jola od jadzi Posted July 30, 2007 Posted July 30, 2007 Czekałam na przystanku autobusowym,kiedy ją zobaczyłam... Biegała przerażona, otumaniona strachem i hałasem między pędzącymi samochodami na zatłoczonej jezdni ulicy Przybyszewskiego... Nie wiem, jak udało mi się ją stamtąd ściągnąć, żaden z samochodów się nie zatrzymał,trąbiły przeraźliwie i jechały dalej... Już na chodniku sunia przywarła do mnie całym swoim przerażonym ciałkiem, była jednym kłębkiem strachu... Rozpytywałam przechodzących ludzi i po kilkunastu minutach udało się,ustaliłam, że sunia od dwóch tygodni mieszka u pana,który ma problem alkoholowy.Podobno dostał ją od znajomych,sunia wcześniej błąkała się przez kilkanaście dni na Retkini. Mieszkanie pana to istna tragedia, izba o powierzchni 9 metrów, brak prądu, wody,w pokoju jest tylko łóżko, szafa i kawałek stolika, obraz nędzy i rozpaczy.Pan w rozmowie przyznał, że jest bezrobotny, przyznał też, że jest uzależniony od alkoholu i nie ma środków ani możliwości do utrzymania suni. Stara się ją pilnować, kiedy jest trzeźwy,kiedy jednak wpada w ciąg alkoholowy traci panowanie nad sytuacją... Dzwoniłam do wszystkich znajomych i ich znajomych,wiedziałam,że trzeba sunię zabrać z tego miejsca natychmiast, niestety, nie znalazłam nawet domku tymczasowego. Zobowiązałam pana(o ile to jest możliwe w jego stanie) do zaopiekowania się sunią do czasu znalezienia jej domu, kupiłam jej smycz, obrożę, kupiłam suchą karmę i puszki( w domu nic do jedzenia nie było), pan obiecał, że będzie wyprowadzał sunię tylko na smyczy(dziewczynka właśnie dostała cieczkę)ale czy to znaczy,że tak naprawdę zrobi? Raczej śmiem wątpić w to, że mu się uda... Sunia jest prześliczna, ma około 6-8 miesięcy,jest bardzo łagodna, wyraźnie szuka kontaktu z człowiekiem,cały czas chce się tylko przytulać...Najprawdopodobniej była wcześniej w domu z dziećmi bo dzieci uwielbia, przyszła tam sąsiadka z małym dzieckiem,szaleństwu i zabawie nie było końca... Proszę, pomóżcie mi znaleźć dom dla suni, ona nie może zostać u tego pana,wcześniej czy później wypuści ją samą na ulicę a wtedy skończy się to dla niej tragicznie,kamienica w której mieszka pan ma wyjście wprost na ulicę Przybyszewskiego... Quote
dariaopole Posted July 30, 2007 Posted July 30, 2007 sprawa pilna!!! proponuję zbiórkę na hotel !!! sunię trzeba zabrać od tego człowieka !!!! doddy 2 sierpnia wraca z urlopu tzreba od razu do niej napisać !!! Quote
dariaopole Posted July 30, 2007 Posted July 30, 2007 jola napisz też do dziewczyny o nicku : lamia2, tu jest podobny wątek : http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=76234 Quote
szajbus Posted July 30, 2007 Posted July 30, 2007 O jasny gwint! Kolejna psina w nieodpowiednich rękach. Już widzę jak ją wyprowadza na spacery. Wkrótce może okazać się, że sunia jest w ciąży, a puszki i karma pójdą na przepicie. Pilnie poszukiwany domek dla NORY Quote
ruda76 Posted July 30, 2007 Posted July 30, 2007 nie wiemy tak naprawde jaki jest ten człowiek ale jedno jest pewne ,ze nie będzie sie przejmował losem suni będąc po kielichu. Scenariusz bedzie taki ,ze sunia bedzie biegała samopas a z racji ,ze jest młodym psem i na dodatek w posiadaniu u pana krotki czas gdzies zaginie lub stanie sie jakas tragedia. Quote
ruda76 Posted July 30, 2007 Posted July 30, 2007 ze zdjec widac ,ze to mix asta ale to nie jest w tej chwili najważniejsze. Czy są jakies propozycje oprocz DArii zbiorki na hotel? Quote
szajbus Posted July 30, 2007 Posted July 30, 2007 Poogłaszać ją wszędzie gdzie sie da, póki nie ma jeszcze zwichrowanej psychiki i nie wylądowała w schronie. Quote
jola od jadzi Posted July 30, 2007 Author Posted July 30, 2007 Dziewczyny,nasz hotelik jest totalnie zapsiony a do tego teraz właśnie Nata z Katyą zawożą tam pogryzionego Freda-walijczyka,więc już w ogóle miejsca nie ma. Mam nadzieję,że facet troszkę się mnie przestraszył i przynajmniej na początku będzie się sunią opiekował.Kiedy przedstawiłam się, że jestem z fundacji Niechciane i Zapomniane -olał mnie, mówiąc,że nic mu to nie mówi.Wyjęłam więc swoją służbową legitymację i ta powiedziała mu wystarczająco, facet musiał już wchodzić w konflikt z prawem bo zareagował bardzo grzecznie i rozmowa natychmiast była sympatyczna. Poinformowałam go,że sunia przechodzi pod opiekę fundacji i o konsekwencjach prawnych porzucenia jej. Obiecał, że będzie się opiekował ale na jak długo starczy mu sił, by nie zapić? Pan mieszka przy skrzyżowaniu Tatrzańska-Przybyszewskiego,tam jest olbrzymi ruch samochodowy,jeśli sunia będzie wypuszczona bez opieki,skończy pod kołami... Ona musi mieć choć tymczas, nie może tam długo zostać,ja będę zaglądała do niej ale aż się boję, co będzie,jeśli któregoś dnia jej nie zastanę... Quote
