Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam.

Mam pytanie, ile czasu po ugryzieniu psa przez kleszcza musi upłynąć, żeby zarazić go pierwtniakiem babeszjozy lub boreliozą?

Dodam, że mieszkam w obszarze o wysokim występowaniu kleszczy (woj.lubelskie). 2 dni temu mojej suni (Shih Tzu 5 miesięcy) wyciągnęłam kleszcza, złapała ona go na podwórku w ciągu 10 minutowego spaceru, bo jeszcze przed spacerem nic nie było, a już wieczorem o 20.00 znalazłam dziada wbitego, ale nie napitego. Dzisiaj sunia zachowuje się normalnie, je, pije, biega, bawi się. Po kleszczu został strupek mniejszy niż główka szpilki. Czy robić jakieś badania w kierunku tych chorób?

Pozdrawiam z Sisi :)

Posted

jeśli wyciągniesz do 24 h takiego tyciego,wpitego w skurę jest szansa że nie zaraził,jeśli znajdziesz w psie opitego czas wystąpienia pierwszych objawów choroby śmiertelnej(babeszka)to ok 4-5 dni

Posted

Wilczocha W dniu kiedy Sisi złapała kleszcza jeszcze nie była zabezpieczona, wychodziliśmy tylko na smyczy na podwórko i chodziła tylko na trawce przy kostce, nie puszczałam ze smyczy. Na drugi dzień zakupiłam Fypryst. Już jest zabezpieczona. Nie sądziłam, że to cholerstwo i na podwórku się czai. Już teraz wiem, że gdziekolwiek wychodzę z psem, czy to na smyczy, czy bez musi być zabezpieczony. Mój błąd, który teraz kosztuje mnie sporo stresu.

Gryf80 wyciągnęłam jeszcze dobrze nie wkręconego, nie był w ogóle napity, po kleszczu został niewielki strupek, żadnego obrzęku czy guzka nie ma. Dzwoniłam do weta, kazała czekać i obserwować, podała numer do siebie, jakby dzisiaj czyli w niedzielę wystąpiły jakieś objawy, to na sygnale do niej na badania i na ewentualny zastrzyk. Dzisiaj mija 3 dzień, Sisi jest wesoła, nie ma żadnych zmian w jej zachowaniu, je normalnie, biega, szaleje i sępi o jedzenie.

Dziękuję Wam za odpowiedzi :)

• 2 weeks later...
Posted

Z mojego doświadczenia wynika niestety,że to, iż "kleszcz zaraża dopiero 24-48h po wpiciu się", jest mitem. Mój pies miał w zeszłym roku babeszjozę, mimo że kleszcza wyciągnęliśmy maksymalnie po 2h od wpicia.

Posted

wyciągniecie 24 h minimalizuje ryzyko-co nie znaczy że go nie ma.oczywiście chodzi o zaobserwowanie kleszcza nieopitego,malenkiego.nie zaobserowany juz "groszek" :)