Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 4.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

agus5839 napisał(a):
Wiem ,że jeszcze psiak nie jest nasz i do końca nie wiadomo czy będzie,ale mam pare pytań co do jadłospisu psiaka...Jaka karma była by dla niego najlepsza i co poza nią?jakies puszki gotowe ?jakiej firmy?Czy moze edzonko gotowane?Pytam się ponieważ moja córcia jest tak pod ekscytowana,że jak wysłałam ją dzisiaj z bratankiem po lody to kupiła puszke i jakies przysmaki dla psiaka firmy pedigree i chappi:)A nie mam pojecia czy taki psiaczek moze jeśc takie rzeczy,bo nasza wczesniejsza sunia jadła i nic jej nie było.

Przysmaki Pedigre jak najbardziej można psiakowi dawać, zazwyczaj bardzo im smakują.

Ale jeśli chodzi o Chappi, Pedigree i inne karmy marketowe, to nie poleca się ich, ponieważ są tak jak fast food dla człowieka, mają mało wartości odżywczych, a masę substanscji smakowych i zapachowych, żeby psy to w ogóle chciały jeść.
Ale oczywiście jak nie będziesz miała niczego innego, to psiakowi nic się nie stanie jak przez kilka dni będzie jadł tego typu karmy.
Ja czasem dodaję mojej Gingerce pół saszetki Pedigree do suchej karmy, tak do smaku.

Tu możesz poczytać co nieco o karmach:
http://www.dogomania.pl/forum/f66/jaka-karme-dla-cocker-spaniela-131960/

Posted

Moja znajoma ma Cocer spaniela niewiem czy z rodowodem nie pytałam ma 4 miesiące chce go oddać bo ma alergie:shake: ponoć wkleję wam link z nk bo tam go ogłosiła jak ktoś będzie zainteresowany pisać do niej Logowanie do nasza-klasa.pl mam nadzieje że psełdo go niedorwie bo naprawde jest uroczy:p

Posted

ania10512 napisał(a):
Moja znajoma ma Cocer spaniela niewiem czy z rodowodem nie pytałam ma 4 miesiące chce go oddać bo ma alergie:shake: ponoć wkleję wam link z nk bo tam go ogłosiła jak ktoś będzie zainteresowany pisać do niej Logowanie do nasza-klasa.pl mam nadzieje że psełdo go niedorwie bo naprawde jest uroczy:p

I jeszcze ten podpis pod zdjęciem:
"Najlepszy przyjaciel człowieka.." :shake:

Piękny sobolek, szkoda tylko, że trafił na tak pustą pańcię. :angryy:

Posted

Asia & Ginger napisał(a):
I jeszcze ten podpis pod zdjęciem:
"Najlepszy przyjaciel człowieka.." :shake:

Piękny sobolek, szkoda tylko, że trafił na tak pustą pańcię. :angryy:

Dokładnie i jeszcze ten tekst w komentarzu: "a tak..kupiłam sobie..a co?jest SŁODKI! " fajny był na poczatku,a teraz urósł i zaczął przeszkadzać!!! ludzie są okrutni!:shake:

Posted

Jest piękny, pseudo-pańci nawet nie komentuję :(. Oczywiście najbardziej żal psiaka, całe szczęście, że młody i powinien szybko znaleźć domek, no i szybciej się może przyzwyczai..

Posted

Wrzucam tu Rudego zwanego też Guciem
Psiak ma ogłoszenie w znalezionych psach, ale może tu wypatrzy go jakiś miłośnik spanielków.

"10 maja - godz. 17:00 w Łazach (koło Magdalenki pod Warszawą) znalazłam cocker spaniela. Była burza - myślałam, że uciekł, przestraszył się. Nie miał obroży. Otworzyłam drzwi samochodu a on natychmiast wskoczył i zwinął się w kłębek przed przednim fotelem pasażera. Zabraliśmy biedaka do domu z zamiarem odnalezienia właściciela - jednak nikt go nie szukał .

STAN ZDROWIA:
Psiak jest zdrowy. Oceniony przez lekarza weterynarii na 1-2 lata. Został odrobaczony, zaszczepiony i zabezpieczony przeciw kleszczom i pchłom. Za trzy tygodnie będzie można go poddać kastracji (okres niezbędny do odczekania po szczepieniach).

