Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

:loveu: PAmiętam, że w jednej ze swych audycji Wierzę w zwierzę - PAni dr Dorota Sumińska - opowiadała, jak przyjmuje pacjentów - psy, które mają wyjątkowo trudnych włascicieli :)

Kiedy w odpowiedzi na pytanie:
-z czym jest problem?

Sumińska słyszy:
- jak to? mnie PAni pyta? przeciez jest PAni psychologiem zwierzęcym... niech się pani zapyta mojego psa!!!

Wtedy prosi właściciela o to, aby wyszedł z gabinetu... gdyż jako lekarz - musi zostać z pacjentem sam na sam...

Po chwili prosi właściciela do gabinetu - i oświadcza-
-Panski pies powiedział, że problem tkwi w Panu/Pani, więc słucham...

:loveu:

Posted

Problem jest chyba w tym, że parówki są zwyczajnie smaczniejsze od najzdrowszych kulek :eviltong:

Jeśli chodzi o resztę to kilka uwag- wędliny nie są zdrowe również dla ludzi;) gałka muszkatołowa w ogóle w większych ilościach jest toksyczna, u ludzi może powodować nawet lekkie działanie narkotyczne, a nawet halucynacje. Czekolada w podanej dawce nie tyle JEST, co MOŻE BYĆ śmiertelna trucizną, bo działanie czekolady na psa jest mocno indywidualne.
Kości- niekoniecznie cielęce, również wołowe do obgryzania są niezłe i wszelkie chrząstki. Znów- to jak dużo pies może ich zjeść jest indywidualne, zależne od wieku i tolerancji organizmu.

No i warto pamiętać, że o ile mięso niezbyt świeże, wręcz "pachnące", jeśli było w przewiewnym miejscu (niedopuszczalne sa nieświeże wędliny, mięso leżące w lodówce w folii itp.) jest całkiem dobrze trawione, a nawet pożądane od czasu do czasu, o tyle psy są wyjątkowo wrażliwe na nieświeżość dodatków roślinnych!!! Tzn warzyw, ryżu, makaronu itp.

Posted

[quote name='ulvhedinn'] .

No i warto pamiętać, że o ile mięso niezbyt świeże, wręcz "pachnące", jeśli było w przewiewnym miejscu (niedopuszczalne sa nieświeże wędliny, mięso leżące w lodówce w folii itp.) jest całkiem dobrze trawione, a nawet pożądane od czasu do czasu, o tyle psy są wyjątkowo wrażliwe na nieświeżość dodatków roślinnych!!! Tzn warzyw, ryżu, makaronu itp.

Witaj Ulv :) mięso "pachnące" ;) - jest dopuszczalne...

niestety niektórzy wędliny traktują jak mięso... :shake:

Posted

Bo niektórzy składu nie czytają, a zawsze warto, chociażby tego mielonego cuda, co się w marketach nazywa "mięsem garmażeryjnym", rany.... znalazłam raz takie które miało w skłądzie mięsa 46%... :shake:

Posted

Oglądałam program , w którym opisywano proces powstawania wszelkich mieszanek "meksykańskich" - z mięsa mielonego i warzyw ( najczęściej ma to miejsce w duużych sklepach) ... wystarczy wrzucic na patelnie...:angryy: Mieso moczono w wodzie utlenionej, wołowinę - w nadmanganianie potasu... dla pięknego koloru i pozbycia się zgnilizny.... :mad:

Posted

Hmmm... pamietam tłuszcz, nie napisali jaki, izolat białka sojowego, "produkty pochodzenia zwierzęcego" i skórki wieprzowe i drobiowe. Aha- kasza manna :evil_lol: i mnóstwo E-coś tam. Zaznaczam, że to było dla ludzi jedzenie;)

Posted

ja koncze wlasnie studiowac towaroznawstwo...powiem tak...po pierwszych miesiacach na tych studiach, myslalam ze przestane jesc..powaznie wszystko dookola to takie "syfy", wytwarzane w takich warunkach , ze szok!!
dopiero po drugim roku nauczylam sie zwracac uwagę na konkretne rzeczy ( na rozmieszczenie na polkach, kolo czego , w jakiej temperaturze, oznakowanie itp itd), czytac etykiety....i troche sie uspokoilam, ale zakupy zajmuja mi teraz wiecej czasu:)

Posted

no katastrofa..ale to wszystko bazuje na nieswiadomosci ludzi, bo czasem juz sama nazwa jest sprzeczna z podstawowym skladem ( wiec wiadomo ze jest cos nie tak)...ja przez tych pare lat wyrobilam sobie nawyk patrzenia na wszystko, ale i tak nie uchronie sie przed wszystkimi wpadkami:(
a jesli chodzi o supermarkety i inne tego typu...badalismy na zajeciach bardzo czesto produkty (z kazdej grupy zywieniowej) pochodzace z roznych zrodel i roznych firm....i zdecydowanie zawsze najgorzej wychodzily produkty z logo "wyprodukowane dla..." i tutaj lista sie otwiera na : biedronka, lidl, plus, hypernova, spolem...
z tych firm makarony mailay taki skad ze makaronami sie nie powinny nazywac, albo wogole nie powinny byc dopuszczone do obrotu, no chyba ze z dopiskiem "odpadki po makaronach"
paranoja:(

Posted

problem w tym ze to nawet w tych ramach sie nie miescilo na wyroby makaronopodobne...po prostu paranoja co sie w tych sklepach sprzedaje...dlatego wracając do tematu:D trzeba uwazac co sie naszym kochanym psom daje, bo nawet my jemy byle co ...wiec podejrzewam ze są tez karmy i "cos" co sie karma dla psow nawet nie powinno nazywac:(

Posted

mam mase literatury ale dotyczacej zarcia ( chyba jedzenie to niewlascie okreslenie dla tego czegos co spozywamy) ale dla ludzi...wiec nie bardzo...na karmie dla psiakow jak juz wspominalam sie nie znam:(
moj pies przez pierwszy rok swojego zycia jadl tylko ryz lub makaron ( nie z biedronki na litosc boska) gotowana marchewke i piers z indyka...bo siadal mu przewod pokarmowy, a teraz to jego ulubione jedzenie to suchy chleb...zadnej suchej karmy nie tknie zeby mial umrzec z glodu, puszek nie przyswaja zoladek...