REVOLUTION Posted March 18, 2015 Posted March 18, 2015 Moja psina jest ogromnie pobudzona, gdy wracam, a mam kawałek do przejścia od uliczki do drzwi. Skacze, reaguje na siad, ale jak przywitam i powiem koniec, znowu zaczyna skakać, trzyma za nogę, podgryza, strasznie drapie: gdzies dostałam poradę, żeby ten kawałek się bawić, ale czy to nie zwiekszy pobudzenia? nie lepsze bedzie wydawania smaków jeden za drugim? macie jakieś sposoby? Quote
teresaa118 Posted March 18, 2015 Posted March 18, 2015 Moja suczka tak dlugo skakala na moje powitanie, az nie wzielam na rece. Przytulilam, poglaskalam i postawilam na podlodze. Ceremoni powitania stalo sie zadosc. Moze to u ciebie, ciociu zadziala? Quote
REVOLUTION Posted March 18, 2015 Author Posted March 18, 2015 za duży psiak:) ignorowanie nie pomaga, komenda siad powitanie i koniec też nie, nie mam juz pomysły co z tym fantem zrobić dzisiaj podrapała mi całą nogę, gdy czekałam az się uspokoi, dostaje różne, często sp[rzeczne porady, a efekt żaden Quote
chounapa Posted March 19, 2015 Posted March 19, 2015 Czy sunia zna słowo "NIE" ( albo zamiennik )? U nas na nadmierną ekscytację działa tylko przetrzymanie. Siad i zostań, aż do uspokojenia, jeśli się ruszy, to "NIE" i powtórka siad i zostań. Aż do wyciszenia, choćbym miała 15 minut nad nią stać i czekać aż emocje opadną. Dopiero po wyciszeniu jest powitanie ( bądź inna czynność powodująca ekscytacje ), na moich warunkach. Po ćwiczeniach w np. samochodzie, gdzie po przyjeździe na miejscu nie raz podrapała córkę próbując wyskoczyć z auta pierwsza, najlepiej przez zamknięte okno, pies zaczął sam siadać i czekać na pozwolenie opuszczenia samochodu. Nauczyła się że nie wyjdzie ( w Twoim wypadku nie przywita się ) dopóki nie usiądzie i się nie wyciszy. Na koniec, po udanym przywitaniu możesz zakończyć cały rytuał smaczkiem ;) . W samochodzie, miała siedzieć aż pozwolę jej wyjść. Jeśli wstała kiedy otwierałam drzwi, od razu je przymykałam i powtarzałam do skutku. To samo można zrobić wydając komendę zza uchylonych drzwi domu. Jeśli podbiegnie do drzwi, przymknąć i usadzać psa do skutku, żeby dała Ci w spokoju wejść, rozebrać się i dopiero wtedy przywitać się na Twoich warunkach. Quote
REVOLUTION Posted March 19, 2015 Author Posted March 19, 2015 ostatnio mam problem z nadmierna ekscytacją psa, psinka próbuje kpulowac z moja ogą głównie jak nie reaguje na jej zaczepki - wtedy zwykle odsyłam do kojca, by odczuła strata, bo ignorować nie można? albo właśnie podczas powitania, więc wymyśliłam, że będe dawac gryzaka, by zapobiec zachowaniu, zdarzało się to także w trakcie ćwiczeń, wtedy wydawałam komendę czy dobrze? jak uczucie psa samokontroli/kontroli emocji? Quote
Recommended Posts