Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='ronja']fajne zdjęcia, bałwanica trochę jak Higienistka ;)
Bałwanica już nie przypomina Higienistki... ;)

Oczy (z orzeszków laskowych) i usta (z marchewki) zostały pożarte przez małe, nieznośne i kosmate stworzonko, które widać poniżej... :evil_lol:

O zmianę kolorystyki i ukształtowania Bałwanicy regularnie dbał Gabiszon... ;)

[quote name='Vitka']Sto lat mnie tu nie było! ;)
Bałwanica boska!

Co tam u Gabiszonka?

Gabiszonek jak to dziadek - ma lepsze i gorsze dni. Raz bryka jak młodzieniaszek i z łatwością pokonuje schody...

A za chwilę kuśtyka... :)

[quote name='Lemoniada']Umarłam:megagrin:

Psiaki tamb mają świetne kombinezony :)

Lemoniada, nie umieraj, bo kto będzie zaglądał do nas na wątek? ;)

Na zdjęciu, które zacytowałaś uwieczniłam zemstę Jo za to: http://img262.imageshack.us/img262/6565/l18w.jpg

Joko i Nika bawią się bardzo dynamicznie i widowiskowo. :lol:

Kombinezony są niepowtarzalne i szyte na miarę przez zdolną tamb. :)

Posted

Psiaki tamb w czapeczkach na mrozy... :D

Gerda

Titka

Ozzy

Timon

Który psiak prezentuje się najlepiej w swojej zimowej czapeczce?

Ja głosuję na Gerdę!

Gerda - 1
Titka - 0
Ozzy - 0
Timon - 0

Głosujcie! :lol:

Posted

[quote name='ronja']ja też na Gerdę - choć wszyscy powinni dostać po 10 punktów;)

Masz rację - wszyscy powinni dostać po 10 punktów. ;)

Gerda - 12
Titka - 10
Ozzy - 10
Timon - 10

Jeżeli ktoś ma ochotę zagłosować, to jest czas do 5 stycznia 2011r.

[quote name='ronja']wszystkiego dobrego w nowym roku

Również życzę Ci wszystkiego dobrego, a nawet najlepszego w Nowym Roku.

Wszystkim odwiedzającym wątek życzę spełnienia marzeń... :-)

Posted

[quote name='Lemoniada']Też głosuję na Gerdę, kochana psica, bardzo miło ją wspominam :)
A czy czapeczki można nabyć drogą kupna? Są fantastyczne!
Czapeczki zrobiła własnoręcznie tamb. :)

To Gerda chyba zwycięży... ;)

Gerda - 13
Titka - 10
Ozzy - 10
Timon - 10

Jeżeli ktoś ma ochotę zagłosować, to jest czas do 5 stycznia 2011r.

Posted

hop! napisał(a):
Czapeczki zrobiła własnoręcznie tamb. :)
Domyśliłam się po tym jak zdradziłaś, że jest autorką kubraczków ;)
Może zechciałaby zrobić takie czapeczki na zamówienie? :)

Posted

tamb napisał(a):
Zrobiłam i mam dosyć a pieski nie doceniły. Chciałam założyć jak było -18 stopni a bestie wybiegły na podwórko i zrzuciły, tarzając się w śniegu. Lemoniada, a dla kogo chcesz?

Dla mojego mixa owczarka niemieckiego, Mocusia :) Spodziewam isę, że też zrzuci w trybie natychmiastowym, ale kto wie? ;)

Posted

[quote name='Lemoniada']Dziś chyba koniec konkursu czapeczkowego? ;)
Tak, koniec. ;)

Aktualnie wygrywa Gerda.

Gerda - 13
Titka - 10
Ozzy - 10
Timon - 10

Można jeszcze głosować... Do północy.

Gerda

Titka

Ozzy

Timon

Tamara, a przewidziałaś jakieś nagrody - główną i pocieszenia? :lol:

Posted

[quote name='tamb']Tak, dostały 4 duże opakowania żwaczy i wystarczy zapytać " kto jest śliczny i grzeczny?" Wszystkie jak na komendę biegną do szafki w przedpokoju, pokazują głowami półkę bo oczywiście są bardzo grzeczne i bardzo ładne i nagroda się należy.
U mnie też wszystkie są śliczne i grzeczne, ale dostają suszone szprotki. Po żwaczach, uszach itp. źle się czują... :roll:

Kotki - dzikuski tamb...

Pawełek

Pralinka

Posted

Nie da się ukryć - Gerda wygrała! :lol: :loveu:

Tamara, pogratuluj jej ode mnie. ;)

Bardzo dziękuję głosującym. :loveu:

[quote name='ronja']suszone szprotki? a gdzie je kupujesz?

Tak, suszone szprotki. :lol:
Kupuję je TU.

