JPo Posted July 26, 2007 Posted July 26, 2007 Na prośbę koleżanki wstawiam tutaj to ogłoszenie... proszę się kontaktować z nią telefonicznie ponieważ ma ograniczony dostęp do internetu... "To ogłoszenie przeznaczone jest dla odpowiedzialnych osób, bezwarunkowo kochających zwierzęta! Piesek urodzony 26 czerwca szuka domu, w którym znajdzie miłość i opiekę. Jest to słodziutki szczeniaczek, jednakże z wadą stawu biodrowego i kolanowego. Przeprowadzona była konsultacja z lekarzem, który stwierdził, że są to wady do wyleczenia operacyjnego jak pies będzie trochę starszy, są to jednak podobno dość kosztowne operacje. Piesek chodzi lecz wraz ze wzrostem, będzie mu to bardziej przeszkadzało. Proszę o kontakt jedynie osoby szczerze zainteresowane opieką nad nim. Piesek jest już odrobaczony, będzie również zaszczepiony i gotowy do odbioru około połowy sierpnia. Mój numer -------" [SIZE=2](ponieważ ogłoszenie jest już nieaktualne usunęłam nr telefonu) przepraszam jeśli zdjęcia są zbyt duże.... Quote
JPo Posted July 26, 2007 Author Posted July 26, 2007 ja nie wiem czy to jest hodowla czy "hodowla"... nie pytałam... ale nie ośmieliłabym się od razu rzucać takimi słowami... czy przy "produkcji" psów z papierami nie zdarzają się szczeniaki z wadą? Quote
asiamm Posted July 26, 2007 Posted July 26, 2007 jakbyś przeoczyła to nie było stwierdzenie tylko pytanie a do hodowli nie dopuszcza się psów z dysplazją czy innymi chorobami genetycznymi, w przeciwieństwie do pseudo... Quote
JPo Posted July 26, 2007 Author Posted July 26, 2007 ja nie chcę się kłócić... dla mnie nie jest ważne czy ten psiak ma papiery czy nie ... on już jest na świecie i szuka kochającego domu... Mnie interesuje tylko, aby taki dom znalazł... Quote
Aaliyah1981 Posted July 26, 2007 Posted July 26, 2007 JPo napisał(a):ja nie chcę się kłócić... dla mnie nie jest ważne czy ten psiak ma papiery czy nie ... on już jest na świecie i szuka kochającego domu... Mnie interesuje tylko, aby taki dom znalazł... wstawilyscie pieska tutaj??? http://www.labradory.info/viewforum.php?f=52 Quote
asiamm Posted July 26, 2007 Posted July 26, 2007 Pewnie Ty nie masz na to wpływu ale warto nakłonić koleżankę żeby w umowie adopcyjnej zobowiązała przyszłego właściciela do kastracji psiaka. Quote
JPo Posted July 26, 2007 Author Posted July 26, 2007 ja tam nie wstawiałam... ona mnie poprosiła o wstawienie na Dogo bo ja tu jestem zarejestrowana... tam nie jestem... A co do umowy adopcyjnej to byłoby jakieś rozwiązanie... ale czy nowy właściciel się do takiej umowy zastosuje?... Ja tę osobę znam z innego forum zupełnie nie związanego z psami, i tam właśnie pytała czy nikt by nie wziął psiaka dlatego poradziłam jej Dogo... nie znam jej na tyle, żeby ją do czegoś nakłaniać... Być może sama o tym wie, że takie psy z wadą nie powinny zostać rodzicami... Ja naprawdę niewiele na temat tego psiaka wiem... Quote
asiamm Posted July 27, 2007 Posted July 27, 2007 JPo napisał(a): A co do umowy adopcyjnej to byłoby jakieś rozwiązanie... ale czy nowy właściciel się do takiej umowy zastosuje?... to już zależy od osoby dającej psa do adopcji, jeśli jej zależy, aby pies został wykastrowany zamieszcza w umowie stosowny punkt i zastrzeżenie, że niewywiązanie się z umowy (w przypadku kastracji warto podać okres, w którym właściciel przeprowadzi zabieg, np. 1-2 lata) będzie podstawą do odebrania zwierzęcia ale jeśli właścicielce zależy tylko na szybkim pozbyciu się psa to może on trafić do pseudo, chętnych zapewne trochę będzie, sztuka w tym żeby zweryfikować domy Quote
Aaliyah1981 Posted July 27, 2007 Posted July 27, 2007 JPo napisał(a):ja tam nie wstawiałam... ona mnie poprosiła o wstawienie na Dogo bo ja tu jestem zarejestrowana... tam nie jestem... A co do umowy adopcyjnej to byłoby jakieś rozwiązanie... ale czy nowy właściciel się do takiej umowy zastosuje?... Ja tę osobę znam z innego forum zupełnie nie związanego z psami, i tam właśnie pytała czy nikt by nie wziął psiaka dlatego poradziłam jej Dogo... nie znam jej na tyle, żeby ją do czegoś nakłaniać... Być może sama o tym wie, że takie psy z wadą nie powinny zostać rodzicami... Ja naprawdę niewiele na temat tego psiaka wiem... to jest forum typowo labkowe dziewczyny tam dzialajace napewno pomoglyby znalezc dobry odpowiedzialny dom bo tak jak napisala asiamm czesto psy trafiaja do pseudohodowcow ..z uwagi na jego kalectwo i to ,ze jest to rasa bardzo popularna moze trafic do ludzi ktorzy nie beda sobie zdawac sprawy jak zajmowac sie takim psiakiem w przyszlosci i moga go oddac do schroniska wiec domek musi byc naprawde pewny trzeba tam go wstawic Quote
Aaliyah1981 Posted July 27, 2007 Posted July 27, 2007 dalas ogloszenie w dziale z labkami napewno ludzie z dogo z dzialu labki sa tam zalogowani postaram sie kogos znalezc Quote
Aaliyah1981 Posted July 27, 2007 Posted July 27, 2007 JPo napisał(a):dziękuję... sama sie zarejestrowalam bo nikt nie odpisuje na pw tak bedzie szybciej :cool3: czekam na aktywacje konta i jak tylko aktywuja dam tam ogloszenie Quote
Aaliyah1981 Posted July 28, 2007 Posted July 28, 2007 dalam ogloszenie na forum labkowe pozostaje czekac Quote
carolinascotties Posted July 28, 2007 Posted July 28, 2007 ja zapytam - czy pies jest z hodowli -tzn. czy jego rodice mają uprawnienia hodowlane? proszę też o szczegóły dotyczące schorzenia. Quote
Aaliyah1981 Posted July 28, 2007 Posted July 28, 2007 carolinascotties napisał(a):ja zapytam - czy pies jest z hodowli -tzn. czy jego rodice mają uprawnienia hodowlane? proszę też o szczegóły dotyczące schorzenia. chyba trzeba zadzwonic pod podany numer telefonu Quote
Gonitwa Posted July 28, 2007 Posted July 28, 2007 Aliyah nie pytałaś mnie a ja bym malucha wstawiła- jestem tam zalogowana... Biedaczek- czy są potencjalnie zainteresowani? Quote
Aaliyah1981 Posted July 28, 2007 Posted July 28, 2007 Gonitwa napisał(a):Aliyah nie pytałaś mnie a ja bym malucha wstawiła- jestem tam zalogowana... Biedaczek- czy są potencjalnie zainteresowani? no wlasnie nie wiedzialam kto jest tak zalogowany ale juz go wstawilam wiec nie ma problemu :cool3: tylko zainteresowanie niestety male :-( Quote
Gonitwa Posted July 28, 2007 Posted July 28, 2007 Ahh... biedne maleństwo- operacja łapek może kosztować nawet 2000 zł i nie każdy wet potrafi to zrobić... Quote
Aaliyah1981 Posted July 29, 2007 Posted July 29, 2007 Gonitwa napisał(a):Ahh... biedne maleństwo- operacja łapek może kosztować nawet 2000 zł i nie każdy wet potrafi to zrobić... zdaje sobie z tego sprawe :-( kiedy moj Kapsel mial wypadek i mial zerwane sciegna w tylnej lapie operecje mial wykonac wet z warszawy bo nik sie nie chcial jej podjac bylo to kilka lat temu (ok.5 lat )i zabieg mial kosztowac ok 1500 zl .Oczywiscie zero dobrych rokowan . Naszczescie trafilismy na wspaniala wetke w lodzi dzieki pracy i rehabilitacji psiak wrocil do zdrowia bez zadnej operacji . zdaje sobie jednak sprawe ,ze w tym przypadku maluszek nie obejdzie sie bez zabiegu i dlatego boje sie aby nie trafil w niepowolane rece wiesz jacy sa ludzie biora pieska bo malutki sliczny kiedy okazuje sie ,ze piesek jest kaleki czar pryska i wiadomo jak to sie konczy:angryy: a przeciez psa bierze sie na dobre i zle a nie jak sie ''popsuje'' to sie oddaje :-( Quote
outsi Posted July 29, 2007 Posted July 29, 2007 asiamm napisał(a): a do hodowli nie dopuszcza się psów z dysplazją czy innymi chorobami genetycznymi, w przeciwieństwie do pseudo... Chyba żartujesz... W hodowlach papierowych jest cała masa przekrętów z dopuszczaniem chorych psów do rozrodu -to jest przecież gra o dużą kasę. Jeśli pies jest medalowy, to można mu np. "kupić" wpis do rodowodu, że jest wolny od dysplazji - są na to sposoby. Niestety to nie są moje fantazje, tylko osobiste przykre doświadczenie moje i mojego psa (ciężka dysplazja). Hodowców "papierowych" trzeba dokładnie sprawdzać, bo przynależnosć do ZK niestety nie jest gwarancją uczciwości. Quote
Aaliyah1981 Posted July 30, 2007 Posted July 30, 2007 Gonitwa napisał(a):Ohh maluchu- znajdziesz swój dom? czy ktos dzownil w sprawie malucha czy narazie nie??? Quote
Recommended Posts