hop! Posted December 29, 2010 Author Posted December 29, 2010 [quote name='ronja']fajne zdjęcia, bałwanica trochę jak Higienistka ;) Bałwanica już nie przypomina Higienistki... ;) Oczy (z orzeszków laskowych) i usta (z marchewki) zostały pożarte przez małe, nieznośne i kosmate stworzonko, które widać poniżej... :evil_lol: O zmianę kolorystyki i ukształtowania Bałwanicy regularnie dbał Gabiszon... ;) [quote name='Vitka']Sto lat mnie tu nie było! ;) Bałwanica boska! Co tam u Gabiszonka? Gabiszonek jak to dziadek - ma lepsze i gorsze dni. Raz bryka jak młodzieniaszek i z łatwością pokonuje schody... A za chwilę kuśtyka... :) [quote name='Lemoniada']Umarłam:megagrin: Psiaki tamb mają świetne kombinezony :) Lemoniada, nie umieraj, bo kto będzie zaglądał do nas na wątek? ;) Na zdjęciu, które zacytowałaś uwieczniłam zemstę Jo za to: http://img262.imageshack.us/img262/6565/l18w.jpg Joko i Nika bawią się bardzo dynamicznie i widowiskowo. :lol: Kombinezony są niepowtarzalne i szyte na miarę przez zdolną tamb. :) Quote
hop! Posted December 30, 2010 Author Posted December 30, 2010 Zwierzaki tamb... Gerda i Ozzy Koty Quote
hop! Posted December 31, 2010 Author Posted December 31, 2010 Psiaki tamb w czapeczkach na mrozy... :D Gerda Titka Ozzy Timon Który psiak prezentuje się najlepiej w swojej zimowej czapeczce? Ja głosuję na Gerdę! Gerda - 1 Titka - 0 Ozzy - 0 Timon - 0 Głosujcie! :lol: Quote
ronja Posted December 31, 2010 Posted December 31, 2010 ja też na Gerdę - choć wszyscy powinni dostać po 10 punktów;) wszystkiego dobrego w nowym roku Quote
hop! Posted January 1, 2011 Author Posted January 1, 2011 [quote name='ronja']ja też na Gerdę - choć wszyscy powinni dostać po 10 punktów;) Masz rację - wszyscy powinni dostać po 10 punktów. ;) Gerda - 12 Titka - 10 Ozzy - 10 Timon - 10 Jeżeli ktoś ma ochotę zagłosować, to jest czas do 5 stycznia 2011r. [quote name='ronja']wszystkiego dobrego w nowym roku Również życzę Ci wszystkiego dobrego, a nawet najlepszego w Nowym Roku. Wszystkim odwiedzającym wątek życzę spełnienia marzeń... :-) Quote
Lemoniada Posted January 2, 2011 Posted January 2, 2011 Też głosuję na Gerdę, kochana psica, bardzo miło ją wspominam :) A czy czapeczki można nabyć drogą kupna? Są fantastyczne! Quote
hop! Posted January 3, 2011 Author Posted January 3, 2011 [quote name='Lemoniada']Też głosuję na Gerdę, kochana psica, bardzo miło ją wspominam :) A czy czapeczki można nabyć drogą kupna? Są fantastyczne! Czapeczki zrobiła własnoręcznie tamb. :) To Gerda chyba zwycięży... ;) Gerda - 13 Titka - 10 Ozzy - 10 Timon - 10 Jeżeli ktoś ma ochotę zagłosować, to jest czas do 5 stycznia 2011r. Quote
Lemoniada Posted January 3, 2011 Posted January 3, 2011 hop! napisał(a):Czapeczki zrobiła własnoręcznie tamb. :) Domyśliłam się po tym jak zdradziłaś, że jest autorką kubraczków ;) Może zechciałaby zrobić takie czapeczki na zamówienie? :) Quote
Lemoniada Posted January 4, 2011 Posted January 4, 2011 tamb napisał(a):Zrobiłam i mam dosyć a pieski nie doceniły. Chciałam założyć jak było -18 stopni a bestie wybiegły na podwórko i zrzuciły, tarzając się w śniegu. Lemoniada, a dla kogo chcesz? Dla mojego mixa owczarka niemieckiego, Mocusia :) Spodziewam isę, że też zrzuci w trybie natychmiastowym, ale kto wie? ;) Quote
hop! Posted January 5, 2011 Author Posted January 5, 2011 [quote name='Lemoniada']Dziś chyba koniec konkursu czapeczkowego? ;) Tak, koniec. ;) Aktualnie wygrywa Gerda. Gerda - 13 Titka - 10 Ozzy - 10 Timon - 10 Można jeszcze głosować... Do północy. Gerda Titka Ozzy Timon Tamara, a przewidziałaś jakieś nagrody - główną i pocieszenia? :lol: Quote
hop! Posted January 5, 2011 Author Posted January 5, 2011 [quote name='tamb']Tak, dostały 4 duże opakowania żwaczy i wystarczy zapytać " kto jest śliczny i grzeczny?" Wszystkie jak na komendę biegną do szafki w przedpokoju, pokazują głowami półkę bo oczywiście są bardzo grzeczne i bardzo ładne i nagroda się należy. U mnie też wszystkie są śliczne i grzeczne, ale dostają suszone szprotki. Po żwaczach, uszach itp. źle się czują... :roll: Kotki - dzikuski tamb... Pawełek Pralinka Quote
hop! Posted January 5, 2011 Author Posted January 5, 2011 Nie da się ukryć - Gerda wygrała! :lol: :loveu: Tamara, pogratuluj jej ode mnie. ;) Bardzo dziękuję głosującym. :loveu: [quote name='ronja']suszone szprotki? a gdzie je kupujesz? Tak, suszone szprotki. :lol: Kupuję je TU. Quote
