Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Cześć wszystkim :)

Mam problem z moją suczką... Sunia jest wzięta ze schroniska pod koniec grudnia zeszłego roku. Psiak jest przekochany do ludzi - nas, swoich domowników UWIELBIA, zalizałaby na śmierć, pcha się na kolana, myśli że jest małym szczeniaczkiem (25kg ;)), możemy z nią zrobić wszystko wywracać do góry nogami, podnosić, zaglądac w każdą dziurę.

Do obcych - bardzo przyjazna, ale widać że nie tak bardzo wylewna - pieszczoty chętnie przyjmie ale za chwilę idzie do swojego kąta i obserwuje ludzkie relacje z dystansu :)

Problem przejawia się na spacerach. Jak tylko widzi psa, od razu jest zywo zainteresowana, merda, trochę ciągnie w jego kierunku. I tutaj sytuacja toczy się na trzy sposoby:

1) psy się obwąchują i każdy idzie w swoją stronę

2) psy się obwąchują i zaczyna się szaleństwo ganianego

3) (niestety najczęstszy) sunia zaczyna warczeć, przydusza psiaka przednimi łapami do ziemi, albo jeśli delikwent nie okazuje poddańczości - kłąpią na siebie zębami

Nie ma tu znaczenia czy to pies, suka czy szczeniak. Podane zachowanie przejawiała do każdego typu psiaka.

Nie da się ukryć że z mężem chcielibyśmy wyeliminować trzeci typ zachowań. Rozważamy behawiorystę i szkolenie socjalowe w grupie. Na razie jesteśmy na etapie czytania i wybierania dobrej szkoły/trenera.

Czy da się coś w tej sprawie zrobić doraźnie?

Suczka jest wysterylizowana, o jej przeszłości nie wiemy NIC, tylko tyle ze błąkała się ze szczeniakiem po ulicach. Jest wysterylizowana i po operacji przepukliny.

Posted

1. Znajdźcie dobrego trenera (czyli Wasz kierunek myślenia jest O.K.)

2. Nigdzie nie jest powiedziane że każdy pies musi być duszą towarzystwa i kochać inne psy. Do dobrego życia nie są mu potrzebne kontakty ze wszystkim psami w zasięgu wzroku - a już na pewno nie powinno być tak że suka dowleka Was do psa a potem sobie decyduje, co z tym fantem zrobić.

Posted

Myśleliście nad nauczeniem ją odwracania uwagi od obcego psa? ja mam ten sam problem z jedną z moich suk, tyle że zazwyczaj takie spotkania kończą się spięciem, nauczyłam ją tzw"olewania" i psów i wyluzowania na smyczy