Posted

[quote name='ronja']http://img829.imageshack.us/img829/6240/x12mj.jpg
:)

Nika i Jo to dwie wariatki. :stupid: :lol:
Lulu nie chce się z nimi bawić, a Gabiszon przed nimi zwykle ucieka. Kiedyś go stratowały... :roll:

[quote name='Lemoniada']A to łobuziara!:lol:

Łobuziara do kwadratu. ;)
Lemoniada, czekam na zdjęcie Mocusia w czapeczce. Super, że zasiliłaś sterylkową skarbonkę.

Muszę się do czegoś przyznać... Nie zauważyłam jednego jajeczka ślimaków. Wykluło się małe ślimaczątko... :oops:

Czy ktoś ma pomysł na imię dla tego stworzonka?

Posted

ronja napisał(a):
o kurcze, ale fajnie!!!
a ja zastanawiałam się ostatnio ile one mogą zyć:) a Ty już masz drugie pokolenie.

Z tego, co wyczytałam, to mogą żyć od 3 do 5 lat, a czasami dłużej. Mniam i Mlask żyją już ponad 3 lata. Ich potomstwo (Flip i Flap) mieszka u Maupa4. Teraz zupełnie przypadkowo pojawił się maluch. Niestety, muszę niszczyć jajka, bo ślimaki składają ich bardzo dużo. Gdybym tego nie robiła, to miałabym setki, a nawet tysiące ślimorów... :smhair2: ;)

Posted

ja kiedyś jako dziecko strasznie chciałam mieć akwarium, rodzice nie zgodzili się. Od koleżanki przynioslam z jej akwarium kilka ślimaków, które mieszkały w dużym sloiku. Uwielbiałam na nie patrzeć, niestety dlugo u mnie nie pożyły:(
a gdzie mieszkają Twoje ślimaki? i jak wygląda opieka nad nimi? tzn czego im potrzeba do szczęscia i zdrowego długiego życia?

Posted

[quote name='ronja']ja kiedyś jako dziecko strasznie chciałam mieć akwarium, rodzice nie zgodzili się. Od koleżanki przynioslam z jej akwarium kilka ślimaków, które mieszkały w dużym sloiku. Uwielbiałam na nie patrzeć, niestety dlugo u mnie nie pożyły:(
a gdzie mieszkają Twoje ślimaki? i jak wygląda opieka nad nimi? tzn czego im potrzeba do szczęscia i zdrowego długiego życia?
Moje ślimaki afrykańskie Achatina mieszkają w szklanym akwarium przykrytym płytą z plexi z wywierconymi otworami (plexi kupiłam w sklepie modelarskim i tam na miejscu zrobiono mi otwory). Na płycie trzeba położyć coś obciążającego (u mnie są dwie duże i dość ciężkie muszle), żeby paskudaki nie uciekły. Najlepiej kupić plastikowe faunarium - ma przykrywkę i łatwo je umyć. Powinno stać w zacienionym, spokojnym miejscu. Wystarczająca jest temperatura pokojowa. Podłoże - torf kokosowy (w sklepach zoologicznych są kostki, które trzeba rozmoczyć), musi być stale wilgotny i musi być go tyle, żeby ślimak mógł się cały zakopać. Torf wystarczy wymienić raz w miesiącu, ale można też częściej. Nie wolno ozdabiać kamieniami (ślimak może sobie uszkodzić skorupę). Można wsadzić jakiś korzeń, kawałek drewna - tylko, że to szybko gnije. Jedzenie najlepiej podawać w płytkiej misce z plastiku dla gadów. Pożywienie - ogórki, marchew, ziemniaki, cukinia, jabłka, truskawki, banany, pomidory, liście mleczu i malin, natka pietruszki. Nie wolno dawać roślin ze szczawianami np. sałaty i kapusty, bo to źle wpływa na skorupę. Muszą dostawać wapno - sepię dla ptaków lub skorupki z jajek. Trzeba codziennie sprzątnąć resztki jedzenia i kupy. Od czasu do czasu można ślimaki wykąpać pod kranem letnią wodą. Moje ślimaki zaczęły kopulować i składać jajka w wieku około 8 miesięcy. Zakopują się w torfie i w jednym miejscu składają małe, białe jajeczka, które trzeba niszczyć, żeby nie było licznego potomstwa. Ślimaki mogą przetrwać niesprzyjające warunki np. suszę, brak pokarmu, więc nie są specjalnie wymagające i trudne w hodowli. Zakopują się wtedy w torfie i zamykają w skorupce.

Plac zabaw z warzyw...

Kopulacja...

;)

Posted

fajne:)
zostałam fanką Twoich slimaków:loveu:
niestety, po konsultacji z mężem wiem już, że nie będziemy spełniać moich marzeń z dzieciństwa...