chicken Posted July 31, 2007 Posted July 31, 2007 No wlasnie, mam problem. Otoz moja sunia ogolnie jest niejadkiem, ciezko jej cokolwiek dopasowac. Ostatnio calkiem przypadkiem sprobowala Royala Canin Maxi Baby Dog Sensible-zasmakowalo! Extra! Bardzo sie ucieszylam ze wkoncu moje slonce je :multi: ale... Czy taką karmą moge ja karmic na dluzsza mete? Moze jej to zaszkodzic? (bardzo prosze o niepisanie wywodow-po to jest podzial na karmy, bla bla-bo ten kto nie ma psa niejadka nie zrozumie mojej sytuacji) Prosze o fachowe odpowiedzi-czy ten rodzaj karmy moze zaszkodzic doroslemu psu? Ta karma przeznaczona jest dla psow do 5tego miesiaca zycia, a moja sunia ma juz 1,5 roku :cool1: W sumie Baby dog ma duzo wiecej witamin itd, jest rowniez skonstruowama tak aby szczeniaki latwo ja trawily-co mojej suni sluzy bo miala problemy zoladkowe i musze uwazac co jej daje. Do tej pory dostawala gotowane jedzenie jednak gdy nie chciala jesc jedzenie psulo sie i dlatego chce przejsc na suche... Quote
kalif1921 Posted July 31, 2007 Posted July 31, 2007 [quote name='chicken']No wlasnie, mam problem. Otoz moja sunia ogolnie jest niejadkiem, ciezko jej cokolwiek dopasowac. Ostatnio calkiem przypadkiem sprobowala Royala Canin Maxi Baby Dog Sensible-zasmakowalo! Extra! Bardzo sie ucieszylam ze wkoncu moje slonce je :multi: ale... Czy taką karmą moge ja karmic na dluzsza mete? Moze jej to zaszkodzic? (bardzo prosze o niepisanie wywodow-po to jest podzial na karmy, bla bla-bo ten kto nie ma psa niejadka nie zrozumie mojej sytuacji) Prosze o fachowe odpowiedzi-czy ten rodzaj karmy moze zaszkodzic doroslemu psu? Ta karma przeznaczona jest dla psow do 5tego miesiaca zycia, a moja sunia ma juz 1,5 roku :cool1: W sumie Baby dog ma duzo wiecej witamin itd, jest rowniez skonstruowama tak aby szczeniaki latwo ja trawily-co mojej suni sluzy bo miala problemy zoladkowe i musze uwazac co jej daje. Do tej pory dostawala gotowane jedzenie jednak gdy nie chciala jesc jedzenie psulo sie i dlatego chce przejsc na suche... MOim zdaniem podawanie takiej karmy to bardzo zły pomysł, jest w niej dużo więcej białka, tłuszcu i wapnia niż potrzebuje dorosły pies i może to się niestety odbić na jego zdrowiu. W tej chwili jest kilka kar dla dorosłych psów "niejadków" np. belcando finest crock który można zalewć wodą (tworzy się wtedy sosik a karma jest półmiekka ) kub karma bewi dog red mills supreme. http://www.bewet.pl/product_info.php?cPath=2_9_181_151&products_id=4799 Quote
kalif1921 Posted July 31, 2007 Posted July 31, 2007 Moim zdaniem jest to bardzo zły pomysł, jest tam zbyt wiele białka, tłuszczu, wapnia dla dorosłego psa który zakończył już okres wzrostu. Może to powodować problemy zdrowotne w przyszłości. W tej chwili jest wiele karm dla psów wybrednych np: belcando finest crock, bewi dog, red mills supreme. Belcando finest crock i bewi dog można dodatkowo zalewać wodą i podawać w formie karmy pómiękkiej. http://www.bewet.pl/product_info.php?cPath=2_9_181_151&products_id=4799 Quote
chicken Posted July 31, 2007 Author Posted July 31, 2007 Juz kontaktowalam sie wetem i wiem ze nie moge tego robic. Jutro kupie RC medium Adult i zobaczymy czy bedzie jesc. Z innymi firmami nie beed eksperymentowac bo moja pisaca je widocznie tylko RC :roll: Bewi doga jadla troszke na obozie na ktorym bylysmy ale wystarczyl jej 1 dzien aby karma sie znudzila :shake: Trzymajcie kciuki zeby chciala jesc tego mediuma (pomimo duzych granulek) Quote
kalif1921 Posted August 1, 2007 Posted August 1, 2007 Jeśli nie bedziechciała jeść można dodawać trochę oleju roślinnego ok. 1 łyżeczki lub trochę oleju z konserw rybnych Quote
chicken Posted August 1, 2007 Author Posted August 1, 2007 No i nie je :placz: Nie mam juz pomyslow... Dosmaczanie nie pomaga-dodalam do tego mieso z kurczaka i wymieszalam. Mieso wyjadla, suche wyplula... Quote
Martens Posted August 2, 2007 Posted August 2, 2007 Jeśli suczka toleruje mleko, polecam odrobinę mleka lub jogurtu naturalnego - moja się nabierała ;) A co do dziwnych gustów, moja babcia miała kiedyś kotkę, która nie chciała jeść nic oprócz.. Pedigree Junior :roll: Tak się nauczyła u poprzednich właścicieli i koniec. Gotowa była się zagłodzić, żeby tylko te bobki dostać. Quote
AM Posted August 2, 2007 Posted August 2, 2007 Proszę się trzymać tematu podawania karmy dla szczeniąt dorosłemu psu. Watek o niejadkach jest TUTAJ [mod] Quote
Asti Posted August 2, 2007 Posted August 2, 2007 Nie rób tego! Podawałam mojej 5-letniej suni Pedigree Junior i teraz mamy potworny problem z nadwagą. Nie znałam się na karmach, nie wiedziałam, że Pedigree jest złe, podawałam tyle ile pisało na opakowaniu. Suczka ma teraz 7 lat, waży 9 kg, a powinna 6 kg. :( Quote
moth Posted August 7, 2007 Posted August 7, 2007 chicken napisał(a):No i nie je :placz: Nie mam juz pomyslow... A próbowalaś wersji Adult Sensible? Może być medium albo maxi. Jak moja suka byla niejadkiem, byla to jedyna karma, której zjadla 6 worków pod rząd. Quote
chicken Posted August 7, 2007 Author Posted August 7, 2007 moth napisał(a):A próbowalaś wersji Adult Sensible? Może być medium albo maxi. Jak moja suka byla niejadkiem, byla to jedyna karma, której zjadla 6 worków pod rząd. Tez Royala? A jaka jest wielkosc granulek? :roll: Quote
moth Posted August 7, 2007 Posted August 7, 2007 chicken napisał(a):Tez Royala? A jaka jest wielkosc granulek? :roll: Też Royal, zwykly sklepowy na dodatek, nie żaden werynaryjny. Wielkość taka jak w adultach. Wersja Sensible jest na wrażliwy przewód pokarmowy i na blyszczącą sierść, z tego co pamiętam zawiera jakieś dosmaczacze. Ma więcej bialka i tluszczu, jest bardziej energetyczna więc niejadki tak bardzo nie chudną. Moja przez dluższy czas nie chciala się tknąć niczego innego. Niestety po sterylce za bardzo zaczęla przybierać na wadze, ale przynajmniej przestala być wybredna i zje wszystko co jej wrzucę. :p Quote
AM Posted August 8, 2007 Posted August 8, 2007 Na dalszą dyskusję o psach wybrednych (bo w tą stronę zboczył temat) zapraszam TUTAJ Mod Quote
Recommended Posts