Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

A wiec tak mam maly problem. W sumie nie taki tragiczny a jednak meczacy. Szczeniak  obecnie  2 miesiące. Uwielbia ludzi. Jak jesteśmy na podwórku  i nikogo nie ma jest ok. Ale nie daj boże ktos przejdzie kolo nas , pies malo nie zerwie smycz tak biegnie do przechodnia ,piszczy, cieszy sie. No wita sie doslownie z kazdym. Poki co nikou nie przeszkadza  bo to slodki szczeniak ale  jest to dosc irytujace  a tez nie  kazdy bedzie chcial sie witac i moga byc problemy. Jak sie zabrac do tego by ludzi moze nie ignorowala ale  nie  leciala tak do kazdego. Z psami taka sama sytuacja.

Posted

Może na początek zacznij skupiać szczeniaka na sobie, jak widzisz, że ktoś idzie to każ psu usiąść i zajmij go czymś, jak człowiek przejdzie to nagródź psa i pochwal :) Naukę najpierw zacznij w domu bo nie ma tam tylu rozpraszaczy, potem stopniowo przenoś się na dwór z daną komendą :) Powodzenia w nauce :)

Guest Olimpijka
Posted

Miałam  to samo i niestety jej to zostało i podlatuje do ludzi, dlatego chodzi tylko na smyczy, a puszczam ją z daleka od ulic.

Guest Olimpijka
Posted

Moje obie są takie przyjacielskie i lgną do ludzi. Jedna to jeszcze szaleje na punkcie dzieci :)

Posted

a ja k ma sie to do domu :D? bo w domu to aniol nie pies :P moze sama przebywać,  nie  lata za nami potrafi sie tez sama zajac: )

Chodziło mi po prostu o to, że lepiej naukę zaczynać w domu i przenosić się na dwór. Jak mówisz, że w domu to anioł to ćwicz na dworze w rozproszeniach ;)

Posted

Nie tylko smakami nagradza się psa ;) No i nie można powiedzieć, że masz nagradzać tym i tym bo nie każdy pies dany smakołyk lubi, sama musisz wypróbować co na twojego psa działa najlepiej ;) Ale jeśli już chcesz tylko na smaczkach pracować to jeśli psiak nie jest uczulony to możesz wziąć kurczaka i go wysuszyć w piekarniku, będziesz miała zdrowe nagrody na spacery ;)

Posted

Ona jest malutka. W tym wieku normalne psy tak właśnie się zachowują.

Ja traktowałam to jak pozytyw. Pies nie boi się ludzi, socjal z nimi też jest ważny.

Oczywiście powinnaś nauczyć kiedy podchodzicie i witacie (jak spotkana osoba chce pogłaskać szczeniaczka) a kiedy nie bo nie i już:)

Obawiam się że w tym momencie może jeszcze nie skumać tego:) Chyba że już wie co to znaczy "nie" i respektuje Twoje zdanie.

Ja koło 4 miesiąca uczyłam że ja decyduje do kogo podchodzimy. Uważałam że dla samej zasady nie warto trzymać psa przy nodze i jak ktoś chciał się z nim pobawić to niech się bawią.

Załapała że jak mówię "nie" to nie zaczepiamy a jak puszczam smycz to może lecieć. Działało.

Dodatkowo to się zacznie zmieniać, ona rośnie i przestanie być dzieckiem. Moja w tym momencie już zupełnie tego nie robi chyba że ktoś ją zaczepia, chce pogłaskać to wtedy jest szał na który pozwalam.

Moja sucz nie boi się ludzi, kocha dzieciaki i każdy może ją bez stresu pogłaskać czy przytulić. Więc ja jestem zadowolona z tego że tak to przebiegało, że pozwalałam jej na kontakty.

Nie spinaj się za bardzo. Dla mnie wieczne machanie kiełbasą nie ma większego sensu. Nic złego się nie dzieje. Taka faza rozwojowa.

Ja pozwalałam i po prostu się znudziło. Obyło się bez walki w miłej atmosferze.

Fakt że dla mnie socjal z ludźmi, psami i wszystkim co żyje był / jest znacznie ważniejszy niż "dobre wychowanie". Pytanie co jest ważne dla Ciebie.

To oczywiście moje osobiste zdanie! W dobie biegania za psem z kieszenią pełną pasztetu, szkołami przedszkolami itd pewnie mało popularne.

Posted

obecnie dajemy rade  z odwracaniem uwagi choć na dluzsz mete musze jakos ja ogarnac, bo niesety  dostalysmy opiernicz od pani ze pies na nia skoczyl :( moj blad bo nie zdążyłam jej smyczą przyciągnąć. 

Guest Olimpijka
Posted

obecnie dajemy rade  z odwracaniem uwagi choć na dluzsz mete musze jakos ja ogarnac, bo niesety  dostalysmy opiernicz od pani ze pies na nia skoczyl :( moj blad bo nie zdążyłam jej smyczą przyciągnąć. 

Ja jak nie zdążę to od razu przepraszam i ludzie wtedy miło reagują albo wcale ;) Tez mi się zdarza nie zapanować, w końcu 2 takie żywiołowe potworki to już wyzwanie.

Jak podrośnie to trochę się to uspokoi, a może i całkowicie. Próbuj odciągać i mówić NIE.