hop! Posted May 26, 2008 Author Posted May 26, 2008 Rybc!a napisał(a):To ja głosuję na ten bez głosów, czyli nr 3 :) Fajnie! :lol: Quote
hop! Posted May 26, 2008 Author Posted May 26, 2008 Vitka napisał(a):Gabiszon wygrywa:loveu: No, nie da się ukryć. ;) Może dzięki jasnej plamce na nochalu? To "pamiątka" po naszej myszce Bulbasce. Gabiszon wsadził nochal tu, gdzie nie trzeba... Quote
Lemoniada Posted May 26, 2008 Posted May 26, 2008 hop! napisał(a):No, nie da się ukryć. ;) Może dzięki jasnej plamce na nochalu? To "pamiątka" po naszej myszce Bulbasce. Gabiszon wsadził nochal tu, gdzie nie trzeba... A ja myślałam, że to bielactwo. Quote
hop! Posted May 26, 2008 Author Posted May 26, 2008 Nie wiem czy powinnam... :oops: ;) "Sceny łóżkowe"... Quote
hop! Posted May 26, 2008 Author Posted May 26, 2008 Lemoniada napisał(a):No co? Śpią sobie:lol: Właśnie. Śpią wtulone w siebie. :lol: A czy pieski mogą chorować na bielactwo? :crazyeye: Quote
hop! Posted May 26, 2008 Author Posted May 26, 2008 Lemoniada napisał(a):mój Mocuś (z avatarka) też ma taką jaśniejszą plamkę, tylko w innym miejscu, ostatnio chyba się nawet powiększyła. Wiadomo dlaczego? Quote
Lemoniada Posted May 26, 2008 Posted May 26, 2008 hop! napisał(a):Wiadomo dlaczego? Tak, to bielactwo właśnie, ale bardzo łagodna i nieszkodliwa forma. Ta plamka przez kilka lat mu rosła (tj. powiększała się o kolejne "komórki" nosa, jeśli wiesz co mam na myśli) i nadal jest niewielka więc nic mu nie grozi;) Zwierzęta mogą jak najbardziej chorować na bielactwo, ale coś mi szczęście dopisać nie chce i nie mogę znaleźć żadnych informacji i zdjęć w necie na ten temat. Quote
hop! Posted May 26, 2008 Author Posted May 26, 2008 Znalazłam m.in. coś takiego: "Bielactwo jest chorobą autoagresywną, w której agresja jest skierowana przeciwko malanocytom w skórze. Efektem jest całkowita utrata pigmentu w zaatakowanych obszarach skóry. Jest chorobą dziedziczną, dająca objawy ok. 2 roku życia. Może również pojawic się jako choroba wtórna, np. po urazie czy skaleczeniu. Predysponowane rasy to: rottweiler, doberman, owczarek niemiecki, belgijski, staro-angielski i nowofunlad. OBJAWY Typowe obszary gdzie pojawia się bielactwo to: lusterko nosa, usta i fafle, skóra wokół oczu. Atakowane SA obszary pozbawione sierści. Może również powodować depigmentację pazurów i rzadziej sierści. Zaatakowany obszar skóry staje się różowy lub biały (leukoderma). Zazwyczaj obszar ten jest nieduży, ale może ich być kilka. Nie ma śladów stanów zapalnych z zaatakowanych obszarach i poza efektami "wizualnymi", nie ma żadnych konsekwencji zdrowotnych dla zwierząt. DIAGNOZA Diagnoza opiera się na badaniu klinicznym i biopsji, która wykazuje ubytek melanocytów. Różnicowe diagnozy:. depigmentacja lusterka nosowego . toczeń rumieniowaty krążkowy . grzybica śluzówki LECZENIE Nie ma opracowanej skutecznej metody leczenia tego schorzenia. Skóra po depigmentacji powinna być chroniona kremem z filtrem, gdy pies wychodzi na słońce." Quote
hop! Posted May 26, 2008 Author Posted May 26, 2008 Konkurs na "SUPERNOCHAL" nadal trwa. ;-) Nochal nr 1 - 1 głos Nochal nr 2 - 4 głosy Nochal nr 3 - 1 głos Nochal nr 4 - 1 głos Można głosować do 31 maja. Ogłoszenie wyników 1 czerwca. Quote
oktawia6 Posted May 26, 2008 Posted May 26, 2008 [quote name='hop!'] Jak chronić własny nos? Może tak? :evil_lol: Jak zdobyć taką super ochronę? To proste. Trzeba pogryźć plastikowego Shreka i odebrać mu przyłbicę z zasłoną. Potem wystarczy założyć ją na własny nochal... I już można spokojnie spać... nie mogłam się oprzec:megagrin::megagrin:super zdjęcie!!! fota miesiąca!!!:evil_lol: ja oddaje głos na nochal nr 4:eviltong: Quote
Rybc!a Posted May 28, 2008 Posted May 28, 2008 Jeżeli już rozmawiamy o plamkach,to ja się na coś uprę. Na tym nosku widzę dokładnie jaśniejsze serudszko i nikt mi nie wmówi, że go tam nie ma! Znajduje się ono w górnym, lewym rogu. I co? :) A moja Zuza ma taką białą kropeczkę na wargach. Ale to chyba zupełnie niegroźne. Quote
hop! Posted May 29, 2008 Author Posted May 29, 2008 Konkurs na "SUPERNOCHAL"! ;-) Nochal nr 1 - 2 głosy Nochal nr 2 - 4 głosy Nochal nr 3 - 1 głos Nochal nr 4 - 2 głosy Można głosować do 31 maja. Ogłoszenie wyników 1 czerwca. Rybc!a, na nochalku nr 3 faktycznie jest serduszko! :lol: Oktawio, dlaczego promujesz głupawe pomysły? ;) Quote
zdrojka Posted May 30, 2008 Posted May 30, 2008 Piękna księżniczka :loveu: A fotki reszty? Też poprosimy... Quote
hop! Posted May 31, 2008 Author Posted May 31, 2008 zdrojka napisał(a):A fotki reszty? Na razie nie ma. Ale na pewno kiedyś będą. :p Quote
Lemoniada Posted May 31, 2008 Posted May 31, 2008 Lulu jest urocza, wygląda jak gałka lodów karmelowo- śmietnakowych:loveu: Quote
dorota1 Posted May 31, 2008 Posted May 31, 2008 Już 1.06. Prosimy o wyniki konkursu na supernochal. Quote
hop! Posted June 1, 2008 Author Posted June 1, 2008 [quote name='dorota1']Już 1.06. Prosimy o wyniki konkursu na supernochal. Proszę bardzo. ;) I miejsce II miejsce III miejsce Dziękuję bardzo wszystkim głosującym. :loveu: Wszystkie psiaki zostały jednakowo nagrodzone - dostały po trzy ulubione ciasteczka. :lol: Quote
hop! Posted June 1, 2008 Author Posted June 1, 2008 Lemoniada napisał(a):Lulu jest urocza, wygląda jak gałka lodów karmelowo- śmietnakowych:loveu: Lemoniada, trafione porównanie. :lol: Quote
Gonitwa Posted June 2, 2008 Posted June 2, 2008 Dobry sposób nagradzania, mam nadzieję, że nagroda pocieszenia dla miejsca IV też była...:D Quote
Recommended Posts