Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witajcie

Zacznę od początku. Zimą do kuzyna Tomka przybłąkała się zabiedzona, nieduża sunia. Przyprowadził ją Misiek, psiak, który też się wcześniej do Henia przybłąkał i który łazi po siatce jak małpa.

Kuzyn jest bardzo dobrym człowiekiem, ma złote serce.

Ma też pewne zasady, których nie daliśmy rady  mu wyperswadować.

4 maja sunia Niuśka powiła 6 prześlicznych maluchow. Jest 4 chłopaczków i 2 dziewczynki.

Niuśka oszczeniła się pod fundamentami, w wykopanej jamie. Dziś, ryzykując życie ;-) wczołgałam się tam i wyciągnęłam maluszki. Chłopaki wyciągali mnie za nogi ;-) Umieściliśmy je u kuzyna w szopie (szczeniaczki oczywiście, a nie moje nogi), w której znajduje się duża, wygodna buda, pełna pachnącego sianka. Mamusia zaraz zostala przyniesiona i nakarmiła dzieci.

Henio jest człowiekiem z sercem na dłoni, bardzo dobrym, bardzo serdecznym, zanim przyjechaliśmy, przygotował koszyczek wypełniony siankiem, w który ostrożnie wkładał maluszki. Ktoś jednak dawno temu wmówił mu, że suczka MUSI mieć raz małe i w żaden sposób nie mogliśmy mu tego wyperswadować.

Pozostało nam więc teraz pomóc w wychowaniu, odrobaczyć i szukać domkow dla malców, a Henio zgodził się na sterylkę Niuśki po oddaniu maluszków.

Dzieciaczki są grubaśne, dorodne, śliczne. Największy chłopak szary z białym to niewątpliwie synek Miśka :smile: jest jeden chłopczyk (najmniejszy) czarny, jeden biały z czarnymi łatami przy uszach i jeden ciemnobury. Dziewuszki są ciemnobura i bura z białymi skarpetkami.

Dziś już nie chciałam stresować Niuśki, bo i tak była przerażona, gdy słyszała piski szczeniąt (pewnie myślała, że jej zabieramy :-(), dlatego zdjęcia zrobię za jakieś 2 tygodnie, gdy będę je odrobaczać.

Nie znamy tatusiów, jeden to pewnie Misiek, więc jego synek będzie raczej spory. Inne, zobaczymy, jak troszkę odrosną od ziemi ;-)

Mama Niuśka to mała sunia, ok. 15 kg.

No cóż... komu szczeniaczka?

Posted

Dzieciaki otrzymały dziś imiona:

Nero (czarny piesek)

Idol (podobny do Miśka, jasnoszary z białym piesek)

Urwis (piesek biały z czarnymi łatkami nad oczami)

Simba (piesek ciemnobury)

Kama (sunia bura)

Astra (sunia z białymi skarpetkami)

Pierwsze imiona dzieci to imię ich mamusi, dzielnej i mądrej suni Niuśki.

Maluchy i mama czują się dobrze. Małe jedzą, mruczą i rosną. Mamusia jest dobrze karmiona 3 razy dziennie więc pokarmu ma dużo.

W przyszłym tygodniu wybieramy się w odwiedziny więc zrobię zdjęcia malców.

Czy mamusię karmiącą można odrobaczyć? Bo jak będę odrobaczała szczeniaczki, to dobrze by było i mamę.

Posted

dzieciaczki otworzyły oczka, skończyły już 2 tygodnie.

Pora na prezentację:

Nero-najmniejszy chłopaczek, czarniutki, spokojniutki. Będzie najmniejszy, jest drobny.

Idol-będzie największy, wielkości owczarka, tak myślę. Przecudnie umaszczony, dorodny chłopak

mb5nk8.jpg

Posted

Kama- dziewczynka bura, imię po naszej kochanej, nieodżałowanej Kamusi, którą przypomina umaszczeniem

53r76s.jpg

Astra-dziewczynka z białymi skarpetkami, bardzo głośna :smile:

33fcgea.jpg

Posted

Bąbelki prześliczne jedzą, śpią i rosną. Zakupiliśmy już dla nich pastę na odrobaczenie i starter do dokarmiania. W połowie tygodnia będą jadły pierwszy poza mleczkiem mamusi, posiłek w swoim życiu.

Posted

Zapisuję wątek:)

Miałam podobną sytuację z Bertą ze skarpy. Nieżyjący juz w tej chwili Krzysztof za żadne skarby nie pozwolił jej wysterylizować i urodziła maluchy. Potem po stoczonej walce pozwolił uśpić 7 z 9 urodzonych. Przeżyłam to strasznie, bo to było niepotrzebne, nie musiały się urodzić, a potem umierać, ale Krzysztof był uparty. Tym dwóm znalazłam dobre domki.

Trzymam kciuki za maluszki i ich mamusię:)

• 3 weeks later...
Posted

Grubaski rosną i zgłaszają się pierwsi chętni do adopcji.

Niestety wczoraj mieliśmy przeprawę, dość niemiłą. Henio obiecał komuś szczeniaczka, w sąsiedzniej wsi, jego znajomi... a ściślej dwa szczeniaczki, gdy chcieliśmy sprawdzić domek, pani się strasznie obraziła, do wizyty nie doszło, a pani z przekąsem stwierdziła, że jeśli chcemy do niej przyjść, to ona nie wie czy będzie chciała wziąć szczeniaczka...