OPIS:
Psiak był bardzo zaniedbany - połowa futerka została ogolona (inaczej się nie dało). Jest przyjacielski i "uśmiechniety" – bardzo lubi się przytulać. Jest raczej mało wychowany w tej chwili poznaje dopiero podstawowe komendy. Szybko się uczy. Bardzo ładnie jeździ w samochodzie - bez problemów brzuszkowych. Je suchą karmę. Nie niszczy nic w domu. Ładnie zostaje sam. Nie ucieka na spacerach - ale biega w dość dużej odległości, więc puścić go ze smyczy można jedynie w bardzo dużej odległości od dróg samochodowych. Najlepszy dla niego byłby dom z ogrodem ... nie niszczy ogrodu (nie kopie). Uwielbia wodę. Jest bardzo ciekawski. Nie goni kotów. W stosunku do dzieci zachowuje się równie przyjacielsko jak w stosunku do wszystkich innych.
Na co trzeba uważać:
1. Rudy jest raczej psiakiem dominującym – przynajmniej takie ma o sobie mniemanie. Nie wszczyna psich awantur – ale nie ucieka jak jakiś inny psiak warczy.
2. Jest sprytnym złodziejaszkiem – ściągnie każde jedzonko w zasięgu pyska i trochę dalej.
3. I najważniejsze !!! Nie znam jego przeszłości, ale myślę, że był przetrzymywany gdzieś w zamknięciu i pewnie bity za wszelkie próby wydostania się i ucieczki. Trzeba uważać z niespodziewanymi, agresywnymi odruchami w jego kierunku, bo może kłapnąć mordką.
4. Na stres może reagować załatwiając swoje potrzeby w domu (ale to przechodzi natychmiast jak tylko poczuje się troszkę bezpieczniej)

Rudy stracił zaufanie do człowieka – dlatego teraz trzeba pomóc mu je odzyskać. Agresja budzi u niego stres - a stres może się przerodzić w agresją. Potrzebuje dużo serca, cierpliwości i żelaznej KONSEKWENCJI. W zamian oferuje pluszową mordkę gotową zawsze do przytulenia i całego siebie – wesołego i bardzo kochanego.
Najlepszy dla niego byłby dom z ogrodem i bez innego samca (psa) – gdyż Rudy ma duże pokłady energii, raczej nie możliwe do zaspokojenia podczas krótkich spacerków wokół bloku lub jeżeli w mieszkaniu to z kimś kto siedzi w domu bo podobno szczeka jak zostaje sam"

Kontakt w sprawie adopcji: Marta Leśkiewicz
e-mail: marta.leskiewicz@mtdc.pl

Kto da Guciowi wspaniały dom?

Posted

I jak tam Malwi z tym psiaczkiem?Wiadomo cos?Weszłam dzisia na schronisko w Ostrowie Wielkopolskim i jest juz wystawiony do adopcji,mam nadzieje,że nikt mi Go nie zabierze:)

Posted

Psiaki na stronie są odkąd trafia do schroniska - jesli właściciel przeglądałby stronę już dawno by sie po niego zgłosił.
Ja w schronisku będę dopiero w niedziele, więc w niedziele po południu spodziewajcie sie ode mnie jakichś wieści o cockerku :)

Posted

Malwi napisał(a):
Psiaki na stronie są odkąd trafia do schroniska - jesli właściciel przeglądałby stronę już dawno by sie po niego zgłosił.
Ja w schronisku będę dopiero w niedziele, więc w niedziele po południu spodziewajcie sie ode mnie jakichś wieści o cockerku :)

Ok to czekamy do niedzieli z niecierpliwością.Ale gdyby znalazł sie jakiś inny chętny to pamiętaj o nas,ze my na niego czekamy;)

Posted

Malwi jesteśmy zdecydowani 100% na tego spanielka jeżeli dalej jest to aktualne to daj znać.A w razie czego czy ten transport w tym tygodniu z Twoimi znajomymi dalej jest aktualny?Ponieważ w przyszłym tygodniu jak pogoda dopisze planujemy wyjazd na kilka dni nad jezioro mysle,że gdyby psiak byłby już z nami była by to fajna integracja nasza z psiakiem;) Jak możesz daj mi jakis numer wtedy zadzwonie i sobie porozmawiamy:)
Pozdrawiam i czekam na jakies wiadomości
W razie czego podaje jeszce raz mó numer tel.792 243 227

Posted

Znajomi niestety już pojechali... Lijo cały czas jest w schronisku. ja dopiero jutro tam będę , niestety w niedzilę nie dałam już rady. Możesz zadzwonić do schroniska i go zarezerwować żeby nikt sprzed nosa Ci go nie "zwinął" :)
Teraz trzeba kombinować transport. Ja już od kilku tygodni non stop szukam transportu do krakowa i na razie nic z tego :( POMÓŻCIE MI BŁAGAM ... już nie wiem gdzie się ogłaszać - Transport jest potrzebny jak najszybciej z Wrocławia ( lub Ostrowa Wielkopolskiego ) do Krakowa. :placz::placz::placz::placz::placz:

Posted

Malwi napisał(a):
Znajomi niestety już pojechali... Lijo cały czas jest w schronisku. ja dopiero jutro tam będę , niestety w niedzilę nie dałam już rady. Możesz zadzwonić do schroniska i go zarezerwować żeby nikt sprzed nosa Ci go nie "zwinął" :)
Teraz trzeba kombinować transport. Ja już od kilku tygodni non stop szukam transportu do krakowa i na razie nic z tego :( POMÓŻCIE MI BŁAGAM ... już nie wiem gdzie się ogłaszać - Transport jest potrzebny jak najszybciej z Wrocławia ( lub Ostrowa Wielkopolskiego ) do Krakowa. :placz::placz::placz::placz::placz:

