!!

Btos pytal o babeszjoze ,to choroba odkleszczowa we krwi psa rozwijaja sie pierwotniaki(nie raz po wielu tyg. od ugryzienia kleszcza).Ich namnarzanie nastepuje tak szybko ,ze uszkadzaja wiele narzadow wewnetrznych.Szczegolnie zagrozone sa nerki (dlatego krwisty mocz) oraz watroba.

To tyle moich laickich wiadomosci.W pore zauwazona babeszjoza jest uleczalna.

Marta-m ciesze sie , ze Edi ma tylko chwilowy brak apetytu,wybacz mi to straszenie ale wiesz lepiej na zimne dmuchac :D

Ja trymowalam poczatkow swoja Zuzie.najpierw u zaprzyjaznionej hodowczyni ,ona mi pokazywala,a potem sama.Ale to byla syzyfowa praca.Raz ,ze Zuzia jest bardzo bogoato owlosiona,dwa ,ze zrezygnowalam z wystaw wiec na co trymowanie.

Koniec koncow przeszlam na maszynke i jestem z tego zadowolona.

Trymowanie jest jednak bardzo czasochlonne i podziwiam tych co potrafia sznaucera olbrzymam wytrymowac :D

• Replies 34k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• orsini

6588

• Ka-Vanga

2744

• Elitesse

2487

• jostra

2374

Posted

Cześć Jostra!

Jakiego sprzętu używasz do trymowania?

Bo ja cerwonego Trixi - super do wyczesywania podszerstka .

Natomiast nie wiem ,czy dałabym nim radę wytrymować do zera.

Ostatnio zastanawiam się ,czy kupić te grabeczki, widziałam jak fryzjerowi łatwo szło wyczesywanie podszerstka. Ale jakośnie jestem do nich przekonana.

Posted

A co zrobić z głową??? Luna nigdy nie miałą trymowanej i teraz ma na głowie mięciutkie szare włoski :roll: a chciałabym żeby były czarne i nie takie puszkowe 8)

ja też sama trymuję - ale tylko częściowo - głównie podszerstek trymerem Mars i troche okrywowego wyrywam, a resztę robi fryzjerka :fadein:

Posted

Hejki sznauceromaniacy!!!

Widze że sie dyskusja na temat trymowanka toczy ;)

Mam andziję, że w tym tygodniu uda nam się do Pani od trymowanka wbić (z polecenia Ka_vangi). Tylko, żebnym nie zaponiała zadzwonić i żeby Galci się cieczka nie zaczęła!!!

A ta kobitka o której mówiła jostra to reczywiście jakaś nieteges jest... U nas to by nie wytrzymała na dłuższą metę. DGM to kupa fajnych ludzi, którzy naprawde siedzą w temacie ;) I właściwie wchodząc tu cały czas czegos nowego się uczysz, jestes po prostu na świeżo z wielu tematów. Możesz się ich poradzić, a oni postarają sie odpowiedzieć ;) Jest miło. Kocham naszą DoGomanię!!!

Madziorko, gratuluję wygrania hubertusa!!! ;) Jesteś wielka!!!

Pozdrawiam ;)

Posted

Ja zadałam takie pytanie bo mam chec chociaż troszeczke wytrymować Ediego. Poniewac go nie strzyżemy,to chciałabym go chociaż na grzbiecie wytrymować (narazie wyrywam palcami,dlatego ma pare szarych plam :lol: )...Ale wiem że to jest trudne pomimo iz wydaje sie proste i gdy tak słsze wasze opinie o samodzielnym trymowaniu to sie od razu wycofuje :roll:

Posted

Ja to bym Martusiu juz poczekała i nic nie robiła z Edim. Jeśli nie jesteś wprawiona możesz podczas trymowania nawet pieskowi ból zadawać! Nie mówiąc juz o tym, że niewprawione rączki mogą go oskubac nie tak jak nalezy :lol:

Posted

Ja do Justy w obronie Darasa.

Justa zablokowałas temat o trymowaniu . Wiem, że dużo już tu napisane było na ten temat i , że Daras powinien sobie troche poczytać .

Ale z drugiej strony wynika ,że tylko jeden temat sznauceromaniacy jest dozwolony.A tam się mówi o wszystim .

Mi sie wydaje ,że dobrze by było ,żeby jakos porożdzielać tematy wtedy dyskusja by sie jakoś kupy trzymała i szybciej możnaby znalęść to co nas akurat w danej chwili interesuje.

Pozostawiam to do przemyslenia.

Posted

Zamknęłam temat, ponieważ był już miliony razy poruszany, nawet na oddzielnych tematach (bie tylko na sznauceromaniakach) wystarczy poszukać. A przede wszyskim jest oddzielne forum o TRYMOWANIU i tam to chyba jest tego najwięcej!!!

Czasami wystarczy kliknąć w "szuka" i napisac "trymowanie" i zadac sobie odrobinę trudu, aby POSZUKAĆ.

Miłej lektury.

Mod Just@

Posted

Siemanko :wink:

Dogomania mi nie działała cały dzień :(

A chciałam zdjęcia wstawić z dzisiejszego spacerku :roll:

No ale w środe na pewno będą :P bo jutro idę na trening i nie ma mnie cały dzień w domu 8) (no jestem 40 min) :lol:

hehe Figa się wytarzała w czymś śmierdzącym, musiałam ją wykąpać :lol:

Posted

No tak Justo. Ale akurat tak sie składa, że spedziłem pare godzin szukajac takich właśnie info. i wiem teraz gdzie ich szukac.

I właśnie siadłem do kompa z zamiarem , że poinformuje Darasa gdzie szukac a tu kłudka.

Z tego forum korzystają tez inni .Nie tylko Ty . I uważam ,że nadużyłaś swojej pozycji.

Nie obraż się ale takie jest moje zdanie.

Posted
Cześć Jostra!

Jakiego sprzętu używasz do trymowania?

Bo ja cerwonego Trixi - super do wyczesywania podszerstka .

Natomiast nie wiem ,czy dałabym nim radę wytrymować do zera.

Ostatnio zastanawiam się ,czy kupić te grabeczki, widziałam jak fryzjerowi łatwo szło wyczesywanie podszerstka. Ale jakośnie jestem do nich przekonana.

Nie wiem czy mnie nie wytną :P

Mam zestaw marsów, trixie, karlie, coat kinga z marsa (grabeczki) i jeszcze zamierzam kupić jackstrippera :D

Grabeczki ucinają włos! Nadają się w zasadzie tylko do poprawek, jak piesek ma już za długi włos, ale jeszcze jest wystawiany i nie możesz porządnie wytrymować

Posted

oooo przydałyby mi się teraz takie grabeczki bo zimno i nie chciałabym Lunki całkiem golić tylko przyciąć kłaczki - nie pamiętasz pewnie ile te grabki kosztowały - bo ja za Marsa do podszerstka płaciłam coś koło 80 zł

Posted

Jostra!

A masz namiar na tego jackstrippera :hmmmm: a co to jest ?

Ja muszę kupić trymerki marsa . NR 330 ,ale chyba inne numery też są przydatne no nie?

Posted
Jostra!

A masz namiar na tego jackstrippera :hmmmm: a co to jest ?

Ja muszę kupić trymerki marsa . NR 330 ,ale chyba inne numery też są przydatne no nie?

Będę zamawiać w Finlandii. Kosztuje ok. 30Euro. To taki trymer bez ostrza i z gumową nakładką dzięki czemu łatwiej się trymuje i nie ucina włosa. Oni trymują tym i włos okrywowy i podszerstek. Ale oczywiście do samego wyczesywania się on nie nadaje. Podobno jest super.

Będę też zamawiać McClellan to trymer do wyczesywania podszerstka.

Oba trymery mają wersje lewo i prawo ręczne.

Jakby kogoś też interesowało może się dołączyć do zamówienia.

Jakby jeszcze ktoś miał firmę to byłoby lepiej, bo wtedy sprzedają bez vatu i jest 22% taniej. :)

Posted

No to ja mam już pełen metlik w głowie z tym trymowaniem.

I już nic nie kumam.

Jostra napisała;

taki trymer bez ostrza i z gumową nakładką dzięki czemu łatwiej się trymuje i nie ucina włosa. Oni trymują tym i włos okrywowy i podszerstek. Ale oczywiście do samego wyczesywania się on nie nadaje. Podobno jest super.

proszę wytłumacz mi Jostra czym się różni w takim razie trymowanie podszerstka od wyczesywania??????????????????????????????????????

Bo ja sobie myslałem , że to jest to samo.

Posted

Niooo nie do końca to samo :)

Finka mówiła mi, że jak robi sznaucie "na łyso" to po prostu za jednym razem wyrywa i włos okrywowy i podszerstek, a wyczesuje tylko wtedy, gdy włos okrywowy ma 1-1,5 cm długości.

A ten podszerstek wyrywa tak samo jak włos okrywowy, właśnie tym "tępym" trymerem.

Ja sama na razie wyczesuję, ale jak ściągnę sobie jackstrippera to będę próbować trymować po fińsku. :P

Posted

To jeszcze takie pytanie , bo masz przedlad przez wzystkie umaszczenia .

Włos którego sznaucia jest najłatwiejszy do utrzymania.I który ma najbardziej szorstka.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...