Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Cześć.

Piszę do was z prośbą o pomoc. W sobote adoptowaliśmy szczeniaka 9 tygodniowego, matka to zwykły kundelek a ojciec nieznany. Ciągle ma chęć na jedzenie, typowy domowy odkurzacz :)

Gdy przyjechał, kupa nie była satysfakcjonująca. Karmiliśmy ją do wczoraj zwykłym marketowym jedzeniem, potrzebowaliśmy coś na szybko. Wczoraj kupiliśmy kilogram na spróbowanie od sklepu zoologicznego w moim mieście Purine Dog Chow z jagnięciną. Kupka się poprawiła, jest lepiej, ale poczytałem że i ta karma też jest dość słaba. Nie mam dużo środków, poczytałem trochę i zdecydowałem się na te dwie karmy:

http://zooexpress.pl/go/_info/?id=923

http://www.zooplus.pl/shop/psy/karma_dla_psa_sucha/bosch/bosch_junior/185319

Teraz do was pytanie.. która jest lepsza i bardziej posmakuje dla szczeniaka? Czy to dobre karmy?

Pozdrawiam.

Posted

Rezygnacja z Puriny, zwłaszcza Dog Chow, to bardzo dobra decyzja. Ja mojej suczce nie podałabym niczego firmowanego przez ten koncern, a już zwłaszcza najgorszej pod względem składu linii.

Porównaj składy - Brit Premium lepszy, chociaż... z Britów najsłabszy. Care czy Carnilove to zupełnie inna bajka. ;) Słyszy się czasem o biegunkach czy gazach właśnie po wymienionej przez Ciebie wersji. Proponowałabym kupić mniejszy worek i poobserwować, jak psiak zareaguje. Jeśli będzie dobrze tolerował, to jak najbardziej - jest to jakaś opcja. Z półki premium rozważyłabym jeszcze Joserę lub Planet Pet Society. Naprawdę niezłe składowo - no i powinny smakować.

P.S. Ja wybieram z reguły karmy z wyższych półek (Acana/Orijen, później było przejście na Husse i MARP Holistic, ostatnio poważnie rozważam, jako odskocznię raz na 3-4 worki, bezzbożówkę od Planet Pet Society), ALE miałam próbki trzech wersji Josery (Miniwell, MinisBest, Sensiplus) - i mojej shihtzaczce bardzo smakowały. Odpowiadała jej też Planet Pet Society dla małych ras - wersji z jagnięciną (słabszej składowo) nie chciała nawet powąchać. Podobnie było z Britem Petit (wyższa linia Brita dla małych ras) z łososiem i ziemniakami. Wersja z jagnięciną i rybą jeszcze jakoś ją przekonała.

Posted

Josera właśnie też jest OK, 130zł za 15kg to nie tak dużo i właśnie w takiej cenie chciałbym się zmieścić. Teraz pytanie, dla takiego małego szczylka, jaka najlepsza będzie seria?

http://zooexpress.pl/go/_info/?id=2125

czy może specjalnie dla szczeniaków:

http://zooexpress.pl/go/_info/?id=2122

Jak myślisz? No i jeszcze może wiesz jak z karmieniem, aktualnie karmię tą karmą Puriny 50 gram trzy razy dziennie, więc wychodzi 150g razem. Rano, popołudniu i wieczorem. W porządku, czy zwiększyć ilość karmy/rozbić na cztery posiłki?

Pozdrawiam.

Posted

Jeśli chodzi o Joserę, to przy takim młodym szczylku na razie Kids, a jak psiak podrośnie, będzie można pokombinować z dorosłymi, np. Sensiplus lub Festival. A co do dawkowania - wiesz, każda karma, zależnie od składu i kaloryczności, ma inne. Producent z reguły podaje orientacyjne dawki na na tronie internetowej i na opakowaniach - przy karmach szczenięcych brana jest pod uwagę szacowana waga dorosłego psa. Jedno zastrzeżenie - dawki są zawsze orientacyjne i nie muszą odzwierciedlać realnego zapotrzebowania konkretnego 'egzemplarza'. Obserwujesz psiaka i jeśli masz wrażenie, że za bardzo przybiera na wadze, obniżasz nieco dawkę i po około miesiącu sprawdzasz, czy to zdało egzamin. Analogicznie - jeśli masz psa wyjątkowo aktywnego, potrzebującego większej dawki energii, a widzisz, że na 'tabelkowych' dawkach karmy chudnie, zwiększasz dawkę lub, zwłaszcza w przypadku psów dorosłych, bo tam jest większy wybór, zmieniasz na karmę dla aktywnych, o zwiększonej kaloryczności.

Tu masz dawkowania Josery Kidshttp://www.josera-pies.pl/karma-dla-szczeniat/kids/

A jeśli chodzi o dawkowanie szczenięcej Puriny, tu na stronie masz kalkulator dawek: https://dogchow.com/dog-food/1064/puppy-chowTrzeba, podobnie jak w przypadku tabelek, podać wiek i orientacyjną dorosłą wagę psa. 3 posiłki powinny wystarczyć, jeśli pies dobrze znosi obecne odstępy między nimi.

Pozdrowienia wzajemne. Daj znać, na czym ostatecznie stanęło - i jak się sprawdza karma.

Posted

Rozumiem. W takim razie zdecyduje się najprawdopodobniej na Joserę Kids. Zobaczymy jak będzie działać. Przy dawkowaniu tak, wiem, jednakże zazwyczaj w dawkowaniu jest podana waga dorosłego psa, a jako iż matka jest zwyklym kundelkiem, a ojciec nieznany, nie wiadomo na jaką sunie wyrośnie :) Dziękuje mimo wszystko za pomoc, rozwiałaś moje wszystkie wątpliwości. Jeszcze raz dziękuje.

Posted

Przypomniałam sobie, że zazwyczaj przyjmuje się, iż pies podwoi swoją wagę z wieku 12 tygodni. Nie wiem jednak, na ile to wiarygodne - i czy ma zastosowanie przy każdej wielkości psów. Pozostaje obserwować sylwetkę, by nie dopuścić do otyłości lub wychudzenia. Niektóre psiaki mają wrodzoną samokontrolę i przez całe życie jedzą dokładnie tyle, ile im potrzeba. Inne wymagają pilnowania pod tym względem. ;) 

Dziękować nie ma za co. Od tego są fora. :)

Posted

Jak na razie to mój szczeniak jest jak śmietnik, zjada wszystko w domu, tylko czeka na następną porcje jedzenia a na podwórku bierze wszystko co leży na trawie.. trzeba pilnować pod tym względem, bo już nie raz wziął peta :)

Zobaczymy, karma zamówiona, mam nadzieje że będzie jej smakować i będzie dobrze służyła. Dam znać na pewno!