Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Guest GrażynaM
Posted

Jeszcze trochę i ten Gonczy Polski zacznie szczekać po szkocku!!! :evil_lol:
a czemu zaraz w ciemnogrodzie? a my nie mamy dobrych polskich szkoleniowców? Przesada trochę. Poza tym lepiej polegać na sprawdzonych polskich szkoleniowcach niż na tych 'super światowych'!

• Replies 435
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Marysia_i_gończy']
[SIZE=1]Po pierwsze - jestem zdecydowanym przeciwnikiem wysyłania psa na szkolenie (najkrócej - pies uczy się słuchać tej osoby, która go szkoli i niekoniecznie, zwłaszcza w przypadku gończego, "przeniesie" to posłuszeństwo na inne osoby).

Hasta ma niewielkie problemy z posłuszeństwem, fakt czasem pada jej na słuch i trzeba głośniej powtórzyć :P
głównie chodzi o socjalizację z psami, z dzieckiem oraz szkolenie tropowe;

dlaczego jedziemy z Hastą do Polski? - w skrócie (kolejność nie ma nic wspólnego z hierarchią ważnosci):
- uważam że GP jest specyficzną rasą, do które trzeba podejść szkoleniowo w specyficzny sposób :) tutaj nikt nie zna rasy - dla nich to groźny doberman (czepili się dobermanów, ale to inny temat)
- Hasta zna polskie komendy, nie mówimy do niej po angielsku
- na czas haścianych wakacji chcemy zrobić remont - robienie podłóg, ścian, wszystkiego na dole; więc pies byłby u wujków w mieszkaniu, albo na aktywnych wakacjach na świeżym powietrzu (pomijam ryzyko jakie niosą przeróżne narzędzia i odłamki podczas remontu)
- ja też wybieram się na szkolenie, które może mi umożliwić pracę w domu; zajęcia prawdopodobnie będą sie odbywały w godzinach popołudniowych...
- Hasta potrzebuje szkolenia socjalizacyjnego, dot. głównie jej relacji z psami; tam będzie miała kontakt z wieloma różnymi psiakami
- z doświadczenia innych gończarzy wiem, że szkolenie przyniosło wiele pozytywnych zmian (wiem że w naszym przypadku może być inaczej, ale chcemy spróbować)
- jesli socjalizacja przebiegnie pomyślnie, chcę pojechać z Hastą na wystawę (aha, podczas tego szkolenia, będę uczestniczyć w dwóch kilkudniowych "sesjach")

Marysiu, Klaudio, mam obawy, nie przeczę...
starszliwie się za nią stęsknię :placz:
ale z drugiej strony, mam ogromną nadzieję że to dla Hasty i naszego dobra

Posted

wiesz jak dla mnie szkolenie ma tylko sens jak uczestniczy w nim para:przewodnik i pies,dla mnie nie sztuką jest nauczenie psa siad,waruj czy zostań,ale przekazanie jego właścicielowi jak ma z nim pracować
a jeśli chodzi o socjalizację to tym bardziej powinnaś z nią w tym uczestniczyć, nauczyć się interpretować jej zachowania,wiedzieć kiedy pokazuje uległość,kiedy jest zestresowana,a kiedy może dojść do konfliktu
a tak z ciekawości co to ma być za szkolenie,u kogo?

Posted

Kasiu nie przekonałaś mnie ;)
Powiedz tylko, plis, powiedz, że wysyłasz ją do Edka... chyba tylko jego jestem w stanie przeżyć ;) (chociaż niekoniecznie zgadzam się z jego metodami, ale wiem, że ma ogromne wyczucie)

A co do komend, na każdym przyzwoitym szkoleniu można używać takich, jak się chce :)

Posted

Klaudia, jak już pisałam, niebardzo jest możliwość mojego uczestniczenia w szkoleniu w 100%... będę na dwóch kilkudniowych sesjach (nie liczę samego początku)

Marysiu, nie zamierzam przekonywać, raczej tłumaczyć :)
(z Ciebie generalnie jest twarda sztuka w psich - gończych - tematach :P a ja jestem za cienka w uszach żeby się z Tobą spierać...)

tak, Hastula jedzie do Edka :p
(będę dyskutować z nim metody - na niektóre sie nie zgodzę) :)

Posted

Kaśka (Hasta) napisał(a):

Gosia, a jak Twój Zajączek? daje Ci w kość? :)

hej :)
oj daje coraz bardziej... :( a jeszcze 3 tygodnie muszę się z męczyć z córką w swoim wnętrzu i później pewnie jeszcze około 20 lat zanim mi z domu wyjdzie :evil_lol:

• 3 weeks later...
  • 2 months later...
Posted

Ploter napisał(a):
no właśnie.. strasznie dawno Was nie było!

nooo :)
na nowe zdjęcia trzeba będzie poczekać jeszcze miesiąc :( aż Hastula wróci ze szkolenia...
póki co, załączę kilka kwietniowo-majowych :)

Posted

[quote name='gonek']http://img261.imageshack.us/img261/9508/dsc9509dp7.jpg :crazyeye::crazyeye::crazyeye: piękna jest!:cool3:
a dziękować, dziękować :p

[quote name='Habibi']
Urlopowaliście sie we trójke w PL??
najpierw we trójkę, potem ja z Hastunią, i dopiero za miesiąc nastąpi powtórka z opcji nr 1

[quote name='alive']Ooooo cześć! Miło Was widzieć :) Zdjęcia jak zwykle super a Hastunia coraz piękniejsza!!! :loveu:
witaj Gosiu-Mamuśku! Ciebie też miło widzieć!
no cóż, muszę nieskromnie przyznać Ci rację w temacie Hasty... :razz:

z wielką dumą oznajmiam, że Hasta wczoraj PO RAZ PIERWSZY startowała w konkursie tropowców i zdobyła dyplom 1. stopnia! :multi:
ja marzyłam o 3., Edward, który ją szkoli i prowadził na konkursie liczył na 2., a tu Hastula nas zaskoczyła "jedyneczką"! :loveu: