Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ale sobie Ciotki pogadały , no , no ...........cztery strony :evil_lol:
To teraz coś Wam powiem . Moja sąsiadka pracuje na UP - dawna AR .
Wykonują tam badania wszeklich gotowych karm , nie tylko psich i kocich .Powiedziała mi , że karmiąc psa gotowymi karmami , nawet najlepszej jakości , pracujemy na różne choroby naszych pupilków w póżniejszym wieku :shake:
Sama swojego psa karmi wyłącznie gotowaną w domu karmą .
Kobi najchętniej je parówki , co nie znaczy , że jest nimi karmiony . Zwykle parówka jest dzielona na resztę stada . Psiowe przysmaki są znacznie bardziej szkodliwe , niż plasterek szynki czy kiełbaski .
Ze względu na wielkość stada są karmione karmą namoczoną w miesnym wywarze . Małe psy dostają ryż z marchewką i kurczakiem , lub gotowanym mięsem wyjętym z zupy . Dostają też witaminy i tran z olejem z wiesiołka i wit E .Z całą pewnością najzdrowiej jest nic nie jeść , ale tak się nie da :razz:
Słodyczy nie podaję wcale , może czasem herbatnik .

Posted

Mi najłatwiej kupować w sklepie mięsnym podroby (serca, ozorki, płucka, nerki - w równych ilościach, np. po kilogramie, dzielę na cztery torebki foliowe, zamrażam, wieczorym wyjmuję paczkę, rano, zanim sie ubiore i oporządzę dobytek, zdaży sie to ugotować z warzywami, potem zasypuję płatkami jęczmiennymi, owsianymi lub makaranem lub ryżem) i wieprzowe przełyki, po 2.5 zł za kg. Mam 7 psów. Rano dostaja po garści suchego, zamawiam na Animalii.

Posted

To ja się włączę z pytankiem. Mam 7 letnią mastiffkę angielską ze zwyrodnienienim kręgosłupa. Sunia do 2 roku życia dostawała specjalny suplement diety sporządzany przez maniaka diet ( dr Wojnowski, Wojnarowski jakos tak ). Miała prześwietlenie w kierunku dysplazji - wszystko bylo ok. A ja uparłam się wyhodować jednego z niewielu prostych mastiffów w Polsce.
Wyrosła wielkaaaaaaaaa. I wszystko byloby fajnie, gdyby jakiś czas temu nie pojawiły się problemy z kręgosłupem........prześwietlenie wykazało znaczne zwyrodnienie.
Do tej pory była karmiona mięsem drobiowym mielonym - lekarz wet i hodowcy mastiffków twierdzili, ze takie najlepsze bo zmielone z chrząstkami itp, bardzo pomocnym w budowie kości. No i co i doopa. Psica jest wygrzbiecona, intensywniejszy spacer kończy się rekacjami bólowymi. Weźcie pliss pod uwage.......ze to jest ogromna rasa. Czyli koszt utrzymnia czy choćby podania środków na odrobaczenie ogromny - bo na raz kilka tabletek:-)) . No i czym ja mam ją karmić? Dodatkowo delikatny żołądek. ????
Ja wiem ciociu Bianko, że to jest wątek Kobiego, ale wiem też:evil_lol: ze ciocia się nie obrazi..........a Kobi .........no nie wiem:razz:

Posted

Neigh , wiem ile kosztuje utrzymanie dużego psa . Mój dobek waży ponad 50 kg i je wyłącznie samo mięso , bez dodatków :shake: Na niego potrzeba 5 tabletek na robaki i 5 na resztę stada co 3 miesiące . Do tego na pchły dwie duże fiolki . Jedna na dobka , druga do podziału na maluchy i jeszcze jedna mała . Czyli co 3 miesiące ze 2 stówki tylko na te pierdoły . A gdzie reszta ?
Dobek jest po operacji i dostaje artrosan na stawy i jakieś na wątrobe . Plus leki dla reszty , to już jest koszmar :cool1:A gdzie jedzenie ? Ale trudno . Damy radę .

Posted

To sobie popisałyśmy na Kobisiu o karmieniu-co do języków, płuc, nerek-po prostu odpadów nigdy bym psu nie dała-szczególnie wątroby która zbiera wszystkie toksyny w zwierzęciu przeznaczonm na ubój i z resztą nie tylko w ubojowym zwierzęciu.

Wołowe-tak ugotowane, posiekane z warzywkami owszem-jeśli pies jest na karmie gotowanej to tylk to - kurczak niezbyt-bo są mocno szprycowane- do tego serek biały chudy (Pątnica np.-czysto w kostki można małemu pieskowi podac), na przekąskę, jakiś owocek.

Isiak-znam ten wątek o Karmach-strasznych-znam....to opracowania na podstawie ieloletnich badań-to prawda-szczególnie te badziewne karmy jakieś Chappi Pedigree-gdzie popiół jest największą bazą karmy-popiół to inaczej zutylizowane zwierzęta, ich mocz i kał, pazury itd. do tego karma jest sprayowana-tj. nasączana substancją smakową i koloryzowana-stąd te zielenie czy soczyste pomarańcze-można też trociny w ten sposób przyżądzic i dac psu......nie ma żadnych wartości odżywczych.

P.S. Bianka u mnie na łóziu też tłok:evil_lol: :eviltong: :loveu:

Posted

Super te zdjątka - ja chyba też takie swojej sforze pstryknę nad ranem...:evil_lol:
Specjalne pozdrowienia dla Kobiego -Mam już "coś" :cool3: dla niego...Bianeczko wyślę niebawem...

Posted

Czekamy Alpinko na zdjęcia z sypialni :multi:
Kobi nie ma jeszcze śmiałości być bliżej , albo co gorsza przytulić się w łóżku :cool3:
Piszę " co gorsza " bo jakbym go przygniotła , to może mnie zagryść :lol:
Ale jest bardzo dzielny . To dla niego bardzo trudna sytuacja . Wszystkie te zmiany i nowy dom pełen strasznych kotów i wielkich psów . Nie jest pewny co się stało , ale już próbuje zaprzyjażnić sie z Kropką . Ona jest równie jak on niepewna , więc mają szansę razem , i oczywiście z Puńkiem , brnąc przez życie . Dla takiego maleńtaska to pewnie szok , te wszystkie zmiany . Może w końcu się przekona , że nie jest tak żle .

Posted

Bianeczko moja Barbi jak się za bardzo do niej przytulam częstuje mnie "kopniakiem - shihtzakiem" -wtedy od razu przywieram do ściany :evil_lol:
Przynajmniej mam pewne tyły...
Ona po prostu przywołuje służbę (czyli mnie) do porządku żeby służba sobie nie myślała, że może spać inaczej, jak tylko przyklejona do ściany i na jednym boku...Ja to nazywam - miejsce leżące na jednej nodze...
Oczywiście reszta "Panstwa" rozwala się do góry kołami...

Posted

a "moja" Majeczka (:cool3: ) nie wchodzi do łóżka...Myślę, ze to dobrze, bo jakby nie daj Bóg spadła, to chyba by sie rozsypała :razz: , jak figurka z porcelany....