Malwi dzwoniłam właśnie do schroniska...pani powiedziała że ktoś juz wcześniej rezerwował go.Powiedziałam pani,że rozmawiałam z Toba i nie wiem czy ty rezerwowałaś go dla mnie ale chyba tak.Jak jutro bedziesz w schronisku to wstaw sie za mna a ja w ciagu 3 postraam sie po niego przyjechać.:( Moja córcia tak sie w nim zakochała mamy prawie cała wyprawke dla niego szkoda by było zeby teraz nie przyjechał do nas:shake:

Posted

MAM TRANSPORT!!! Moge przyjechac po niego juz w środe ale mam problem dzwoniłam do schroniska jest czynne tylko do 19 a mój maz konczy prace o 16 a zanim dojedziemy bedzie gdzies około 21:shake:I nie mamy jak Go stamtad zabrać :-(MALIWI POMÓŻ NAM!!!

Posted

Mogę go wziąć do siebie jeśli chcesz na te dwie godzinki.npopytam się jeszcze kto go tam zarezerwował i jak by co wstawie się za Tobą :) No i pogadam z kierowniczką jeśli to ktoś inny rezerwował. Coś się wymyśli :D

Posted

Pochwalę sie wszystkim...jutro jedziemy po psiakia:lol::lol::lol:Malwi własnie mi napisała,ze jest juz wykastrowany i jutro możemy po niego przyjechać:lol:
Jeszcze raz dziekuje Malwi:lol: Wierzę,że Lijo to świetny wybór;)
I dziekuje wszystkim którzy trzymali kciuki za nas:lol::lol::lol:

Posted

agus5839 napisał(a):
Pochwalę sie wszystkim...jutro jedziemy po psiakia

Świetna wiadomość :multi: Gratuluję i trzymam kciuki za spokojną podróż i szybką aklimatyzację :)

Posted

Wszystko ze schroniskiem załatwione :D Jutro koło 17 lecę po niego do schroniska, biorę wszystkie jego papiery ( jeszcze dzis był odrobaczony ), biorę go na półgodzinny spacerek do mnie do domciu i czekamy do tej 21 na nowych właścicieli :D:D:D Dziś w schronisku okazało się że bylo jeszcze 3 innych chętnych na niego, ale całe szczęście że w porę powiedziałam kierowniczce że chcecie go wziąć. Okazało się że był w pierwszej kolejności zarezerwowany na mnie :D

Nie wiem jak będzie wyglądało jego zachowanie w samochodzie, bo moja cocerka strasznie nie lubiła jezdzic samochodem, siedzieć to owszem była pierwsza , ale jak jechalismy z nia nad morze to co 20 km był przystanek :D:D:D

Posted

Malwi napisał(a):
Wszystko ze schroniskiem załatwione :D Jutro koło 17 lecę po niego do schroniska, biorę wszystkie jego papiery ( jeszcze dzis był odrobaczony ), biorę go na półgodzinny spacerek do mnie do domciu i czekamy do tej 21 na nowych właścicieli :D:D:D Dziś w schronisku okazało się że bylo jeszcze 3 innych chętnych na niego, ale całe szczęście że w porę powiedziałam kierowniczce że chcecie go wziąć. Okazało się że był w pierwszej kolejności zarezerwowany na mnie :D

Nie wiem jak będzie wyglądało jego zachowanie w samochodzie, bo moja cocerka strasznie nie lubiła jezdzic samochodem, siedzieć to owszem była pierwsza , ale jak jechalismy z nia nad morze to co 20 km był przystanek :D:D:D

To cieszę się,że zdążyłaś:lol: Jak dzwoniłam do schroniska to pani z którą rozmawialam powiedziała,że jest kilku chętnych dlatego odrazu powołałam się na Ciebie:lol:

Podejrzewam ,że nas też czeka częste zatrzymywanie się.
W każdyn bąz razie około 15 wyjade z Polic bo muszę odebrac mężulka w Szczecinie z pracy i o 16 ruszamy w droge...Mam nadzieję,że na 21 tam będziemy?!:cool3:

Posted

Przyklejam z jamników bo chyba bardziej Janciowi do spanielka ;).

[quote name='Morgan:-)']Witam kochane cioteczki :razz:

Przedstawiam następną cieszyńską perełkę o imieniu Jancio.
Jancio to nieduży, bardzo energiczny i ruchliwy piesek. Jest chyba mixem jamnika długowłosego. Ma około 2 lata. Ze względu na długą sierść będzie wymagał trochę więcej uwagi i pielęgnacji, ale odwdzięczy się na pewno stukrotnie, bo to piesek który wniesie do domu dużo radości. Lubi ludzi, toleruje inne psy choć jest odrobinę zazdrośnikiem, chętnie się bawi i biega.
Kontakt w sprawie adopcji: Kasia tel. 0 785 04 04 04 ; e-mail: dea2@op.pl

Tu jego wątek ( dopiero co założony ):
http://www.dogomania.pl/forum/f1166/cieszyn-jancio-mix-jamnika-dlugowlosego-szuka-142488/#post12658311