Jump to content
Dogomania

Cocker spaniel Drakkar + miaukunka Zorka[*]

Recommended Posts

Posted

dogg napisał(a):
Chyba nie :placz: więc rozjaśnij mi, proszę..

po co rozmnażać psy nierodowodowe? to w rzeczywistości kundelki, tylko psa z rodowodem można nazwać rasowym. Lepiej udać się do schroniska, tak można spotkać wynik rozmnażania 'rasowych bez papierów', po co więcej cierpienia?
Skad wiesz, co ze szczeniakiem od koleżanki zrobi któryś z nabywców? może wykorzysta, i będzie rozmnażał dla kasy, tego chcesz dla psa? chyba nie....

• Replies 3.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

To chyba się źle zrozumieliśmy.. Moja znajoma ma pragnienie rozmożyc pieski, a nie ja. Oczywiście żę ją o tym uświadomiłam, iż SPanielek bez rodowodu to poprostu kundelek, ale Ona nie daje za wygraną, Więć to nie moja decyzja..

Posted

Konkretnie chodzi o to, żę Ona nie da za wygraną i napewno jej sunia się oszczeni, a wtedy ja Takiemu Spanielkowi (kundelkowi) mogę zapewnić dobry dom.. Poprostu żal mi tych maluchów.. :placz:

Posted

Już nie raz jej mówiłam, żę to zły pomysł rozmnażać Kundelka z Kundelkiem, ale dla Niej to nie są Kundelki tylko "SPaniele bez rodowodu" oczywiście będe próbowała dalej ją przekonywać, ale wątpie, żeby to coś pomogło.. Postwiła na swoim i koniec :placz:

Posted

[quote name='jamnicze']McDzik a jakiego psa wystawiasz, bo w banerze widzę 2?

Tego z avatara - spaniel tybetański :loveu: Leonbergera bym rasą rzadką nie nazwała :cool3:

Posted

No i o to chodzi ^^ .. w Polsce to rasa rzadka, szlachetna, nie spotykasz jej na kazdym kroku.. Jakoś sobie umiłowałam rasy rzadkie, marzy mi się jeszcze Stabyhoun, w Polsce nie ma zarejestrowanej ani jednej hodowli tej rasy.
Szkoda, że wśród ras popularnych, coraz popularniejsze stają się także pseudohodowle, a ich hodofffcy nie mają o tym faktycznego pojęcia. Mogę tylko zgadywać, że ci 'rodzice' nawet badań nie mają, a o ich pochodzeniu raczej właścicielka większego pojęcia nie ma.. A co, jesli poza Tobą na szczenięta nie znajdą się chętni? Wtedy małe pseudospanielki zasiedlą miejscowe schronisko? To dopiero jest szkoła przetrwania, byłam kiedyś wolontariuszką jeszcze jak mieszkałam w starym mieście.. nie ma słów, by to opisać.. nie ma też pewności, że wyrosną z nich szczenięta faktycznie spanielopodobne, że nie będą miec wad i chorób genetycznych.. Nie lepiej kupić szczeniaka od hodowców, którzy są kompetentni, dążą w hodowli do postepu rasy, starają się u osobników eliminować choroby, a podkreślać zalety ???Przecież to oni ślęczą nocami nad sterta rodowodów i papierów, zanim pokryją ze sobą dwa psy.. a nie hop-siup z osiedlowym Pimpusiem...

Posted

[quote name='dogg']Proszę bardzo :p Aisu Twój piesek też jest prześliczny, taka niewinna mordka, Kocham wszystkie Spanielki, ale zakohałam się najbardziej w czarnym podpalanym :) Twoja Gingera jest bardzo ładna, oglądałam fotki z zjazdów dogomaniaków, myśle, że kiedyś też tam się znajdę :p Marzę o takim wypadzie, tyle Dogomaniaków, tyle pieknych pupili, coś pieknego, pozdrawiam WSZYSTKICH serdecznie, buziaki ;)[/quote]
Dziękuję bardzo za komplementy pod adesem Gingerki. :p
I oczywiście zapraszam na zlocik. :cool3:
Skąd jesteś, może nas chociaż odwiedzisz, jeśli będziesz miała blisko? :cool3:

A jeśli chodzi o rozmnażanie nierodowodowych piesków, to przyznam się, że kiedyś też marzyłam o szczeniaczkach. Na szczęście w porę trafiłam na dogo i gdy zobaczyłam ile pięknych spanieli (i ogólnie wszelkich innych rasowych psiaków) jest w schroniskach :-o, to bardzo szybko mi się odwidziało. Wysterylizowałam Gingerkę i postanowiłam się zająć adopcjami spanieli.
Ciekawa jestem czym się kieruje Twoja znajoma? Może się nasłuchała, że suka chociaż raz musi mieć młode? Co oczywiście jest nieprawdą.
A może chce zarobić na psach? Szkoda, bo nie wiadomo do jakich ludzi trafią szczeniaki i czy w przyszłości nie trafią do schronisk. :shake:

