Furie Posted May 5, 2015 Posted May 5, 2015 Klatka też bywa pomocna przy nauce czystości. Pies z reguły nie załatwia się w m-cu, w którym śpi. Kiedy przychodzi czas, że chcesz wypuścić psa z klatki, to zanim to zrobisz ubierasz buty, kurtkę, pod ręką masz obrożę i smycz. No i momentalnie po otwarciu drzwiczek klatki zabierasz psa na dwór. Innymi słowy - kontrolujesz sytuację i starasz się nie dopuścić do "incydentów". Zapobieganie, niedopuszczanie do załatwiania się w domu, połączone z chwaleniem za załatwienie się poza domem powinno pomóc. Tylko się nie spiesz! Jesli nie masz jeszcze za sobą treningu klatkowego, to spróbuj uzbroić się w cierpliwość - najpierw naucz klatki, a dopiero potem skorzystaj z tego co powyżej. Co jeszcze mogę Ci doradzić: obserwuj psa. Jak tylko widzisz, że zaczyna węszyć, szukać sobie m-ca - od razu na dwór. Czyli znowu zapobieganie, ale w nieco innym wydaniu. Pomysł z zabraniem maty jest OK. Ja mam jeszcze taki patent, że kiedy pies sika na dworze, powtarzam "siusiu, super!" A kiedy jestem na spacerze i chcę żeby pies się wysikał, wchodzę na trawnik, zatrzymuję się, albo idę za psem i mówię "siusiu, siusiu, idź zrób siusiu" . Acha, i nie wymawiaj tego słowa w chacie ;) Quote
Miawko Posted May 6, 2015 Posted May 6, 2015 No i jeszcze na pewien czas schowałabym dywan, skoro pies go od maty nie odróżnia ;) Quote
Recommended Posts