ruda76 Posted July 30, 2007 Posted July 30, 2007 jola od jadzi napisał(a):Dziewczyny,nasz hotelik jest totalnie zapsiony a do tego teraz właśnie Nata z Katyą zawożą tam pogryzionego Freda-walijczyka,więc już w ogóle miejsca nie ma. Mam nadzieję,że facet troszkę się mnie przestraszył i przynajmniej na początku będzie się sunią opiekował.Kiedy przedstawiłam się, że jestem z fundacji Niechciane i Zapomniane -olał mnie, mówiąc,że nic mu to nie mówi.Wyjęłam więc swoją służbową legitymację i ta powiedziała mu wystarczająco, facet musiał już wchodzić w konflikt z prawem bo zareagował bardzo grzecznie i rozmowa natychmiast była sympatyczna. Poinformowałam go,że sunia przechodzi pod opiekę fundacji i o konsekwencjach prawnych porzucenia jej. Obiecał, że będzie się opiekował ale na jak długo starczy mu sił, by nie zapić? Pan mieszka przy skrzyżowaniu Tatrzańska-Przybyszewskiego,tam jest olbrzymi ruch samochodowy,jeśli sunia będzie wypuszczona bez opieki,skończy pod kołami... zastanę... po tej stronie gdzie ryneczek ? Quote
jola od jadzi Posted July 30, 2007 Author Posted July 30, 2007 Po przeciwnej, po przekątnej od ryneczku Quote
ruda76 Posted July 30, 2007 Posted July 30, 2007 jola od jadzi napisał(a):Po przeciwnej, po przekątnej od ryneczku czyli wypada ,ze po stronie kwiaciarni Skrzydlewski Quote
jola od jadzi Posted July 30, 2007 Author Posted July 30, 2007 Tak,bliziutko,chodnik tam jest bardzo wąski a wyjście z bramy wprost na ulicę,sunieczka jest młodziutka i bardzo żywiołowa, wystarczy chwila, by wskoczyła na jezdnie, z resztą tak, jak miało to już miejsce. Kiedy weszłam do pana z pytaniem o sunię(zostawiłam ją na chwilę u sąsiadki na dole), odpowiedział,że kolega z nią wyszedł i mu zginęła. Nawet nie zainteresował się, by jej poszukać. Mam tylko nadzieję, że teraz troszkę się wystraszył konsekwencji prawnych, no i teraz ma smycz dla niej, wcześniej nie miał nic Quote
oktawia6 Posted July 30, 2007 Posted July 30, 2007 a w tej chwili nie można jej zawieźc-sama nie wiem do schroniska? zaraz będzie pokryta i zaraz potem trzeba będzie robic sterylkę aborcyjna-albo drugie rozwiązanie-wpadnie pod samochód............... Quote
ruda76 Posted July 30, 2007 Posted July 30, 2007 a do tego hoteliku nie da sie jej wcisnąc. To wyjatkowa sytuacja. Nie liczmy na to ,ze ten facet bedzie pilnował suke z cieczka. I zaraz dziecko bedzie miało dzieci. Quote
jola od jadzi Posted July 30, 2007 Author Posted July 30, 2007 Ja cały czas (może naiwnie) mam nadzieję,że go odpowiednio postraszyłam, w środę wejdę tam ,jeśli mi się uda to zabiorę sunię do buni i popytam sąsiadów,jak wyglądają spacery. A do naszego hoteliku? Nie, na razie mowy nie ma, jeszcze do tego z cieczką? Quote
nata od jadzi Posted July 30, 2007 Posted July 30, 2007 Podnoszę,sunia potrzebuje pomocy, szukamy choćby DT Quote
katya Posted July 30, 2007 Posted July 30, 2007 Hopaj Norka. Dziewczyny, może allegro? Ale najpierw i tak musi być sterylka... Quote
jola od jadzi Posted July 30, 2007 Author Posted July 30, 2007 Kasiu,jak ją zabiorę na sterylkę to już jej nie oddam do tego domu a jak na razie nie ma jej gdzie czy dokąd zabrać. Po sterylce sunia będzie słaba a nie sądzę,żeby pan się aż tak poświęcił i czuwał przy niej pilnując. Quote
jola od jadzi Posted July 30, 2007 Author Posted July 30, 2007 A na razie od czwartku lub piątku Norcia ma cieczkę,więc i tak trzeba trochę poczekać.Może spróbuj wystawić ją na allegro już teraz, co o tym myślisz? Quote
katya Posted July 30, 2007 Posted July 30, 2007 Malutka, pokaż się wszystkim wieczorkiem. Niech Cię ujrzą dogomaniacy. Piękne suczydło... Quote
mulinka Posted July 30, 2007 Posted July 30, 2007 dziewczyny wpiszcie sobie link do wątku Nory w podpisie i najlepiej na czerwono (jeśli się zmieści) założyłam suni wątek na forum miau: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?p=2373774#2373774 kto może niech podrzuca Quote
mulinka Posted July 30, 2007 Posted July 30, 2007 a może ktoś mógłby zrobić tej smukłej pięknej suni bannerek ? Quote
kluska1991 Posted July 30, 2007 Posted July 30, 2007 hopaj śliczna sunieczko! od razu mocno zapadłaś w moje serducho i oby udało ci się doczekać kochającego domeczku! Quote
Recommended Posts