hop! Posted January 6, 2011 Author Posted January 6, 2011 Dzisiejsze fotki Jo, Niki i Gabiszona... Quote
ronja Posted January 6, 2011 Posted January 6, 2011 http://img829.imageshack.us/img829/6240/x12mj.jpg :) Quote
Lemoniada Posted January 6, 2011 Posted January 6, 2011 [quote name='hop!'] A to łobuziara!:lol: Quote
hop! Posted January 7, 2011 Author Posted January 7, 2011 [quote name='ronja']http://img829.imageshack.us/img829/6240/x12mj.jpg :) Nika i Jo to dwie wariatki. :stupid: :lol: Lulu nie chce się z nimi bawić, a Gabiszon przed nimi zwykle ucieka. Kiedyś go stratowały... :roll: [quote name='Lemoniada']A to łobuziara!:lol: Łobuziara do kwadratu. ;) Lemoniada, czekam na zdjęcie Mocusia w czapeczce. Super, że zasiliłaś sterylkową skarbonkę. Muszę się do czegoś przyznać... Nie zauważyłam jednego jajeczka ślimaków. Wykluło się małe ślimaczątko... :oops: Czy ktoś ma pomysł na imię dla tego stworzonka? Quote
ronja Posted January 7, 2011 Posted January 7, 2011 o kurcze, ale fajnie!!! a ja zastanawiałam się ostatnio ile one mogą zyć:) a Ty już masz drugie pokolenie. Quote
hop! Posted January 7, 2011 Author Posted January 7, 2011 ronja napisał(a):o kurcze, ale fajnie!!! a ja zastanawiałam się ostatnio ile one mogą zyć:) a Ty już masz drugie pokolenie. Z tego, co wyczytałam, to mogą żyć od 3 do 5 lat, a czasami dłużej. Mniam i Mlask żyją już ponad 3 lata. Ich potomstwo (Flip i Flap) mieszka u Maupa4. Teraz zupełnie przypadkowo pojawił się maluch. Niestety, muszę niszczyć jajka, bo ślimaki składają ich bardzo dużo. Gdybym tego nie robiła, to miałabym setki, a nawet tysiące ślimorów... :smhair2: ;) Quote
ronja Posted January 8, 2011 Posted January 8, 2011 ja kiedyś jako dziecko strasznie chciałam mieć akwarium, rodzice nie zgodzili się. Od koleżanki przynioslam z jej akwarium kilka ślimaków, które mieszkały w dużym sloiku. Uwielbiałam na nie patrzeć, niestety dlugo u mnie nie pożyły:( a gdzie mieszkają Twoje ślimaki? i jak wygląda opieka nad nimi? tzn czego im potrzeba do szczęscia i zdrowego długiego życia? Quote
hop! Posted January 8, 2011 Author Posted January 8, 2011 [quote name='ronja']ja kiedyś jako dziecko strasznie chciałam mieć akwarium, rodzice nie zgodzili się. Od koleżanki przynioslam z jej akwarium kilka ślimaków, które mieszkały w dużym sloiku. Uwielbiałam na nie patrzeć, niestety dlugo u mnie nie pożyły:( a gdzie mieszkają Twoje ślimaki? i jak wygląda opieka nad nimi? tzn czego im potrzeba do szczęscia i zdrowego długiego życia? Moje ślimaki afrykańskie Achatina mieszkają w szklanym akwarium przykrytym płytą z plexi z wywierconymi otworami (plexi kupiłam w sklepie modelarskim i tam na miejscu zrobiono mi otwory). Na płycie trzeba położyć coś obciążającego (u mnie są dwie duże i dość ciężkie muszle), żeby paskudaki nie uciekły. Najlepiej kupić plastikowe faunarium - ma przykrywkę i łatwo je umyć. Powinno stać w zacienionym, spokojnym miejscu. Wystarczająca jest temperatura pokojowa. Podłoże - torf kokosowy (w sklepach zoologicznych są kostki, które trzeba rozmoczyć), musi być stale wilgotny i musi być go tyle, żeby ślimak mógł się cały zakopać. Torf wystarczy wymienić raz w miesiącu, ale można też częściej. Nie wolno ozdabiać kamieniami (ślimak może sobie uszkodzić skorupę). Można wsadzić jakiś korzeń, kawałek drewna - tylko, że to szybko gnije. Jedzenie najlepiej podawać w płytkiej misce z plastiku dla gadów. Pożywienie - ogórki, marchew, ziemniaki, cukinia, jabłka, truskawki, banany, pomidory, liście mleczu i malin, natka pietruszki. Nie wolno dawać roślin ze szczawianami np. sałaty i kapusty, bo to źle wpływa na skorupę. Muszą dostawać wapno - sepię dla ptaków lub skorupki z jajek. Trzeba codziennie sprzątnąć resztki jedzenia i kupy. Od czasu do czasu można ślimaki wykąpać pod kranem letnią wodą. Moje ślimaki zaczęły kopulować i składać jajka w wieku około 8 miesięcy. Zakopują się w torfie i w jednym miejscu składają małe, białe jajeczka, które trzeba niszczyć, żeby nie było licznego potomstwa. Ślimaki mogą przetrwać niesprzyjające warunki np. suszę, brak pokarmu, więc nie są specjalnie wymagające i trudne w hodowli. Zakopują się wtedy w torfie i zamykają w skorupce. Plac zabaw z warzyw... Kopulacja... ;) Quote
ronja Posted January 8, 2011 Posted January 8, 2011 fajne:) zostałam fanką Twoich slimaków:loveu: niestety, po konsultacji z mężem wiem już, że nie będziemy spełniać moich marzeń z dzieciństwa... Quote
Recommended Posts