Szkoda słów. Z takim podejściem odpadła w przedbiegach, o czym ją od razu poinformowaliśmy.

Pani strzeliła wielkiego focha, a ja będę się odchudza, bo pani pracuje w piekarni, w której często kupowałam pieczywo... pewnie już więcej mi nic nie sprzeda ;-)

Simba jedzie do Ożarowa Mazowieckiego. Czy ktoś jest stamtąd i może sprawdzić domek?

SIMBA

34t4w90.jpg

NERO i URWISEK

ayviap.jpg

IDOL

2s76k44.jpg

Posted

Przeżyłam to strasznie, bo to było niepotrzebne, nie musiały się urodzić, a potem umierać, 

Aborcja to też uśmiercanie.

A kluski przecudowne!

Posted

Wiem i ucałuję.

Kamcia jest najbardziej strachliwa z całej szóstki. Gdy się wyciąga do niej ręce, ucieka z płaczem, wzięta na ręce płacze przestraszona. Dopiero tulona i miziana, po chwili uspokaja się i daje brzuszek do głaskania.

Musi znaleźć domek pełen miłośći, bo ona wymaga szczególnego traktowania. Jest bardzo wrażliwą sunią.

Posted

Niestety burak burakiem jest i burakiem pozostanie, choćby nie wiem jak starał sie udawać brokuła.

Heniek bez naszej wiedzy i zgody wydał wczoraj Idola i Kamę do tego domu, który nie pozwolił się skontrolować.

Sunia i piesek, na dodatek jest u nich druga sunia, na szczeniaki nie będą długo czekać, a maluchy? Będą topić w wiadrze? W szambie? Albo w łeb łopatą? Albo powydają na łańcuchy...

Tyle serca włożyłam w te maluszki... na dodatek Kama, najwrazliwsza z rodzeństwa, bojąca, płaczliwa... :-(

Heńkowi powiedziałam, że jest nieodpowiedzialny, a on mi na to zupełnie poważnie, że to nie on zaszedł w ciążę tylko Niuśka... ręce opadają...

Wysterlizujemy tylko Niuśkę i koniec kontaktów z Heńkiem. Mam go dosyć.

Trzeba natychmiast pozabierać pozostałe 4 maluchy, bo porozdaje na wsi byle komu, do zabawy dla dzieci, bo teraz wakacje, na łańcuchy... :-( Do natychmiastowej adopcji zostały pieski Simba, Nero, Urwis i sunia Astra.

Z potencjalnym domkiem Simby jestem w kontakcie, mieli go zabrać dopiero 10 lipca ale wyłuszczyłam pani problem i teraz obdzwania rodzinę kto zostałby ze szczeniaczkiem, bo ona za parę dni jedzie na Mazury.

Posted

O nie tylko nie Kamcię, czemu wiedząc, że szukacie im dobrych domów ten człowiek tak postąpił?Przecież wiedział, że go wspieracie i mu pomagacie.

Posted

Stwierdził ze im obiecał bo dzieci chcą szczeniaczki. Ja jestem załamana, naprawdę. Boję się żeby nie pooddawał reszty na łańcuch zanim uda mi się znaleźć im dobre domy.
Dla wielu ludzi ze wsi pies to rzecz.

Posted

Tak wiem coś o tym bo jak Pani wie od jakiegoś czasu mieszkamy na wsi.  Zastanawia mnie po co komuś dwa małe szczeniaki równocześnie, przecież to są duże koszty (odpchlenia,odrobaczenia, szczepienia itp.). Zresztą o czym ja mówię, na wsi przeważnie psy i koty traktowane są jak rzeczy. Psiny wegetują na łańcuchach przy marnej budzie, jeśli kilka dziurawych desek można nazwać budą. Bardzo to przykre, szkoda tych psinek.

Posted

Prawdopodobnie wzięli na rozmnażanie i niw będą sobie zawracać głowy odrobaczeniem ani szczepieniem nie mówiąc juz o zabezpieczeniu na kleszcze.
Serce mi pęka. Nie wiem co robić.
Mam co prawda jeden szatański plan, ale nie wiem czy realny.

• 2 weeks later...
Posted

Szatański plan będzie wcielony w życie w razie braku innych możliwości.
Na razie jednak póki co utknęłam w Radomiu przy chorej mamie.
Stąd ogarniam domy dla pozostałych szczeniąt.
Nero jedzie w środę do Warszawy na Ochotę.
Simba jedzie w piątek.
Astra szuka nadal domu.
Dopiero po wydaniu wszystkich będę mogla coś zadziałać z tymi które zostały oddane na wieś bez wizyty przedadopcyjnej.

Maly Urwis mieszka od poniedziałku w Warszawie w bloku u fajnych młodych ludzi i ma na imię Yogi.

Posted

No widzę że działasz na odległość. Mamie życzę dużo zdrowia i uprzejmie proszę na poczekanie na mój dietowy kwestionariusz :D

• 2 weeks later...
Posted

Niuśka ma przełożoną sterylkę na 5 sierpnia, ponieważ Heniek stwierdził, że 15-go ma inne zajęcia.

Nie chce mi się nawet tego komentować...