Posted

Z Chęcią bym wpadła, tylko nie mam pojęcia gdzie to jest dokładnie, wpisywałam w necie ale niestety nie jedna jest miejscowosc "SIERAKÓW" także nie wiem. A jestem z Radomia

Asia, moja znajoma kieruję się dokładnie tym co napisałaś, chce aby suczka się oszczeniła, ponieważ powinna mieć chociaż raz miot :shake: Oczywiśćie też słyszałam o tym, że to nieprawda i absolutnie nie popieram rozmnażania piesków "raso-podobnych" czy zwykłych kundelków. Nie potrfaie jej przekonać, postawiła na swoim i koniec. :shake: Pozdrawiam

Posted

[quote name='dogg']Z Chęcią bym wpadła, tylko nie mam pojęcia gdzie to jest dokładnie, wpisywałam w necie ale niestety nie jedna jest miejscowosc "SIERAKÓW" także nie wiem. A jestem z Radomia
No to kawałek jest. Sieraków leży ok 50. km na północ od Poznania. ;)

[quote name='dogg']Asia, moja znajoma kieruję się dokładnie tym co napisałaś, chce aby suczka się oszczeniła, ponieważ powinna mieć chociaż raz miot :shake: Oczywiśćie też słyszałam o tym, że to nieprawda i absolutnie nie popieram rozmnażania piesków "raso-podobnych" czy zwykłych kundelków. Nie potrfaie jej przekonać, postawiła na swoim i koniec. :shake: Pozdrawiam
Niestety ta opinia jest bardzo zakorzeniona w naszym narodzie, a jej efekty mamy widoczne w schroniskach. :shake:
Nawet niektórzy weci powtarzają jeszcze te bzdury. :-o :shake:
Może pokaż koleżance to:
http://www.niechcianeizapomniane.org/index.php?id=12
http://www.vetserwis.pl/sterylizacja_pies.html
http://sterylizacje.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=37

Posted

[quote name='dogg']To chyba się źle zrozumieliśmy.. Moja znajoma ma pragnienie rozmożyc pieski, a nie ja. Oczywiście żę ją o tym uświadomiłam, iż SPanielek bez rodowodu to poprostu kundelek, ale Ona nie daje za wygraną, Więć to nie moja decyzja..[/quote]
:angryy: Pamiętam jak moja koleżanka chciała dopuścić swoja jamniczkę (sunia miała rodowód z wpisem niehodowlana - bo miała wadę ogona), chciała abym pomogła przy kryciu - wtedy dość czynnie działałam w sekcji jamnika. Oczywiście odmówiłam, to sie na mnie obraziła i co sie okazało? Z kryciem sobie poradzili, a jak szczeniaki zaczęły chodzić i wiecej brudzić to je szybko sprzedali - W WIEKU 4 TYGODNI ! ! ! :mad::angryy:
[quote name='McDzik']Leonbergera bym rasą rzadką nie nazwała :cool3:[/quote] Jak to nie? Ja jeszcze na ulicy żadnego nie widziałam :shake:

Posted

[quote name='jamnicze']
Jak to nie? Ja jeszcze na ulicy żadnego nie widziałam :shake:[/quote]

Raczej nie są gabarytów piesków, które można przy okazji zakupów na mieście zabrac do kieszonki :eviltong: Jedź na wystawe.. leonbergerów będzie 40, a tybetańczyków zero, w porywach jeden, dwa.. o, w Krakowie teraz 4, w tym jeden mój. W Sztokcholmie teraz prawie 300 leonów się wystawia.

[quote name='jamnicze']:angryy: Pamiętam jak moja koleżanka chciała dopuścić swoja jamniczkę (sunia miała rodowód z wpisem niehodowlana - bo miała wadę ogona), chciała abym pomogła przy kryciu - wtedy dość czynnie działałam w sekcji jamnika. Oczywiście odmówiłam, to sie na mnie obraziła i co sie okazało? Z kryciem sobie poradzili, a jak szczeniaki zaczęły chodzić i wiecej brudzić to je szybko sprzedali - W WIEKU 4 TYGODNI ! ! ! :mad::angryy:
[/quote]

idiotyzm..............

Posted

[quote name='McDzik']Madzia nam wsiąkła :P Może szykuje Drakkara na wystawe w Krakowie albo razem ćwicza, w koncu to juz za tydzien ;)[/quote]
Tu się nie pokazuje, ale widziałam ją na innym wątku. :cool3:
Magda fotki Drakusia mojego wstawiaj natentychmiast! :mad:

Posted

Nie mam za dużo tych fotek, raptem 3, porobię mu jakieś po strzyżeniu, czyli pojutrze, bo na razie nie ma co zaroślaka pokazywać;):oops:

standardowy wygląd po spacerku:cool3: