Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mój pies cierpi na kamicę struwitową. Karma którą dotychczas je (trovet, pierwszy na liście) jest dość słabą karmą, jak na swoją jakość drogą, no i niezbyt smakuje mojemu psu. Chciała bym zmienić ją na coś lepszego, ale nic na struwity nie ma (oprócz Royala, który też się nie sprawdził). Od roku, stosujemy karmy urinary, kamienie się nie pojawiają, ale pies nie jest zachwycony taką dietą. Czy mogę zmienić karmę, nie obawiając się o pojawienie się kamieni? Czy warto kupić chociaż jeden worek "na sprubowanie" i jeśli nic się nie będzie działo kupić więcej? Poniżej lista karm które mam na oku, pierwsza karma, to ta aktualna. Najbardziej jestem przekonana do 2 ostatnich. Czy zmieniać karmę, i jeśli tak to na jaką?

Trovet 12.5kg 205zł (16,40/kg)

Eukanuba GR 12kg + smaczki 149zł (12,40/kg)

NutraGold 15kg 179zł (11.90/kg)

Wolfsblut 15kg 229zł (15.30/kg)

Taste of the Wild 13.6kg 195zł (14.30/kg)
Posted

jeśli ostatnie badanie moczu wykazało wartości prawidlowe we wszystkich parametrach to tym bardziej nalezałoby zmienić psu żywienie.karmy dietetyczne,w waszym przypadku rozpuszczajace kamienie/kryształy powinny byc stosowane przez okrelsony czas.proponowałbym ci -gdy pies bedzie jadł normalna karmę-robic badanie moczu np.raz na 3 m-ce,wtedy bedziesz wiedziała czy karma jest ok czy nie(czytaj skład karmy jakiejkolwiek,niektóre maja w swoim składzie metioninę,która jak pewnie wiesz ma własciwosci zakwaszajace)

Posted

Możesz też rozważyć przejście na karmę bytową i jednoczesne podawanie psiakowi odpowiedniego preparatu zakwaszającego mocz, np. (Uro-Pet Vetoquinol).

• 1 month later...
Posted

Można brać takie rozwiązanie pd uwagę,ale też wazna będzie opinia weterynarza czy w tym przypadku faktycznie preparat zakwaszający mocz jest konieczny wraz z przejściem na nową,inną krmę.