Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

pogoda zrobiła sie beznadziejna - non stop pada i wieje bardzo silny wiatr :shake: wszystkie trawniki to bagna, fruwają pojemniki na śmieci itd...

ale takie warunki nam nie straszne! :evil_lol: wczoraj wybrałam się z Hastą do pobliskiego ogrrromneeego parku, gdzie są rampy dla skatów (postaram się wziąć jutro kamerkę);
Hasta dostała jobla z radości :multi: rampy były mokre i bardzo śliskie, ale co tam! -jeszcze! jeszcze! skakała na wszystko i przez wszystko co się da;

oby pogoda sie poprawiła - warto spróbować tego agility (w końcu);
jedyny problem jaki może sie pojawić, to kiepska socjalizacja Hasty z psami :shake: jeśli jest jeden - dwa małe pieski, to ok, ale duże psy nie są już takie fajne...
Hasta wyraźnie się ich obawia i przez to czasami atakuje;

w temacie agresji (ATAK = warczenie, odganianie, stroszenie sierści itp, bez krwawych starć): Hasta atakuje inne psy gdy sama jest na smyczy; atakuje zbliżające się psy gdy jest głaskana / dotykana przez człowieka...

gdy podbiega psiak, muszę się szybko usunąć, co by nie być zbyt blisko;
dziwna jest ta moja psina i często sprawia mi tym przykrość;

• Replies 435
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ale świetny park! :crazyeye::loveu::loveu::loveu:

Pozycje drzemkowe świetne :evil_lol:

Co do agility - nie wiem jak jest w Szkocji ;) ale u nas psy nie mają ze sobą kontaktu podczas zajęć (chyba, że któryś się wymknie albo że właściciele chcą). Jeden pies pracuje, pozostałe są na smyczach lub w klateczkach. Ewentualnie kilka psów pracuje jednocześnie, ale ze swoimi przewodnikami. To raz. A dwa - jak się pies wciągnie to nie myśli o tych innych psach, zabawa jest przednia, przewodnik jest suuupeeer, inne psy przestają istnieć :) Una może biegać nawet w dniach płodnych cieczki i ma psy w nosie :)

A to co piszesz o smyczy to naturalne - jest blisko człowiek=jest wsparcie, jest stado, razem jesteśmy silniejsi, albo jest blisko człowiek=jest kogo bronić, albo jest blisko człowiek i pies czuje, że człowiek się denerwuje i spina=znaczy się ten kto nadchodzi do wróg. Mechanizmów jest co najmniej kilka ;)

Pozdrawiam serdecznie moją ulubioną gończą!
Marysia i Una

Posted

Marysiu, park faktycznie mamy ogrooomny - a to byla tylko jedna czesc! :multi:
niestety na rampach byly dzieciaki, wiec nie poskakalysmy...

Hasta jest strasznym dziwakiem w kontaktach z psami i obcymi ludzmi :shake:
obawiam sie ze w tym konserwatywnym i bardzo poukladanym spoleczenstwie mozemy miec problemy jak tak dalej pojdzie; pomijam wszelkie ewentualne wystawy, bo nie pozwolilaby sie dotkac sedziemy, a co dopiero zajrzec w zeby :angryy: z drugiej strony, raczej nie znajdziemy ludzi do pomocy szkoleniowej, bo kto podejdzie do groznego dobermana?! czasem ludzie przechodza na druga strone, co by nie wejsc Hascie pod lapy :roll:
dlatego Hastunia pojedzie na szkolonko w lecie - na kolonie :p (prawdopodobnie, jeszcze nie ustalilam szczegolow)

Guest GrażynaM
Posted

:loveu::loveu::loveu:najcudniejsze są fruwające gończe uszy:loveu::loveu:

Posted

Kiedyś zastałam podobny widok z tą tylko różnicą, że 3 metry dalej leżał wielki, przyprawowy paw... przynajmniej nie musiałam się martwić, że jej zaszkodzą... :diabloti:

Posted

dawno mnie tu nie było, ale dziś miałam chwilę i obejrzałam sobie cały Wasz fotoblog i było warto:p
świetne fotki:lol:

ona jest tak piękna, że aż brak mi słów

moja siostra choruje na gończaka, muszę jej powiedzieć o tym fotoblogu, to jajko zniesie:evil_lol:

• 2 weeks later...
Guest GrażynaM
Posted

nic się nie dzieje, nananana... :angryy: .... jaki tu spokój, nananana :mad:

Posted

[quote name='malawaszka']haha niezłych masz akrobatów :klacz:
akrobatĘ! Hastunia to bardzo poważna suczka, nie w głowie jej wygłupy...:eviltong:

[quote name='alive']Kiedyś zastałam podobny widok z tą tylko różnicą, że 3 metry dalej leżał wielki, przyprawowy paw... przynajmniej nie musiałam się martwić, że jej zaszkodzą... :diabloti:
tiaaa... nawet jesli był paw, to zniknął zanim przyszłam do domu... blee

[quote name='Jupi']dawno mnie tu nie było, ale dziś miałam chwilę i obejrzałam sobie cały Wasz fotoblog i było warto:p
świetne fotki:lol:
ona jest tak piękna, że aż brak mi słów
moja siostra choruje na gończaka, muszę jej powiedzieć o tym fotoblogu, to jajko zniesie:evil_lol:
witaj! wielkie dzięki!
"choruje na gończaka" to dobre określenie - to jest rodzaj choroby, definitywnie :)

[quote name='GrażynaM']nic się nie dzieje, nananana... :angryy: .... jaki tu spokój, nananana :mad:
weź się, Grazia! :P
a gdzie jest Twój fotoblog?! :mad:

Posted

cześć Marysiu!
a pewnie że jest piękna :p (chyba niechcący ucięło Ci NAJ, ale rozumiem że internet nie jest doskonały, może masz problemy z klatwiaturą - zdarza się) :eviltong:
ta, i powraca temat agility...
póki co, przygotowujemy się na haścianą letnią kolonię... suczynka na 90% jedzie na szkolenie do Polski (nie mam pojęcia jak zniosę rozstanie, ale... czego sie nie robi dla wyższego celu)

Gosia, a jak Twój Zajączek? daje Ci w kość? :)

Posted

[quote name='Kaśka (Hasta)']pogoda zrobiła sie beznadziejna - non stop pada i wieje bardzo silny wiatr :shake: wszystkie trawniki to bagna, fruwają pojemniki na śmieci itd...

to tak jak u nas, choć kilka ostatnich dni poza przymrozkami w nocy przyniosły piękne i słoneczne południa...

Witamy śliczną Hastunię :multi:

A ta fotka mnie rozbroiła :evil_lol::evil_lol::evil_lol:
http://img101.imageshack.us/img101/1208/22673160aj5.jpg

Posted

Kasiu, u nas też jest zmiennie - jednego dnia mamy środek wiosny, a nastepnego zimowe przymrozki :roll:

dzisiaj Hasta mnie rozłożyła na łopatki... wyszłyśmy na PSAcer, i jakieś 20 min od domu zaczął padać deszcz z gradem, do tego okrutnie wiało;
psica zaczęła uciekać do domu; a że nie chciała za bardzo się oddalać ode mnie, z tej całej bezsilności skuliła się w wysokiej trawie i ciucho skomlała :crazyeye: -mój twardy gończy polski :eviltong:
teraz grzeje zmoknięty, śmierdzący tyłeczek przy grzejniku :loveu:

[quote name='Jupi']http://img261.imageshack.us/img261/2122/23ny6.jpg
super razem wyglądacie:p
dziękuję, dziękuję!

z pańciem też nienajgorzej (neutralizowani: Polak i GP)
[SIZE="1"]światło też wyjątkowo szkockie :P

Posted

[quote name='Kaśka (Hasta)']póki co, przygotowujemy się na haścianą letnią kolonię... suczynka na 90% jedzie na szkolenie do Polski (nie mam pojęcia jak zniosę rozstanie, ale... czego sie nie robi dla wyższego celu)

Jak to? :-o
Wsadzisz ją w paczkę, wyślesz do Polski i dasz komuś na szkolenie? :-o;)

Po pierwsze - jestem zdecydowanym przeciwnikiem wysyłania psa na szkolenie (najkrócej - pies uczy się słuchać tej osoby, która go szkoli i niekoniecznie, zwłaszcza w przypadku gończego, "przeniesie" to posłuszeństwo na inne osoby).
Po drugie - dlaczego do Polski? która jest szkoleniowym ciemnogrodem w zdecydowanej większości niestety...