Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam,
Mam 3 letnią suczkę cocker spaniela. Ogolnie jest ona bardzo przyjazna , posłuszna i bardzo lubi być głaskana/ przebywać z człowiekiem. Niestety ostatnio ma dosyć dziwny,według mnie, problem. Mianowicie zaczęła bronić terytorium ale tylko kiedy brama jest otwarta i ktoś przechodzi/ przejeżdża i rzuca sie na niego i gryzie ale jeśli zdecyduje sie wejść na ogród zadowolona skacze i merda ogonem. Dodam ze mieszkamy na "odludziu" wiec zdarza się to rzedko.
Bardzo proszę o pomoc ponieważ nie wiem jak ja tego oduczyć ponieważ oprócz tej sytuacji nigdy nie wykazuje agresji a nie chce narażać nikogo na pogryzienie. Z góry dziękuje

Posted

Dziękuje za odpowiedz jednak chodziło mi o wyeliminowanie problemu, ponieważ pies nie ucieka i sytuacja zdarza sie jedynie przy niezauważeniu przechodnia wiec wolałabym aby pies nie rzucał sie od razu z zębami rownież na dzieci

Posted

Nie wiem jak jest u Twojego psa, ale ja osobiście nie lubię sytuacji, gdy brama jest otwarta i do mojego psa na smyczy znienacka z podwórka wybiega inny pies, dlatego jestem za tym że albo brama zamknięta albo pies.

Pies nie musi cały czas bez sensu biegać po podwórku, a jeśli jest niebezpieczny w takich sytuacjach, to lepiej dmuchać na zimne.

Posted

No właśnie według mnie lepiej usunąć problem a nie zamiatać sprawę pod dywan zamykając bezsensownie psa podczas gdy mógłby biegać po podwórku np. Bawiąc się z nami w tym samym czasie jak inna osoba robi coś przy otwartej bramie przez cały dzień