formidable Posted April 13, 2015 Posted April 13, 2015 Kochani, mam takie pytanie (zdaję sobie sprawę, że niektórzy mogą się strasznie oburzyć, ale to jednak prosiłabym o odpowiedź, a nie hejt): jeśli wzięłam psa od znajomych, którzy mają BOSy rodowodowe, natomiast nie zakładali hodowli, nie chcieli, nawet nie myśleli o rozmnażaniu tych psów, ale nie zdążyli wysterylizować suki czy cokolwiek i trafił im się przypadkowy miot, z którego właśnie mój BOS jest, to czy nie mam możliwości uzyskania metryki? Tzn. metrykę mogę TYLKO i WYŁĄCZNIE od zarejestrowanej hodowli uzyskać, mimo iż pochodzenie rodziców i mojego psa w związku z tym jest znane? Quote
Talagia Posted April 13, 2015 Posted April 13, 2015 Rodzice nie mają uprawnień hodowlanych, więc szczenięta z tego skojarzenia nie mogą otrzymać metryk. Quote
pa-ttti Posted April 13, 2015 Posted April 13, 2015 co z tego że pochodzenie jest znane? psy jeżdżą na wystawy i żeby uzyskać uprawnienia, muszą mieć określoną liczbę wystaw w określoną oceną zaliczone. Oznacza to że nie wszystkie psy dostają takie uprawnienia. Dlatego nie wiadomo na ile psy Twojej znajomej są zgodne z wzorcem rasy i czy takie uprawnienia dostałyby... Quote
Recommended Posts