Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mój pupil ma 7 miesięcy, już 3 razy diagnozowano u niego zapalenie kości. praktycznie co miesiac się to powtarza. Jedziemy do weterynarza on stwierdza zapalenie pies dostaje scanodyl na 5 dni zwykle po 4 mu przechodzi potem mijają 3 tygodnie i sytuacja się powtarza. Pies rano na spacerze bawi się zemną normalnie a po południu, zaczyna kulec na tylnia łapę... czy miał ktoś takie problemy ze swoim psem? Byliśmy u 3 weterynarzy i wszyscy mówią to samo. A ja się martwię czy to dobra diagnoza i czy psu nie zaszkodzi taka ilość proszków w tak młodym wieku...

Posted

Podejrzewam, że Twój zwierzak cierpi na młodzieńcze zapalenie kości (charakterystyczne dla szczeniąt i podrostków ras olbrzymich), przy którym leczenie jest właściwie wyłącznie objawowe, więc weci mają rację w swoich wyborach. Zapalenie może nawracać niestety dość regularnie dopóki pies rośnie, czyli do około drugiego roku życia. 

O tej chorobie dużo i mądrze napisano tu -> http://www.swiatczarnegoteriera.republika.plzakładka "zdrowie", temat numer 7 (nie podaję całościowego linku, bo wyskakuje jako błąd)

Posted

Nie był. Przy drugiej wizycie była mowa że jeśli proszki nie pomaga to zrobimy, ale pomógły i temat upadł gdyż weterynarz uznał że nie ma to sensu bo znowu napewno zapalenie

Posted

Dzwoniłem wczoraj do weterynarza i zgodził się żebyśmy przyszli półgodziny po zamknięciu to niesspotkamy innych psów... może to być dysplazja?

Posted

Jesli kuleje ciagle na ta sama tylna lape to tak, bo to lodziencze zapalenie kosci jest tez zwane kulawizna wedrujaca, bo raz zakuleje na przednia prawa, raz tylne lewa, potem znowu jakas inna lapa. No i w badaniu widac, ze bol jest z kosci dlugich a nie ze stawu.