Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam serdecznie, od czterech dni mam w domu malucha rasy York, Leo  jest jeszcze mikruskiem,  Z uwagi na to jaki jest malutki, jego wiek i fakt, że jeszcze się nie zaklimatyzował załatwia się ( czasami :P ) na matę. Szczerze mówiąc nie wiem za bardzo kiedy mam zacząć próby spacerków pod blokiem ( piesek nie ma jeszcze wszystkich szczepień i trwa okres kwarantanny ). Jest jakiś określony wiek, który powinien ukończyć żebym mogła go zacząć wyprowadzać/wynosić na trawkę i przyzwyczajać (oczywiście po ukończeniu szczepionek malucha i kwarantanny)? Pierwszy raz mam takiego maluszka i trochę się boję żeby nie był za malutki, mimo że skończy już jakiś wiek. Mój wcześniejszy pies był olbrzymem, więc mimo, że był młodziakiem to wyglądał jak dorosły york :P Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam :)

Posted

Nigdy nie miałem tak małego psa. Ja ze swoim husky zacząłem wychodzić 2 tygodnie po tym jak go kupiłem. Miał wtedy 1,5 miesiąca. Chodziłem z nim koło domu a kiedy dorósł do 2 miesięcy zacząłem chodzić troszkę dalej z 3-5 km dziennie. Dzisiaj ma 3 miesiące i czasem jak biegnie to za nim nie nadążam xD

• Upvote 1
Posted

ja do czasu końca kwarantanny brałam go w torbie na czyściutką łąkę zdala od ludzi i psów i go tam puszczałam. w trosce o prawidłową socjalizację radzę nosić go na rękach w różnorodne miejsca.

• Upvote 1
Posted

Dziękuję za rady :) od tego zacznę, jutro mamy pierwszą wizytę u weta, miało być szczepienie ale od wczoraj jest biegunka. z którą walczymy :( jeśli wszystko się unormuje to pod wieczór ( kiedy krzyczące dziaciaki pochowają się do domu:P ) pójdziemy na czystą trawkę obadać teren :)