Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam

Od wakacji (lipiec) planuję zabrać mojego szczeniaka (obecnie 2,5 miesięcznego) do mieszkania w bloku. Zastanawiam się nad tą decyzją gdyż, piesek bardzo mało czasu przebywa ze mną (głównie z moimi rodzicami). Studiuję w innym mieście i tak naprawdę tylko w weekendy mogę się z nim widzieć i czegokolwiek go osobiście nauczyć. Rodzice mają dom z ogrodem, także nie trzymają szczeniaka bezpośrednio w domu tylko w alla "domku letniskowym" w ogrodzie. Nie przebywają tam cały czas, więc piesek czasem zostaje sam w tym pomieszczeniu (na noc zawsze jest sam). W lipcu zaczynam praktyki w Krakowie i chciałabym go ze sobą wziąć aby "pobył z ludźmi" i przyzwyczaił się do mieszkania w domu. I stąd moje pytanie - jak nauczyć w tym przypadku szczeniaczka pozostawania samemu w mieszkaniu na okres ok. 7h, tak żeby po powrocie nie zastać pobojowiska? Wstawanie rano na spacer ok. godziny 6, żeby piesek załatwił swoje potrzeby, mnie nie przeraża chodzi mi o to żeby głównie przez ten czas kiedy jest sam zachował czystość.

Posted

u mnie jakoś wytrzymywały - załatwiał się szczeniak na maty miał tyle zabawek i gryzaków że po powrocie było widać że się nie nudził
a nie było mnie w domu około 9 godzin - pies wyrósł na świetnego psa

• Upvote 1
  • 4 weeks later...
Posted

Najlepiej przyuczyć do załatwiania się na matę, gazety w określonym miejscu i dla bezpieczeństwa odgrodzić te pomieszczenia, w których może zbytnio nabroić. Szczeniak musi się wyszumieć, więc zostawiaj mu dużo rzeczy do zabawy i jakoś będzie ;)

Posted

Ja bym na Twoim miejscu pomyślała nad jeszcze 1 rzeczą: stopniowym przyzwyczajaniem psa do : a) miasta i zgiełku, b) mieszkania, c) pozostawania samemu w tym mieszkaniu.